Bijwerken inkomsten en uitgaven overzicht 2022

Inzichten hebben in je financien is een eerste stap voor een financieel overzicht. Daarnaast is dit een terugkerende actie om te zorgen dat alles nog op rolletjes loopt en er bijvoorbeeld aanpassingen noodzakelijk zijn. Zijn mijn uitgaven niet te hoog voor mijn inkomen? Moet er nog wat bij op inkomsten gebied? Zijn er geen onzinnige uitgaven? Gaat het gewoon goed, en is er op dit moment geen aanpassing noodzakelijk? Vragen waarbij je met inzicht snel een antwoord op hebt.

Nu werk ik dit inzicht regelmatig zelf bij in mijn hoe-gaat-het-met-mijn-financien-Excel sheet en bij gekoppelde rekeningen met de Grip app (die de laatste tijd niet heel goed is met de catogorien). Het viel mij echter op dat ik het posten van het overzicht de laatste tijd niet had gedaan op mijn blog. Het laatste overzicht dateert al weer uit mei 2019. En dat was al weer na een jaar onderweg te zijn. 2018 is voor mij het begin geweest van deze episode van de financiele reis, het begon in 2018 met min standen en schulden.

Tijd voor een kleine update dus in de standen en schanden van mijn maandelijkse inkomsten en uitgaven overzicht. Wat gedetaileerder dan de maandoverzichten die ik elke maand post. De cijfers zijn hoe het is, het wordt niet mooier gemaakt dan dat het is. Niet dat dit nodig is, ik ben hier super tevreden mee. Natuurlijk kan je altijd ergens in snijden, sommige zouden bijvoorbeeld al die media apps wat te veel van het goede vinden. Alleen een beetje leven mag ook, de reis is vaker belangrijker dan het doel. Ik heb helaas genoeg gezien hoe mensen niet van hun pensioen konden genieten. Dus leven in het nu is belangrijk. Zolang het allemaal binnen de perken blijft.

Voor de setting, een inmiddels 44 jarige IT-er die werkt voor 36 uur voor een werkgever. Koophuis en co-ouderschap voor twee meiden. That’s it 😉

Vaste inkomsten

Laten we starten met de vaste inkomsten:

  • Loon, maandelijks netto dus hier zijn alle voorzieningen al af. Daarbij zitten ook de reiskosten en thuiswerk vergoedingen erbij, en het uitbetalen van het vakantiegeld/13de maand verdeelt over de maanden.
  • Teruggave Inkomsten Belasting, netto per maand. Omdat hier een gedeelte HRA in zit, zal dit gebruikt worden voor het maandelijks extra aflossen.

De vaste inkomsten liggen netto rond de 4600. Er is in dit jaar (va april) bij de inkomsten iets veranderen, baan is veranderd, loon gaat omhoog, mobiliteit wordt anders ingericht, en er wordt voor minder uren gewerkt. Hybride werken is de maat, dus ik ga gemiddeld 1 keer per week naar kantoor. Dat kan ik afwisselen door de keuze in gebruik auto of het OV (afhankelijk naar welk kantoor ik afreis). Als ik de auto niet gebruik heb ik deze op een deelplatform staan zodat andere deze ook kunnen gebruiken. Nog erg nieuw, dus hoe het maandelijks uiteindelijk gaat met de financien, goede vraag. Ik heb wel berekeningen er op losgelaten om de keuze te maken, maar de uiteindelijke uitwerking dat zien we later in het jaar wel weer.

Kijk ik naar de stand van 2019 is daar in ieder geval een redelijk ontwikkeling (nou ja oke, een flinke) geweest in de inkomsten.

Daarnaast zijn er ook groeiende variabele inkomsten, die worden in mijn maandoverzichten samengevat als dividend, crypto rente, P2P rente of beermoney. Of het zijn onttrekkingen aan het vermogen (bijvoorbeeld winstnemingen bij crypto portfolio botjes). Aangezien deze variabel zijn qua moment en grote, worden ze alleen bijgehouden in het maandoverzicht. Gemiddeld komen deze stromen op iets meer dan 250 euro terecht. Voor een groot gedeelte zal ik dat weer inzetten in de categorie waar deze uitkomen, groei zodat in de toekomst deze inkomsten stromen het grootste gedeelte van het inkomen gaan worden.

Vaste maandelijkse uitgaven

De vaste uitgaven:

BedragMaandelijksPeriode MaandUitbetaling
 €   1.099,76X1Hypotheek Huis
 €        17,77X1Allianz ORV
 €        50,00X1Goldrepublic
 €          7,19X2ANWB Wegenwacht
 €          2,25X3Kosten Betaalrekening Rabo
 €        27,96X5Deck Woonhuis, Aansprakelijkheid, motor en reis
 €  12,13X5Water Vitens
 € 322,74X11DirectLease Auto
 €        3,52X8Spotify
 €          2,99X6Amazon Prime (inclusief Video)
 €          7,95x11NLZiet
 €        10,99X12Microsoft Xbox Ultimate
 €          7,99X18F1 Pro TV
 €          0X19Disney+
 €      115,70X25BSR Lokale Belasting (OzB, Afval en Riool)
 €          1,95X25Kosten Betaalrekening ABN
 €      102,70X14Just CZ
 €        10,00X27Belastingdienst
 €        22,91X28BGHU Belasting
 €      100,00X28MeesMan Kids investering
 €        36,00X28Greenchoice
 €      450,00X31Boodschappen budget
 €          5,66X31CV onderhoud
 €        0,99X31Netflix
 €          6,00X31Longfonds
 €          7,00X31KWF
 €          5,00X31Voedselbank
 €              –  X31Schoonmaker
 €          5,00X31Hartstichting
 €  80X31Brandstof Reservering
 €      180,00X31Bijdrage Kinderrekening
 €        35,00X31KPN alleen Internet
 €   2.656,04 

Het totaal aan vaste uitgaven per maand zijn ongeveer 59% van het inkomen. Dat is wat mij betreft mooi, het liefst doe ik dat met minder. De andere kant, kinderen worden groot, prijzen worden hoger enzoverder. En het valt waarschijnlijk op dat ik knap wat media diensten heb. Die houd ik, die gebruik ik bijna dagelijks en ik hou maandelijks namelijk genoeg over.

Uitgave verschil met 2019

Op uitgaven gebied is een van de posten die opvalt het verschil tussen huur in 2019 en een koop huis in 2021 (hetzelfde huis). De maandelijkse kosten van koop is momenteel hoger dan waar ik voor huurde, echter is er een sneeuwbal gaande met het aflossen en verder is er uiteindelijk een huis (pas na volledig aflossen!).

Daarnaast heb ik sinds kort geen bedrijfslease meer, maar een private lease auto (voor een jaar). Een stukje kleiner om ongeveer op dezelfde kosten te komen als die ik normaal had voor bedrijfsauto’s. Het is een beetje wennen zonder snufjes en andere luxe, aan de andere kant totaal geen probleem. Het past verder goed bij mijn voornemen om minder de auto te gebruiken en meer te doen met de fiets, ov en stappen. Helemaal uitsluiten doe ik niet, in de week dat de kinderen bij mij zijn heb ik de auto nodig omdat het anders niet efficient is (’s ochtends een 40 minuten fietsen elke dag is niet prettig voor een 10 jarig meisje, of het naar kantoor gaan met het OV zou na afleveren op school geen tijd op kantoor opleveren).

Er zijn verder veel uitgaven categorien duurder geworden, denk bijvoorbeeld aan de boodschappen. Energie is daarbij wel omlaag gegaan doordat de zonnepanelen hun werk doen en het gas verbruik is verminderd (IR panelen of anders elektrisch verwarmen).
Al met al zijn er in vergelijking met 2019 best wat honderden euro’s aan uitgaven er bij gekomen.
Er is zeker nog wat te halen in de uitgaven categorie, er zijn genoeg luxe posten (bijvoorbeel de hoeveelheid media apps, gelukkig heb ik daar perks, cashbacks en rebates waardoor ik voor veel van de soorten netto enkele euro’s kwijt ben). Die blijven op dit moment, er is geen noodzaak om deze er tussen uit te halen.
Verder ben ik ook gegroeid in het aantal goede doelen die ik ondersteun.

Variabellen kosten zijn er ook, in verschillende categorien zoals brandstof voor de auto en motor, domein kosten, hosting kosten etc.

In vergelijking met 2019 zijn de soorten investeringen niet verandert. De onderlinge verdeling of platformen wel. Allemaal te maken met het aftasten in 2018 en 2019 (bijvoorbeeld toen Peaks en sommige crypto’s die ik al niet meer heb), naar een wat stevigere basis nu.

Ik had in 2019 meer om te gebruiken voor investeren dacht ik, een savings rate van +45%. Volgens het vaste overzicht heb ik in 2022 ook rond de 40% in 2022. Dus dat scheelt op zich niet zo veel.

Overzicht en pay yourself first

Als eerste zijn dit soort inzichten noodzakelijk wanneer je je financien onder controle wilt hebben. Verder is overzicht een voorwaarde om automatisme te kunnen inzetten. Je kan niets automatiseren als je niet weet wat je wilt of kan.

Er blijft bij de simpele inkomsten – uitgaven een stuk over. Dit dient zo snel mogelijk gebruikt te worden voor het opbouwen van het vermogen, het zogenaamde pay yourself first principe. Ga je dat niet doen en laat je het staan dan is het weg. Echt waar, probeer het maar niet. Dat heb ik jaren zeer succesvol gedaan 😉

Voor mij geldt dat het ‘overige’ wordt verdeeld over beleggingen, stablecoins (sparen), aanvullen potten, crypto, goud en P2P lenen. Dat wordt direct na het ontvangen van de inkomsten gedaan.

Meestal blijft er dan ook ruimte over om van te leven. Precies tot op de cent rond komen en niets anders kunnen doen, is niet voor mij weggelegd. Dat hoort volgens mij ook bij pay yourself first: Kijk niet alleen naar het doel, vergeet de reis niet.

Dat was hem dan

Het geupdate lijstje staat weer online. Hou er dus rekening mee dat inzichten, jezelf eerst betalen (dus direct) en regelmatig onderhoud key zijn in een goede financiele huishouding. Bepaalde posten zullen niet altijd bestaan, of zullen verschillen (bijvoorbeeld m’n maandelijkse hypotheek bedrag loopt langzaam terug). Het geeft je soms ook handvatten om dingen aan te pakken. Ziet je inkomsten – uitgaven er niet meer zo rooskleurig uit als je dacht, is dit een goed moment om deze na de inzichten aan te pakken.

Tot de volgende update in de inkomsten en uitgaven. Over een paar jaar 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.