Maandoverzicht – april 2022 (-2.04)

April doet wat die wilt. Dat begonnen de markten ook te doen. We hebben daardoor een kleine dip moeten incasseren. En dat in de maand dat er ook andere wijzigingen zijn in de inkomsten en uitgaven. Per 1 april ben ik in dienst van een andere werkgever, waardoor er een ander loon is en andere looncomponenten. Voor de overgang had ik een en ander al doorgerekend, maar het is altijd weer een verrassing hoe zaken in de praktijk uitpakken. Loon is duidelijk, vakantie geld en dertiende maand ook. Alleen ik stap uit de bedrijfslease en ga mijn vervoer op een andere manier doen. Ik heb daarvoor de keuze tot fiets icm OV (voorkeur en 100% vergoed) en een prive auto voor het brengen van jongste naar de basisschool. De prive auto (nou ja private lease voor een jaar) kan daarbij ook ingezet worden voor woon-werk (tegen een laag tarief, dus beperkte vergoeding). De jongste naar school brengen met de auto is dat nu nodig, hoor ik je vragen. Nou ja, de school zit een dorp verder op en dat is 12 kilometer enkele reis. Dat is leuk voor een keertje maar elke dag op en neer voor een meisje van 10, nee nu nog niet. De eerste maand laat al een beetje een beeld zien, alleen niet alle declaraties van de maand zijn binnen. De keuze van de auto is een stuk minder luxe en wat maatjes kleiner, echter komt qua netto kosten op de netto lease kosten die ik eerder had. Alleen die brandstofpas, dat is even schrikken nu aan de pomp. Voor de eerste maand ziet het er in ieder geval goed uit, netto hou ik best een stuk meer over en ik hoef minder uren te werken. Anyhoe we kijken verder er naar als we weten wat de komende maanden gaan brengen.

Zullen we dan eerst eens naar de standen van april kijken?

upanddown


Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geïnvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Verder een passief inkomsten overzicht voor de dividend en rente rendement.

Maandoverzicht april 2022

In vogelvlucht

Het financiële gedeelte van de maand april:

Verschil Netto Waarde   -€ 1986.94
RateToGoal  43,32%
   
Gespaard  € 1332
Investeringen  € 859
Extra Afgelost  € 340

Investeringen gedaan bij:

  • Cryptoportfolio: DCA in leg in mijn lange termijn portfolio’s (en naar Lightning node), bijvoorbeeld mijn HODL en renteinkomsten bij Celsius, Nexo en BlockFi. Verder voor de trading portfolio’s bij Bitvavo en Binance in combinatie met Cryptohopper en 3Commas als bot, verder bij Bitsgap (icm Kucoin).
  • Extra aflossing van de hypotheek, eigen heb ik nooit het aflosplan bedrag gedaan en heb altijd hoger ingelegd. In januari ben ik begonnen aan het tweede leningsdeel wat minder lang HRA heeft als het derde leningsdeel. Inmiddels is de sneeuwbal op 36,- terecht gekomen. Voor de overgebleven looptijd geef ik dus 36 euro minder uit aan de maandelijkse hypotheek bedrag dan waar ik mee begon.
  • ABN AMRO Zelf beleggen Basis met NT fondsen en Meesman.nl. Zelf beleggen bij de huisbank. In NT fondsen, dus geautomatiseerd en fragment. Bij Meesman heb ik een geautomatiseerd portfolio voor de kinderen.
  • Mintos. Stabiele maandelijkse inleg en inkomsten stroom. De risico’s zijn afgelopen jaar verminderd in het P2P leningsportfolio, Mintos is hier een stabiel platform rond de 9-10%.
  • Reinvest24. Maandelijks een inleg in nieuwe projecten, deze partij is stabiel in mijn portfolio, de cashflow is hier ook goed.

Aanpassingen:

  • Nog steeds in de rust stand: Op zich een mooi platform, alleen nog steeds veel te veel projecten lopen achter bij Crowdestor. Automatische inleg vanaf bankrekening op pauze. Gelukkig komt er nog wel eens wat uit, dat verdeel ik onder Mintos en Reinvest. Als het er weer wat beter uit ziet ga ik weer investeren bij Crowdester. 

Beermoney ontvangen:

  • Deze maand liep de beermoney terug naar een lagere punt sinds tijden. Ach ja, zolang de kosten er maar uit gehaald worden.
  • Brave Browser. Ik gebruik deze als mijn primaire browser op mijn Mac en iPhone. Gemiddeld zo’n 5 $BAT die ik kan bijschrijven.
  • Rebates die ik via de Crypto.com (er zal er een nieuwe naast komen) creditkaart of BitRefill in cadeaukaarten verzilver. Het verzilveren doe ik niet altijd, soms laat ik deze staan als de koersen op een goed stand staan.

Wat er van de beermoney’s overblijft wordt terug geinvesteerd in het soort waar het verdiend is.

Een goede manier om online extra te verdienen is te sparen via Euroclix, en daarin de Panelclix als groot aandeel.

De nettowaarde is alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles (Mintos en Crowdestor) en Crypto portfolio (via Bitvavo) en Celsius.Network/Crypto opgeteld.   

Dividend, Crypto en P2P rente inkomsten

Maand Dividend P2P Rente Crypto Rente Rente Spaar BeerMoney Totaal YoY Dividend
               
Januari  €                          –    €              29,67  €                  90,60  €               0,33  €               167,76  €         288,36 -100%
Februari  €                  172,87  €                9,28  €                  84,08  €                  –    €               100,40  €         366,63 796%
Maart  €                      0,06  €              14,89  €                  85,85  €                  –    €                 25,00  €         125,80 -100%
April  €                      0,45  €              13,75  €                  84,30  €                  –    €                 21,00  €         119,50 -98%

Belegging

Ik beleg voor het grootste gedeelte in NT Fondsen bij ABN AMRO en voor de kinderen bij Meesman.nl

Dividend! Daar was die weer eens een keer, tweede maand op rij. Niet heel goede YoY. Deze inkomsten brengen mij sinds beging van het jaar weer op de route om naast de NT fondsen en meesman, een klein dividend portfolio op te bouwen. Het blijven toch weer inkomsten, en eigenlijk ook kriebelen.

P2P Rente

P2P rente inkomsten betreffen de maandelijkse rentebetalingen vanuit Mintos, Crowdestor, ViaInvest, Reinvest24 en een langzaam leeglopende Lender&Spender(ja nog steeds ;))

De stabiele factoren Mintos en Reinvest24 groeien weer eens beetje naar de goede kant. Crowdestor heeft nog veel achterstallig, maar daar komt ook gewoon maandelijks wat vrij. De rente inkomsten zijn wel ingestort deze maand. Ik had een dip verwacht, maar eigelijk een iets mindere dip. Daar gaat direct een van mijn doelen voor dit jaar 😉 Voor de P2P leningen zijn diverse spelers ook in het oosten van europa actief, en daar blijft nu genoeg hangen.

Crypto

Crypto HODL en renteinkomsten

Dan hebben we de crypto rente inkomsten. In ieder geval doen spelers als Celsius, Nexo en BlockFi het goed afhankelijk van de dips die voorkomen. Deze categorie zorgt voor een mooie groei.
Iets lager dan in januari, ik heb weer een klein stukje naar de fysieke key gebracht.

Bitvavo heeft ook de mogelijkheid coins en tokens te staken (voor een kleine vergoeding), dus wat de bot niet gebruikt stop ik in staking. Krijg ik toch weer een 6% terug voor iets wat even niets staat te doen.

Bitvavo heeft een mooie deal als je begint dat je 1000 euro transacties vergoed krijgt (als in een rebate in de eerste week van transacties). Bitvavo is de nederlandse exchange met de beste prijzen (in en verkoop), staking mogelijkheden en een groot portfolio aan beschikbare crypto’s.

Crypto Trading

Verder heb ik een drietal tradingbots, twee strategiebots bij Cryptohopper, een DCA bot bij 3Commas en een aantal gridbots bij Bitsgap. Ik vind TA en de tradingview grafieken doornemen erg leuk, alleen om mij daar dagelijks uitgebreid mee bezig te houden heb ik momenteel geen tijd voor (of neem ik momenteel geen tijd voor). Daarvoor heb ik botjes ingezet als derde (of vierde) cryptoportfolio.

Crypto Uitgaven

Ik valideer en verzend mijn betalingen via mn Bitcoin en Lightning node (sinds kort alleen maar Umbrel door die mooie app updates). Via Lightning betaal ik bij bijvoorbeeld Bol.com en Amazon.nl via Bitrefill (sats cashback). Als ik iets te kort kom, of bij een website die niet in Bitrefill of een eigen Lightning/BTC methode heeft, dan gebruik ik mijn Spendl creditkaart die ik laad met Lightning (bij aanvullingen op bedragen).

Heb je ook een Lightning node en zoek je nog een doel om kanalen mee op te zetten? De gegevens staan hier

Wil je jezelf ook unbanken en rente ontvangen via Celsius.Network. Voer de code 169899e5cf in bij aanmelden, stort ter waarde van 200 usd en ontvang 20 usd in BTC. Voor de bonus dien je de crypto 30 dagen vast te houden. Dat is een peuleschil als je per week rente ontvang op je crypto.

Veilig browsen van het web met de Brave Browser, en daarmee BAT verdienen. Optioneel uitdelen aan goede content. En daarbij alleen Ads zien of trackers gebruiken die je toestaat. Als je download met deze link, en de browser 30 dagen gebruikt krijg je seconden van je leven terug en sponsor je mijn blog ook eens. Hoe meer je dit gebruikt hoe meer je verdient, momenteel per maand zo’n 5-8 BAT. Dit groeit en groeit.

Beermoney

De beermoney categorie is minimaal deze maand. Alle beetjes helpen zeggen we dan. Eens kijken wat de volgende maand gaat opleveren.

 

Passive

 

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een klein financieel aspect.

Ik werk nog steeds over het algemeen thuis (een wekelijks bezoekje aan kantoor daargelaten) vanuit huis, en dat ben ik van plan om nog een lange tijd vol te houden. Daarmee is het elektriciteit verbruik nog erg minimaal te noemen.

Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

Jaar Elektra Verbruik Teruglevering Netto Verbruik Gas Maand Netto Kosten
2021/2022 kWh kWh kWh M3 Termijn P mnd
Jun/21 97,00 298 -201,00 5,00  €            71,00 -€           42,00
Jul/21 88,00 216 -128,00 6,00  €            71,00 -€           27,00
Aug/21 98,00 224 -126,00 6,00  €            71,00 -€           24,00
Sep/21 114,00 194 -80,00 7,00  €            70,00 -€           13,00
Oct/21 126,00 103 23,00 20,00  €            36,00  €           21,00
Nov/21 237,00 43 194,00 53,00  €            36,00  €           90,00
Dec/21 252,00 23 229,00 80,00  €            36,00  €         130,00
Jan/22 253,00 24 229,00 88,00  €            36,00  €         109,00
Feb/22 194,00 89 105,00 61,00  €            36,00  €           68,00
Mar/22 145,00 269 -124,00 46,00  €            36,00  €           22,00
Apr/22 110,00 266 -156,00 25,00  €            36,00 -€             3,00

Ik ben klant van Greenchoice. Gelukkig voor al die hoge energie prijzen, de verlenging is daar ruim van te voren bij afgesloten. Ik heb momenteel een maandtermijn van 36 euro, en daar heb ik momenteel nog een buffer van 240 euro (buffer als in de maandtermijnen versus de netto kosten). Met de maanden die weer in de – gaan (dus meer opleveren dan kosten), moet ik eens gaan kijken of het maandbedrag niet nog lager kan. Het is een energiemaatschappij geen spaarbank 😉

Daarnaast begrijp ik dat Greenchoice na 1 juni ook wat gaat doen aan de terugleveringsvergoeding. Dat is ook fijn want die is bij Greenchoice al enige tijd wat aan de lage kant.

Mijn hoofdverwarming is vloerverwarming, dus mijn CV ketel water staat lekker laag ingesteld (50 graden). Ik ben voor dit jaar van plan om te kijken in hoeverre de CV kan worden vervangen door een ventilatie-warmtepomp. In een rijtjeshuis wil ik geen buiten unit, en eigenlijk ben ik uberhaupt wel gecharmeerd van de vervanging van de ventilatie en deze ook te gebruiken voor temperatuur in het huis. Wordt vervolgd.

Verder kook ik (deels) op gas en komt het warmwater ook via gas uit de kraan. Dit laatste zal dan ook door de bioler bij de warmtepomp worden geregeld.

 

enrgiegebruik

 

Mijn idee over deze maand(en)

Inkomsten

De inkomsten zien er netjes uit. Weer een groei.

Uitgaven

Deze groeien ook.  

Hypotheek

De standaard extra aflossing deze maand is groter dan de vorige maand, het aflos plan. De sneeuwbal is 37,24. In totaal heb ik 25453,11 (waarvan 8996.61 extra) afgelost vanaf juni 2020.

Algemeen

De markten zullen nog verder naar beneden corrigeren, en mei zal dit nog beter later zien  in de nettowaarde. Recessie? Nou als we de prijzen, en de markten zien worden we daar aardig naar toe gedirigeerd. Is dit erg? Liever zien we het natuurlijk niet gebeuren, voor het geheel is het gezond om niet alleen maar omhoog te gaan. Alleen mn portemonee vindt het niet altijd even leuk. Gelukkig zijn alle doelen voor de langere termijn, dus die krabbelen uit eindelijk ook wel weer op. We houden alleen zaken wat beter in de gaten en zullen eerder een correctie doen in het plan. Voor nu blijven investeren en door gaan!

Tot de volgende keer.

Wat zal mei allemaal brengen?

 

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeringen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.