Maandoverzicht – februari 2022 (+21.84)

Zon, Woz en een oorlog in europa. Dat zijn flink dynamische periodes. Februari is ten opzichte van januari weer gestegen met +21,84%. Dat is een flinke goed maker na het dipje van januari. Een groot gedeelte komt uit de salaris verhoging en daarbij correctie van de vorige maand, jaarlijkse bonus van het werk (de laatste) en de WoZ waarde. De WoZ heeft een stijging van 5,84% voor dit jaar. Gelukkig valt het wel mee bij de gemeentelijke belastingen, een paar euro hoger per maand.
Verder lieten de beurzen, crypto’s en goud zich weer van hun goede kant zien. Ja, bij het starten van agressie van Putin (en onbenul vanuit het westen) viel eea terug, alleen dat ging binnen een korte periode eigenlijk weer de plus kant op. We krijgen er allemaal nog mee te maken, is het niet dat deze oorlog waarschijnlijk niet alleen stopt bij Oekraine, de prijzen zullen exploderen door al die olie en gas prijzen die super gaan stijgen. Dat is niet alleen de energie kosten, maar ook transport, fabricage enzoverder. Dat wordt niet fijn en zal gevoeld worden in veel dingen die “normaal” zijn. Bereid je maar voor de komende tijd.

Tot de daadwerkelijke veranderingen gaan we verder waar we gebleven zijn, investeren. Wat ik daarnaast doe is bekijken of de huidige ratio’s voor de verschillende portfolio onderdelen nog de juiste zijn in de huidige markten (en mogelijkheden). Misschien is het bijvoorbeeld verstandiger om meer of minder cash aan te houden, meer of minder te investeren bij beleggingen etc. Ook in mindere tijden moet er geinvesteerd worden. Hoe? De uitkomsten daarvan zijn voor later.

Zullen we dan eerst eens naar de standen van februari kijken?

upanddown


Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geïnvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Verder een passief inkomsten overzicht voor de dividend en rente rendement.

Maandoverzicht februari 2022

In vogelvlucht

Het financiële gedeelte van de maand februari:

Verschil Netto Waarde   € 20622,40
RateToGoal  40,75%
   
Gespaard  € 1545
Investeringen  € 1617
Extra Afgelost  € 550

Investeringen gedaan bij:

  • Cryptoportfolio: DCA in leg in mijn lange termijn portfolio’s (en naar Lightning node), bijvoorbeeld mijn HODL en renteinkomsten bij Celsius, Nexo en BlockFi. Verder voor de trading portfolio’s bij Bitvavo en Binance in combinatie met Cryptohopper en 3Commas als bot, verder bij Bitsgap (icm Kucoin).
  • Extra aflossing van de hypotheek, eigen heb ik nooit het aflosplan bedrag gedaan en heb altijd hoger ingelegd. In januari ben ik begonnen aan het tweede leningsdeel wat minder lang HRA heeft als het derde leningsdeel. Door extra inkomsten heb ik weer meer afgelost dan ik van plan was. Inmiddels 27,23 euro minder dan waar ik het maandelijkse bedrag mee ben gestart. Dat is dus voor de overgebleven looptijd 27,23 die ik aan iets anders kan uitgeven.
  • ABN AMRO Zelf beleggen Basis met NT fondsen en Meesman.nl. Zelf beleggen bij de huisbank. In NT fondsen, dus geautomatiseerd en fragment. Bij Meesman heb ik een geautomatiseerd portfolio voor de kinderen.
  • Mintos. Stabiele maandelijkse inleg en inkomsten stroom. De risico’s zijn afgelopen jaar verminderd in het P2P leningsportfolio, Mintos is hier een stabiel platform rond de 9-10%.
  • Reinvest24. Maandelijks een inleg in nieuwe projecten, deze partij is stabiel in mijn portfolio, de cashflow is hier ook goed.

Aanpassingen:

  • Nog steeds in de rust stand: Op zich een mooi platform, alleen nog steeds veel te veel projecten lopen achter bij Crowdestor. Automatische inleg vanaf bankrekening op pauze. Gelukkig komt er nog wel eens wat uit, dat verdeel ik onder Mintos en Reinvest. Als het er weer wat beter uit ziet ga ik weer investeren bij Crowdester. 

Beermoney ontvangen:

  • Diverse Afilliates. Deze inkomsten komen volledig ten goede van de hosting uitgaven. Wat over is gebruik ik voor onderzoek en anders stop ik dat terug in de categorie waar dit uitkomt.
  • Brave Browser. Ik gebruik deze als mijn primaire browser op mijn Mac en iPhone. Gemiddeld zo’n 10 $BAT die ik kan bijschrijven.
  • Rebates die ik via BitRefill in cadeaukaarten verzilver.

Wat er van de beermoney’s overblijft wordt terug geinvesteerd in het soort waar het verdiend is.

Een goede manier om online extra te verdienen is te sparen via Euroclix, en daarin de Panelclix als groot aandeel.

De nettowaarde is alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles (Mintos en Crowdestor) en Crypto portfolio (via Bitvavo) en Celsius.Network/Crypto opgeteld. 

De laatste stand van mijn portfolio is in te zien op de dashboard pagina, zoals de naam al zegt mijn dashboard pagina. Dit geeft mijn inziens meer inzichten in het effect van portfolio op de verschillende categorieen.  

Dividend, Crypto en P2P rente inkomsten

Ik beleg voor het grootste gedeelte in NT Fondsen bij ABN AMRO en voor de kinderen bij Meesman.nl. Er was deze maand een dividend uitkering van een van Meesman.

P2P rente inkomsten betreffen de maandelijkse rentebetalingen vanuit Mintos, Crowdestor, ViaInvest, Reinvest24 en een langzaam leeglopende Lender&Spender(ja nog steeds ;))

Maand Dividend P2P Rente Crypto Rente Rente Spaar BeerMoney Totaal YoY Dividend
               
Januari  €                          –    €              29,67  €                  90,60  €               0,33  €               167,76  €         288,36 -100%
Februari  €                  172,87  €                9,28  €                  82,41  €                  –    €               100,40  €         364,96 796%

Belegging

Dividend! Daar was die weer eens een keer. De NT fondsen hebben in februari weer eens uitbetaald. Dat brengt de YoY in een klap naar +796% YoY. Mooi zo aan het begin van het jaar. Niet maandelijks maar op bepaalde momenten van het jaar een flinke inkomst. Deze dividend opbrengsten worden in elk van het portfolio weer teruggeinvesteerd.

P2P Rente

De stabiele factoren Mintos en Reinvest24 groeien weer eens beetje naar de goede kant. Crowdestor heeft nog veel achterstallig, maar daar komt ook gewoon maandelijks wat vrij. De rente inkomsten zijn wel ingestort deze maand. Ik had een dip verwacht, maar eigelijk een iets mindere dip. Daar gaat direct een van mijn doelen voor dit jaar 😉 Voor de P2P leningen zijn diverse spelers ook in het oosten van europa actief, en daar blijft nu genoeg hangen.

Crypto

Crypto HODL en renteinkomsten

Dan hebben we de crypto rente inkomsten. In ieder geval doen spelers als Celsius, Nexo en BlockFi het goed afhankelijk van de dips die voorkomen. Deze categorie zorgt voor een mooie groei.
Iets lager dan in januari, ik heb weer een klein stukje naar de fysieke key gebracht.

Bitvavo heeft ook de mogelijkheid coins en tokens te staken (voor een kleine vergoeding), dus wat de bot niet gebruikt stop ik in staking. Krijg ik toch weer een 6% terug voor iets wat even niets staat te doen.

Bitvavo heeft een mooie deal als je begint dat je 1000 euro transacties vergoed krijgt (als in een rebate in de eerste week van transacties). Bitvavo is de nederlandse exchange met de beste prijzen (in en verkoop), staking mogelijkheden en een groot portfolio aan beschikbare crypto’s.

Crypto Trading

Verder heb ik een drietal tradingbots, twee strategiebots bij Cryptohopper, een DCA bot bij 3Commas en een aantal gridbots bij Bitsgap. Ik vind TA en de tradingview grafieken doornemen erg leuk, alleen om mij daar dagelijks uitgebreid mee bezig te houden heb ik momenteel geen tijd voor (of neem ik momenteel geen tijd voor). Daarvoor heb ik botjes ingezet als derde (of vierde) cryptoportfolio.

Naast het regelmatig onderhouden van de bots, doen de bots zelf het meeste werk. Binnen een paar maanden zijn we het totaal voor een jaar botjes draaien. Vooralsnog ben ik tevreden met het resultaat.

Let op, minnen komen hier voor. Het gaat over het gemiddelde van er uit wordt gehaald. Voor zovaak bij crypto geldt, kijk naar de langere termijn.

De resultaten van de afgelopen maanden:

Cryptohopper Bitvavo

Totaal Verschil met start Gemiddeld Dagelijks Percentage
745,62 0,73
Percentage met Start Gemiddeld Dagelijks Verschil
149,12 5,14
Totaal Groei April 309,04
Totaal Groei Mei 280,96
Totaal Groei Juni -99,76
Totaal Groei Juli 156,27
Totaal Groei Aug 348,58
Totaal Groei Sept -99,07
Totaal Groei Okt 61,49
Totaal Groei Nov -32,61
Totaal Groei Dec -107,95
Totaal Groei Jan -246,72
Totaal Groei Feb 28,78
Totaal Groei Mrt 36,28

3Commas Binance

Totaal Verschil met start Gemiddeld dagelijkse Percentage
237,1861 0,33
Percentage met Start Gemiddeld Verschil
39,23 1,64
Totaal Groei April 230,91
Totaal Groei Mei -48,25
Totaal Groei Juni -110,19
Totaal Groei Juli -4,47
Totaal Groei Juli 185,21
Totaal Groei Sept -77,16
Totaal Groei Okt 86,55
Totaal Groei Nov 33,41
Totaal Groei Dec -41,53
Totaal Groei Jan -71,65
Totaal Groei Feb -5,27
Totaal Groei Mrt 0,24

 

Crypto Uitgaven

Ik valideer en verzend mijn betalingen via mn Bitcoin en Lightning node (sinds kort alleen maar GetUmbrel door die mooie app updates). Via Lightning betaal ik bij bijvoorbeeld Bol.com en Amazon.nl via Bitrefill (sats cashback). Als ik iets te kort kom, of bij een website die niet in Bitrefill of een eigen Lightning/BTC methode heeft, dan gebruik ik mijn Spendl creditkaart die ik laad met Lightning (bij aanvullingen op bedragen).

Heb je ook een Lightning node en zoek je nog een doel om kanalen mee op te zetten? De gegevens staan hier

Wil je jezelf ook unbanken en rente ontvangen via Celsius.Network. Voer de code 169899e5cf in bij aanmelden, stort ter waarde van 200 usd en ontvang 20 usd in BTC. Voor de bonus dien je de crypto 30 dagen vast te houden. Dat is een peuleschil als je per week rente ontvang op je crypto.

Veilig browsen van het web met de Brave Browser, en daarmee BAT verdienen. Optioneel uitdelen aan goede content. En daarbij alleen Ads zien of trackers gebruiken die je toestaat. Als je download met deze link, en de browser 30 dagen gebruikt krijg je seconden van je leven terug en sponsor je mijn blog ook eens. Hoe meer je dit gebruikt hoe meer je verdient, momenteel per maand zo’n 5-8 BAT. Dit groeit en groeit.

Beermoney

De beermoney categorie is weer fijn geweest. De affiliates worden teruggestopt in de categorie waar deze vandaan komen. Ik heb in deze categorie niet per se een winst doel hier, hoewel zo’n bedrag per maand er bij komt toch fijn is hoor. Alles als voordeel meenemen. Een mooie cashflow, alleen niet per se vast.

Passive

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een klein financieel aspect.

Ik werk nog steeds dagelijks (nou ja een enkel bezoekje aan kantoor daargelaten) vanuit huis, en dat ben ik van plan om nog een lange tijd vol te houden. Daarmee is het elektriciteit verbruik nog erg minimaal te noemen.

Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

Jaar Elektra Verbruik Teruglevering Netto Verbruik Gas Maand Netto Kosten
2021/2022 kWh kWh kWh M3 Termijn P mnd
Jun/21 97,00 298 -201,00 5,00  €            71,00 -€           42,00
Jul/21 88,00 216 -128,00 6,00  €            71,00 -€           27,00
Aug/21 98,00 224 -126,00 6,00  €            71,00 -€           24,00
Sep/21 114,00 194 -80,00 7,00  €            70,00 -€           13,00
Oct/21 126,00 103 23,00 20,00  €            36,00  €           21,00
Nov/21 237,00 43 194,00 53,00  €            36,00  €           90,00
Dec/21 252,00 23 229,00 80,00  €            36,00  €         130,00
Jan/22 253,00 24 229,00 88,00  €            36,00  €         109,00
Feb/22 194,00 89 105,00 61,00  €            36,00  €           68,00

Ik ben klant van Greenchoice. Gelukkig voor al die hoge energie prijzen, de verlenging is daar ruim van te voren bij afgesloten. Ik heb momenteel een maandtermijn van 36 euro, en daar heb ik momenteel nog een buffer van 151 euro (buffer als in de maandtermijnen versus de netto kosten). Als het gasverbruik weer afneemt en de zon opwekking weer stijgt, kan het maandbedrag weer wat lager. Het is een energiemaatschappij geen spaarbank 😉

Mijn hoofdverwarming is vloerverwarming, dus mijn CV ketel water staat lekker laag ingesteld (50 graden). Ik ben voor dit jaar van plan om te kijken in hoeverre de CV kan worden vervangen door een ventilatie-warmtepomp. In een rijtjeshuis wil ik geen buiten unit, en eigenlijk ben ik uberhaupt wel gecharmeerd van de vervanging van de ventilatie en deze ook te gebruiken voor temperatuur in het huis. Omdat de aanbieders hier in het loop van het jaar pas iets mee verachten (Q1/Q2) verwacht ik er dan pas echt voor te gaan. Wordt vervolgd.

Verder kook ik (deels) op gas en komt het warmwater ook via gas uit de kraan. Dit laatste zal dan ook door de bioler bij de warmtepomp worden geregeld.

enrgiegebruik

Mijn idee over deze maand(en)

Inkomsten

De inkomsten met een bonus van het werk en een salarisverhoging liggen hoger dan gemiddeld. De bonus is de laatst keer dat dit voorlopig gaat gebeuren. In dit jaar ga ik over naar een andere werkgever, en daarbij ontvang ik geen bonus in deze vorm. Voor de rest perfect.

Uitgaven

Goed op niveau, geen verdere issue. Iets hoger. De categorieen zijn iets door elkaar gegooid waardoor er investeringen (bijvoorbeeld extra aflossen) ook onder de uitgaven waren komen te staan. Ik zal dit corrigeren zodat dit zuiverder is.

Hypotheek

De standaard extra aflossing deze maand is groter dan de vorige maand, het aflos plan. De sneeuwbal is 27,22.

Algemeen

Zoals in de inleiding al geschreven er is genoeg aan de hand. Wat dit allemaal gaat brengen? Wie zal het weten. Ik probeer in ieder geval blijven investeren en daarbij wel voorbereiden op een ander scenario. Ga ik daarmee niet mijn doelen voor 2022 halen, dat is het dan maar. Op dit moment gaat het over het algemeen goed en zitten we op koers. We mogen buiten meer, en de zomervakantie komt er aan. Met de zon er uit is het ook weer prettiger om buiten te spelen. De tuin is bijgeknipt en de motor is gewassen en nagelopen. Het Covid seizoen loopt ten einde en daarbij ook meer vrijheden. Aan de ene kan dus pessimisme aan het wereldtoneel aan de andere kant optimisme in het portfolio en de lente die er aan komt. Laten we kijken naar welke kant het dubbeltje kantelt.

Tot de volgende keer.

Wat zal maart allemaal brengen?

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeringen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.