Maandoverzicht – januari 2022 (-7,06%)

Dipjes. Natuurlijk heb ik liever een dipsaus bij mijn groente snacks of chipjes, in het leven komen ze wel vaker voor. Nu was de laatste maand met een redelijke dip van -7,02 de laatste boven de -5% sinds april van vorig jaar. Het verschil met de vorige is dat die van april 2021 al best wat grote uitgaven had te voorduren. Nu ben ik in januari ook al begonnen met het betalen van de vakantie van de zomer (treinen en veerboten naar Engeland en Ierland met de kids), het grootste gedeelte is toch een flinke dip in de markten. En dan vooral de beleggingen die het meeste opvallen, zal dan eindelijk hier een ommekeer plaatsvinden en was dat de top. Het is natuurlijk al overdue en zit de horizon ruim in de toekomst, maar toch.

Het crypto portfolio springt natuurlijk ook op een neer alleen die ging langzaam weer kruipend naar de groene cijfers, ook geholpen door het dempend effect van de inkomsten door rente en staking. De rente inkomsten van bijvoorbeeld een Nexo is 8-12% op euro’s te verdienen (afhankelijk van de soort en tijdsduur). Die kan je storten met een bankoverschrijving en laten uitbetalen met een bankoverschrijving, normaal binnen een werkdag en soms binnen twee werkdagen afhankelijk van het tijdstip van de opdracht. Lekker laagdrempelig en toch weer een return op je euro’s. Kijk goed naar de bonusverwijzingen pagina voor links om extra’s te verdienen bij aanmelden op dit soort platformen.

Zullen we dan meer eens naar de standen van januari kijken?

upanddown


Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geïnvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Verder een passief inkomsten overzicht voor de dividend en rente rendement.

Maandoverzicht januari 2022

In vogelvlucht

Het financiële gedeelte van de maand januari:

Verschil Netto Waarde   € -5208,54
RateToGoal  37,88%
   
Gespaard  € 920
Investeringen  € 711
Extra Afgelost  € 271,31

Investeringen gedaan bij:

 • Cryptoportfolio: DCA in leg in mijn lange termijn portfolio’s (en naar Lightning node), bijvoorbeeld mijn HODL en renteinkomsten bij Celsius, Nexo en BlockFi. Verder voor de trading portfolio’s bij Bitvavo en Binance in combinatie met Cryptohopper en 3Commas als bot, verder bij Bitsgap (icm Kucoin).
 • Extra aflossing van de hypotheek, eigen heb ik nooit het aflosplan bedrag gedaan en heb altijd hoger ingelegd. Ik heb met een extra aflossing voor december 2021 het derde leningsdeel afgelost. Dit was een leningsdeel zonder HRA. In januari ben ik begonnen aan het tweede leningsdeel wat minder lang HRA heeft als het derde leningsdeel. Hoewel ik beide voor die tijd wil hebben afgelost.
 • ABN AMRO Zelf beleggen Basis met NT fondsen en Meesman.nl. Zelf beleggen bij de huisbank. In NT fondsen, dus geautomatiseerd en fragment. Bij Meesman heb ik een geautomatiseerd portfolio voor de kinderen.
 • Mintos. Stabiele maandelijkse inleg en inkomsten stroom. De risico’s zijn afgelopen jaar verminderd in het P2P leningsportfolio, Mintos is hier een stabiel platform rond de 9-10%.
 • Reinvest24. Maandelijks een kleine inleg in nieuwe projecten, deze partij is stabiel in mijn portfolio, de cashflow is hier ook goed.

Aanpassingen:

 • Nog steeds in de rust stand: Op zich een mooi platform, alleen nog steeds veel te veel projecten lopen achter bij Crowdestor. Automatische inleg vanaf bankrekening op pauze. Gelukkig komt er nog wel eens wat uit.

Beermoney ontvangen:

 • Diverse Afilliates. Deze inkomsten komen volledig ten goede van de hosting uitgaven. Wat over is gebruik ik voor onderzoek en anders stop ik dat terug in de categorie waar dit uitkomt.
 • Brave Browser. Ik gebruik deze als mijn primaire browser op mijn Mac en iPhone. Gemiddeld zo’n 10 $BAT die ik kan bijschrijven.
 • Rebates die ik via BitRefill in cadeaukaarten verzilver.

Wat er van de beermoney’s overblijft wordt terug geinvesteerd in het soort waar het verdiend is.

Een goede manier om online extra te verdienen is te sparen via Euroclix, en daarin de Panelclix als groot aandeel.

De nettowaarde is alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles (Mintos en Crowdestor) en Crypto portfolio (via Bitvavo) en Celsius.Network/Crypto opgeteld. 

De laatste stand van mijn portfolio is in te zien op de dashboard pagina, zoals de naam al zegt mijn dashboard pagina. Dit geeft mijn inziens meer inzichten in het effect van portfolio op de verschillende categorieen. Houd de pagina in de gaten voor een update, deze probeer ik rond het begin van de nieuwe maand bijgewerkt te hebben (ongeveer wanneer ik de draft aan het maken ben voor deze post). 

Dividend, Crypto en P2P rente inkomsten

Ik beleg voor het grootste gedeelte in NT Fondsen bij ABN AMRO en voor de kinderen bij Meesman.nl. Er was deze maand een dividend uitkering van een van Meesman.

P2P rente inkomsten betreffen de maandelijkse rentebetalingen vanuit Mintos, Crowdestor, ViaInvest, Reinvest24 en een langzaam leeglopende Lender&Spender(ja nog steeds ;))

Jaar Maand Netto Waarde Verschil Verschil in percentage RateToGoal (RTG) Gespaard Extra Aflossing Geinvesteerd
2022                
  Dec/21  €             79.030,59  €                    –   0,00% 0,00%  €               665,00  €         973,10  €        441,00
  Januari  €             73.822,05 -€         5.208,54 -7,06% 37,88%  €               920,00  €         271,31  €        711,00

 

Belegging

Geen dividend voor januari. Brengt de YoY naar -100%. Nu weet ik hiervan dus geen probleem, er zijn nog maanden genoeg

P2P Rente

De stabiele factoren Mintos en Reinvest24 groeien weer eens beetje naar de goede kant. Crowdestor heeft nog veel achterstallig, maar daar komt ook gewoon maandelijks wat vrij. 

Crypto

Crypto HODL en renteinkomsten

Dan hebben we de crypto rente inkomsten. In ieder geval doen spelers als Celsius, Nexo en BlockFi het goed afhankelijk van de dips die voorkomen. Deze categorie zorgt voor een mooie groei. Met een DCA inleg en als eventueel als die crypto’s zelf ook blijven stijgen gaat dit alleen maar mooier worden. Ja er zijn wel eens dipjes, maar dat hoort er bij.

Bitvavo heeft ook de mogelijkheid coins en tokens te staken (voor een kleine vergoeding), dus wat de bot niet gebruikt stop ik in staking. Krijg ik toch weer een 6% terug voor iets wat even niets staat te doen.

Bitvavo heeft een mooie deal als je begint dat je 1000 euro transacties vergoed krijgt (als in een rebate in de eerste week van transacties). Bitvavo is de nederlandse exchange met de beste prijzen (in en verkoop), staking mogelijkheden en een groot portfolio aan beschikbare crypto’s.

Crypto Trading

Verder heb ik een drietal tradingbots, twee strategiebots bij Cryptohopper, een DCA bot bij 3Commas en een aantal gridbots bij Bitsgap. Ik vind TA en de tradingview grafieken doornemen erg leuk, alleen om mij daar dagelijks uitgebreid mee bezig te houden heb ik momenteel geen tijd voor (of neem ik momenteel geen tijd voor). Daarvoor heb ik botjes ingezet als derde (of vierde) cryptoportfolio.

Naast het regelmatig onderhouden van de bots, doen de bots zelf het meeste werk. Binnen een paar maanden zijn we het totaal voor een jaar botjes draaien. Vooralsnog ben ik tevreden met het resultaat.

Let op, minnen komen hier voor. Het gaat over het gemiddelde van er uit wordt gehaald. Voor zovaak bij crypto geldt, kijk naar de langere termijn.

De resultaten van de afgelopen maanden:

Cryptohopper Bitvavo

Totaal Verschil met start Gemiddeld Dagelijks Percentage
736,6 0,74
Percentage met Start Gemiddeld Dagelijks Verschil
147,32 5,22
Totaal Groei April 309,04
Totaal Groei Mei 280,96
Totaal Groei Juni -99,76
Totaal Groei Juli 156,27
Totaal Groei Aug 348,58
Totaal Groei Sept -99,07
Totaal Groei Okt 61,49
Totaal Groei Nov -32,61
Totaal Groei Dec -107,95
Totaal Groei Jan -246,72
Totaal Groei Feb 56,04

3Commas Binance

Totaal Verschil met start Gemiddeld dagelijkse Percentage
257,3861 0,36
Percentage met Start Gemiddeld Verschil
42,57 1,83
Totaal Groei April 230,91
Totaal Groei Mei -48,25
Totaal Groei Juni -110,19
Totaal Groei Juli -4,47
Totaal Groei Juli 185,21
Totaal Groei Sept -77,16
Totaal Groei Okt 86,55
Totaal Groei Nov 33,41
Totaal Groei Dec -41,53
Totaal Groei Jan -71,65
Totaal Groei Feb 15,17

 

Crypto Uitgaven

Ik valideer en verzend mijn betalingen via mn Bitcoin en Lightning node (sinds kort alleen maar GetUmbrel door die mooie app updates). Via Lightning betaal ik bij bijvoorbeeld Bol.com en Amazon.nl via Bitrefill (sats cashback). Als ik iets te kort kom, of bij een website die niet in Bitrefill of een eigen Lightning/BTC methode heeft, dan gebruik ik mijn Spendl creditkaart die ik laad met Lightning (bij aanvullingen op bedragen).

Heb je ook een Lightning node en zoek je nog een doel om kanalen mee op te zetten? De gegevens staan hier

Wil je jezelf ook unbanken en rente ontvangen via Celsius.Network. Voer de code 169899e5cf in bij aanmelden, stort ter waarde van 200 usd en ontvang 20 usd in BTC. Voor de bonus dien je de crypto 30 dagen vast te houden. Dat is een peuleschil als je per week rente ontvang op je crypto.

Veilig browsen van het web met de Brave Browser, en daarmee BAT verdienen. Optioneel uitdelen aan goede content. En daarbij alleen Ads zien of trackers gebruiken die je toestaat. Als je download met deze link, en de browser 30 dagen gebruikt krijg je seconden van je leven terug en sponsor je mijn blog ook eens. Hoe meer je dit gebruikt hoe meer je verdient, momenteel per maand zo’n 5-8 BAT. Dit groeit en groeit.

Beermoney

De beermoney categorie is weer fijn geweest. De affiliates worden teruggestopt in de categorie waar deze vandaan komen. Ik heb in deze categorie niet per se een winst doel hier, hoewel zo’n bedrag per maand er bij komt toch fijn is hoor. Alles als voordeel meenemen. Een mooie cashflow, alleen niet per se vast.

 

Passive

 

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een klein financieel aspect.

Ik werk nog steeds dagelijks (nou ja een enkel bezoekje aan kantoor daargelaten) vanuit huis, en dat ben ik van plan om nog een lange tijd vol te houden. Daarmee is het elektriciteit verbruik nog erg minimaal te noemen.

Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

Jaar Elektra Verbruik Teruglevering Netto Verbruik Gas Maand Netto Kosten
2021 kWh kWh kWh M3 Termijn P mnd
Jun/21 97,00 298 -201,00 5,00  €            71,00 -€           42,00
Jul/21 88,00 216 -128,00 6,00  €            71,00 -€           27,00
Aug/21 98,00 224 -126,00 6,00  €            71,00 -€           24,00
Sep/21 114,00 194 -80,00 7,00  €            70,00 -€           13,00
Oct/21 126,00 103 23,00 20,00  €            36,00  €           21,00
Nov/21 237,00 43 194,00 53,00  €            36,00  €           90,00
Dec/21 252,00 23 229,00 80,00  €            36,00  €         130,00
Jan/22 253,00 24 229,00 88,00  €            36,00  €         109,00
Feb/22 0 0 0,00 0  €            36,00  €           36,00
Mar/22 0 0 0,00 0  €            36,00  €           36,00
Apr/22 0 0 0,00 0  €            36,00  €           36,00
Mei/22 0 0 0,00 0  €            36,00  €           36,00
Totaal 1265,00 1125 140,00 265,00  €          571,00  €         388,00

Ik ben klant van Greenchoice. Gelukkig voor al die hoge energie prijzen, de verlenging is daar ruim van te voren bij afgesloten. Ik heb momenteel een maandtermijn van 36 euro, en daar heb ik momenteel nog een buffer van 183 euro. Dus na de winter mag dat nog wel wat lager. Het is een energiemaatschappij geen spaarbank 😉

Het gasverbruik is flink lager dan de maanden december en januari van 2020 en 2021. December 2020 was 112M3 en Januari 2021 was 143M3. Dat in verschil met december 2021 van 80M3 en Januari 2022 met 88M3. De zonnepaneel opbrengsten zijn dan wel minder, waardoor het netto stroomverbruik hoger ligt. Ook het stroom verbruik an sich ligt hoger sinds de huidige wintermaanden, ik verwarm bij met elektriciteit panelen. Aan elektriciteit heb ik een overschot die ik niet kan opslaan.

Mijn hoofdverwarming is vloerverwarming, dus mijn CV ketel water staat lekker laag ingesteld (50 graden). Ik ben voor dit jaar van plan om te kijken in hoeverre de CV kan worden vervangen door een ventilatie-warmtepomp. In een rijtjeshuis wil ik geen buiten unit, en eigenlijk ben ik uberhaupt wel gecharmeerd van de vervanging van de ventilatie en deze ook te gebruiken voor temperatuur in het huis. Omdat de aanbieders hier in het loop van het jaar pas iets mee verachten (Q1/Q2) verwacht ik er dan pas echt voor te gaan. Wordt vervolgd.

Verder kook ik (deels) op gas en komt het warmwater ook via gas uit de kraan. Dit laatste zal dan ook door de bioler bij de warmtepomp worden geregeld.

 

enrgiegebruik

 

Mijn idee over deze maand(en)

Inkomsten

Inkomsten uit het vermogen en inkomsten van de belasting teruggaaf dat blijft hetzelfde de komende maanden. Er is een loonsverhoging doorgevoerd voor dit jaar. Dat geldt per januari, alleen dat wordt pas uitbetaald in februari dus dan kan ik ook de getallen aanpassen. Verder zal er per 1 april weer een wijziging volgen, dat horen juliie dan (en nee geen grap). Ziet er dus goed uit.

Uitgaven

Goed op niveau met de uitgaven en ruimte over.  Dus super. 

Hypotheek

De standaard extra aflossing deze maand is groter dan de vorige maand, het aflos plan. In december is het derde leningsdeel volledig afgelost. De sneeuwbal is 25,76.

Algemeen

Januari is qua beleggingsportfolio een om te vergeten. Het gaat om de langere termijn, en daar is er geen probleem. Januari had qua zonneschijn wel wat uitbundiger mogen zijn, donker en grijs is af en toe wel wat maar niet bijna de hele maand. Alhoewel de laatste dagen de maandopbrengst bij de zonnepanelen wel weer heeft gelijkgetrokken en met 1 Kwh de december is gepasseerd. Op naar die zonnige dagen, laat de lente maar beginnen. Dat zijn we ook af van de seizoens griepjes en verkoudheden, en hopelijk dat Covid ook minder. Tot die tijd goed opletten bij kwetsbare personen en voor de rest leven.

Tot de volgende keer.

Wat zal februari allemaal brengen?

 

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeringen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

 

2 gedachten over “Maandoverzicht – januari 2022 (-7,06%)”

  1. Als het een enkele min betreft, is het mi niet moeilijk om lekker stug door te gaan. Een min hoort er bij, niets gaat alleen in een rechte lijn omhoog. De stip op de horizon ligt daarbij nog ver weg. Als het meerdere aaneengesloten minnen zijn, dan ga ik wat verder inzoomen en mogelijk aan wat knoppen draaien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.