De doelen voor 2022.

Daar zijn ze dan net voor het einde van januari, de 2022 doelen. Het nieuwe jaar is al weer een paar weken begonnen, we hebben al weer de eerste loonstrook ontvangen. Ik maak me op voor de eerste maandoverzicht van 2022, en toch wilde ik een opsomming van de jaarlijkse financiele doelen dit jaar niet overslaan. We zijn al begonnen om de zomervakantie in te boeken en de eerste betalingen te doen. Januari dipt waarschijnlijk iets, maar ook weer niet zo veel om zorgen over te maken, het hele jaar staat nog voor de deur.

De eindstanden van 2021 zijn hier nog eens terug te lezen.

Klaar ervoor? Let’s go.

Netto waarde

Start2020

In 2022 wil ik een tonnair worden. 21K in het jaar erbij zien te krijgen om de 100K te passeren. Het moet mogelijk zijn gezien de vorige jaren. En als eenmaal het vliegwiel een zwiep heeft gekregen moet dat makkelijker gaan.
Het zou helemaal mooi zijn als dat in 4 jaar gelukt is, begin 2018 zat ik nog onder de nul grens.
Het betekent wel dat alles mee moet zitten. Dus als de inflatie wat langer blijft hangen en de markten daar toch een beetje van overstuur raken is de kans groot dat deze niet heel snel gehaald wordt. Maar ja, zonder doel is het ook weer zo saai 😉 En als ik op de 90K blijf steken, ach dan proberen we het toch gewoon in 2023….

Rate-to-Goal (mijn savingsrate)

Die stel ik voor 2022 in voor 37%. Ik ga de 40% op basis van mijn inkomen en uitgaven niet halen. Nu weet ik wel dat daar wat veranderingen in aan komen, dus mijn vaste salaris component gaat wat positief veranderen en daar tegenover gaat er een uitgave bij komen die normaliter in mijn salaris zat.

Budgetten/Spaarpotten

De emergency buffer hanteren op 6 maanden. En dan bedoel ik waar snel begekomen dient te worden, 2 maand op de bank en de rest bij bijvoorbeeld Nexo voor de 10% rente inkomsten. Die betalen binnen een werkdag uit.
Voor de rest is er ook genoeg maar kan het wat langer dan een paar werkdagen, weken of zelfs maanden duren voor het er uit is.

De spaarpotten blijven eigenlijk gevuld zoals die al waren. De vakantie pot zal dit jaar weer aangevuld moeten worden, de zomervakantie staat al vast met een trein en boot trip met de kids.

Emergency Fund

Beleggingsportfolio

Beleggen

Minimaal 4,5K erbij in de NT Fondsen ABN AMRO en Meesman.nl. Sowieso met de maandelijkse DCA (of eigenlijk euro) inleg.

Nu heeft de markt hier natuurlijk z’n invloeden, maar gezien die glazen bol nog niet werkt is dit het doel. Het enige wat ik met een schuin oog in de gaten hou, is de marktontwikkeling die toch wel eens een stuk negatiever moeten gaan worden. Vooralsnog heb ik geen reden om daar een actie aan te verbinden, mijn investeringen zijn wat mij betreft op dit moment goed verdeeld en staan daar voor langere tijd.

Dividend/P2P/Crypto Rente inkomsten

Zelfde als de Side Hustles in 2021, records breken. Doel is stabiliteit en groei in de maandelijkse inkomsten.

Dividend inkomsten zullen in 2022 weer wat groeien nadat ik mijn dividend aandelen heb ingeruild voor NT fondsen in 2020. Daar zag je de resultaten wel van in 2021 met een terugloop. Nu gaan we in 2022 weer iets omhoog, we gaan voor een totaal voor 2022 van 300 euro dividend inkomsten.

De crypto rente inkomsten, super categorie. In plaats van op de bank je geld in stablecoins weg zetten voor rond de 10% aan rente. Het risico van zo’n platform is hoger dan bij de bank (alhoewel, hoe houdbaar is die 100000 euro bankgarantie), stablecoins zijn niet zo volatiel dan Bitcoin bijvoorbeeld. Bij mij doen spelers als Celsius, Nexo en BlockFi het al jaren goed.  Verder heb ik ook nog een earning/staking van geld die niet door cryptobots wordt gebruikt in USD bij Bitvavo en Binance, ook goed voor zo’n 6/7%. Deze categorie zorgt al enige tijd voor een mooie groei. Ja er zijn wel eens dipjes voor andere crypto die hier ook staat, maar dat hoort er bij. Als je je blik op de lange termijn zet is dat veel rooskleuriger (en volgens mij ook rustiger voor je hart dan dagelijks je apps en stats raadplegen). Ik ga voor maandelijks >100 euro aan inkomsten in deze categorie.

Voor nu zijn de P2P inkomsten gevormd rond Mintos, Reinvest24 en Crowdestor. Die zijn in 2020 voornamelijk teruggevallen, en laten het met Mintos en Reinvest heel goed zien. Crowdestor blijft achter, maar ja dat komt ook wel eens voor. Ik ga voor maandelijks >30 euro.

Blog

Blog goals

Ik vind het prettig dat mijn mededelingen van de financiele reis gevolgd worden. Waarvoor heel veel dank! Ik ga daar in 2022 verder mee hoewel ik daar niet zo’n hoge doel voor leg. Een combinatie met een baan, kids en de tijd die ik met een blogpost bezig ben, is minimaal 1 blogpost per maand een realistisch doel voor een langere tijd. Als het er meer of minder zijn dan is het ook goed 😉

Duurzaamheid

De zonnepanelen doen het nu al weer een tijdje aardig, en ik heb daar nog wel een overschot in energie in. Mijn opwekking ligt flink hoger dan mijn verbruik. Nu is dat natuurlijk fijn voor de portemonee, alleen we moeten ook nog wat doen aan dat gas wat ik nog heb. Het grootste gedeelte van het gas gebruik is verwarmen en watergebruik. Ik wil dit jaar graag mijn gasgestookte CV ketel vervangen. Ik ben bezig met offertes voor een volledige elektrische ventilatie-warmtepomp. Dus verwarmen, koelen en verzorgen van de ventilatie in huis. Naast de CV ketel gaat deze dus ook de mechanische ventilatie vervangen. Ik moet dan op een later moment de keuken aanpakken voor het vervangen van het gasfornuis, maar dat komt wat later op de planning.

Persoonlijke ontwikkeling

Ik lees graag boeken. Dit is perfect voor het verminderen van de apps en rustiger de dag afsluiten. Of gewoon tussendoor. Ik probeer per maand een boek (een normale dikte) te lezen.

Ook ga ik prive tijd (of weer tijd) inplannen voor knutselen (als IT’er ben ik nerd), dus ik ben de laatste tijd wat aan het bijspijkeren met Python.

Bewegen

running--sometimes-we-all-need-a-little-motivation

Bewegen is goed voor je. Buiten in de natuur wandelen of een rondje hardlopen. Of natuurlijk fietsen. Dat blijven we doen. Minimaal 8000 stappen en 30 minuten intensief bewegen op een dag gemeten door Google Fit (icm Apple Watch).

Hoe staat het met jullie doelen voor 2022?

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeringen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

2 gedachten over “De doelen voor 2022.”

  1. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!
    Persoonlijk vind ik het makkelijker om doelen te stellen waar ik invloed op heb dan om een bepaald resultaat te halen waar ik geen invloed op heb. Ik heb bijvoorbeeld meer invloed op mijn spaarpercentage dan op hoe de beurzen het doen.
    Welk doel voor 2022 vind jij het moeilijkst denk je?

    1. Yes. De meeste zullen met inzet (en inleg) haalbaar zijn. De ambitieuste is de nettowaarde, omdat hier zoals je al aangeeft, factoren van buitenaf zijn die daar invloed op gaan uitvoeren (voor bepaalde percentages in het porfolio). Maar ja omdat die ton voor mijn gevoel al zo dicht in de buurt is, nooit geschoten is altijd gemist 😉 De moeilijkste is denk ik vrij maken van m’n eigen tijd voor bijvoorbeeld het priegelen en hobbyen, dat heb ik de afgelopen paar jaren door allerlei redenen op andere gebieden moeten inzetten. Moet ik weer opnieuw uit zien te vinden en een plekje te geven. Dat komt ook weer goed, alleen moet ik tijd gunnen. En tsja… dat geduld he 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.