Terugblik: Standen en Schanden van de doelen van 2021

De beste wensen voor 2022. Tijd van het terugblikken, we zijn er gearriveerd…En wat een jaar is dat 2021 gebleken. Doelen die gesteld waren aan het begin van het jaar zijn behaald, gewijzigd, geruisloos voorbij gegaan en totaal anders aangepakt dan eerder gedacht. Ik heb de doelen voor 2021 niet heel goed vastgelegd in een aparte blogpost, nu houd ik deze wel bij in mijn eigen lijsten (Excel en Element/Matrix). Het tipje van de sluier van die doelen voor 2021:

 • Nettowaarde boven de 60K.
 • Maandelijkse inleg, beleggingsportfolio naar 25K.
 • Maandelijkse inleg, Cryptoportfolio DCA, rente inkomsten en winsten pakken wanneer nodig (dat mag zeker nog wel wat).
 • Maandelijkse inleg, edelmetalen (Goud) basis uitbreiden.
 • P2P lenen nog steeds voorzichtigheid geboden. Houden onder de 5% van het portfolio.
 • Tuin en terrasoverkapping in het voorjaar (halverwege april). Dat wordt de 2021 klapper van een uitgave, en dat was het ook 😉

Voor de rest was 2021 weer het jaar van Corona, lockdown, het ontbreken van saamhorigheid, 17 miljoen experts in eigenlijk van alles, wappies enzoverder.

Zullen we maar eens gaan kijken wat er allemaal in 2021 voorbij is gekomen in de standen en schanden van Veel voor Minder?

Plannen gemaakt en behaald

Netto waarde

Ik wilde een goede groei hebben, en dat is zeker gelukt. Meer dan 35% er bij invergelijking tot 2020, de nettowaarde is heel dicht in de buurt van de 80K gekomen. En dat sinds ik begin 2018 nog in de min stond. Dat is toch een pluim op zich. De grootste groeiers zijn de crypto’s en belegging portfolio’s geweest,. Dat heeft al die uitgaven goed gemaakt in dit jaar, en meer.

Een groei van de nettowaarde. Behaald.

Beleggingsportfolio

Wilde met mijn beleggingsportfolio door maandelijkse investeringen een groei erbij uitkomen boven de 25K. Mijn beleggingen zijn hoofdzakelijk NT fondsen bij de ABN AMRO en bij Meesman.nl (voor de kids). Voor het beleggen voor het pensioen heb ik een Brand New Day portfolio, waar ook dit jaar is bijgestort. Automatiseren en rust. En wat een resultaten hebben de beleggingen behaald, cijfers boven de 25% groei. Die had ik niet voorspeld en ruim overtroffen.

Dividend inkomsten zijn gezakt, mede omdat ik mijn portfolio eerder heb omgegooid naar de NT fondsen. Nu wist ik dat dus heb ik daar geen specifiek hoog doel voor gesteld, de dividend inkomsten die ik heb gehad zijn volgens doel. Deze zullen groeien met het verdere bouwen aan de portfolio, alleen niet meer alle maanden van het jaar.

Zeker in 2021 voor het beleggingsportfolio behaald.

Inkomsten en uitgaven

Een van de belangrijkste pijlers van groei is het verhogen van het inkomen en het verlagen van de uitgaven. Nu heb ik wel wat uitgaven gemaakt in het jaar. Ik heb een veranda laten plaatsen en de tuinen laten doen. Dus de uitgaven waren hoog. Gelukkig is dit volledig uit crypto opbrengsten betaald, dus ik heb het niet heel erg gevoeld. Het vergelijken tussen de jaren is trouwens altijd goed om te doen. In 2020 was mijn netto inkomsten 51K en uitgaven 37K. In 2021 is dat 66K aan netto inkomsten en 62K aan uitgaven geworden. Het verschil in uitgaven is hoofdzakelijk het betalen van de hovenier, veranda boer en een nieuw bed (het mooie is dat dit volledig uit de winsten van het crypto portfolio is gekomen). Daarnaast heb ik het bijhouden van categorien wat eerlijker laten verlopen zodat de uitgaven van de gezamenlijke rekening voor de co-ouderschap voor 50% wordt meegerekend (ik stort daar maandelijks redelijk in en telt voor 50% mee voor de belastingen bijvoorbeeld). In de categorie vaste lasten is de opvallendste stijger de boodschappen. De andere categorie zijn een paar percent gestegen waarbij andere een paar percent zijn gezakt, dat blijft redelijk gelijk. Voor energie is deze lager uitgevallen, 2021 was het eerste volledige jaar met zonnepanelen opbrengst.

Behaald voor de inkomsten en aangezien ik de grote uitgave niet heb gemerkt ook voor uitgaven behaald.

Crypto portfolio

Ik heb braaf DCA inleg gedaan, rente inkomsten zien binnen komen, uitgaven gedaan met mijn eigen node. Daarnaast ben ik nieuwe portfolio onderdelen gestart, het traden via de bots. Die doen het ook goed met 181% en 51% winst. De standen neem ik maandelijks mee in in de maandoverzichten. Verder heb ik winsten genomen uit verschillende potten in de crypto portfolio, en ook nog eens een voordeel met een airdrop die ik op tijd kon verzilveren. Ik heb uiteindelijk de veranda, hovenier en bed van de opbrengsten van de airdrop/winsten kunnen betalen. Ik blijf dit een mooi onderdeel vinden van mijn portfolio en ben er zeker nog niet klaar mee. 2022 gaat wederom een mooie worden.

Zeker behaald.

Hypotheek

In 2020 heb ik het huis aangeschaft waar ik sinds de scheiding al wat jaren terug in ben gaan wonen. In eerste instantie dus gehuurd. Aangezien ik niet voor het volwassen worden van mijn jongste dochter hier weg zal gaan, vond ik huren voor een 9-10 jaar is weggegooid geld. Dan kan ik dat beter in een hypotheek stoppen.

Ik los elke maand extra af volgens het aflosplan. Dit jaar is er 4100,70 euro extra afgelost. Dus extra op de aflossing. Al met al betekent dit een vermindering van de maandlasten van 11,08 voor 2021, tegenover het start bedrag van 2021. Super. Inmiddels heb ik 6,18% afgelost, los ik 25,76 minder af dan bij de start en ben ik in een lager risicoklasse gekomen (en dus minder rente).

Perfect uitgevoerd en behaald.

Pensioenbeleggen

Financieel voordeling extra wegzetten om je pensioen aan te vullen. Daar heb ik al wat overgeschreven in dit en dit blog. Volgens mijn doelen stort ik elk jaar maximaal bij. Het maximum is hierbij wat ik zelf nog over heb 😉

Perfect uitgevoerd in 2021 en behaald.

Goud

Ik wilde maandelijks beleggen in een goudplan bij GoldRepublic. Dat heb ik braaf gedaan. Het doel is hierbij behaald. Nu staat goud ook weer een beetje beter dan begin van het jaar, en is in deze categorie ook een winst ontstaan van 2,10 %.

Goed uitgevoerd in 2021 en behaald.

Beermoney

Voor de beermoney categorie is het totaal voor 2021 op zo’n 5681 euro uitgekomen. Een flink deel is een airdrop van een crypto waarvan ik in het verleden een ander bezat, die heb ik direct laten uitbetalen. Dat is 80% van de beermoney inkomsten. De rest zijn affiliates om de kosten van het bloggen er uit te halen. Die doelstelling is ook overtroffen, waarvoor dank. De kosten van het bloggen zijn ondermeer de domeinnamen, hosting pakket, onderzoeken, reservering tijd en zo verder. Wat over is wordt in de investering terug gezet waar deze vandaan komt. Volgend jaar verwacht ik dit weer in wat lagere regionen terug te vinden. Let op de bonusverwijzingen, ze leveren jou ook wat op.

Plannen gemaakt en gefaald

Rate to Goal

Mijn savingsrate doel voor 2021 was gemiddeld boven de 40% uitkomen. Nu is dat niet gelukt, rond de 35% ben ik blijven steken. Met mijn huidige inkomsten en uitgaven zou een maximum van 37% per maand gehaald kunnen worden. En de cijfertjes liegen niet….Meer uitgegeven dan gepland. Om eerlijk te zijn eigenlijk gewoon nog steeds een pluim, maar toch het doel is gefaald. Volgend jaar realistischer.

P2P Lenen

De stresstest voor P2P lenen kwam in maart 2020 met de reactie op Corona. Ik heb het portfolio terug gebracht tot de stabiele spelers Mintos en Reinvest24. Ik heb daarnaast een Crowdestor portfolio, waar ik even afwacht tot deze weer wat betere projecten heeft. Ik ga geen verdere uitbreidingen doen. De huidige platformen zijn het.

Gelukkige blijven de rente inkomsten aardig doorlopen. Toch een gefaald voor deze categorie omdat met Crowdestor toch wat achterl blijft. Daarnaast met minder platformen zijn de rente inkomsten iets teruggevallen. Niet ver onder de doelen, maar eerlijk gezien is deze toch gefaald. Ik had toch een minimale groei als doelstelling gezet. Het grote voordeel is dat er alleen stabielen overgebleven zijn, dit jaar keert deze weer terug met een groen duimpje. Ik blijf in de bovenstaande investeren.

Blog

Het doel voor 2021 is om minimaal 2 blog artikelen per maand te plaatsen. Als ik het afgelopen jaar bekijk heb ik op een paar uitzonderingen niet de minimaal 2 artikelen per maand geschreven. Ik vind dit doel belangrijk zodat er niet een te hoge druk op het plaatsen van artikelen komt te liggen. De blogs moeten organisch ontstaan en passen bij mijn doelstelling om mijn reis en ervaringen bij te houden. Het alleen posten om het posten gaat onder aan de kwaliteit en dat doen we dus niet. Is er even niets te melden, dan melden we ook niets.
Een mooie mijlpaal die in 2021 is behaald, is het publiseren van de 100ste blog post op veelvoorminder.nl. Dat is een duimpje an sich, waren het niet dat ik daar geen doel aan had gekoppeld.

Gefaald maar geen probleem. Volgend jaar houden we hier aan vast. Het is ook weer te makkelijk om helemaal geen doelen te stellen 😉

Conclusie

2021 was wederom een zeer dynamisch en onverwacht jaar. Wat meer bewegingsvrijheid naast de lockdowns. De financien die in eerste instantie niet konden blijven groeien, brengen de inflatie cijfers de meeste wel weer wat dichter bij aarde. 2022 zal het jaar zijn dat we dat nog meer gaan voelen. Het bijdrukken van de centrale banken en het spendeer patroon van de overheden, dat moet nog steeds ergens terug komen. Als je daar ook rekening mee houdt, kan je je financien daar op voorbereiden. Ik ben benieuwd wat de gemeentelijke lasten allemaal voor een verrassingen hebben.

Qua doelen voor 2022 heb ik eea geformuleerd in mijn lijstjes en Excel sheet. Ik zal daar op termijn nog wel op terugkomen in een blogpost.

Het is goed om te weten dat mijn financiën momenteel geen tot weinig aandacht nodig hebben. Zelfs in een turbulente tijd. Op naar 2022!

Hoe was jullie financieel 2021?

2 gedachten over “Terugblik: Standen en Schanden van de doelen van 2021”

 1. De beste wensen! Ik lees “Hoe was jullie financieel 2020?” maar als een jaartje later 😉
  Financieel prima, allen heb ik even op de rem getrapt wat betreft investeringen. April gaan we weer beginnen. Geen financiële doelen, ook wel eens lekker!

  1. Scherp, al die cijfertjes he 😉 Corrected.
   Af en toe op de rem trappen is verstandig onderdeel van de hele financiele cyclus. Goed dat het prima gaat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.