Bitcoin, Crypto en belastingen

Wat ook je redenen zijn om mee te doen in Bitcoin of andere crypto, er is een moment dat je moet nadenken over de consequentie van die dingen voor je vermogen en daarbij de belasting. Het einde van het jaar komt er ook weer aan, en daarbij dus de peildatums voor het nieuwe jaar. Het is een goed moment om hier (nog een keer) goed over na te denken.

Bitcoin en andere crypto’s worden door jan en allemaal aangeprijst of tegen gesproken. Er zijn dit jaar veel nieuwe handen die bijvoorbeeld bitcoin bezitten. Of die dat lang vasthouden is nog te betwijfelen. De meerderheid zijn vaak de personen die met weinig onderzoek zijn gaan speculeren in crypto’s, al dan niet op advies van youtubers of andere FOMO redenen. Natuurlijk zijn er ook die voor langere tijd zijn ingestapt. Misschien ben je zelf gestart met een DCA portfolio in een crypto X. In ieder geval, als je gaat investeren is het gezonder (en beter voor het hart) om een wat langere horizon aan te houden voor deze investeringen.

Als je je crypto’s wat langer aanhoudt dan hebben andere organisaties ook interesse. Het bezit van Bitcoin, crypto’s en bepaalde inkomsten in de vorm van crypto currencies moeten worden opgegeven bij de Belastingdienst. Je bent het verplicht om aan te geven als onderdeel van je vermogen. En ga nu niet doen alsof het allemaal zo geheim en anoniem is. Alles staat in een openbaar grootboek, en de meeste personen die crypto’s aankopen (en verkopen) doen dat bij gecentraliseerde exchanges, of andere broker partijen, waarbij je je identiteit al prijs heb gegeven.

“Ja maar geldt niet voor mij want ik heb het weggeboekt naar mijn eigen hardware key die gekoppeld zit aan wallet xyz”. Nou….je dient je wallet saldo gewoon op te geven. En als je die transacties niet tot in het oneindige heb ge-coinjoined of iets anders, is dit voor de meeste mensen een directe transactie geweest tussen je Exchange en je wallet (of eigenlijk de transacties bij je keys). Het is dan redelijk makkelijk in dat openbare grootboek om je transactie terug te vinden, en daarnaast al je andere transacties (en als je iets meer moeite doet je saldo voor die wallet dus ook in de unspends).

Verder hoor je dit soort dingen gewoon aan te geven bij de belastingdienst. Hoe gaan we dat regelen?

Waarover moet je dan precies aangifte doen?

Je moet in ieder geval je stand kunnen tonen van begin het belastingjaar op 01 januari, de zogenaamde peildatum. In het nederlandse systeem is het alleen de stand op dat moment, je hoeft niet je behaalde winsten of de stand van halverweg het jaar of iets anders aan te geven (tenzij dit zakelijk gebeurd). Bij een eventuele controle moet je een geldige en heldere handelsgeschiedenis kunnen tonen. Bij de meeste Exchanges is het mogelijk om je transacties en standen op te slaan en te exporteren. Probeer dat voor de voor de Belastingdienst makkelijk leesbaar formaat (bijvoorbeeld csv, of xls), kan je het alleen makkelijker maken voor hen en jezelf. Heeft je exchange dit niet, maak dan een schermafbeelding waarop zowel de koers, de datum als de hoeveelheid aangekochte cryptocurrencies zichtbaar zijn.

Verder dient de stand te worden genoteerd in de waarde in euro’s op dat moment. Heb je een buitenlandse exchange die een ander paar hanteert, bijvoorbeeld USD, dan moet je deze ook omrekenen in de stand in euro (met de op dat moment geldende valuta koersen).

Een aardig hulpmiddel met de euro standen van de afgelopen jaren op wat grote sites, is deze website: https://peildatum.nl/

Zonder deze data is het mogelijk dat jouw belastingaangifte na een controle ongeldig wordt verklaard. Met allerlei vervelende gevolgen tot resultaat, meestal in boete bedragen. De bewijslast van een nacontrole ligt bij jou, dus het is verstandig om op 1 januari de standen op te slaan. Duurt meestal niet al te lang en dan ben je klaar.

Sommige punten zullen wat lastig zijn, bijvoorbeeld Lightning kanalen. Hiervoor reken ik de stand aan mijn zijde op de 1 januari. Dat is ook het gene wat vrij komt in mijn wallet als het kanaal gesloten wordt. Je zou ook kunnen zorgen dat alles aan de andere zijde komt te staan, dan telt het ook niet mee. Ze noemen dat ook wel uitgeven 😉

Heffingsvrije vermogen en fictief rendement vermogensrendementheffing

In 2021 is het heffingsvrije vermogen (zonder fiscale partner) €50.000. Volgend jaar net iets meer 50.650, en helemaal hoger als je een financiele partner hebt. Je crypto saldo’s vallen onder je vermogen. Het vermogen voor je belastingaangifte geldt per peil datum. Je kan voor de peildatum natuurlijk je vermogen laten vallen onder het heffingsvrije vermogen, bijvoorbeeld door wat winst te nemen en extra af te lossen op je hypotheek of zelfs een pensioenpotje vullen. Blijft er dan nog iets over, dan wordt over het vermogen dat hoger is dan het heffingsvrije vermogen een fictief rendement berekend. Hoe hoger je vermogen, hoe hoger het fictieve rendement uitvalt. Over dit fictieve rendement betaal je vervolgens inkomstenbelasting.

De Belastingdienst wordt het door de overheid in dit geval wat makkelijker gemaakt. De overheid gaat namelijk uit van een fictief rendement. Dat fictief rendement staat los van de werkelijkheid maar goed daar hebben we nu eenmaal mee te maken. Heb je met jouw crypto portfolio een rendement behaald wat een stuk hoger ligt dan het fictieve rendement? Dan heb je geluk!

Andersom is het wat minder leuk natuurlijk, maar ja uiteindelijk heeft het natuurlijk ook z’n voordeel om belasting te betalen.

Particulier bezit van crypto

Crypto die jij bezit moet je opgeven bij de Belastingdienst als onderdeel van je vermogen (box 3). Dit geldt voor langere termijn doelen als sparen ofwel als belegging. Eventuele koerswinsten die je behaalt bij het wisselen naar fiat (euro’s bijvoorbeeld, hoewel de euro’s in de oude sok ook gewoon meetellen) hoef je niet op te geven als inkomstenbelasting. Dit geldt voor de meeste personen die een HODL portfolio hebben.

Als particulier actief bezig zijn met minen

Voor minen heb je veel capaciteit nodig om berekeningen te doen. Denk hierbij aan de GPU’s, ASICS, koelingen enzoverder. Die componenten zijn niet gratis. Daarnaast zal je flink wat energiekosten hebben als je niet een rits zonnepanelen hebben liggen (of een vulkaan 😉 ). De kosten die daarmee samenhangen zullen vaak zo hoog zijn dat er niet snel sprake zal zijn van een voordeel. Daarbij speelt ook een rol dat je in de meeste gevallen een beperkte hoeveelheid crypto per dag kunt minen. Daarom hoeft je de opbrengst van het minen zelf niet aan te geven. Je moet de crypto’s in box 3 aangeven bij de peil datum.

Dat wordt anders als je opbrengst hoger is dan je kosten. Wanneer je een flink investering hebt gedaan en daardoor je flinke opbrensten hebt, of je mining-activiteiten een meer professionele aard hebben, horen de resultaten wel thuis in Box 1. Het voordeel is dat je dan wel weer de kosten die het minen met zich meebrengt van het resultaat kan afhalen. Hierbij kan je onder andere denken aan de transactiekosten, afschrijving van de benodigde apparatuur en gemaakte stroomkosten.

Als particulier bezig houden met (Day)traden

De handel in crypto wordt vergeleken met de handel in gewone fiat valuta zoals de Pond, Yen of de dollar. Je speculeert dan op koerswinst. In dat geval hoef je de opbrengst van de handel niet aan te geven.

Het wordt een ander verhaal wanneer je met extra arbeid, dus bovenop je eigen beleggingsactiviteiten, extra inkomsten verdient. Je doet dit dan professioneel en je kan door middel van bijvoorbeeld jouw deskundigheid, ervaring of relaties de opbrengsten beïnvloeden. Of je doet dit bedrijfsmatig en verkoopt je kennis. Dan horen de cryptocurrencies in Box 1 (en 2 voor bedrijfsmatig).

Inkomstenbelasting bij uitbetaling in crypto

Krijg jij jouw gehele, of een deel, van je loon (of andere inkomsten) uitbetaald in een crypto valuta? Dan moet je daar gewoon aangifte van doen. Uitbetaling in crypto wordt gezien als een uitbetaling in natura. Je moet dan de waarde van de door jou ontvangen crypto laten om rekenen naar euro’s (dat geldt ook voor de BTW als je dit bedrijfsmatig doet). Het geldt tegen de koers op het moment van ontvangen. Let dus een beetje op de koersen 😉

Administratie bijhouden

Als je je cryptoportfolio over meerdere exchanges, externe wallets of iets dergelijks aan houdt, moet je dat voor al die plekken bij houden. Sommige Exchanges of toepassingen hebben voor hun gedeelte al een makkelijke export functie voor aangifte, en daarnaast bestaan er losse software producten die het voor al je verschillende plekken kan doen (nou ja alle, het ligt er aan waar je allemaal gebruik van maak ;)). Het is nog steeds onderdeel van jouw vermogen, jij bent verantwoordelijk van de correctheid van je aangifte. Hou dus bij je keuze van exchanges, brokers, wallets en zoverder rekening met of het makkelijk voor je is (en blijft) om die gegevens voor je eigen administratie bij te houden. En hou dus ook rekening van de mogelijkheid van het aanpassen van de regeltjes, als zaken “interessant” worden voor de overheid om anders aan te pakken zullen ze daar de gelegenheid voor nemen.

Reserveer een moment op 1 januari om in een paar stappen de exports van dat jaar klaar te zetten. Dan heb je in ieder geval je administratie voor elkaar.

Hopelijk hou je hiermee ook rekening als je probeert mee te doen in crypto. Voor de rest super dat je mee doet. Ga zo door! Als je het niet doet, geen probleem er zijn genoeg andere soorten investeringen. Hierbij geldt hetzelfde als bij crypto, doe je onderzoek, investeer in iets wat je begrijpt en als het risico te hoog is doe het niet of met een beperkt gedeelte van je vermogen.

Veel plezier bij je volgende aangifte en tot die tijd Enjoy the ride!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.