Maandoverzicht – november 2021 (+0,94%)

We zitten bijna halverwege december en we zijn de standen van het jaar aan het opmaken. November heeft al met al nog een kleine plus weten te noteren, alleen of dat voor december ook zo het geval zal zijn…Tsja. De hoge inflatie cijfers schieten overal voorbij, en er zijn ook genoeg economien die de dubbele cijfers aantikken. Het is apart dat er schijnbaar een verrassing bij sommige is, dat bij drukken en vrij rond pompen van geld moet toch ergens vandaan komen. Nu komen er bij mij zelf ook deukjes aangezien het vermogen in bijvoorbeeld beleggingen zitten die ook een dipje uiteindelijke zullen ontvangen, mijn investeringen zullen daar wel tegen kunnen.

Over het jaar 2021 genomen staat de teller op +35,90% groei ten opzichte van 2020. Nu is het uiteindelijke getal afhankelijk van de stand van december, deze staat voor nu op -2,11%. De verwachting is dat het in ieder geval boven de +30 sluit. Nice.

December brengt ook wat laatste activiteiten voor de stand van 1-1-2022. Proberen om de potten te verdelen in een zo belastingvoordelige stand. Ik heb een investering gedaan bij brand new day voor mn persoonlijke pensioenpot, en zo zal ik meer bekijken om te hebben verplaatst zodat de stand op 1-1 zo veel als mogelijk in mijn voordeel is. Gelukkig werken de koersen ook mee, hopelijk doen ze dat rond 1-1 ook 😉

Zullen we dan meer eens naar de standen van november kijken?

upanddown


Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geïnvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Verder een passief inkomsten overzicht voor de dividend en rente rendement.

Maandoverzicht november 2021

In vogelvlucht

Het financiële gedeelte van de maand november:

Verschil Netto Waarde   € 742,32
RateToGoal  20,75%
   
Gespaard  € 705
Investeringen  € 3082
Extra Afgelost  € 321,94

Investeringen gedaan bij:

  • Cryptoportfolio: DCA in leg in mijn lange termijn portfolio’s (en naar Lightning node), bijvoorbeeld mijn HODL en renteinkomsten. Verder voor de trading portfolio’s bij Bitvavo en Binance in combinatie met Cryptohopper en 3Commas als bot, verder bij Bitsgap (icm Kucoin).
  • Extra aflossing van de hypotheek, eigen heb ik nooit het aflosplan bedrag gedaan en heb altijd hoger ingelegd. Nog een paar aflossingen en het derde leningsdeel is kwijt waar geen HRA op zit.
  • ABN AMRO Zelf beleggen Basis met NT fondsen en Meesman.nl. Zelf beleggen bij de huisbank. In NT fondsen, dus geautomatiseerd en fragment. Bij Meesman heb ik een geautomatiseerd portfolio voor de kinderen.
  • Mintos. Stabiele maandelijkse inleg en inkomsten stroom. De risico’s zijn afgelopen jaar verminderd in het P2P leningsportfolio, Mintos is hier een stabiel platform rond de 9-10%.
  • Reinvest24. Maandelijks een kleine inleg in nieuwe projecten, deze partij is stabiel in mijn portfolio, de cashflow is hier ook goed.
  • Brand New Day. Jaarlijks bijstoring volgens jaarruimte/reserveringsruimte.

Aanpassingen:

  • Nog steeds in de rust stand: Op zich een mooi platform, alleen nog steeds veel te veel projecten lopen achter bij Crowdestor. Automatische inleg vanaf bankrekening op pauze. Gelukkig komt er nog wel eens wat uit, dat gaat voor nu naar Mintos en Reinvest.

Beermoney ontvangen:

  • Diverse Afilliates. Deze inkomsten komen volledig ten goede van de hosting uitgaven. Wat over is gebruik ik voor onderzoek en anders stop ik dat terug in de categorie waar dit uitkomt.
  • Brave Browser. Ik gebruik deze als mijn primaire browser op mijn Mac en iPhone. Gemiddeld zo’n 10 $BAT die ik kan bijschrijven.
  • Rebates die ik via BitRefill in cadeaukaarten verzilver.

Wat er van de beermoney’s overblijft wordt terug geinvesteerd in het soort waar het verdiend is.

Een goede manier om online extra te verdienen is te sparen via Euroclix, en daarin de Panelclix als groot aandeel.

De nettowaarde is alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles (Mintos en Crowdestor) en Crypto portfolio (via Bitvavo) en Celsius.Network/Crypto opgeteld. 

De laatste stand van mijn portfolio is in te zien op de dashboard pagina, zoals de naam al zegt mijn dashboard pagina. Dit geeft mijn inziens meer inzichten in het effect van portfolio op de verschillende categorieen. Houd de pagina in de gaten voor een update, deze probeer ik rond het begin van de nieuwe maand bijgewerkt te hebben (ongeveer wanneer ik de draft aan het maken ben voor deze post). 

Dividend, Crypto en P2P rente inkomsten

Ik beleg voor het grootste gedeelte in NT Fondsen bij ABN AMRO en voor de kinderen bij Meesman.nl. Er was deze maand een dividend uitkering van een van Meesman.

P2P rente inkomsten betreffen de maandelijkse rentebetalingen vanuit Mintos, Crowdestor, ViaInvest, Reinvest24 en een langzaam leeglopende Lender&Spender(ja nog steeds ;))

Maand Dividend P2P Rente Crypto Rente Rente Spaar BeerMoney Totaal YoY Dividend
               
Januari  €                    22,02  €              15,32  €                  87,86  €               0,02  €               122,00  €         247,22 10%
Februari  €                  113,55  €              14,60  €                  91,51  €                  –    €               175,19  €         394,85 489%
Maart  €                      7,53  €              28,28  €                110,14  €                  –    €               162,59  €         308,54 -63%
April  €                          –    €                    –    €                        –    €                  –    €               207,78  €         207,78 -100%
Mei  €                    18,41  €              18,83  €                  92,34  €                  –    €            4.393,00  €      4.522,58 -32%
Juni  €                    20,13  €              20,18  €                  89,23  €                  –    €               120,60  €         250,14 -44%
Juli  €                          –    €              20,74  €                  91,45  €                  –    €               130,45  €         242,64 -100%
Augustus  €                          –    €              16,29  €                  98,02  €                  –    €               107,46  €         221,77 -100%
September  €                          –    €              21,02  €                  88,12  €                  –    €                 65,00  €         174,14 -100%
Oktober  €                          –    €              26,17  €                100,41  €                  –    €               145,00  €         271,58 -100%
November  €                    16,18  €              13,02  €                  87,28  €                  –    €                 27,00  €         143,48 -50%

 

Belegging

Ja daar wis die weer een keer. Een van de NT fondsen heeft een dividend uitgekeerd. Brengt de YoY naar -50%.

P2P Rente

De stabiele factoren Mintos en Reinvest24 groeien maar hebben deze maand een kleine deuk laten zien. Er blijft even wat meer hangen of wordt in deze maand niet uitbetaald. Even in de gaten houden voor volgende maand.

Crypto

Crypto HODL en renteinkomsten

Dan hebben we de crypto rente inkomsten. Die blijven op een lekker niveau. Beetj up en down, net als de koersen. Toch blijft dit een grote inkomstenbron. In ieder geval doen spelers als Celsius, Nexo en BlockFi het goed en zorgen voor een mooie groei. Met een DCA inleg en als eventueel als die crypto’s zelf ook blijven stijgen gaat dit alleen maar mooier worden. Ja er zijn wel eens dipjes, maar dat hoort er bij.
Let wel dat de wet en regelgeving goed in de gaten moet worden gehouden. Er broeit daar in de US wel genoeg, dus BlockFi en Celsius zijn in het vizier. Hou rekening mee dat je wellicht je exit scenario uit de kast moet halen (en deze testen).

Bitvavo heeft ook de mogelijkheid coins en tokens te staken (voor een kleine vergoeding), echter gebruik ik daar voornamelijk Cryptohopper dus de staking inkomsten zijn hier marginaal. Gelukkig doen de botjes het bij Bitvavo en Binance goed.

Bitvavo heeft een mooie deal als je begint dat je 1000 euro transacties vergoed krijgt (als in een rebate in de eerste week van transacties). Bitvavo is de nederlandse exchange met de beste prijzen (in en verkoop), staking mogelijkheden en een groot portfolio aan beschikbare crypto’s.

Crypto Trading

Verder heb ik een drietal tradingbots, twee strategiebots bij Cryptohopper, een DCA bot bij 3Commas en een aantal gridbots bij Bitsgap. Ik vind TA en de tradingview grafieken doornemen erg leuk, alleen om mij daar dagelijks uitgebreid mee bezig te houden heb ik momenteel geen tijd voor (of neem ik momenteel geen tijd voor). Daarvoor heb ik botjes ingezet als derde (of vierde) cryptoportfolio.

Naast het regelmatig onderhouden van de bots, doen de bots zelf het meeste werk. Eind augustus heb ik de cryptohoppers terug gebracht tot een. Die bij Bitvavo doet het erg goed (217% sinds half maart!) , degene bij Binance heb ik volledig naar 3Commas overgezet. Loopt misschien achter tegenover Bitvavo, doet het voor de rest ook netjes.

De botjes zijn voor de langere termijn. Eens in de zoveel keer doe ik daar een 10% uitbetaling, als de markt zich dan ook misdraagt dan komt er een minnetje 😉 Het maakt niet zoveel uit, zolang de lange termijn resultaten goed zijn. 

Eens kijken wat daar de resultaten van zijn, en dat ze elkaar niet ongemerkt in de weg zitten.

De resultaten van de afgelopen maanden:

Cryptohopper Bitvavo

Totaal Verschil met start Gemiddeld Dagelijks Percentage
813,13 0,82
Percentage met Start Gemiddeld Dagelijks Verschil
162,63 6,11
Totaal Groei April 309,04
Totaal Groei Mei 280,96
Totaal Groei Juni -99,76
Totaal Groei Juli 156,27
Totaal Groei Aug 348,58
Totaal Groei Sept -99,07
Totaal Groei Okt 61,49
Totaal Groei Nov -32,61

3Commas Binance

Totaal Verschil met start Gemiddeld dagelijkse Percentage
300,7661 0,43
Percentage met Start Gemiddeld Verschil
49,75 2,26
Totaal Groei April 230,91
Totaal Groei Mei -48,25
Totaal Groei Juni -110,19
Totaal Groei Juli -4,47
Totaal Groei Juli 185,21
Totaal Groei Sept -77,16
Totaal Groei Okt 86,55
Totaal Groei Nov 33,41

 

Crypto Uitgaven

Ik valideer en verzend mijn betalingen via mn Bitcoin en Lightning node (sinds kort alleen maar GetUmbrel door die mooie app updates). Via Lightning betaal ik bij bijvoorbeeld Bol.com en Amazon.nl via Bitrefill (sats cashback). Als ik iets te kort kom, of bij een website die niet in Bitrefill of een eigen Lightning/BTC methode heeft, dan gebruik ik mijn Spendl creditkaart die ik laad met Lightning (bij aanvullingen op bedragen).

Heb je ook een Lightning node en zoek je nog een doel om kanalen mee op te zetten? De gegevens staan hier. Open er een met die van mij en dan zal ik proberen er een terug te openen (hou even rekening met de grote). Dan maken we het Lightning netwerk nog beter. Geef mij wel even een seintje, want zit die channels niet elke dag te F5’en.

Ik ben daarnaast aan het experimenteren geweest met btcpay. Mijn btcpayserver draait, en ik heb een pagina toegevoegd met een donatie knop. Nou ja eigenlijk gewoon een betaal knop waar je zelf kan opgeven wat je wilt overmaken. Een soort buy me a coffee, alleen dan via het BTC en Lightning netwerk en voor lekkere biertjes 😉

Er zijn wat kanalen gekoppeld dus probeer het eens uit. Laat het mij weten of deze goed of minder goed werkt.
Deze koppeling is uit te breiden naar webshops, donatie pagina’s en als je wilt kan ik er zo een betaal knop voor je eigen site bijhangen 😉

 

Wil je jezelf ook unbanken en rente ontvangen via Celsius.Network. Voer de code 169899e5cf in bij aanmelden, stort ter waarde van 200 usd en ontvang 20 usd in BTC. Voor de bonus dien je de crypto 30 dagen vast te houden. Dat is een peuleschil als je per week rente ontvang op je crypto.

Veilig browsen van het web met de Brave Browser, en daarmee BAT verdienen. Optioneel uitdelen aan goede content. En daarbij alleen Ads zien of trackers gebruiken die je toestaat. Als je download met deze link, en de browser 30 dagen gebruikt krijg je seconden van je leven terug en sponsor je mijn blog ook eens. Hoe meer je dit gebruikt hoe meer je verdient, momenteel per maand zo’n 5-8 BAT. Dit groeit en groeit.

Beermoney

De beermoney categorie is weer fijn geweest. De affiliates worden teruggestopt in de categorie waar deze vandaan komen. Ik heb in deze categorie niet per se een winst doel hier, hoewel zo’n bedrag per maand er bij komt toch fijn is hoor. Alles als voordeel meenemen. Een mooie cashflow, alleen niet per se vast.

 

Passive

 

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een klein financieel aspect.

Ik werk nog steeds dagelijks (nou ja een enkel bezoekje aan kantoor daargelaten) vanuit huis, en dat ben ik van plan om nog een lange tijd vol te houden. Daarmee is het elektriciteit verbruik nog erg minimaal te noemen.

Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

Jaar Elektra Verbruik Teruglevering Netto Verbruik Gas Maand Kosten
2021 kWh kWh kWh M3 Termijn Termijn
Jun/21 97,00 298 -201,00 5,00  €            71,00 -€           42,00
Jul/21 88,00 216 -128,00 6,00  €                  –   -€           27,00
Aug/21 98,00 224 -126,00 6,00  €                  –   -€           24,00
Sep/21 114,00 194 -80,00 7,00  €            70,00 -€           13,00
Oct/21 126,00 103 23,00 20,00  €            36,00  €           21,00
Nov/21 237,00 43 194,00 53,00  €            36,00  €           90,00

Ik ben klant van Greenchoice. Gelukkig voor al die hoge energie prijzen (de verlenging is in juni afgesloten). Ik had mn maandbedrag al aangepast naar 36 euro per maand vanaf oktober, maar de schatting gaat uit van 16,- Image

 

Mijn hoofdverwarming is vloerverwarming, dus mijn CV ketel water staat lekker laag ingesteld (50 graden). Dat ding is de afgelopen tijd niet meer gebruikt. Nou ja, voor warm tapwater dan.

Verder kook ik (deels) op gas en komt het warmwater ook via gas uit de kraan.

 

enrgiegebruik

 

Mijn idee over deze maand(en)

Inkomsten

Inkomsten uit het vermogen en inkomsten van de belasting teruggaaf dat blijft hetzelfde. Af en toe een voordeeltje uit de investeringen. Gewoon gemiddeld.

Uitgaven

Vielen eigenlijk reuze mee. Wat Sinterklaas inkopen, maar niet genoeg om een significant verschil te hebben. Alle uitgaven in 2021 liggen hoger dan in 2020. Nou ja, energie bij mij niet. Voor 2021 gingen de zonnepanelen goed werken.

Hypotheek

De standaard extra aflossing deze maand is groter dan de vorige maand, het aflos plan verloopt soepel aan het begin. Het helpt daarnaast dat het een super makkelijk proces bij is Robuust. Ook voor deze maand. Het is bijna saai te noemen 😉 Gelukkig vind ik het ook fijn om cijfers bij te houden, en mijn maandbedrag elke maand weer te zien slinken. We zitten inmiddels op een sneeuwbal van 21,08 euro minder in vergelijking met de start van deze hypotheek (juni 2020).

Algemeen

Net als in de inleiding, we gaan op weg naar het opmaken van de standen van het jaar. Het ziet er goed uit. Er komt een goede sprong in de nettowaarden en de investeringen zijn ook goed gelukt dit jaar. Nog even kijken wat de koersen doen, en dan nog een beetje schuiven voor de goede belastingstarieven, en dan beginnen we al weer aan het volgend jaar. Oja, nog wat feestdagen 😉

Tot de volgende keer.

Wat zal december allemaal brengen?

 

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeringen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.