Maandoverzicht – augustus 2021

Augustus. Een normale werkmaand, ik ga dit jaar het voor en het najaar met de kids. En volgend jaar zal dat weer gewisseld worden naar de zomermaanden. Het scheelt weer dat de uitgaven in augustus dus ook weer niet zo hoog zijn (op een dipje van de gezamenlijke kinderrekening, maar ach die telt voor 50% mee ;))

Augustus is qua cijfers weer flink wat gegroeit met de nettowaarden. De 70K is gepasseerd, zie hier voor de portfolio pagina voor meer details. Dat is toch weer een mijlpaal. En niet vergeten dat ik er een paar jaar wat minder Florissant bij zat. Vanaf 2018 is er een grote ommekeer geweest en ik kan zeggen dat die reis mij extreem goed bevalt.

Augustus gaf mij ook weer genoeg gelegenheid om wat winstnemingen te doen voor mijzelf, en wat tijd over te hebben voor wat gepriegel.

Net als vorige maand, heb ik verder een moment genomen om mijn vaste inkomsten en uitgaven overzicht eens bij te werken, ik zal daar komende tijd (echt!) ook een update van op het blog plaatsen.

Het dashboard is ook weer bijgewerkt op de portfolio pagina.

Zullen we dan meer eens naar de standen van augustus kijken?

upanddown


Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geïnvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Verder een passief inkomsten overzicht voor de dividend en rente rendement.

Maandoverzicht augustus 2021

In vogelvlucht

Het financiële gedeelte van de maand augustus:

Verschil Netto Waarde   € 4868,90
RateToGoal  5%
   
Gespaard  € 795
Investeringen  € 628
Extra Afgelost  € 255

Investeringen gedaan bij:

  • Cryptoportfolio: DCA in leg in mijn lange termijn portfolio’s (en naar Lightning node), bijvoorbeeld mijn HODL en renteinkomsten. Verder voor de trading portfolio’s bij Bitvavo en Binance in combinatie met Cryptohopper en 3Commas als bot, verder bij Bitsgap (icm Kucoin).
  • Extra aflossing van de hypotheek, eigen heb ik nooit het aflosplan bedrag gedaan en heb altijd hoger ingelegd. Ik ben bijna mijn derde leningsdeel kwijt waar geen HRA op zit.
  • ABN AMRO Zelf beleggen Basis met NT fondsen en Meesman.nl. Zelf beleggen bij de huisbank. In NT fondsen, dus geautomatiseerd en fragment. Bij Meesman heb ik een geautomatiseerd portfolio voor de kinderen.
  • Mintos. Stabiele maandelijkse inleg en inkomsten stroom. De risico’s zijn afgelopen jaar verminderd in het P2P leningsportfolio, Mintos is hier een stabiel platform rond de 9-10%.
  • Reinvest24. Maandelijks een kleine inleg in nieuwe projecten, deze partij is stabiel in mijn portfolio, de cashflow is hier ook goed.

Aanpassingen:

  • Even in de rust stand: Op zich een mooi platform, alleen nog steeds veel projecten lopen achter bij Crowdestor. Automatische inleg vanaf bankrekening op pauze. Even pas op de plaats

Beermoney ontvangen:

  • Diverse Afilliates. Deze inkomsten komen volledig ten goede van de hosting uitgaven. Wat over is gebruik ik voor onderzoek en anders stop ik dat terug in de categorie waar dit uitkomt.
  • Brave Browser. Ik gebruik deze als mijn primaire browser op mijn Mac en iPhone. Gemiddeld zo’n 10 $BAT die ik kan bijschrijven.
  • Rebates die ik via BitRefill in cadeaukaarten verzilver of stort in Spendl om via de VISA kaart uit te geven.

Wat er van de beermoney’s overblijft wordt terug geinvesteerd in het soort waar het verdiend is.

Een goede manier om online extra te verdienen is te sparen via Euroclix, en daarin de Panelclix als groot aandeel.

De nettowaarde is alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles (Mintos en Crowdestor) en Crypto portfolio (via Bitvavo) en Celsius.Network/Crypto opgeteld. 

De laatste stand van mijn portfolio is in te zien op de portfolio pagina, mijn dashboard pagina. Dit geeft mijn inziens meer inzichten in het effect van portfolio op de verschillende categorieen. Houd de pagina in de gaten voor een update, deze probeer ik rond het begin van de nieuwe maand bijgewerkt te hebben (ongeveer wanneer ik de draft aan het maken ben voor deze post). 

Dividend, Crypto en P2P rente inkomsten

Ik beleg voor het grootste gedeelte in NT Fondsen bij ABN AMRO en voor de kinderen bij Meesman.nl. Er was deze maand een dividend uitkering van een van Meesman.

P2P rente inkomsten betreffen de maandelijkse rentebetalingen vanuit Mintos, Crowdestor, ViaInvest, Reinvest24 en een langzaam leeglopende Lender&Spender(ja nog steeds ;))

Maand Dividend P2P Rente Crypto Rente Rente Spaar BeerMoney Totaal YoY Dividend
               
Januari  €                    22,02  €              15,32  €                  87,86  €               0,02  €               122,00  €         247,22 10%
Februari  €                  113,55  €              14,60  €                  91,51  €                  –    €               175,19  €         394,85 489%
Maart  €                      7,53  €              28,28  €                110,14  €                  –    €               162,59  €         308,54 -63%
April  €                          –    €                    –    €                        –    €                  –    €               207,78  €         207,78 -100%
Mei  €                    18,41  €              18,83  €                  92,34  €                  –    €            4.393,00  €      4.522,58 -32%
Juni  €                    20,13  €              20,18  €                  89,23  €                  –    €               120,60  €         250,14 -44%
Juli  €                          –    €              20,74  €                  91,45  €                  –    €               130,45  €         242,64 -100%
Augustus  €                          –    €              16,29  €                  98,02  €                  –    €               107,46  €         221,77 -100%

 

Belegging

In mijn huidige portfolio is er geen dividend uitgekeerd deze maand. De YoY van dividend is -100% voor de maand augustus. 

P2P Rente

De stabiele factoren Mintos en Reinvest24 groeien weer langzaam. Crowdestor heeft nog steeds wat last van laat betalende projecten, en dus nog op pauze. De rente inkomsten zijn ten opzicht van vorige maand teruggevallen..

Crypto

Crypto HODL en renteinkomsten

Dan hebben we de crypto rente inkomsten. Die blijven op een lekker niveau. In ieder geval doen spelers als Celsius, Nexo en BlockFi het goed en zorgen voor een mooie groei. Met een DCA inleg en als eventueel als die crypto’s zelf ook blijven stijgen gaat dit alleen maar mooier worden. Ja er zijn wel eens dipjes, maar dat hoort er bij.
Let wel dat de wet en regelgeving goed in de gaten moet worden gehouden. Er broeit daar in de US wel genoeg, dus BlockFi en Celsius zijn direct in het vizier. Hou rekening mee dat je wellicht je exit scenario uit de kast moet halen (en deze testen).

Bitvavo heeft ook de mogelijkheid coins en tokens te staken, echter gebruik ik daar voornamelijk Cryptohopper dus de staking inkomsten zijn hier marginaal. Bitvavo gaat in augustus wel weer nieuwe coins introduceren (of heeft dat eigenlijk al gedaan ten tijden dat ik deze blog post schrijf. DOT, SOL, MATIC, DOGE en BNB. zijn toegevoegd.)

Bitvavo heeft een mooie deal als je begint dat je 1000 euro transacties vergoed krijgt (als in een rebate in de eerste week van transacties). Bitvavo is de nederlandse exchange met de beste prijzen (in en verkoop), staking mogelijkheden en een groot portfolio aan beschikbare crypto’s.

Crypto Trading

Verder heb ik een drietal tradingbots, twee strategiebots bij Cryptohopper, een DCA bot bij 3Commas en een aantal gridbots bij Bitsgap. Ik vind TA en de tradingview grafieken doornemen erg leuk, alleen om mij daar dagelijks uitgebreid mee bezig te houden heb ik momenteel geen tijd voor (of neem ik momenteel geen tijd voor). Daarvoor heb ik botjes ingezet als derde (of vierde) cryptoportfolio.

Naast het regelmatig onderhouden van de bots, doen de bots zelf het meeste werk. Eind augustus heb ik de cryptohoppers terug gebracht tot een. Die bij Bitvavo doet het erg goed (217% sinds half maart!) , degene bij Binance heb ik volledig naar 3Commas overgezet. Eens kijken wat daar de resultaten van zijn, en dat ze elkaar niet ongemerkt in de weg zitten.

De resultaten van de afgelopen maanden:

Cryptohopper Bitvavo

Totaal Verschil met start Gemiddeld Dagelijks Percentage
1089,54 1,06
Percentage met Start Gemiddeld Dagelijks Verschil
217,91 9,16
Totaal Groei April 309,04
Totaal Groei Mei 280,96
Totaal Groei Juni -99,76
Totaal Groei Juli 156,27
Totaal Groei Aug 348,58

Cryptohopper en 3Commas Binance

Totaal Verschil met start Gemiddeld dagelijkse Percentage
295,0761 0,47
Percentage met Start Gemiddeld Verschil
48,80 2,48
Totaal Groei April 230,91
Totaal Groei Mei -48,25
Totaal Groei Juni -110,19
Totaal Groei Juli -4,47
Totaal Groei aug 185,21

 

Crypto Uitgaven

Ik valideer en verzend mijn betalingen via mn Bitcoin en Lightning node (sinds kort alleen maar GetUmbrel door die mooie app updates). Via Lightning betaal ik bij bijvoorbeeld Bol.com en Amazon.nl via Bitrefill (sats cashback). Als ik iets te kort kom, of bij een website die niet in Bitrefill of een eigen Lightning/BTC methode heeft, dan gebruik ik mijn Spendl creditkaart die ik laad met Lightning (bij aanvullingen op bedragen).

Heb je ook een Lightning node en zoek je nog een doel om kanalen mee op te zetten? Geef mij even een seintje. Openen we er een met die van mij en dan zal ik proberen er een terug te openen (hou even rekening met de grote). Dan maken we het Lightning netwerk nog beter.

Ik ben daarnaast aan het experimenteren geweest met btcpay. Mijn btcpayserver draait, en ik heb een pagina toegevoegd met een donatie knop. Nou ja eigenlijk gewoon een betaal knop waar je zelf kan opgeven wat je wilt overmaken. Een soort buy me a coffee, alleen dan via het BTC en Lightning netwerk. Erg nice. Er zijn wat kanalen gekoppeld dus probeer het eens uit. Laat het mij weten of deze goed of minder goed werkt.
Deze koppeling is uit te breiden naar webshops, donatie pagina’s en als je wilt kan ik er zo een betaal knop voor je eigen site bijhangen 😉

 

Wil je jezelf ook unbanken en rente ontvangen via Celsius.Network. Voer de code 169899e5cf in bij aanmelden, stort ter waarde van 200 usd en ontvang 20 usd in BTC. Voor de bonus dien je de crypto 30 dagen vast te houden. Dat is een peuleschil als je per week rente ontvang op je crypto.

Veilig browsen van het web met de Brave Browser, en daarmee BAT verdienen. Optioneel uitdelen aan goede content. En daarbij alleen Ads zien of trackers gebruiken die je toestaat. Als je download met deze link, en de browser 30 dagen gebruikt krijg je seconden van je leven terug en sponsor je mijn blog ook eens. Hoe meer je dit gebruikt hoe meer je verdient, momenteel per maand zo’n 5-8 BAT. Dit groeit en groeit.

Beermoney

De beermoney categorie is weer flink gestegen. De affiliates worden teruggestopt in de categorie waar deze vandaan komen. Ik heb in deze categorie niet per se een winst doel hier, hoewel zo’n bedrag per maand er bij komt toch fijn is hoor. Alles als voordeel meenemen. Een mooie cashflow, alleen niet per se vast.

 

Passive

 

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een klein financieel aspect.

Greenchoice heeft gelukkig weer de prijs gebruik weer terug geplaatst in de app. De overzichten worden vanaf dit moment weer op basis van verbruik in kWh voor elektriciteit, M3 voor gas en netto kosten weer gegeven. Ik heb de terugwinning ook meegenomen en daarbij het netto verbruik opgenomen (verbruik – opgewekt = netto). Dan kan je goed zien dat we voor de elektriciteit erg goed zitten. Ik werk nog steeds dagelijks (nou ja een enkel bezoekje daargelaten) vanuit huis, en dat ben ik van plan om nog een lange tijd vol te houden. Daarmee is het elektriciteit verbruik nog erg minimaal te noemen.

Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

Jaar Elektra Verbruik Teruglevering Netto Verbruik Gas Maand Kosten
2021 kWh kWh kWh M3 Termijn Termijn
Feb/21 127,00 112 15,00 121,00  €            71,00  €           33,00
Mar/21 124,00 163 -39,00 112,00  €            71,00  €           26,00
Apr/21 97,00 245 -148,00 84,00  €            71,00  €           10,00
May/21 94,00 242 -148,00 42,00  €            71,00 -€             2,00
Jun/21 97,00 298 -201,00 5,00  €            71,00 -€           15,00
Jul/21 88,00 216 -128,00 6,00  €                  –   -€           10,00
Aug/21 98,00 224 -126,00 6,00  €                  –   -€           10,00

Mijn energie jaar loopt van juni tot juni. Ik ben klant van Greenchoice 

Mijn hoofdverwarming is vloerverwarming, dus mijn CV ketel water staat lekker laag ingesteld (50 graden). Dat ding is de afgelopen tijd niet meer gebruikt. Nou ja, voor warm tapwater dan.

Verder kook ik (deels) op gas en komt het warmwater ook via gas uit de kraan.

Alles blijft nog goed binnen de maandtermijnen, dus dat betekent dat ik wat terug heb gekregen in juli bij de afrekening (en de aanmeldbonus dan ontvangen). Hoefde ik in juli (en augustus komt daar ook bij) niet te betalen (verrekend).

 

enrgiegebruik

 

Mijn idee over deze maand(en)

Inkomsten

Inkomsten uit het vermogen, inkomsten van de belasting teruggaaf dat blijft hetzelfde

Uitgaven

Rond het gemiddelde voor 2021. Of in ieder geval wat hoger in het gemiddeld bereik. Het gaat dit jaar op een neer.

Hypotheek

De standaard extra aflossing deze maand, het aflos plan verloopt soepel aan het begin. Het helpt daarnaast dat het een super makkelijk proces bij is Robuust. Direct na de notificatie van het storten van mijn salaris doe ik een opdracht om de aflospot in een van de leningdelen in brengen. Even inloggen, aangeven welk bedrag in welk leningsdeel en via iDeal voldoen. Done. Ook voor deze maand. Het is bijna saai te noemen 😉

Algemeen

Naast de financien ben ik deze maand ook bezig geweest om de zakelijk systemen weer los te koppelen van de prive spullen. Dat was de afgelopen jaren veelal op de zakelijke iPhone terecht gekomen (ongemerkt, even snel en makkelijk). Echter dan zit veel van de data ook in het gebied waar de zaak niets te zoeken heeft. Weer beter opletten waar ik mn data laat, en zorgen dat spullen niet te veel samengaan onder het mom van ff. Dat betekende veel applicaties langsgaan, en de telefoon en 2FA aanpassen. En van de zakelijke telefoon verwijderen. Nu weer even wat beter vasthouden de komende jaren 😉

Tot de volgende keer.

Wat zal september allemaal brengen?

 

Tot de volgende maand!

 

Hoe was jouw juli maand?

 

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeringen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.