Maandoverzicht – juni 2021

Juni is aan de ene kant een saaie maand, en aan de andere kant beginnen de uitgaven voor de vakantie periode. De vakantie periode is dan ook een drukte met verjaardagsfeestjes van de vrienden en vriendinnetjes van de kids. En ook de jongste in juli. Die krijgt een redelijk duur kado, en die heb ik alvast aangeschaft. Het aanschaffen van dit soort dingen doe ik middels mn Lightning node (in sats), incombinatie met BitRefill en soms nog een beetje aanvullen vanuit de Spendl virtuele kredietkaart (oplaadbaar met Lightning). Dat gaat super rap en verdien ik ook nog sats bij terug (cashback, rebate enz.). Ik ben voor deze producten de afgelopen tijd minder bij Bol.com aan het bestellen geweest. Het viel al enige tijd op dat er meer niet-zo-betrouwbare winkels opstonden (hoge prijzen, leveringen en levertijden). Dat is nu alleen maar toegenomen, en prijzen schelen enorm voor dezelfde A-Merk kwaliteit (nee, ik ben niet van de AliExpress chinese meuk die al breekt als je er naar kijkt). Het verschil is vaak een 5-10 euro, en in sommige gevallen scheelt het 20 euro om op bijvoorbeeld Amazon te bestellen. Dat scheelt toch flink bij elkaar opgeteld, zeker bij de hoeveelheid uitgaven die bij een webshops (en in dit geval Bol.com) worden gedaan. Dan gaat het toch naar Bezos 😉

Juni is qua cijfers iets ingeteerd op de nettowaarden. De uitgaven zijn groot geweest (een trend in 2021) en het portfolio heeft een wat mindere maand laten zien. Geen probleem, we hebben gewoon investeringen gedaan en dus is er gebouwd aan de toekomst. En we zien wel weer waar het portfolio op terecht komt. De investeringen zijn voor de lange termijn, dus het maakt helemaal niet uit of er hier en daar eens een dipje is.

Ik heb verder een moment genomen om mijn vaste inkomsten en uitgaven overzicht eens bij te werken, ik zal daar komende tijd ook een update van op het blog plaatsen.

Het dashboard is ook weer bijgewerkt op de portfolio pagina.

Zullen we dan meer eens naar de standen van juni kijken?

upanddown


Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geïnvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Verder een passief inkomsten overzicht voor de dividend en rente rendement.

Maandoverzicht juni 2021

In vogelvlucht

Het financiële gedeelte van de maand mei:

Verschil Netto Waarde  – € 1903,67
RateToGoal  1%
   
Gespaard  € 705
Investeringen  € 460
Extra Afgelost  € 255

Investeringen gedaan bij:

  • Cryptoportfolio: DCA in leg in mijn lange termijn portfolio’s, bijvoorbeeld mijn HODL en renteinkomsten. Verder voor de trading portfolio’s bij Bitvavo en Binance in combinatie met Cryptohopper en 3Commas als bot, verder bij Bitsgap (icm Kucoin).
  • Extra aflossing van de hypotheek, eigen heb ik nooit het aflosplan bedrag gedaan en heb altijd hoger ingelegd.
  • ABN AMRO Zelf beleggen Basis met NT fondsen en Meesman.nl. Zelf beleggen bij de huisbank. In NT fondsen, dus geautomatiseerd en fragment. Bij Meesman heb ik een geautomatiseerd portfolio voor de kinderen.
  • Mintos. Stabiele maandelijkse inleg en inkomsten stroom. De risico’s zijn afgelopen jaar verminderd in het P2P leningsportfolio, Mintos is hier een stabiel platform rond de 9-10%.
  • Reinvest24. Maandelijks een kleine inleg, deze partij is stabiel in mijn portfolio, de cashflow is hier ook goed.

Aanpassingen:

  • Even in de rust stand: Op zich een mooi platform, alleen nog steeds veel projecten lopen achter bij Crowdestor. Automatische inleg vanaf bankrekening op pauze. Even pas op de plaats

Beermoney ontvangen:

  • Diverse Afilliates. Deze inkomsten komen volledig ten goede van de hosting uitgaven. Wat over is gebruik ik voor onderzoek en anders stop ik dat terug in de categorie waar dit uitkomt..
  • Brave Browser. Ik gebruik deze als mijn primaire browser op mijn Mac en iPhone. Gemiddeld zo’n 10 $BAT die ik kan bijschrijven.
  • Rebates die ik via BitRefill in cadeaukaarten verzilver of stort in Spendl om via de VISA kaart uit te geven.

Wat er van de beermoney’s overblijft wordt terug geinvesteerd in het soort waar het verdiend is.

Een goede manier om online extra te verdienen is te sparen via Euroclix, en daarin de Panelclix als groot aandeel.

Afscheid genomen van:

  • Grupeer. We kijken nog steeds wat we hier terug kunnen krijgen. November blijft weer “lekker” stil van die gasten. We zullen het zien.

De nettowaarde is alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles (Mintos en Crowdestor) en Crypto portfolio (via Bitvavo) en Celsius.Network/Crypto opgeteld. 

De laatste stand van mijn portfolio is in te zien op de portfolio pagina, mijn dashboard pagina. Dit geeft mijn inziens meer inzichten in het effect van portfolio op de verschillende categorieen. Houd de pagina in de gaten voor een update, deze probeer ik rond het begin van de nieuwe maand bijgewerkt te hebben (ongeveer wanneer ik de draft aan het maken ben voor deze post). 

Dividend, Crypto en P2P rente inkomsten

Ik beleg voor het grootste gedeelte in NT Fondsen bij ABN AMRO en voor de kinderen bij Meesman.nl. Er was deze maand een dividend uitkering van een van Meesman.

P2P rente inkomsten betreffen de maandelijkse rentebetalingen vanuit Mintos, Crowdestor, ViaInvest, Reinvest24 en een langzaam leeglopende Lender&Spender(ja nog steeds ;))

Maand Dividend P2P Rente Crypto Rente Rente Spaar BeerMoney Totaal YoY Dividend
               
Januari  €                    22,02  €              15,32  €                  87,86  €               0,02  €               122,00  €         247,22 10%
Februari  €                  113,55  €              14,60  €                  91,51  €                  –    €               175,19  €         394,85 489%
Maart  €                      7,53  €              28,28  €                110,14  €                  –    €               162,59  €         308,54 -63%
April  €                          –    €                    –    €                        –    €                  –    €               207,78  €         207,78 -100%
Mei  €                    18,41  €              18,83  €                  92,34  €                  –    €            4.393,00  €      4.522,58 -32%
Juni  €                    20,13  €              20,18  €                  89,23  €                  –    €               120,60  €         250,14 -44%

 

Belegging

Hier is het zichtbaar dat ik de beleggingsportfolio’s heb versimpeld (alleen nog geautomatiseerd ETF’s/fondsen). De YoY van dividend is -44% voor de maand juni. 

P2P Rente

De stabiele factoren Mintos en Reinvest groeien weer langzaam. Crowdestor heeft wat last van laat betalende projecten, dus daarom heb ik daar even een pauze in gelast. De rente inkomsten zijn ten opzicht van maart teruggevallen, voor 2021 is er een opwaardse trend zichtbaar.

Crypto

Crypto HODL en renteinkomsten

Dan hebben we de crypto rente inkomsten. Die blijven op een lekker niveau. Ik heb DCA inleg gedaan, maar ook crypto onttrokken. In ieder geval doen spelers als Celsius, Nexo en BlockFi het goed en zorgen voor een mooie groei. Met een DCA inleg en als eventueel als die crypto’s zelf ook blijven stijgen gaat dit alleen maar mooier worden. Ja er zijn wel eens dipjes, maar dat hoort er bij.

Bitvavo heeft ook de mogelijkheid coins en tokens te staken, echter gebruik ik daar voornamelijk Cryptohopper dus de staking inkomsten zijn hier marginaal.

Bitvavo heeft een mooie deal als je begint dat je 1000 euro transacties vergoed krijgt (als in een rebate in de eerste week van transacties). Bitvavo is de nederlandse exchange met de beste prijzen (in en verkoop), staking mogelijkheden en een groot portfolio aan beschikbare crypto’s.

Crypto Trading

Verder heb ik een drietal tradingbots, twee strategiebots bij Cryptohopper, een DCA bot bij 3Commas en een aantal gridbots bij Bitsgap. Ik vind TA en de tradingview grafieken doornemen erg leuk, alleen om mij daar dagelijks uitgebreid mee bezig te houden heb ik momenteel geen tijd voor (of neem ik momenteel geen tijd voor). Daarvoor heb ik botjes ingezet als derde (of vierde) cryptoportfolio. Naast het dagelijks onderhouden van de bots, doen de bots zelf het meeste werk. De resultaten van de afgelopen maanden:

Cryptohopper Bitvavo

Totaal Verschil met start Gemiddeld Dagelijks Percentage
681,05 0,85
Percentage met Start Gemiddeld Dagelijks Verschil
136,21 6,19
Totaal Groei April 309,04
Totaal Groei Mei 280,96
Totaal Groei Juni -99,76
   

Cryptohopper en 3Commas Binance

Totaal Verschil met start Gemiddeld dagelijkse Percentage
116,4161 0,28
Percentage met Start Gemiddeld Verschil
19,25 1,06
Totaal Groei April 230,91
Totaal Groei Mei -48,25
Totaal Groei Juni -110,19

Bitsgap KuCoin

Totaal Verschil met start Gemiddeld dagelijkse Percentage
66,84 1,36
Percentage met Start Gemiddeld Verschil
181,98 0,70
Totaal Groei April 89,08
Totaal Groei Mei 29,96
Totaal Groei juni -39,35


Crypto Uitgaven

Ik valideer en verzend mijn betalingen via mn Bitcoin en Lightning node. Via Lightning betaal ik bij bijvoorbeeld Bol.com en Amazon.nl via Bitrefill (sats cashback). Hoewel Amazon niet altijd beschikbaar is (niet vaak). Dan gebruik ik mijn Spendl creditkaart die ik op laad met Lightning (of bij aanvullingen op bedragen).

Heb je ook een Lightning node en zoek je nog een doel om kanalen mee op te zetten? Geef mij even een seintje. Openen we er een met die van mij en dan zal ik proberen er een terug te openen (hou even rekening met de grote). Dan maken we het Lightning netwerk nog beter.

Wil je jezelf ook unbanken en rente ontvangen via Celsius.Network. Voer de code 169899e5cf in bij aanmelden, stort ter waarde van 200 usd en ontvang 20 usd in BTC. Voor de bonus dien je de crypto 30 dagen vast te houden. Dat is een peuleschil als je per week rente ontvang op je crypto.

Veilig browsen van het web met de Brave Browser, en daarmee BAT verdienen. Optioneel uitdelen aan goede content. En daarbij alleen Ads zien of trackers gebruiken die je toestaat. Als je download met deze link, en de browser 30 dagen gebruikt krijg je seconden van je leven terug en sponsor je mijn blog ook eens. Hoe meer je dit gebruikt hoe meer je verdient, momenteel per maand zo’n 5-8 BAT. Dit groeit en groeit.

Beermoney

De beermoney categorie is weer flink gestegen. De affiliates worden teruggestopt in de categorie waar deze vandaan komen. Ik heb in deze categorie niet per se een winst doel hier, hoewel zo’n bedrag per maand er bij komt toch fijn is hoor. Alles als voordeel meenemen. Een mooie cashflow, alleen niet per se vast.

Passive

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een klein financieel aspect.

Helaas heeft Greenchoice een paar maanden de app aangepast waardoor ik de prijs gebruik niet meer op dezelfde methode als voorgaande maanden kan uitvoeren. Ik doe de overzichten vanaf dit moment op basis van verbruik in kWh voor elektriciteit en M3 voor gas. Ik heb de terugwinning ook meegenomen en daarbij het netto verbruik opgenomen (verbruik – opgewekt = netto). Dan kan je goed zien dat we voor de elektriciteit erg goed zitten. Ik werk nog steeds dagelijks (nou ja een enkel bezoekje daargelaten) vanuit huis, en dat ben ik van plan om nog een lange tijd vol te houden. Daarmee is het elektriciteit verbruik nog erg minimaal te noemen.

Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

Jaar Elektra Verbruik Teruglevering Netto Verbruik Gas Maand
2021 kWh kWh kWh M3 Termijn
Feb/21 127,00 112 15,00 121,00  €            71,00
Mar/21 124,00 163 -39,00 112,00  €            71,00
Apr/21 97,00 245 -148,00 84,00  €            71,00
May/21 94,00 242 -148,00 42,00  €            71,00
Jun/21 97,00 298 -201,00 5,00  €            71,00

Mijn energie jaar loopt van juni tot juni. Ik ben klant van Greenchoice 

Mijn hoofdverwarming is vloerverwarming, dus mijn CV ketel water staat lekker laag ingesteld (50 graden). En dan is het lekker aangenaam in huis. Begin mei is het nog redelijk koud geweest (dat was ook best afzien in zo’n VW busje zonder verwarming), dus het verbruik van gas ligt nog hoog.

Verder kook ik (deels) op gas en komt het warmwater ook via gas uit de kraan.

Alles blijft nog goed binnen de maandtermijnen, dus dat betekent weer wat terug krijgen in juli bij de afrekening (en de aanmeldbonus dan ontvangen). Of eigenlijk ik krijg twee maal geld gestort, naast de aanmeld bonus ook nog de verrekening van de jaarrekening. Hoef dan juli en augustus niet te betalen (verrekend).

enrgiegebruik

Mijn idee over deze maand(en)

Inkomsten

Inkomsten uit het vermogen, inkomsten van de belasting teruggaaf dat blijft hetzelfde

Uitgaven

Deze passen goed bij de inkomsten. Om en nabij de 50% voor beiden.

Hypotheek

De standaard extra aflossing deze maand, het aflos plan verloopt soepel aan het begin. Het helpt daarnaast dat het een super makkelijk proces bij is Robuust. Direct na de notificatie van het storten van mijn salaris doe ik een opdracht om de aflospot in een van de leningdelen in brengen. Even inloggen, aangeven welk bedrag in welk leningsdeel en via iDeal voldoen. Done. Ook voor deze maand. Het is bijna saai te noemen 😉

Algemeen

Niet meer toe te voegen dan hier boven al geschreven. Voorwaarts!

Tot de volgende keer.

Wat zal juli allemaal brengen?

Tot de volgende maand!

Hoe was jouw juni maand?

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeringen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.