Maandoverzicht – mei (en een beetje april) 2021

Dat was even een tijdje terug, maar hier is er weer een maandoverzicht blog post. Niets aan de hand, even met andere dingen bezig dan tijd nemen voor blog posts. En soms is er gewoon niet veel te vertellen. Verder waren we begin mei op vakantie met een VW busje. Dus werd geen tijd genomen om een april maandoverzicht te maken en te schrijven. Dus gaan we daar een inhaalslag doen met deze post. April en mei lijken qua financiën veel op elkaar, en toch weer niet. In april en mei zijn grote uitgaves gedaan voor de vakantie, een terrasoverkapping, onderzonwering en het aanpakken van de voor en achtertuin. Dat heeft bij elkaar een kleine 20K gekost. Dit is compleet gefinancierd door een winstneming uit een van mijn cryptoportfolio’s. Zelfs met de in de media breed uitgeschreven crash (hooguit een normale correctie, let maar eens op wat de komende uren gaat gebeuren. Maar dat even buiten deze post), is het een winstneming dus sowieso boven de inleg. En niet zo’n klein beetje trouwens. Lekker verdiend zo 😉

Het blijven uiteindelijk toch uitgaves hoe je deze ook financieert. Die zijn daarbij flink geweest deze twee maanden. Ik ben voor de grote uitgaven dit jaar dan wel klaar. Tenminste als er nog niet iets voorbij komt voor het einde van het jaar, of eigenlijk de peildatum, zodat er nog wat moet gebeuren aan vermogensgrenzen. Vermoed echter dat het dan een extra inleg in de pensioenrekening of hypotheek aflossing betreft. Consumeren heb ik nu wel genoeg extra gedaan. Alhoewel, er komen nog wat grotere kosten aan, de motor heeft bijvoorbeeld een grote beurt nodig.

Qua inkomsten zijn de winstneming uit vermogen, het vakantiegeld en de teruggaaf van de belastingaangifte van 2020 de onderdelen van deze maand. Zo komt er weer een lekker bedrag binnen. Een lekker bedrag was ook een airdrop van een of andere token, die ik direct heb verkocht (had er niets mee, en zag het nut er niet zo van in). Dat was ook nog eens een lekker extraatje waardoor ik de eerder genoemde winstneming ook kon gebruiken om de reserves weer wat aan te vullen.

Ik heb het dashboard ook weer bijgewerkt op de portfolio pagina.

Zullen we dan meer eens naar de standen van april en mei kijken?

upanddown


Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geïnvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Verder een passief inkomsten overzicht voor de dividend en rente rendement.

Maandoverzicht mei 2021

In vogelvlucht

Het financiële gedeelte van de maand mei:

Verschil Netto Waarde  € 3030,92
RateToGoal  4%
   
Gespaard  € 7217
Investeringen  € 670
Extra Afgelost  € 400

Investeringen gedaan bij:

 • Cryptoportfolio: DCA in leg in mijn lange termijn portfolio’s, bijvoorbeeld mijn HODL en renteinkomsten. Verder voor de trading portfolio’s bij Bitvavo en Binance in combinatie met Cryptohopper en 3Commas als bot, verder bij Bitsgap (icm Kucoin).
 • Extra aflossing van de hypotheek, eigen heb ik nooit het aflosplan bedrag gedaan en heb altijd hoger ingelegd.
 • ABN AMRO Zelf beleggen Basis met NT fondsen en Meesman.nl. Zelf beleggen bij de huisbank. In NT fondsen, dus geautomatiseerd en fragment. Bij Meesman heb ik een geautomatiseerd portfolio voor de kinderen.
 • Mintos. Stabiele maandelijkse inleg en inkomsten stroom. De risico’s zijn afgelopen jaar verminderd in het P2P leningsportfolio, Mintos is hier een stabiel platform rond de 9-10%.
 • Reinvest24. Maandelijks een kleine inleg, deze partij is stabiel in mijn portfolio, de cashflow is hier ook goed.

Aanpassingen:

 • Even in de rust stand: Op zich een mooi platform, alleen veel projecten lopen achter bij Crowdestor. Automatische inleg vanaf bankrekening op pauze. Even pas op de plaats

Beermoney ontvangen:

 • De klapper van de maand (of van het jaar), een Airdrop van $FORTH omdat ik nog wat $AMPL in mijn metamask had staan van het lezen van wat Publish0x artikelen.
 • Diverse Afilliates. Deze inkomsten komen volledig ten goede van de hosting uitgaven. Wat over is gebruik ik voor onderzoek en anders stop ik dat terug in de categorie waar dit uitkomt..
 • Brave Browser. Ik gebruik deze als mijn primaire browser op mijn Mac en iPhone. Gemiddeld zo’n 10 $BAT die ik kan bijschrijven.
 • Faucets, bijvoorbeeld Cointiply voor faucet en enquetes uitbetaald in $BTC. Cointiply levert per maand toch zo’n 20 euro in BTC op, die ik via BitRefill in Bol.com cadeaukaarten verzilver of stort in Swipe.io om via de VISA kaart uit te geven voor wederom cashback.
 • $ETH, $AMPL en $BAT bij Publish0x. Lees en tip artikelen. Toch weer een aantal euro’s erbij.

Wat er van de beermoney’s overblijft wordt terug geinvesteerd in het soort waar het verdiend is.

Een goede manier om online extra te verdienen is te sparen via Euroclix, en daarin de Panelclix als groot aandeel.

Afscheid genomen van:

 • Grupeer. We kijken nog steeds wat we hier terug kunnen krijgen. November blijft weer “lekker” stil van die gasten. We zullen het zien.

De nettowaarde is alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles (Mintos en Crowdestor) en Crypto portfolio (via Bitvavo) en Celsius.Network/Crypto opgeteld. 

De laatste stand van mijn portfolio is in te zien op de portfolio pagina, mijn dashboard pagina. Dit geeft mijn inziens meer inzichten in het effect van portfolio op de verschillende categorieen. Houd de pagina in de gaten voor een update, deze probeer ik rond het begin van de nieuwe maand bijgewerkt te hebben (ongeveer wanneer ik de draft aan het maken ben voor deze post). 

Dividend, Crypto en P2P rente inkomsten

Ik beleg voor het grootste gedeelte in NT Fondsen bij ABN AMRO en voor de kinderen bij Meesman.nl. Er was deze maand een dividend uitkering van een van de NT fondsen.

P2P rente inkomsten betreffen de maandelijkse rentebetalingen vanuit Mintos, Crowdestor, ViaInvest, Reinvest24 en een langzaam leeglopende Lender&Spender(ja nog steeds ;))

Maand Dividend P2P Rente Crypto Rente Rente Spaar BeerMoney Totaal YoY Dividend
               
Januari  €                    22,02  €              15,32  €                  87,86  €               0,02  €               122,00  €         247,22 10%
Februari  €                  113,55  €              14,60  €                  91,51  €                  –    €               175,19  €         394,85 489%
Maart  €                      7,53  €              28,28  €                110,14  €                  –    €               162,59  €         308,54 -63%
April  €                          –    €                    –    €                        –    €                  –    €               207,78  €         207,78 -100%
Mei  €                    18,41  €              18,83  €                  92,34  €                  –    €            4.393,00  €      4.522,58 -32%

 

Belegging

Hier is het zichtbaar dat ik de beleggingsportfolio’s heb versimpeld (alleen nog geautomatiseerd ETF’s/fondsen). De YoY van dividend is -32% voor de maand mei. 

P2P Rente

De stabiele factoren Mintos en Reinvest groeien weer langzaam. Crowdestor heeft wat last van laat betalende projecten, dus daarom heb ik daar even een pauze in gelast. De rente inkomsten zijn ten opzicht van maart teruggevallen, voor 2021 is er een opwaardse trend zichtbaar.

Crypto

Crypto HODL en renteinkomsten

Dan hebben we de crypto rente inkomsten. Die blijven op een lekker niveau. Ik heb DCA inleg gedaan, maar ook crypto onttrokken. In ieder geval doen spelers als Celsius, Nexo en BlockFi het goed en zorgen voor een mooie groei. Met een DCA inleg en als eventueel als die crypto’s zelf ook blijven stijgen gaat dit alleen maar mooier worden. Ja er zijn wel eens dipjes, maar dat hoort er bij.

Bitvavo heeft ook de mogelijkheid coins en tokens te staken, echter gebruik ik daar voornamelijk Cryptohopper dus de staking inkomsten zijn hier marginaal.

Bitvavo heeft een mooie deal als je begint dat je 1000 euro transacties vergoed krijgt (als in een rebate in de eerste week van transacties). Bitvavo is de nederlandse exchange met de beste prijzen (in en verkoop), staking mogelijkheden en een groot portfolio aan beschikbare crypto’s.

Crypto Trading

Verder heb ik een drietal tradingbots opgestart, twee strategiebots bij Cryptohopper, een DCA bot bij 3Commas en een aantal gridbots bij Bitsgap. Ik vind TA en de tradingview grafieken doornemen erg leuk, alleen om mij daar dagelijks uitgebreid mee bezig te houden heb ik momenteel geen tijd voor (of neem ik momenteel geen tijd voor). Daarvoor heb ik botjes ingezet als derde (of vierde) cryptoportfolio. Naast het dagelijks onderhouden van de bots, doen de bots zelf het meeste werk. De resultaten van de afgelopen maanden:

Cryptohopper Bitvavo

Totaal Verschil met start Gemiddeld dagelijkse Percentage
721,83 1,08
Percentage met Start Gemiddeld Dagelijks Verschil
144,37 8,30
Totaal Groei April 309,04
Totaal Groei Mei 280,96

Cryptohopper en 3Commas Binance

Totaal Verschil met start Gemiddeld dagelijkse Percentage
285,9661 0,57
Percentage met Start Gemiddeld Verschil
47,30 3,29
Totaal Groei April 230,91
Totaal Groei Mei -48,25

Bitsgap KuCoin

Totaal Verschil met start Gemiddeld dagelijkse Percentage
107,81 2,20
Percentage met Start Gemiddeld Verschil
293,52 1,50
Totaal Groei April 89,08
Totaal Groei Mei 29,96


Crypto Uitgaven

Ik valideer en verzend mijn betalingen via mn Bitcoin en Lightning node. Via Lightning betaal ik bij bijvoorbeeld Bol.com en Amazon.nl via Bitrefill (sats cashback). Hoewel Amazon niet altijd beschikbaar is (niet vaak). Dan gebruik ik mijn Spendl creditkaart die ik op laad met Lightning.

Heb je ook een Lightning node en zoek je nog een doel om kanalen mee op te zetten? Geef mij even een seintje. Openen we er een met die van mij en dan zal ik proberen er een terug te openen (hou even rekening met de grote). Dan maken we het Lightning netwerk nog beter.

Wil je jezelf ook unbanken en rente ontvangen via Celsius.Network. Voer de code 169899e5cf in bij aanmelden, stort ter waarde van 200 usd en ontvang 20 usd in BTC. Voor de bonus dien je de crypto 30 dagen vast te houden. Dat is een peuleschil als je per week rente ontvang op je crypto.

Veilig browsen van het web met de Brave Browser, en daarmee BAT verdienen. Optioneel uitdelen aan goede content. En daarbij alleen Ads zien of trackers gebruiken die je toestaat. Als je download met deze link, en de browser 30 dagen gebruikt krijg je seconden van je leven terug en sponsor je mijn blog ook eens. Hoe meer je dit gebruikt hoe meer je verdient, momenteel per maand zo’n 5-8 BAT. Dit groeit en groeit.

Beermoney

De beermoney categorie is weer flink gestegen. De affiliates worden teruggestopt in de categorie waar deze vandaan komen. Ik heb in deze categorie niet per se een winst doel hier, hoewel zo’n bedrag per maand er bij komt toch fijn is hoor. Alles als voordeel meenemen. Een mooie cashflow, alleen niet per se vast.

Passive

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een klein financieel aspect.

Helaas heeft Greenchoice een paar maanden de app aangepast waardoor ik de prijs gebruik niet meer op dezelfde methode als voorgaande maanden kan uitvoeren. Ik doe de overzichten vanaf dit moment op basis van verbruik in kWh voor elektriciteit en M3 voor gas. Ik heb de terugwinning ook meegenomen en daarbij het netto verbruik opgenomen (verbruik – opgewekt = netto). Dan kan je goed zien dat we voor de elektriciteit erg goed zitten. Ik werk nog steeds dagelijks (nou ja een enkel bezoekje daargelaten) vanuit huis, en dat ben ik van plan om nog een lange tijd vol te houden. Daarmee is het elektriciteit verbruik nog erg minimaal te noemen.

Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

Jaar Elektra Verbruik Teruglevering Netto Verbruik Gas Maand
2021 kWh kWh kWh M3 Termijn
Feb/21 127,00 112 15,00 121,00  €            70,00
Mar/21 124,00 163 -39,00 112,00  €            70,00
Apr/21 97,00 245 -148,00 84,00  €            70,00
May/21 94,00 242 -148,00 42,00  €            70,00

Mijn energie jaar loopt van juni tot juni. Ik ben klant van Greenchoice 

Hoppa, de derde maand op rij meer opgewekte elektra dan dat we gebruiken.

Mijn hoofdverwarming is vloerverwarming, dus mijn CV ketel water staat lekker laag ingesteld (50 graden). En dan is het lekker aangenaam in huis. Begin mei is het nog redelijk koud geweest (dat was ook best afzien in zo’n VW busje zonder verwarming), dus het verbruik van gas ligt nog hoog.

Verder kook ik (deels) op gas en komt het warmwater ook via gas uit de kraan.

Alles blijft nog goed binnen de maandtermijnen, dus dat betekent weer wat terug krijgen in juni bij de afrekening (en de aanmeldbonus dan ontvangen).

enrgiegebruik

Mijn idee over deze maand(en)

Inkomsten

Inkomsten uit het vermogen, inkomsten van de belasting teruggaaf (deze is nog voorlopig totdat deze bevestigt wordt), inkomsten van het vakantiegeld en een goede slag in de beermoney categorie door een airdrop. Dat is niet echt een doorsnee maand voor inkomsten ;).

Uitgaven

Deze passen goed bij de inkomsten, ook de uitgaven zijn niet echt een doorsnee maand te noemen. In vergelijking met de grote van de uitgaven is het toch goed om te zien dat de nettowaarde in april maar een kleine deuk laat zien. Er zit genoeg groei in dat we de mei weer op het niveau van maart zitten. En dat met een goede 20K aan uitgaven. Ach je moet ook nu leven, en daarbij is het veel voor het woongenot geweest. Dat telt ook reuze mee

Hypotheek

De standaard extra  aflossing deze maand, het aflos plan verloopt soepel aan het begin. Het helpt daarnaast dat het een super makkelijk proces bij is Robuust. Direct na de notificatie van het storten van mijn salaris doe ik een opdracht om de aflospot in een van de leningdelen in brengen. Even inloggen, aangeven welk bedrag in welk leningsdeel en via iDeal voldoen. Done. Ook voor deze maand. Het is bijna saai te noemen 😉

Algemeen

Hoge uitgaven en dan toch een minimale impact op de nettovermogen. Dat is toch een fijn gevoel. We zijn toch ergens goed mee bezig. We zijn goed op weg naar de eerste 100.000. Lekker genieten van de reis en de toevoegingen die gemaakt op het woongenot. Misschien dat we het dan qua uitgaven een stukje rustiger kunnen aan doen voor de rest van het jaar 😉

We blijven in de 32 uurs werkweek voor 2021, dus er blijft wat tijd over om de batterijen op te laden. Dus ik ga regelmatig even lekker een stuk wandelen in het bos of toeren met de motor. En natuurlijk gewoon leuke dingen doen met de meiden. Gelukkig is er weer steeds meer open dus dat is ook weer extra’s.

Het is in ieder geval erg belangrijk om nu genoeg tijd te hebben voor ontspanning. Je leeft immers nu, en het is altijd nog maar de vraag wat de toekomst gaat brengen. Niet dat ik niet opbouw voor de toekomst natuurlijk, dat doe ik zeker. Voor de zekerheid dan en om mijn kinderen een goede basis te geven. Zolang er bij het genieten rekening wordt gehouden met de uitgaven, is er heel veel mogelijk.

Tot de volgende keer.

Wat zal juni allemaal brengen?

Tot de volgende maand!

Hoe was jouw mei maand?

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeringen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.