Geautomatiseerd daytraden met je crypto portfolio: Cryptohopper

De meeste die crypto bezitten doen dit met een aantal mogelijke scenario’s. Je bent A) een HODLER voor de lange termijn, B) je gebruikt de achterliggende techniek, C) je gebruikt het voor betalingsverkeer of D) je probeert een sterke portfolio te ontwikkelen om op korte of lange termijn andere valuta te verdienen (meestal USD of EUR). En in het meest perfecte scenario meerdere of allen, in plaats van een of. Dan heb je een wat breder en gespreid portfolio, en doe je ook nog eens mee aan de achterliggende gedachtes van veel crypto (even de mindere pareltjes daar buitengelaten). En je hebt ook nog optie E) je hebt energie over en gaat crypto minen (let op over, en nee dat is niet alleen energieverslindend zoals de meeste FUD je laat geloven. Heb je wel eens bedacht hoe vervuilend al die verschillende fiat is?). Je moet dan wel wat geduld, energie en rekenkracht hebben om er iets waardevols uit te halen.

HODL is het veiligste scenario hier, af en toe DCA inleggen en vasthouden. Af en toe iets weg snoepen om te gebruiken, of iets te proberen. Het rendement wordt hierbij bepaald door de markt, en de keuzes die je zelf maakt. Maar in welke mandje moet je dan je investering in leggen?

De crypto markt is complex en het aanbod is groot. Het beheren van crypto portfolio betekent dat het allemaal… aan jou is. Het kopen en verkopen kan via een makkelijk toegankelijk app, alleen dan ben je meestal geen eigenaar van de crypto’s (je kan ze niet versturen naar bijvoorbeeld je eigen wallet). Doe je het zelf dan gebeurt de actie rechtstreeks op beurzen, al dan niet met een API er tussen omdat het 24x7x365(6) doorgaat. Het is echter niet zo eenvoudig als even klikken op een paar knoppen, en boom daar staat die lambo (sowieso heb je dan een probleem in verwachtingen en kan je dan beter ophouden). Het geheel van exchanges, hardware wallets, online wallets en cold oplossingen geeft gebruikers veel om over te beslissen. En dan hebben we het nog geen eens over technische analyse, candles, beren, stieren, wanneer instappen, wanneer uitstappen en van alles nog meer van je op je pad kunt tegenkomen. De strategie van buy low sell high kennen we allemaal, echter wanneer is dat dan precies……

Dat de markt altijd actief is over de gehele wereld, zal dus vaak betekenen dat de perfecte situatie zich manifesteert als jij….slaapt.

Top…..

Wil je je rendement verhogen, dan moet je je portfolio ontwikkelen. Om zelf je portfolio goed te ontwikkelen is een actief proces nodig, en moet je redelijk thuis zijn in de technische analyse (TA). Eigenlijk is dit bijna niet te doen zonder bots of andere automatisme, of je hebt de gelegenheid om er dagelijks veel tijd in te stoppen en slaap is ondergeschikt.

Gelukkig bestaan hier hulpmiddelen. Ik heb eerder al geschreven over Shrimpy als portfolio management, en voor bots ben ik begonnen met Cryptohopper en ik ben ook aan het aftasten met Bitsgap (grid trading voor accumeleren, de link geeft je 14 dagen pro trail). Shrimpy is meer voor je portfolio management dan voor het traden. En is helaas Shrimpy beperkt in de Exchanges die ik gebruik, mijn favoriete Nederlands exchange Bitvavo is bijvoorbeeld nog steeds niet vertegenwoordigd. Dus heb ik een andere methode voor bij Bitvavo, namelijk Cryptohopper (en die gebruik ik daarnaast ook bij Binance).

Wat is Cryptohopper?

Cryptohopper is een Nederlandse crypto trading bot platform. De simpele uitleg is een automatisering oplossing dat het handelen voor je uit handen neemt. Je automatiseert je strategieën en analyses, en zorgt dat de bot de bewegingen volgt. Je hoeft dit niet allemaal te doen, er zijn genoeg templates, strategien en signalen van anderen die je kan gebruiken (kosten of een klein gedeelte gratis).

Cryptohopper zorgt dat je strategie wordt gevolgd en zal door (micro-)transacties handelen en daarbij zoveel als mogelijk winst maken. Deze winst kan je dan weer inzetten in volgende trades, enzoverder. De bots draaien vanuit de cloud, dus je hoeft niet je computer aan te laten.

Het enige nadeel is om je bot zo veel mogelijk los te laten, en eigenlijk niet zo vaak naar je portfolio te kijken. Wat weer lastig is als je er net mee begint.

Cryptohopper werkt met veel exchanges, waaronder de Nederlandse Exchange Bitvavo. Perfect voor een nederlands onderonsje. Ik ben zelf al fan van Bitvavo, en ook van cryptomanagement met bots. Dus dit is een match made in heaven. Nou ja bijna dan, ik gebruik de bot met Binance er naast 😉

Beginnen

Je hebt 7 dagen de tijd om op het explorer profiel kennis te maken met Cryptohopper.

Als je nog geen Exchange hebt, heb je met deze link ook in de 7 dagen 1000 euro transactie kosten vergoed bij Bitvavo. Ideaal om te proberen.

Binnen je Cryptohopper trail kan hier gebruik maken van paper trading hopper en een live hopper. De paper trading hopper moet je gelijk uitproberen. Deze zal je (al dan niet af en toe van scratch aan beginnen) je altijd gebruiken. Om opties uit te proberen zonder dan je op de live exchange je geld verbrast.

Ben je comfortabel met de opties van cryptohopper, strategie en signalen, dan kan je voor het eggie in je live exchange. Let wel als je al assets hebt op de exchange die je koppelt, zorg dan dat deze gesynchroniseerd zijn met de juiste aankoop prijs. Het voordeel hier aan is dat wanneer je op een andere manier assets toevoegt, deze ook verwerkt worden in Cryptohopper. Anders gaat het alleen over de trades die uitgevoerd zijn door Cryptohopper (wat een vertroebeld beeld gaat geven). Het beste is om te beginnen met een schone lei, dan blijven de cijfers het puurs.

Begin je portfolio met 500-1000 euro, dan is er wat ruimte voor de bot om mee te werken. Stel je startbalans hier mee in en start de hopper.

Per Exchange heb je een hopper, een signal, een template en een strategie. Per Exchange ben je iig een subscription voor CH kwijt. Daarnaast is het aan te raden om templates, strategien en (optioneel) signalen in te kopen.

Geduld en leren

Kijk het een aantal weken aan. Je gemiddelde winstpercentage doel is waar het omgaat. En schat deze ook niet te hoog in. Het is een vliegwiel die moet starten, je winsten gaan mee doen in de volgende trades waardoor er met een steeds groter wordend gedeelte gehandeld gaat worden. En het is een gedeelte, je moet naast je posities genoeg over houden om een dip met winst uit te komen. Verder is de markt van invloed op de bewegingen van je portfolio. Als er eenmaal geen beweging is, dan kan een bot daar ook niet zo veel aan doen. Diversificatie, en je doelen op meerdere coins zetten. Niet te veel opties en niet te veel van je budget direct inzetten.Het zal vaak genoeg voor komen dat je posities in het rood staan. Laat dan de strategie(n) het werk doen en blijf er vooral van af. Het is pas verlies als je het verkoopt. Maar bedenk wel dat lang in een rode positie dit vast zet, een klein verlies af en toe nemen niet erg is, gebruik die stop losses daarvoor wanneer nodig. Over het algemeen gebruik de dca functie om je uit de rode posities te halen. Het schommelt het de laatste tijd -10 tot -20% en daar heb je even de tijd voor nodig (icm met de DCA functie) om weer in het groen te komen. Dit hangt natuurlijk ook af van de grote van je investering. Een -10% op een zak van 10 euro is minder “erg” dan een -10% op een zak van 100 euro.

Probeer verder niet al te veel acties te hebben. Je hebt actie-junkies die de hele dag door honderden trades willen zien. Als dat je strategie is, geen probleem (let wel een beetje op de fees dan). Doe het in het algemeen vooral rustig aan, en neem de tijd.

Strategien en signals van andere

Het moeilijkste bij het portfolio management van je crypto’s is om de verschillende coins en tokens te onderzoeken, en je portfolio te onderhouden. Bij het toepassen komen er vaak meer in dan uitgaande coins/tokens, waardoor je deze vast houd tot je ze gaat gebruiken. Een tweede, en veel gebruikt, toepassing is het speculeren op de prijs van de verschillende coins. En hier aan te verdienen. Volg je deze strategie dan heb je best nog wel een klus na het onderzoeken de pareltjes te vinden om te verhandelen (wat ook al een gigantische klus is). Daar bij kan je gebruik van de community, door middel van het inschakelen van strategie, templates en signalen (allen optioneel) vanuit de marketplace. Je hebt hier gratis exemplaren en betaalde. Let wel dat deze passen bij de exchange die je gebruikt. Het is zeker aan te raden eerst in je paper portfolio de templates en strategie uit te proberen, en vooral de kwaliteit van de signalen te onderzoeken (die zijn niet allemaal even goed, of geschikt voor je exchange). Heb je een keuze gemaakt, implementeer deze (met de juiste settings) op je live exchange.

Kosten

Na de 7 dagen trial moet je een (of meerdere) abonnement nemen, de meeste beginners zullen uit de voeten kunnen met een explorer pakket voor 19 dollar per maand. Dit heb je zo terug verdiend, in mijn geval was dit ergens tussen de een en twee weken verdiend. Let wel dat je in je berekeningen deze kosten (en de trade kosten) mee neemt. Dat laat de interface niet zien in het winst bedrag.

Verder hebben exchanges trade fees. Er zijn exchanges met erg lage kosten, en exchanges waar de tradingfees erg hoog zijn. Let hier op. Cryptohopper zal afhankelijk van de strategie veel kleinere trades maken (kan je natuurlijk aanpassen), en je wilt niet dat al je geld wordt opgegeten door fees. De fees en prijzen bij Bitvavo zijn goed, vooral als je met limiet orders werkt de maker (0.15%) fees doet (alleen de koop beweging wordt altijd op de Exchange als maker uitgevoerd). De taker liggen met 0.25% ook weer niet schrikbarend hoog.

Let dus op dat Cryptohopper ongeacht de instelling in CH, de sell order doet als market order op de Exchange. De sell limit of market order instelling binnen CH, blijft daardoor binnen Cryptohopper.

Het enige is dat voor een positie een koop en een verkoop beweging is geweest, dus je positie heeft minus de 2*de fees op je winst percentage (inkoop 0,15% en verkoop 0,25% bij Bitvavo). Let hier dus op als je voor kleine profit gaat, dan worden het wel heel erg centen pakken en wordt je winst opgegeten door de fees. Bitvavo is voor een laag tot medium frequentie van orders geschikt. Voor een hoog frequentie strategie is Binance meer geschikt.

Nu kan je door een hogere trade volume in een lagere fee structuur komen bij Bitvavo. Hier moet je wel binnen 30 dagen goede volume hebben.

Heb je nog geen account, als je deze afilliate link gebruikt heb je een week 1000 euro transactiekosten die door Bitvavo vergoed wordt.

Als alternatief is Binance in combinatie met BNB is lekker laag. Die kan je dan in een tweede hopper (wel een tweede subscription nodig) vaker je trades laten scalpen. Met minder fees kunnen je aantal transacties per dag omhoog.

De trade fees voor Binance in combinatie met BNB: Maker 0,075% Taker 0,075%. Zorg wel dat er genoeg BNB beschikbaar is voor je fees. Zonder BNB zijn de fees ook laag, 0,10%.

En zo zullen er vast ook Exchanges zijn met lage of geen fees (ik gebruik naast Bitvavo, Binance ook KuCoin. Die laatste is ook goed met de fees). Houdt verder ook rekening met de minimale transactie grote, bij Bitvavo is dat 5 euro bij Binance 10 usdt. Anders worden je trades helemaal niet uitgevoerd als die daar onder komen.

Keuze Coins

Let bij de keuze van je coins op de trade paren die beschikbaar zijn. Op Bitvavo is je quote currency (ook een instelling van Cryptohopper) in de eigen valuta EUR. Heb je EUR en trade je op Binance, dan zijn er (ten tijde van schrijven) maximaal 15 EUR tradeparen, en de volume hier van zal een stuk lager liggen dan bijvoorbeeld USDT. Als de volume lager is heb je de mogelijkheid dat je limiet orders pas later effectueren, in een TSL bijvoorbeeld als die al redelijk is weggezakt (dat kan je beschermen door alleen positieve orders toe te staan, sowieso een aanrader).

Het hebben van een Hero subscription en Binance in EUR gebruiken, heeft niet de voordeel van de allow all coins ten opzicht van de explorer (eur markt op Binance is maximaal ook 15 coins).

Portfolio op papier

Paper trading om je settings en keuzes eerst uit te proberen zonder je eigen geld in te zetten. Dit is echt een super handige functionaliteit. Je kan hier je settings en strategie uitproberen volgens het gedrag van je live bot.

Let wel dat er in de loop van de tijd discrepanties optreden (door wijzigingen en keuzes), het is af en toe handig om je paper bot opnieuw uit te rollen.

Verder dien je een getest instelling van je paper bot op het moment je deze implementeert in je live bot in de gaten te houden. De markt of eigenlijk is de echte wereld vaak van andere parameters voorzien dat je had proberen te voorspelen. Dit zit hem vooral in de kleine nuances en invloeden van de echte markt, grotere wijzigingen en hun resultaten zijn vaak wel redelijk goed te voorspellen in een paper trading omgeving.

Moeilijk?

De instap is wel hoger dan je geld zomaar op een Exchange kwakken. Alleen dan heb je ook te maken met de wispelturigheid van de markt, zonder dat je daar gebruik van maakt. Dan is een bot een beter oplossing door te profiteren van de bewegingen van de markt.

De Cryptohopper interface is toegankelijk, de documentatie is uitgebreid, support is aanwezig en er is een goede openbare informatie op Youtube, Discord en forum.

Magie versus Automagisch

Cryptohopper, en de traders die strategie en signalen uitzenden, zijn geen magiërs. Er wordt niet in eens mega winst gemaakt van iets wat er niet is. Cryptohopper is een tool om automatisch trades te maken op juist net de goede moment (of meer rond die momenten). Zoveel mogelijk door het voorspellen van de bodem en opwaartse beweging om te kopen, en de top en neerwaartse beweging om te verkopen. Alles met trailing stop losses, DCA, Shorts enz. Reken op een stabiele dagelijkse winst percentage van ergens rond de 0,50-1,50% met de uitschieters die de markt kunnen veroorzaken.

Tips & tricks

Hoewel het een automatische bot is, zal je in de eerste tijd regelmatig je bot bekijken. Ruim hier dan ook tijd voor in. Probeer na de initiële inrichting het een tijdje aan te kijken en alleen tweaks uit te voeren als je echt weet wat je doet. Standaard templates, strategie en signalen moet je eenmalig instellen (vooral de Exchange, currency, coins en percentages aanschaf icm DCA) en zoveel als mogelijk los laten. En dan alleen terug te komen om je bot af en toe zn aandacht te geven (beetje bijwerken wanneer het moment hier om vraagt)

Resultaten zijn afhankelijk van de markt. In een downtrend van BTC is het handig om je buy te stoppen tot er weer iets van een uptrend zichtbaar is. Dan kan je buy weer aan voor DCA’s

Je hebt triggers en config pools. Die dingen zijn handig en dus gebruik ze ook. Ik zet bijvoorbeeld triggers in om in momenten dat de markt veranderd aanschaf tijdelijk te stoppen en configuraties toe te passen (bijvoorbeeld andere TSL). Config pools zijn ook erg handig om bepaalde coins uit je portfolio te kunnen halen zonder ze met verlies te hoeven verkopen (cooldown gebruiken hier ;))

Geduld. Emotie zal je verkeerde beslissingen laten nemen, bijvoorbeeld verkopen op het verkeerde moment. Dagen in het rood voor een coin komt voor (de markt he), heb geduld en laat DCA je een betere positie geven. Die groene cijfers komen uit eindelijk weer.

Het helpt om al een beetje te weten wat voor een soort trader (scalpen, meer voor winst of af en toe een trade) je bent, dan kan je beter je stragien enzo hier op af stemmen. Winst percentage zal hier ook invloed op hebben. Zeker als je eerst van alles een beetje je keuze moet maken en aan het experimenteren bent (en daar komt leergeld bij).

Portfolio resultaten Bitvavo en Binance

Ik heb voor Bitvavo een rustiger profit portfolio met een start bedrag van 500 euro.

Bij Binance heb ik een scalp portfolio met een start bedrag van 595,80 usdt (om en nabij 500 euro).

Gestart halverwege maart 2021. Het heeft 1 a 1,5 dag geduurd voor deze een beetje op stoom kwamen. Wanner er correcties zijn is er niet altijd veel spectaculairs, en dus heeft de bot in die tijd niet veel trade gedaan (wat ook niet de bedoeling is bij de Bitvavo strategie). Een enkele sell voor winst, een enkele buy voor dca om huidige posities beter te kunnen wegzetten als de markt weer hoger gaat. De dagen daarna waren sideways met her en der een altcoin die een opleving had. Hierdoor werden er wel winsten gepakt. De posities bleven lang open. Dat is op zich geen probleem als deze met winsten kunnen worden weggezet. Het enige is dat een scalp strategie een veel hogere frequentie moet hebben. Deze liep dus achter. Na een stevige correctie op 22 en direct erna 23 maart, waar de triggers zelfs de koop stil legde, heeft het even geduurd voor er weer winsten op het bord kwamen. Hieronder het overzicht met een start bedrag en de stand na twee weken.

De stand na twee weken is:

Bitvavo: Kleine profit in euro.

 • Start: 500 euro
 • Waarde: 551,28
 • Winst: 51,28
 • Kosten abonnementen: 19 dollar voor een maand, dus met twee weken de helft.
 • Winst minus kosten: 51,28-9,50=41,78

Binance: Scalping in usdt

 • Start: 595,80 usdt (500 euro)
 • Waarde: 634,44 usdt
 • Winst: 38,64
 • Kosten abonnementen: 19 dollar + 5 dollar (scalp signal) voor een maand, dus met twee weken de helft.
 • Winst minus kosten: 38,64-12=26,64.

Beide zijn gestart met een explorer abonnement en 15 coins voornamelijk uit de bij de strategie horende templates.

Conclusie

Wil je kennismaken met day traden en op goede momenten winsten pakken, maar je hebt niet zeeën van tijd? Dan is Cryptohopper zeker wat. Deze bot gaat met jouw strategie keuzes aan de gang. De maakt de kans op winst momenten hoger. Wordt je er gelijk super rijk van? Nee, alles heeft te maken met de markt en je inleg. Het gene wat Cryptohopper dan biedt is het pakken van instap en winstmomenten die je anders niet had gemaakt als je wakker was geweest (of erger nog dat je verkeerde beslissing neem). Als de bots een beetje lopen dan kan het snel gaan, een gemiddelde percentage tussen 0.5% en 1% moet je wel kunnen verwachten. En dit is compounding, je opbrengst gaat direct mee in de volgende posities (of in je DCA reserve). Hoe hoger je inleg hoe meer je portfolio daar wat aan heeft.

De kosten voor abonnement worden veelal gedekt door de opbrengsten (let wel op een startbedrag die dat mogelijk kan maken, met 50 euro ga je dat niet redden), zo ook het voorbeeld van de minimale twee weken. We gaan het de komende weken nog verder in de gaten houden.

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeringen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

2 gedachten over “Geautomatiseerd daytraden met je crypto portfolio: Cryptohopper”

  1. Hoi, Dank je. Ik ga eens kijken wat er mis is met het contactformulier. En verder zal ik kijken naar de website en die bij de volgende update in de blogroll opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *