Cut the cord – Abonnementen vervangen: TV kijken zonder reclame

Je kent het vast wel, je hebt een TV box van je Internet provider met daarbij een abonnement. Om er daarna achter te komen dat als je kijkt deze doordrenkt zijn met reclames. Reclames voor een dienst waar je dus al betaald voor hebt. Dat vind ik zonde van het geld, of beter daar wil ik best voor betalen om er vanaf te zijn. Niet betalen en dan nog eens reclames ontvangen. Nu was het enige tijd zo dat een 3 voor 1 dienst (combineerde Internet, TV en telefoon) goedkoper was dan een Internet only abonnement. Dus krijg je TV erbij. Nu gebruikte ik al jaren de vaste telefoon al helemaal niet meer. En de TV stond eigenlijk vaker aan op de apps van verschillende streaming diensten, on demand is zo veel prettiger. Dus ik had apps en een tv abonnement. En het TV ontvanger doosje stond stand-by stroom te vreten en stof aan te trekken. Jammer.

Als je cut the cord qua TV wil toepassen, bekijk eerst voor een tijdje wat je kijkgedrag is. Wordt je heel blij van een tiental zenders die je per dag/week per se moet kunnen zien, dan is waarschijnlijk een televisie abonnement bij je provider het goedkoopste (of je zit bij een provider die gratis die meuk aanbiedt. Nog beter). Zeker als je ook reclame wilt kijken. Wil je geen reclames, dan moet je aan de betaalde streaming diensten. Heb je er hier veel van dan zal het duurder uitvallen. Je hebt wel combinatie apps zoals NLZiet, maar toch zal je meerdere van die dingen moeten hebben omdat in een combinatie app ook niet alles zit. 

Verder is het handig om op te letten op tijdelijke deals en cashbacks/rebates die de prijs eventueel aantrekkelijker kunnen maken. Als je daarnaast goed inzichtelijk hebt wat je aantal (gelijktijdige) apparaten zijn, en je kijk gedrag kan je opzoek naar een juiste abonnement vorm. Zonder telefoon en TV dienst.

Wat zijn zaken die nodig zijn om het TV abonnement de deur uit te doen, en wel je series, films en programma’s te zien?

Streaming dienst

Series, films, documentaires en andere programma’s, kijken wanneer je het uitkomt. Dat kan met de streaming diensten. Denk hierbij aan Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, NPO Start (voorheen uitzendinggemist), NLZiet, Discovery+ enzoverder. Het bijkomend voordeel is dat je TV kan kijken op verschillende apparaten, en bij veel van deze apps kan je beginnen op het ene apparaat en verder gaan op het andere.

Deze apps maken het mogelijk om een groot gedeelte van het gemis van een TV abonnement op te vangen.

De gratis varianten zijn met reclames, de abonnement vormen laten deze vervallen. Niet alle aanbieders hebben een gratis reclame variant. Let wel dat wanneer je veel aanbieders wilt hebben het maandbedrag dan weer aanzienlijk gaat worden. Dan is wellicht zo’n ouderwetse TV abonnement nog steeds iets voor jou.

Veel diensten worden via kortingen om inclusief bij een abonnement aangeboden. Bekijk dit goed. Middels cashback rebates betaal ik voor Netflix, Amazon Prime Video en Spotify nagenoeg niets. Dan zijn die paar euro voor NPO start vele malen goedkoper dan een TV abonnement. 

Zelf maken we gebruik van:

  • NetFlix (10,99 per maand, volledige rebate)
  • Amazon Prime Video (2,99 per maand, volledige rebate. Eerste 30 dagen gratis)
  • NPO Start (2,95 per maand. Eerste 30 dagen gratis). Een alternatief is hier NLziet als je iets meer dan de NPO wilt zien, voor 7,95 per maand dat wel.

En voor de muziekjes:

  • Spotify Premium Family, 14,99. Nu is dat voornamelijk door hier wederom voor het grootste gedeelte een rebate op te krijgen. 

Uitgeprobeerd:

  • Apple Music Family. Dit is een te gesloten systeem voor mij, en verder geen rebate op te krijgen zodat Spotify interessanter wordt. Wel fijn voor de offline muziekjes op de Apple Watch voor bij het hardlopen. Spotify is wel storingsgevoeliger dan Apple Music tbh.
  • Youtube Premium. Twee maanden gratis uitproberen. Youtube zonder reclame is fijn, alleen de kosten zijn te hoog om dit ongemak weg te nemen.

Mediaspelers

Om met apps te kijken heb je apparaten nodig om deze af te spelen. Denk aan je smartphone of tablet. Verder staat in veel huishoudens al een SmartTV. Een ‘dommere’ TV is met een Chromecast zo om te bouwen naar een mediaspeler.

Zelf hebben wij een Chromecast v3 op de zolder, en in de woonkamer staat een MiBox S 4K met AndroidTV en ingebouwde Chromecast. De AndroidTV voor de ondersteuning van apps omdat de SmartTV hier een wat gesloten OS heeft waardoor de apps ondersteuning miniem is (die staat er inmiddels ook al 5 jaar dus echt smart is die niet meer te noemen). De MiBox heeft Netflix, Amazon Prime Video en NPO start als meest gebruikte apps. Daarnaast nog Youtube en heel soms Spotify. Die laatste stream ik toch meestal over de Google Nest mini’s door het huis.

Internet verbinding

Een streaming dienst gaat via internet. Zorg dus wel voor het behouden of nieuwe internetabonnement met voldoende internetsnelheid. 20 tot 50 Mb/s is wel minimaal nodig. Helemaal als je met meerdere personen tegelijk verschillende programma’s kijkt ga je naar de 50Mb/s. Zeker met kinderen, home automation en thuiswerkers is 50Mb/s tot 100Mb/s een goede snelheid. Zelf hebben we met z’n drietjes genoeg aan 100Mb/s en dan kan er ge-thuisschoold, ge-thuiswerkt en films bekeken worden. Daarbij is het volgende punt ook nog wel belangrijk.

Wifi

Zorg voor een goede WiFi dekking die meerdere apparaten tegelijk aan kan. Een standaard router van de internet provider voldoet normaliter alleen met dekking naar de woonkamer. Heb je een grotere dekking nodig, investeer dan in een WiFi mesh systeem. Let op meerdere simultane verbindingsmogelijkheden en zorg dat er een dedicated backhaul netwerk is (WiFi danwel via de kabels). Een repeater of booster kan ook, alleen dan heb je vaak dat als jezelf gaat bewegen door het huis dat de verbinding even wegvalt. Dat wordt opgelost met een mesh netwerk. Zelf hebben we een Deco M9 AC2200 Tri-band mesh netwerk van 4 AP’s over de begaande grond, eerste verdieping en de zolder. De M9 plus zou ook goed als home automation hub kunnen fungeren, alleen is momenteel in de praktijk wat minder. Ach ja.

Conclusie

Het is in eerste instantie niet per se goedkoper. Dat ligt er aan wat je al in huis hebt, en wat je manier van TV kijken is. Heb je bijvoorbeeld al een Smart TV of andere mediaspeler, en is je WiFi dekking goed. Dan heb je in ieder geval geen investeringen meer te doen. Deze zijn het duurste in aanschaf. Heb je daarnaast graag een groot TV aanbod en is overspoeld worden met reclame niet erg, dan kom je een eind met de gratis versies van heel veel van de apps. Reclames er uit gaat bij heel veel zenders een dure bedoeling worden. Wat een moderne manier van TV kijken in ieder geval brengt is flexibiliteit om te kijken wat jij wilt op jouw moment. Uiteindelijk ook goedkoper, want je krijgt er een hoop tijd voor terug. Voor onszelf hadden we eea al aangeschaft alvorens het abonnement en de TV box de deur uit te doen. Verder de rebates van Netflix, Amazon Prime Video en Spotify. Die maken dat effectief alleen de NPO Start als betaalde abo achterblijft. Dat is sowieso goedkoper dan de TV opties bij de internet boeren.

2 gedachten over “Cut the cord – Abonnementen vervangen: TV kijken zonder reclame”

  1. Hi, dank voor het leuke artikel. Zelf sinds twee maanden ook cordless en de rust bevalt uitstekend. Enige zender die ik/wij missen is de BBC. Had wel eerst de gewoonte om bij alle streaming diensten te kijken (teveel aanbod, kan niets vinden). Gebruik zelf nu de Justwatch app (Android, iOS, Apple TV, Android tv) om overzicht te houden over Netflix, Prime, Disney, Apple +. Bevalt goed, overzicht van alles wat er nieuw verschenen is en en zoeken op bv. thema over alle diensten heen. Erg fijn.

    1. Rust is belangrijk. Yup, BBC is niet zonder VPN te krijgen. Justwatch is zeker een goede toevoeging aan het artikel, erg fijn ja. Bij mij is het naast het grote aanbod en doelloos verdwalen in de apps, ook het ondervangen van de verschillen in de UI’s van bijvoorbeeld NetFlix, Amazon Prime en NPO start. Die vind ik nu in een app. Ik vind het ook prettig dat eea gesyncd wordt tussen de verschillende apparaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *