Zelf pensioen beleggen: Jaarruimte en inleggen voor 2020

Naast het zorgen voor een zorgverzekering en andere zaken voor het eind van het jaar, dien ik mijn inleg van dit jaar voor het eigen aanvullende pensioenbeleggen ook voor het eind van het jaar te hebben gedaan. Nu gaat de zorgverzekering mij waarschijnlijk niets opleveren (goedkope polis+de zorg in de buurt+jaarlijks betalen+maximale eigen risico=minimiem verschil tussen een nieuwe aanbieder en de huidige), en blijf ik dit jaar hangen. Of er moet nog een goede cashback volgen die het de moeite waard maakt. Wat in ieder geval mij wel zeker wat gaat opleveren is het inleggen in het pensioenbeleggen. 

In deel een heb ik al afgetrapt over het pensioenbeleggen. Dat is de waarom. Nu is het wel eens tijd om daadwerkelijk aan de gang te gaan bij mijn keuze. Vanaf ongeveer oktober is het moment om in te gaan leggen, net als heel veel andere Nederlanders met je. Niet dat eea per se voor oktober geregeld moet worden, oktober is in ieder geval het moment dat de meeste informatie voor dit jaar er is. Je hebt tot het einde van het jaar om bij te storten als je dit jaar nog mee wilt laten doen. Als je dat ruim inplant, heb je de verwerkingstijd van enkele werkdagen ook geborgd. Ik heb het nu in november geregeld, begin december gaat ook nog altijd goed.

Je factor A (in de UPO) zit intussen al enige tijd in de digitale brievenbus en op de belastingaangifte van dit jaar vind je het bruto belastbaar inkomen van 2019. Met deze twee gegevens kan je eindelijk je definitieve jaarruimte van 2020 berekenen. Hét bedrag dat je dit jaar van de fiscus mag inleggen op een pensioenrekening (beleggen en/of sparen) en waarover je de inkomstenbelasting terugbetaald krijgt. Dit tezamen met eventuele overgebleven reserveringsruimte geeft je de mogelijk om nog even flink bij te storten voor dit jaar.

Voor mij was dit jaar het eerste jaar, dus ik heb de jaarruimte en reserveringsruimte berekend, en mijn strategie bepaald. 

Voor de partij waar ik dat ga opbouwen had ik al eerder een keuze gemaakt. Nu nog een rekening openen bij Brand New Day en voilà de eerste storting is een feit. 

Hoe heb ik de openstaande berekening en het storten gedaan? Dat lees je verder in deze blogpost.

Wat was die Jaarruimte nu?

Als je pensioen opbouwt via de werkgever, dan ontvang je ieder jaar een Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Die vindt je op de eigen pagina van je pensioen aanbieder of krijg je digitaal toegestuurd. In sommige gevallen krijg je die met de post (ga dat eens opzeggen, en zorg dat dat alleen digitaal binnen komt!).

Op dit UPO overzicht vindt je terug hoeveel pensioen je opbouwt via je werkgever, en de Factor A. Je mag vaak naast het pensioen dat je via je werkgever opbouwt, nog iets extra opzijzetten voor later. Hoeveel dit precies is, hangt af van je jaarruimte. De jaarruimte is gebaseerd op je bruto inkomen en het pensioen dat je opbouwt via je werkgever (in de vorm van de Factor A). Als je jaarruimte hebt, kun je dit bedrag op een geblokkeerde pensioenrekening storten. Een deel van de inleg krijgt je vervolgens weer terug via de aangifte inkomstenbelasting. Je kan je jaarruimte gemakkelijk online berekenen. Zie hiervoor nogmaals deel 1.

Inhaalslag – gebruik reserveringsruimte

Heb je in de afgelopen jaren minder pensioen opgebouwd dan je van de Belastingdienst zou mogen opbouwen? En heb je op geen andere manier bijgestort? Dan heb je waarschijnlijk onbenutte jaarruimte. Gelukkig mag je van de Belastingdienst de onbenutte jaarruimte tot zeven jaar terug alsnog gebruiken. Dit heet de reserveringsruimte. 

De reserveringsruimte is net als de jaarruimte fiscaal aftrekbaar. Ook voor de reserveringsruimte gelden uiteraard regels, zoals een maximumbedrag. Met behulp van de website van de Belastingdienst kun je je reserveringsruimte berekenen. Omdat de reserveringsruimte zeven jaar teruggaat, is het belangrijk om altijd eerst de niet-benutte jaarruimtes van de oudste jaren te gebruiken. De overgebleven jaarruimte van zeven jaar geleden vervalt immers na dit jaar definitief. Of combineer jaren tot het maximale wat je dit jaar mag gebruiken.

Dit is het eerste jaar dat ik hier überhaupt naar kijk, ik heb dus van elk jaar dat ik jaarruimte heb reserveringsruimte. Dat gaan we verder berekenen. Eerste component is de Factor A van de afgelopen jaren. Die heb ik in het volgende overzicht.

Let op dat voor de berekening van 2020 neem je de factor A en inkomensgegevens van 2019. Voor 2019 neem je de factor A en inkomensgegevens van 2018 enzoverder. Als je alle jaarruimtes heb, kan je in de berekening voor dit jaar je reserveringsruimte voor dit jaar hebben. Daar zit een maximum aan. Voor het berekenen van je jaarruimte kan je deze berekenaar gebruiken van Brand New Day. Voor dit jaar en je reserveringsruimte kan je de berekenaar van de belastingdienst gebruiken: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/hulpmiddel-lijfrentepremie-2016-en-daarna. Deze zelfde bereken-module gebruik je voor je jaarruimte tot en met 2016. Alle jaarruimte hiervoor bereken je met een eerdere module. Dit kan je vinden op https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/lijfrentepremie_2015_en_eerder/.

Factor A

In de vorige post had ik al mijn factor A van de afgelopen jaren achterhaald. Voor het geheel nog hier:

Factor A Te berekenen Jaar Bedrag

2020 € 455,00

2019 € 650,00

2018 € 748,00

2017 € 695,42

2016 € 682,17

2015 € 437,91

2014 € 686,92

2013 € 592,85

Deze dienen te worden aangevuld met de informatie over de (bruto) inkomsten. Daarvoor kan ik bij de overheid terecht, en voor de heel oude gegevens moet ik in mijn administratie duiken.

Jaarruimte en Reserveringsruimte van Veelvoorminder

Voor het verder berekenen van de jaarruimte en de reserveringsruimte voor de afgelopen jaren, heb ik de inkomensgegevens van de afgelopen jaren nodig, in ieder geval voor dit jaar en de jaren terug tot en met 2012. Je moet per jaar de inkomsten van het vorig jaar hebben (net als de factor A). Voor 2019 heb je dus de factor A en inkomsten van 2018 nodig enzovoorts. Als ik deze gegevens heb, dan kan ik de jaarruimte en reserveringsruimte berekenen. Verder heb ik te maken met maximale die de belastingdienst hanteert, het ongelimiteerd voordelig inleggen gaat niet helemaal bij de blauwe vrienden (7371 voor 2020). Als je voor de berekeningen gebruikt maakt van de volgende bereken sites worden de maximale meegenomen. Verder zullen deze ook bij de belastingaangifte worden verrekend. Reken je niet te rijk.

Laten we eerst de gegevens invullen die nog nodig zijn, de inkomensgegevens van de afgelopen 7 jaar. Die kan je vanaf 2014 online terugvinden. In mijn geval betekent dit dat 2013 en 2012 uit mijn eigen gegevens moet komen. Heb je deze gegevens niet meer, dan kan je of gaan schatten op basis van gegevens die nog wel bekend zijn (bijvoorbeeld je salaris van rond die tijd, hou rekening met een foutmarge), vervalt dit jaar of kan je proberen je gegevens opvragen. De belastingdienst houd de gegevens van de afgelopen 7 jaar vast, heb je een kopie nodig kan je deze opvragen. Houd wel rekening dat je voor 2013 dus alleen nog dit jaar hebt en met een aanvraagtermijn van maximaal 8 weken. Een andere optie is om als je nog dezelfde computer hebt, om het belastingaangifte programma opnieuw te installeren en de data te gebruiken die je toen hebt ingevoerd.

Gelukkig heb ik de gegevens:

Jaar Te vinden
2020 Eigen digitale administratie, salarisstroken, voorlopige aangifte
2019 Mijn.Overheid
2018 Mijn.Overheid
2017 Mijn.Overheid
2016 Mijn.Overheid
2015 Belastingdienst aangifte
2014 Belastingdienst aangifte
2013 Eigen digitale administratie

Dit is dan goed in te vullen welke jaarruimtes ik heb bij de jaren, vul de inkomsten en factor A in en dan krijg je:

Jaar van gebruiken Jaarruimte
2020 € 4.419,00
2019 € 3.867,00
2018 € 1.899,00
2017 € 2.332,00
2016 € 1.664,00
2015 € 0,00
2014 € 0,00
2013 € 0,00

Mijn reserveringsruimte voor dit jaar is:

“Uw reserveringsruimte is € 7.371 en kan niet hoger zijn dan het wettelijk maximum. Het wettelijke maximum is het laagste van € 10.857 en € 7.371.

In totaal kunt u in 2020 dus € 11.790 aan lijfrentepremies aftrekken in uw aangifte over 2020”

Het reserveringsruimte van 7371 en de jaarruimte voor 2020 is dus totaal 11790. Gerekend van oudste eerst. Gezien mijn beschikbare cash reserve zal ik niet het hele bedrag inleggen. Ik heb voor dit jaar al extra geld meegebracht bij de aankoop van het huis, en de zonnepanelen. Het houd een keer op 😉 Daarnaast investeer ik in meerdere categorien en wil graag nog een buffer overhouden om eventuele onvoorziene zaken en fouten in de berekeningen mee te nemen. Dus dan maak ik maar de eerste paar jaar over en wat er over blijft….Dat kan ik dan volgend jaar weer meenemen.

Dan herhaal ik volgend jaar het riedeltje weer, en het jaar erop en het jaar erop.

Scenario’s om in te leggen, Lump Sum of per keer meerdere jaren weg werken.

Nu dat het overzicht er is, is het noodzakelijk te bedenken hoe je dit gaat inleggen. Dit heeft natuurlijk te maken met de hoeveelheid ruimte je hebt uit, hoeveel je überhaupt kan/wil weg zetten, kosten van het storten/aankopen (reken op 0,5% aankoopkosten, dus op 2500 inleg ben je zo’n 12,50 aankoopkosten kwijt. In totaal heb je zo’n 0,67% aan kosten voor je portfolio in een jaar bij 1 inleg moment). En wat je maximaal mag aftrekken in een jaar telt ook nog mee. Als maximaal voor 2020 geldt de bovenstaande berekening. Als je minder gaat wegzetten is er geen probleem. Probeer zo veel mogelijk het belastingvoordeel te nemen voor dit soort doelen en werk daarbij de oudste jaren eerst weg. Anders doen die vanzelf poef. Je belastingvoordeel zal ook iets van de kosten wegstrepen.

Aangezien het een kosten percentage is maakt het niet zoveel uit of je maandelijks of jaarlijks stort. Als je een vast moment hiervoor maakt, en bijvoorbeeld klein per maand weg zet zit dit dus al in je portfolio en door kleinere bedragen uit te smeren voel je hier ook minder van. Hierbij moet je goed kunnen voorspellen wat je inkomsten en de factor A zijn voor dat lopende jaar (bijvoorbeeld de maandelijkse boeking in het pensioen bij je werkgever). Het in een keer weg zetten op een moment, is qua vast bedrag en de beschikbaarheid van de gegevens een zekerder verhaal. Hierbij zijn persoonlijke omstandigheden natuurlijk een belangrijke factor.

Mijn scenario is om in een keer weg te zetten, in het laatste kwartaal voor een jaar. Dan weet ik de gegevens van het jaar en hoef ik het niet achteraf te corrigeren. Verder niet te veel stortings acties. Niet dat de aankoopkosten erg hoog zijn, en deze kosten zijn een percentage, maar elke voordeel hebt zo z’n voordeel. Sinds prinsjesdag weet ik dat voor 2021 de vermogensgrens is verhoogt. Daar val ik momenteel nog onder. Toch vind ik het verstandig om het pensioen verder in te vullen, en om zo veel als mogelijk de belastingvoordelen te nemen. Zeker als je bedenkt dat anders je oudste jaarruimte komt te vervallen.

Qua inplannen doe ik dit in het vierde kwartaal. Wanneer het huidige jaar bekend is, en mogelijk andere nieuwe regels voor het nieuwe jaar bekend zijn. Als je je datum hebt, maak gelijk een herinnering in je agenda voor volgend jaar rond deze tijd. Dan kan je dat makkelijk elk jaar semi-automatisch (even de berekening) door voeren.

Openen rekening bij Brand New Day

Mijn keuze is gevallen op Brand New Day. De kosten zijn niet te hoog. Hoewel ik ben van mening dat commerciële bedrijven te betalen om iets te openen niet helemaal 2020 is (eigenlijk ver daarvoor). Dat zou eerder andersom moeten. Maar ja. Wat je wel goed kan doen in de mijnbnd omgeving is bekijken wat de kosten voor je portfolio doen. Openheid is fijn. Geen verdere afleidingen en een goed overzicht.

Openen gaat makkelijk. Je voert je NAW gegevens op, waar je belasting betaald, hoe je wilt inleggen (dit kan je op elk moment wijzigen) en een stukje verificatie van je e-mail en daarna jezelf.

Daarna moet je een kennistoets doen en gegevens (bijvoorbeeld tegenrekening, KyC identificatie) aanleveren. Als je documenten zijn goedgekeurd (duurt rond de 2 a 3 werkdagen, afhankelijk van je moment) is je rekening geopend.

Je kan dan naar je rekening nummer overmaken (die staat in mijnbnd), als tenaamstelling kan je je eigen naam gebruiken. De fondskeuze die je hebt gemaakt wordt na ontvangst direct geïnvesteerd. Verwerkingstijd hierbij, reken op rond de drie werkdagen alvorens de orders zijn gedaan en verwerkt. Dit ligt aan het moment, het kan 3 zijn het kunnen er ook 4 zijn 😉

En voila, je hebt een rekening en gelijk de storting voor 2020 gedaan. Klaar voor dit jaar. Nou ja, na de aangifte over 2020 helemaal natuurlijk 😉 Daar komen we dan volgend jaar weer aan. Net als de volgende inleg in Q4 van 2021. Tot dan!

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeringen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

Doe jij ook aan belastingvoordelig (extra) pensioenbeleggen voor je toekomst? 

4 gedachten over “Zelf pensioen beleggen: Jaarruimte en inleggen voor 2020”

  1. Dit is, samen met deel 1, een fantastisch artikel waarmee je zo kan beginnen met pensioenbeleggen. Wat voor mij nieuw is, is dat je dus zelf kan kiezen welk jaar je op wilt vullen. Ik was altijd in de veronderstelling dat automatisch de oudste werd gekozen.
    Belastingtechnisch vind ik pensioenbeleggen wel goed, het jammere is wel dat het echt pas vrij komt op jouw pensioengerechtigde leeftijd. En wanneer je overlijd voor je pensioendatum, dan zit partner veel meer in de rats en dat terwijl jezelf nota bene extra hebt ingelegd.

    1. Afhankelijk van je reserveringsruimte gebruik je de oudste mogelijkheid eerst, dan de een na oudste, tot het maximale of het maximale wat je in kan leggen. Je wilt in ieder geval niet dat die komen te vervallen. Het gaat om best een belastingvoordeel wat je anders laat liggen. En met betrekking tot vrijkomen, het is een aanvulling op de AOW, en werkgever-pensioen. Voor de andere jaren/gaten heb ik andere beleggings/investeringspotten. Nu nog een partner 😉

  2. Verreweg de beste investering die je kan doen. Er is één mooi aspect van pensioenbeleggen dat gewoon beleggen niet heeft: er is een einddatum die ongeveer bekend is (wetgeving kan altijd gewijzigd worden). Afhankelijk van de tijd die je nog hebt te gaan kun je meer of minder risico nemen. Met 30+ jaar te gaan kun je best voor 90% in aandelen zitten, misschien wel 100%. Vergeet niet het risico af te bouwen voor het einde, want je kan het niet eindeloos laten staan om een crash weg te poetsen.
    BND heeft standaard risicoafbouw vanaf 15 jaar voor de einddatum. Of dat bij je past dien je zelf te bepalen, maar dat je het gaat doen is echt wel belangrijk.

    1. Dank 🙏 Uitklokken voor je volledigheid en toevoegingen. De keuze voor risico en looptijd is persoonlijk. De een wil wat meer zekerheid geen risico, en de ander ziet de AOW als een zekerheid en gaat all-in. Of het verstandig is, tsja. Leeftijd en horizon is belangrijk (ook bij “gewoon” beleggen imho). Risico afbouw is in veel investeringen van belang. Vooral doen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.