Maandoverzicht – Oktober 2020

Oktober, tsja oktober. Eigenlijk weer een mooie maand met dit keer een wat grotere uitgave namelijk zonnepanelen. Huize Veel voor minder is nu ook een energiecentrale. 9 panelen met een totale capaciteit van rond de 2.6 kWp. Een halve maand uitproberen heeft met de herfst een opbrengt gehad van 50kWh en een teruglevering van 30kWh. Er zit een gedeelte gebruik tussen het opwekken en terugleveren. Al met al voor de tijd van het jaar en de grijze dagen meegeteld vind ik dit netjes. Ik ben benieuwd wat al die zonnige dagen volgend jaar zullen gaan brengen.

Met het plaatsen van de zonnepanelen is er ook een factuur die voldaan moest worden. Er zit dus een kleine deuk in de nettowaarden grafiek 😉 Al met al viel het best mee. Verder heb ik de aanmelding al gedaan bij de belastingdienst, een eerste voorwaarde van de BTW teruggave. Dat zal in het laatste kwartaal plaatsvinden.

De beurzen zijn wat volatiel met al het nieuws omtrent Corona, en natuurlijk in de voorbereiding van de Amerikaanse verkiezingen. Gelukkig is het beleggen voor de lange termijn, over 10-15 jaar of langer zien we dit alleen als een dipje.

Zullen we eens gaan kijken wat oktober allemaal te vertellen heeft?

 

upanddown


Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geïnvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Verder een passief inkomsten overzicht voor de dividend en rente rendement.

Maandoverzicht Oktober 2020

 

In vogelvlucht

Het financiële gedeelte van de maand oktober:

Verschil Netto Waarde  € -1092,07,-
RateToGoal  -58%
   
Gespaard  € 705
Investeringen  € 565
Extra Afgelost  € 400

(Extra)Investeringen gedaan bij:

Aanpassingen:

 • deGiro. Automatische inleg op pauze. Er is een nieuwe rekening gekoppeld en ik hou de DGI aandelen even op een wat zachter pitje.

Beermoney ontvangen:

 • Diverse Afilliates. Deze inkomsten komen volledig ten goede van de hosting uitgaven. Dus het hoeft ook weer niet super veel te zijn. Zolang ik per jaar Veelvoorminder kan vullen met informatie en kan hosten.
 • Brave Browser. Ik gebruik deze als mijn primaire browser op mijn Mac en iPhone. Gemiddeld zo’n 10 $BAT die ik kan bijschrijven.
 • Faucets, bijvoorbeeld Horizon Zen of Cointiply voor faucet en enquetes uitbetaald in $BTC. Cointiply levert per maand toch zo’n 20 euro in BTC op, die ik via BitRefill in Bol.com cadeaukaarten verzilver. De cadeaukaarten kan je bij je Bol.com profiel invullen en worden automatisch verrekend. En daar doe ik elke maand wel een paar inkopen (als de prijs goed is).
 • $ETH, $BAT en $DAI bij Publish0x. Lees en tip artikelen.
 • Euroclix heeft weer eens een uitbetalingsmoment gehad. Toch weer 70 euro’s in de pocket met acties en enquetes.

Wat er van de beermoney’s overblijft wordt terug geinvesteerd in het soort waar het verdiend is.

Een goede manier om online extra te verdienen is te sparen via Euroclix, en daarin de Panelclix als groot aandeel.

Even in de rust stand:

 • Reinvest24. Rustig aan hier. Niets aan de hand.
 • Crowdestor. Automatische inleg vanaf bankrekening op pauze. Deel uitbetalen. Daarna weer aan.
 • Mintos. Automatische inleg op pauze. Deel uitbetalen. Daarna weer automatische inleg weer aan.

Afscheid genomen van:

 • Grupeer. We kijken nog steeds wat we hier terug kunnen krijgen. September is weer “lekker” stil van die gasten. We zullen het zien.

De nettowaarde is alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles (Mintos en Crowdestor) en Crypto portfolio (via Bitvavo) en Celsius.Network/Crypto opgeteld. 

De laatste stand van mijn portfolio is in te zien op de portfolio pagina, mijn dashboard pagina. Dit geeft mijn inziens meer inzichten in het effect van portfolio op de verschillende categorieen. Houd de pagina in de gaten voor een update, deze probeer ik rond het begin van de nieuwe maand bijgewerkt te hebben (ongeveer wanneer ik de draft aan het maken ben voor deze post). Voor deze maand is die bijgewerkt. Ik moet daar nog wel de huis aflossing stand in kwijt, dat zijn toch ook mooie getallen om te zien ontwikkelen.

Dividend en P2P rente inkomsten

Ik beleg voor het grootste gedeelte in NT Fondsen bij ABN AMRO en voor de kinderen bij Meesman.nl. Bij DeGiro staat nog een plukje dividendaandelen.

P2P rente inkomsten betreffen de maandelijkse rentebetalingen vanuit Mintos, Crowdestor, ViaInvest, Reinvest24 en een langzaam leeglopende Lender&Spender (kosten en geen 2FA/MFA). 

Maand Dividend P2P Rente Crypto Rente Rente Spaar BeerMoney Totaal YoY Dividend
               
Januari  €                    20,09  €              29,19  €                    2,02  €              1,67  €               166,10  €        219,07 123%
Februari  €                    19,29  €              30,87  €                    1,03  €                  –    €                 54,43  €        105,62 161%
Maart  €                    20,45  €              31,37  €                    2,64  €              1,20  €               116,43  €        172,09 181%
April  €                    20,72  €              30,73  €                    2,73  €                  –    €                 41,86  €          96,04 38%
Mei  €                    27,25  €              21,88  €                    2,47  €                  –    €                 15,87  €          67,47 117%
Juni  €                    35,91  €              30,74  €                    7,47  €                  –    €               127,08  €        201,20 1%
Juli  €                    42,04  €              33,37  €                  23,52  €              0,57  €               196,19  €        295,69 43%
Augustus  €                    17,91  €              33,16  €                  36,88  €                  –    €                 32,68  €        120,63 27%
September  €                    34,01  €              25,80  €                  33,31  €                  –    €               106,45  €        199,57 48%
Oktober  €                    36,83  €              23,85  €                  42,98  €                  –    €               138,03  €        241,69 53%

De dividend inkomsten zijn in oktober weer goed boven de 30 euro gekomen. Een 53% YoY met vorige jaar. Groei dus. Er zal de komende tijd wat minder groei zijn omdat er minder investeringen zijn. Vooral de dividend aandelen bij DeGiro, die blijven daar voor nu even on hold. Niet te actief in de aanvulling. De ETF’s zijn weggevallen, en van de drie NT fondsen betalen er twee dividend. Die herinvesteer ik direct geautomatiseerd.

De P2P rente inkomsten gaan wat zakken. De achterstallige moeten worden ingelopen. Dat is soms nodig. Deze lopen nog steeds iets te veel uit de pas in het maximale achterstallig wat ik in P2P lenen wil hebben. Te veel leningen die lang blijven hangen. Ja, ook bij het stabielere Mintos staat er meer in achterstand dan in de pas. Herbalanceren dus, en gelijk testen van uitbetalingen (en dus ook het exit plan). Voor de P2P leningen geldt dat deze geruime tijd duren voor deze uitbetaald zijn, vooral als de achterstanden oplopen. Voor Mintos en ViaInvest is dat binnen een paar weken (hier alleen in kort durende leningen). Voor Crowdestor zal het nog wel even duren. Even een schone lei in deze categorie. Daarna kijken we weer rustig opnieuw hoe het er voor staat en dan gaat er weer wat in.

Dan hebben we de crypto rente inkomsten. Die blijven maar doorknallen. Celsius, Nexo, CoinLoan en BlockFi zorgen voor een mooie groei, met een DCA inleg en als die crypto’s zelf ook blijven stijgen gaat dit alleen maar mooier worden. Bitvavo heeft nu ook de mogelijkheid coins en tokens te staken, dus die heb ik ook uitgeprobeerd. Bitvavo heeft nog steeds een mooie deal als je begint dat je 1000 euro transacties vergoed krijgt (als in een rebate in de eerste week van transacties).
Deze maand is de categorie crypto rente inkomsten in vergelijking met dividend en P2P lenen, de grootste geworden.  

De beermoney categorie is met een kleine hoeveelheid faucet en affiliaties weer wat gestegen. Euroclix was na een tijdje weer een speler. De acties komen de laatste tijd weer een beetje terug. Ik heb in deze categorie niet per se een winst doel hier, hoewel zo’n bedrag toch fijn is hoor. Alles als voordeel meenemen. Een mooie cashflow, alleen met pieken en dalen.

Wil je jezelf ook unbanken en rente ontvangen via Celsius.Network. Voer de code 169899e5cf in bij aanmelden, stort ter waarde van 200 usd en ontvang 20 usd in BTC. Voor de bonus dien je de crypto 30 dagen vast te houden. Dat is een peuleschil als je per week rente ontvang op je crypto.

 

Veilig browsen van het web met de Brave Browser, en daarmee BAT verdienen. Optioneel uitdelen aan goede content. En daarbij alleen Ads zien of trackers gebruiken die je toestaat. Als je download met deze link, en de browser 30 dagen gebruikt krijg je seconden van je leven terug en sponsor je mijn blog ook eens. Hoe meer je dit gebruikt hoe meer je verdient, momenteel per maand zo’n 5-8 BAT. Dit groeit en groeit.

 

Passive

 

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een klein financieel aspect. Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

Jaar Maand Elektra Gas Maand Over Teruglevering M3
2019/2020 Verbruik     Termijn Verbruik kWh Verbruik
Juni 20 Oxxio  €                 23,99  €            8,24  €          15,75  €          75,00  €            51,01 0 4
Juni 20 Green  €                 14,00  €          12,00  €            2,00  €          71,00  €            57,00 0 3
Juli 2020  €                 37,00  €          31,00  €            6,00  €          71,00  €            34,00 0 8
Augustus 2020  €                 37,00  €          34,00  €            3,00  €          71,00  €            34,00 0 4
Sep/20  €                 36,00  €          31,00  €            5,00  €          71,00  €            35,00 0 6
okt 2020  €                 45,00  €          23,00  €          22,00  €          74,00  €            29,00 30 29

Mijn energie jaar loopt van juni tot juni. Ik ben overgestapt naar Greenchoice in juni. Vandaar dat juni in de bovenstaande tabel twee keer staat.

Deze maand gebeurde het, het plaatsen van zonnepanelen. Ik heb in de grafiek de teruglevering toegevoegd. En je zit gelijk een dipje in de elektra kosten. Jammer dat het gasgebruik door wat koudere dagen wat is opgelopen, het stookseizoen laat z’n eerste bewegingen zien. Nog een beetje volhouden en proberen zo veel mogelijk niet stookdagen te hebben. Het einde van oktober en het begin van november zien daar weer goed voor uit. Al hoewel de koude nachten nu ook op de weersvoorspellingen staan voor de november week. Ik had als voorbereiding op meer gas verbruik het termijn bedrag iets verhoogt. Begin 2021 zet ik die vaak weer wat lager. Voor nu ligt het verbruik nog ruim onder het maandbedrag, dus daar zit ook een goede winter buffer.

De koude periodes komen er weer aan. Voor nu staat de verwarming hier nog ingesteld op 19 graden, en de temperatuur in huis is nog rond de 20 (ietsjes hoger dan weer ietsjes lager).

Mijn hoofdverwarming is vloerverwarming. Die is al geruime tijd niet meer aan geweest. Verder kook ik (deels) op gas en komt het warmwater ook via gas uit de kraan.

 

enrgiegebruik

 

Mijn idee over deze maand

 

Inkomsten

Geen bijzonderheden, standaard salaris en voorlopige teruggave.

Uitgaven

De uitgaven kant zit wat hoger door de eerder genoemde zonnepanelen. Daar krijg ik nog een gedeelte van terug, de BTW.

Verder is het boodschappenbudget in vergelijking met vorig jaar een stukje hoger. Dat gaat nog wel even duren, in ieder geval moeten we rekenen op 2021 in de volledige thuiswerk modus. Daarna verwacht ik met mijn werkzaamheden dat de hoeveelheid kantoor enorm minder is.

Hypotheek

Wederom een extra grotere dan gedacht aflossing deze maand, het aflos plan verloopt soepel aan het begin. Het helpt daarnaast dat het een super makkelijk proces bij is Robuust. Direct na de notificatie van het storten van mijn salaris doe ik een opdracht om de aflospot in een van de leningdelen in brengen. Even inloggen, aangeven welk bedrag in welk leningsdeel en via iDeal voldoen. Done. Ook voor deze maand.

 

Algemeen

De uitgaven liggen hoger dan standaard. Er is meer uitgegeven en toch heeft de nettowaarde een geringe deuk gekregen. Dat is lekker om te zien. Grote uitgaves die gedempt worden door de markt is fijn. Fijner dan als je nettowaarde al daalt en dan nog eens een grote uitgave er bovenop. Voor de rest financieel niet de meest spannende maand, lekker saai voorruit. Saai is goed. In het dashboard is te zien dat de cash iets achterloopt.

Alle doemscenario’s blijven nog staan, de buffers zijn er op voorbereid. Eens kijken wat de verkiezingen in die staten daar aan de overkant van de plas teweeg gaan brengen.

Kom maar op met die grijze koude maanden!

 

Wat zal november allemaal brengen?

 

Tot de volgende maand!

 

Hoe was jouw oktober maand?

 

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeringen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

 

5 gedachten over “Maandoverzicht – Oktober 2020”

  1. Het kan dus ik doe het 😉 Diversificatie binnen en tussen investeringen 😅. Zelf vind ik het fijn. En wat maakt het uit, zolang je toekomst doelen worden ingevuld. Of je nu in twee ETF’s of een zwik categorien doet, nu (mee)doen is belangrijker.

   1. Ik kan het alleen maar eens zijn met je statement! Zelf heb ik ook niet de tijd om alles uit te zoeken en bij te houden waardoor de simpele fondsen prima voldoen! Maar mooi om je update weer te lezen

  1. Voor het late tijdstip van het jaar ging ik niet uit van een hele hoge opbrengst. Alles wat nu komt is mooi meegenomen. De afgelopen zonnige dage wekken meer op dan het verbruik. Zelf ben ik het meest benieuwd naar het voorjaar en zomer. Dan gaat het los ☀️🔥

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.