Aanpassingen in het financiële plan: Beleggingen ETF’s overbrengen van DeGiro naar ABN AMRO Zelfbeleggen NT fondsen

Ik heb het hier kort overgehad in het laatste maandoverzicht. Door verschillende redenen ben ik een groot gedeelte van mijn portfolio over aan het zetten van DeGiro naar ABN Zelf Beleggen Basis, en de inleg voor ETF’s bij DeGiro stop te zetten. De waarom even de stop op DeGiro ligt vooral aan mijn eigen reden (die de belangrijkste zijn in het rijtje) om meer te automatiseren en een rustiger portfolio te hebben. Wat zijdelings ook meetelt, is daarnaast de organisatie historie (zie bijvoorbeeld AFM rapport) en de niet altijd even heldere toekomst met bijvoorbeeld de overname door Flatex.
Automatiseren kan nog niet bij DeGiro (ik verwacht dat tzt nog wel komt, ik wacht er alleen niet meer op voor dit gedeelte), en de drempel om actief te beleggen is te laag. Ik heb daar ook zelf aan meegewerkt om in de losse dividend aandelen te gaan, dat is een fijne manier van beleggen en vooruitzicht op groeiende inkomstenstroom. Het is echter een actievere manier van beleggen (onderzoek bedrijven, aandelen, cijfers enz), en daar mankeert het qua tijd bij mij. Voor nu breng ik deze naar een wat minder actief, en meer geautomatiseerde portfolio. Eerst de basis wat meer in orde alvorens verder uit te bouwen naar DGI. Een bijkomende voordeel van onderbrengen in NT fondsen is dat het overblijvende DGI porfolio bij DeGiro ook qua statistieken gescheiden is. Wat ik daar mee ga doen, ga ik later een keer op terugkomen.

Qua ervaring ben ik een aantal jaar geleden tegelijk met DeGiro begonnen bij Meesman.nl. Meesman.nl gebruik ik om maandelijks geautomatiseerd in te leggen in fondsen voor de kids later. En dat blijf ik gewoon doen. Ik hoef hier bijna nooit te kijken naar resultaten en de overzichten vertellen net genoeg, dat geeft rust. Het resultaat met inleg versus huidige stand is hoger bij Meesman.nl dan bij DeGiro. Dus passiever, minder aandacht, en hoger resultaat. Dat vertelt nog iets.

DeGiro blijft vooralsnog de goedkoopste broker en heeft een prettige applicatie (voor mij dan). Althans als er soms minder storingen zouden zijn, en ach die merk je eigenlijk als je er vaker inzit. Alleen de eerder genoemde redenen wegen zwaarder. 

In september ben ik begonnen om plukken ETF’s over te zetten van DeGiro naar ABN AMRO. ABN AMRO is al mijn huisbank, dus de voorwaarde van een betaalrekening is al ingevuld. Verder is Zelf Beleggen Basis met NT fondsen ook een goedkope optie en “vergelijkbaar” met de ETF’s die ik bij DeGiro heb. Bij NT zijn het fondsen, waar voor ETF’s deze verhandelbare trackers zijn. De fondsen hebben het voordeel dat dit in fracties kan en dus te automatiseren valt. En ook geen dividendlek hebben trouwens. Het overbrengen van de ETF’s gaat middels een simpele verkoop opdracht op de stand of moment die voor mij relevant is, uitbetaling naar de bankrekening (op werkdagen zo uitgevoerd), overboeken naar de beleggingsspaarrekening en het indienen van een order. De orders bij ABN AMRO duren wat langer dan direct op de beurs, fonds opdrachten worden 1 maal per dag verwerkt en hebben een doorlooptijd (reken op transactie+2). Afhankelijk van je transactiemoment is deze binnen een drietal werkdagen verwerkt. Afhankelijk of je het juiste moment van de dag hebt wanneer je je order indient. Dit maakt echter niets uit als je het geautomatiseerd doet. Dat is zonder dat je iets in de gaten hoeft te houden. De interface is simpeler, en dat leid niet af of zorgt dat je andere onderdelen van de producten gaat gebruiken. Ik heb zoveel als mogelijk de ex-dividend data van september afgewacht om een paar van deze uitbetalingen nog mee te nemen. Timing? Wellicht. Het voelt gewoon prettiger om de dividenden nog mee te nemen. Verder zal ik niet opzeggen zolang het “goedkoper” blijft, er zijn nog dividend aandelen en ik hou de optie over om indien mijn portfolio het toelaat weer verder gebruik te maken van dit platform. Maar nu even niet meer.

Wanneer het overbrengen klaar is betekent dat mijn grootste gedeelte van het beleggingsportfolio staat bij ABN Amro Zelf Beleggen Basis (voor de eigen geautomatiseerde maandelijkse inleg). De verdere onderdelen van het beleggingsportfolio zit dan bij Meesman.nl voor de passieve inleg voor de kids, en een klein gedeelte dividend aandelen bij DeGiro die gewoon hun ding blijven doen. Daarnaast ben ik net begonnen bij Brand New Day met een pensioenbeleggingsportfolio, en heb ik via de werkgever nog een BeFrank pensioen waar ook belegd wordt. Even genoeg diversificatie in de beleggings categorie voor nu.

ABN AMRO Zelf Beleggen

Keuze portfolio Fondsen

Bij de DeGiro heb ik een portfolio met als zwaarte punt verschillende ETF’s (VWRL, TGET, IDVY), obligaties (IEGA) voor de buy and hold, en daarnaast een mandje aandelen voor de dividendgroei. Bij ABN AMRO ga ik voor nu drie NT fondsen gebruiken die zo goed als mogelijk een wereldwijde diversificatie hebben:

 • Northern Trust World Custom ESG Equity Index UCITS FGR Feeder Fund A EUR Distributing,(NL0011225305),
 • Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index UCITS FGR Fund Class A EUR, (NL0011515424),
 • en NT WORLD SMALL CAP ESG LOW CARBON IDX NL0013552078

Momenteel in een 75%, 12% en 13% verdeling.

Volgens een Buy and Hold met maandelijkse geautomatiseerde inleg. De eerste twee fondsen hebben dividend, de small caps heeft dat niet. De dividend wordt automatisch in het fonds teruggestopt (waar het ook uit komt ;)).

Voor de obligaties bij de DeGiro betekent dit dat deze op dit moment komen te vervallen en opgenomen worden in de NT fondsen. Ik heb door een hoeveelheid cash, goud en stablecoins genoeg om mijn portfolio te dempen. Dat hoeft niet per se ook nog eens in de specifieke belegginsportfolio’s herhaald te worden.

Dividend spreiding, ga ik nog kijken naar dividend fondsen/ETF’s? Misschien. Ik weet het op dit moment niet helemaal aangezien ik voor de losse aandelen te veel tijd nam om eea uit te zoeken en te onderhouden. Die laat ik nog even staan en denk wat langer na.

Voor specifieke REIT/Real estate aandelen. Volgt misschien later nog in NT DEVELOPED REAL ESTATE INDEX FGR FN, alleen ik heb bijvoorbeeld ook genoeg P2P leningen in Real estate (Crowdestate en Reinvest24). Dus daar zit ik op een andere manier al in.

Te veel diversificatie geeft daarnaast weer meer onrust met het onderzoeken en onderhouden van een groter aantal fondsen/ETF’s, en platformen niet te vergeten.

De ABN AMRO heeft weer een bonus bij het periodiek beleggen via Zelf Beleggen. Beleg in 4 maanden periodiek totaal 400 euro (dus 4*100) in een fonds (dus NT) en verdien 50 euro. Bekijk de voorwaarden en meld je aan hier: https://www.abnamro.nl/nl/prive/beleggen/bonus-periodiek-beleggen.html

Keuzes

Kosten

De genoemde fondsen zijn bij aan- en verkoop bij ABN AMRO Zelf Beleggen Basis zonder aparte kosten hiervoor. Let wel er zijn binnen fondsen transactiekosten, die transactiekosten van de fondsen zijn al verwerkt in de koers. Dus daar merk je niet veel van bij aankoop. Maar dat betekent niet dat ze er niet zijn.

De losse aandelen zijn bij DeGiro voor de AEX 2 euro bij de NYSE 0,53, echter ik heb even het actief handelen in de dividend aandelen op pauze gezet. Aandelen bij ABN AMRO zijn erg prijzig dus die gaan daar niet heen.

Verder heb je bij ABN een bankrekening en een beleggingsspaarrekening nodig. Ik heb al een rekening bij ABN, deze kost 1,40 per maand. De spaar is gratis.

Beheerkosten

Er zijn in tegenstelling tot DeGiro betaal je bij ABN AMRO beheer kosten.

De kosten die je aan ABN AMRO moet betalen om te beleggen in Northern Trust indexfondsen via Zelf Beleggen Basis zijn:

 • 0,2% over de waarde van je beleggingsportefeuille tot €100.000
 • 0,12% over het deel vanaf €100.000 tot €400.000
 • 0,06% over het deel vanaf €400.000

Kosten betalen voor rust en mogelijkheden vind ik niet erg, fijn zelfs (nou ja zolang de kosten niet erg hoog zijn). Kosten maken een verschil in rendement over jaren. De genoemde kosten zijn echter beperkt voor een klein portfolio, je hebt geen dividend lek zoals bij VWRL en je krijgt er veel voor terug. Aangezien het verschil erg klein is, en al was het dat niet dan is dat mij het wel waard, dan koop ik liever een systeem en geen verder uitzoek werk. Dit geldt niet als je heel actief bezig bent, dan is het de moeite zeker waard om te kijken naar het kosten aspect.

Automatiseren en gedeelte van fondsen

Bij ABN Amro de mogelijkheid om maandelijks in te leggen en maandelijks de opdrachten te doen. Bij DeGiro kan je maandelijks automatisch overboeken, echter je orders moeten zelf ingevoerd worden. Verder moet je altijd hele ETF’s of aandelen aanschaffen. Is VWRL 80 euro, dan heb je die 80 euro nodig om 1 maar de ETF te kopen. Bij de NT fondsen is het voordeel dat je daar ook fracties van kan aanschaffen, ik stuur dan makkelijker op 300 euro per maand, verdelen in welke fonds hoeveel euro, inplannen voor de komen maanden en hop aanschaffen. Ik hoef een keer (of twee keer) per jaar te kijken naar hoe het ervoor staat met de standen, en als er een afwijking is omdat een fonds meer is gegroeid waar een ander achter blijft, dan herbalanceren.

Zelf doen versus Overstapservice

Er is een overstapservice die de transactiekosten vergoed (tot een x bedrag). Ik heb gekozen om het zelf te doen om controle te hebben wanneer en wat er wordt overgezet. De ETF’s in de kernselectie hebben een kostenloze beweging (of de order moet hoger dan 1000 euro zijn) per maand per order. Dus voor de ETF’s geldt dat het zelf doen ook kostenloos is. Even rekening houden met de lopende dividend data. Dit stelt op zich niet veel voor. Kies de ETF of aandelen, doe een verkoopopdracht tegen limit of market, wacht tot uitgevoerd, doe een terugboeking naar je rekening, even geduld van 1 a 2 werkdagen, overbroeken naar de beleggingsrekening, order inbrengen voor de drie NT fondsen en een 3 tot 4 dagen wachten tot deze is uitgevoerd. Rinse and repeat. Ik heb geen haast, dus is er ook geen stress. Daarna wachten tot de dividend is uitbetaald en die dan overbrengen voor een laatste order. En voilà, overgezet.

Wil je alles een op een overzetten (dus inclusief aandelen), dan heeft de overstapservice natuurlijk wel zin. Je transactiekosten worden dan vergoed.

Hoe goedkoop is DeGiro uiteindelijk voor mij?

Zolang je blijft bij maandelijkse aankopen uit het lijstje van de kernselectie bij je eigen thuisbeurs is DeGiro momenteel vrij van transactie en beheerkosten bij DeGiro zelf (kosten van de ETF’s, fondsen en dividendlek daargelaten). Dat ging met inachtneming van de lijst en een beweging per kalendermaand goed. Doe je net zoals ik deed ook aandelen bij zowel Euronext Amsterdam (2,- per order) en NYSE (0,50 per order en jaarlijks 2,50 aansluitkosten) is het op momenten niet gratis. Nu vielen de acties hier ook wel mee (bundelen van de aan-/verkopen), dus in dit geval bleef DeGiro nog onder de beheerkosten van ABN AMRO. De aanschaf kosten van aandelen bij ABN AMRO zijn weer erg hoog. DeGiro is buiten de kernselectie goedkoper met aandelen.

Hoe lang blijft DeGiro nog goedkoop?

Tja dat is een goede, gezien de koop van Flatex is mijn verwachting dat het goedkope model niet houdbaar is. Verder is het te bezien hoe DeGiro verder omgaat met de AFM en VEB conclusies. Al de veranderingen, boetes en proceskosten zullen ergens vandaan moeten komen. Daarnaast zal het gebruikersaantal ook een flinke deuk hebben gekregen, ik zag binnen de community toch flink wat bewegingen weg van DeGiro.

Zeg ik helemaal op?

Nou nee, dat doe ik niet. Ik denk dat ik DeGiro voor nu nog achter de hand hou voor als ik mijn portfolio weer wil uitbreiden. Logisch aangezien er nog een pluk dividendaandelen staan. Dan moet ik er eerst uit zijn wat ik allemaal met de dividendaandelen ga doe. Dat is wanneer de basis in orde is. Mijn basis beleggingsportfolio is de combinatie ABN Zelf Beleggen en Meesman.nl. Dan heb ik voor later DeGiro het plukje dividend aandelen er nog om wellicht dan wat actiever te zijn. Nou ja, als DeGiro dan nog steeds de goedkoopste is. En een betrouwbare partner. Of ik heb mijn plan weer eens bijgesteld 😉

Ben jij wel eens overgestapt van Broker?

6 gedachten over “Aanpassingen in het financiële plan: Beleggingen ETF’s overbrengen van DeGiro naar ABN AMRO Zelfbeleggen NT fondsen”

 1. Ik vond het wel verrassend om te lezen dat je bij ABN ging beleggen en niet bij Meesman, omdat je daar al fijne ervaringen hebt voor de beleggingen van je kids. Aan de andere kant snap ik je keuze wel. Je kies voor gemak en rust. Wat ik altijd jammer vind zijn de beheerskosten.

  Overigens heb ik, jaren geleden toen ik net begon met beleggen, gebruik gemaakt van Van Lanschot. Nadat ik geld had overgemaakt ben ik eigenlijk direct boeken gaan lezen over beleggen en gaandeweg kwam ik er achter dat jaarlijkse kosten het meeste drukken op je totale rendement. Toen ben ik dus direct weggegaan en ben het zelf gaan doen.

  1. Meesman is fijn. De rendenatie is dat ik Meesman voor de kids qua aanbieder gescheiden wil houden van mijn eigen portfolio. Meesman gebruikt onderliggend ook de genoemde NT fondsen. Zolang er wat teruggeboden wordt vind ik beperkte (!) beheerkosten niet een heel groot probleem. Vooral omdat ik tijd en rust terugkoop. Als die kosten (of spread of aansluitkosten of anderzijds) de pan uit reizen drukt dat zeker op je rendement. Voor de grote van mijn portfolio’s zijn de huidige kosten vooralsnog niet zo schokkend 😉

 2. Abn werkt prima, ik ben ook een half jaar geleden overgestapt naar Abn Amro.
  Naast de NT world, smallcaps en de emerging markets die jij noemt heb ik ook een gedeelte NT real estate (10%) en Kempen hoogdividend. Zo probeer ik iets meer te diversificeren. Al met al tevreden.

  1. Ja makkie. Heb voor Real estate en dividend nu nog buiten deze fondsen onderdelen actief, waardoor nog meer diversificering niet per se noodzakeljk is (die is er namelijk al ;)). Ga er regelmatig na kijken dus wellicht de toekomst

 3. Wat leerzaam en interessant blog heb je!
  En misschien is deze wat off topic maar heb een vraag. Jij hebt een beleggingsrekening bij Meesman voor de kids. Nu wil ik voor mijn zoontje een beleggingsrekening openen en twijfel tussen BrandNewDay en ABN begeleid beleggen profiel 6. BND is een stukje goedkoper maar het lijkt dat ABN hogere historische rendementen heeft. In hoeverre kan je dat 1op1vergelijken en is dat heel relevant, of hebben vooral de kosten impact op het eind rendement? Jij hebt jouw pensioenbeleggen bij BND en dat is (standaard iig) het zelfde fonds als bij de kinderbelegging daar. Het valt mij nl op dat er op veel blogs alleen de kosten aan de voorkant vergeleken worden en de te verwachten rendementen niet mee worden genomen in de berekening. Ben benieuwd hoe jij hier tegen aan kijkt. En ga zo door met je blog!

  1. Thanks!. Wmb is de impact van de kosten makkelijker te voorspellen, dus vandaar dat het makkelijker is deze te benoemen in blogs. Van het kosten aspect weet je in ieder geval met redelijke zekerheid dat dit je toekomstige rendement negatief beïnvloed. Als het verschil tussen aanbieders in kosten groter is dan het historisch rendement dan is het belangrijk te weten waar het rendement uit bepaald is (zitten de kosten er wel of niet allemaal in). Om met een aanbieder in zee te gaan die een redelijke laag historisch rendement behaald met hoge kosten is voor niemand aan te raden. Op basis van historie kan je je voorkeur bepalen die het beste bij je doelstelling past. Hier speelt het bekende… in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Verwachte rendement heeft een onzekerheidsfactor. Voor mijn verwachting van beleggen ga ik uit van een gemiddeld markt rendement van 5-7% (inflatie of niet) tegen een gemiddeld risico voor een lange termijn, dan vallen veel aanbieders daar binnen. (Compounding niet vergeten). Alles wat boven de gemiddelde score behaald wordt is mooi meegenomen. De markt verslaan voor langere tijd is echter niet voor iedereen weggelegd (misschien ene Buffett, maar of die dat de komende 10 jaar weer kan doen is onbekend). De meeste fondsen gaan het niet redden om de markt langdurig te verslaan.
   Het is een afweging van voors en tegens met kosten, verwachte rendement, tijd/horizon (om de uitschieters uit te smeren) en risico (in welke volgorde dan ook). Daarbij ook zaken als soort fonds, automatisering, inzichtelijkheid enzoverder. Goede rendement en lage kosten is een aantrekkelijke combinatie.

   Ikzelf ben ook van verschillende aanbieders voor de spreiding van soorten portfolio doelen, garanties enzoverder. Die diversificatie dempt ook de rendement uitschieters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *