Maandoverzicht – September 2020

September, weer een maand er bij met Corona. De C-cijfers zijn weer aan een opmars bezig, mensen worden steeds ongeduldiger en de regering zou nog steeds wat aan zijn (of haar) manier van ingrijpen en communicatie moeten doen. Het virus is nooit weggeweest, er is geen vaccin en we moeten het echt met z’n allen voor ons allen doen. Persoonlijk ben ik altijd een beetje verbaasd geweest dat het normaal er de afgelopen tijd weer ingeslopen is, verkeer en kantoren werden drukker, steeds meer feestjes, mensen gingen op vakantie en overal zag je minder de 1,5 meter maatregel in acht genomen worden. Niet alleen de jongeren, of deze categorie moet tegenwoordig van 20 t/m 70 lopen. Neem eens je eigen verantwoordelijkheid. Maar genoeg over dit onderwerp.

De september maand is qua nettowaarde weer een mooie geworden, een eindstand van over de 40K grens. Een All Time High (ATH) voor mijzelf. Dat is toch mooi voor iemand die begin 2018 nog flink wat schulden had in de aflossingen. Inzicht, overzicht, doelen stellen (financieel plan) en gaan. Aan te raden aan iedereen.

De basis van het cash is goed. De fundering van het beleggen is versterkt met minder actief en dus geautomatiseerd portfolio van NT fondsen bij ABN AMRO.

De hoog risico en hoog rendement hebben flinke groei cijfers, maar dienen daarentegen ook wat meer onderhouden te worden. Er dient eea gecorrigeerd te worden. Zolang de cash flow daaruit goed blijft groeien is dat geaccepteerd. Ik maak mij op voor een grote uitgaven met betrekking tot zonnepanelen. Daarbij maak ik voor een groot gedeelte gebruik van de opbrengsten uit deze categorien. Hoe dat gevormd gaat worden zal in de volgende maandoverzicht wat duidelijker worden.

Zullen we eens gaan kijken wat september allemaal te vertellen heeft?

 

upanddown


Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geïnvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Verder een passief inkomsten overzicht voor de dividend en rente rendement.

Maandoverzicht September 2020

 

In vogelvlucht

Het financiële gedeelte van de maand september:

Verschil Netto Waarde  € 1823,23,-
RateToGoal  42%
   
Gespaard  € 905
Investeringen  € 360
Extra Afgelost  € 483,51

(Extra)Investeringen gedaan bij:

 • Celsius.Network plus andere partijen in deze categorie. Niet alleen de rente is zeer aantrekkelijk, bijvoorbeeld de tokens hebben toekomst.
 • Extra aflossing van de hypotheek, eigen heb ik nooit het aflosplan bedrag gedaan en heb altijd hoger ingelegd. Dit betekent dat de sneeuwbal inmiddels 7,16 is, en er 1,29% is afgelost. Super al zeg ik het zelf.
 • ABN AMRO Zelf beleggen Basis met NT fondsen. Zelf beleggen bij de huisbank. In NT fondsen, dus geautomatiseerd en fragment. ETF’s van DeGiro overgezet (gratis verkoop order aangezien deze op de befaamde lijst staan). ABN AMRO is nu het grootste component in mijn beleggingsportfolio. Verder is het automatisch beleggen hier naar toe gegaan. Er volgt nog een aparte blog post in een paar dagen.

Aanpassingen:

 • deGiro. Automatische inleg op pauze. Zie de nieuw deze maand.

Beermoney ontvangen:

 • Diverse Afilliates. Deze inkomsten komen volledig ten goede van de hosting uitgaven. Dus het hoeft ook weer niet super veel te zijn. Zolang ik per jaar Veelvoorminder kan vullen met informatie en kan hosten.
 • Honeyminer. Voor de minimale stackingsats.
 • Brave Browser. Ik gebruik deze als mijn primaire browser op mijn Mac en iPhone. Gemiddeld zo’n 10 $BAT die ik kan bijschrijven.
 • Faucets, bijvoorbeeld Horizon Zen of Cointiply voor faucet en enquetes uitbetaald in $BTC. Cointiply levert per maand toch zo’n 20 euro in BTC op, die ik via BitRefill in Bol.com cadeaukaarten verzilver. De cadeaukaarten kan je bij je Bol.com profiel invullen en worden automatisch verrekend. En daar doe ik elke maand wel een paar inkopen (als de prijs goed is).
 • $ETH, $BAT en $DAI bij Publish0x. Lees en tip artikelen.

Wat er van de beermoney’s overblijft wordt terug geinvesteerd in het soort waar het verdiend is.

Een goede manier om online extra te verdienen is te sparen via Euroclix, en daarin de Panelclix als groot aandeel.

Even in de rust stand:

 • Reinvest24. Rustig aan hier. Niets aan de hand.
 • Crowdestor. Automatische inleg vanaf bankrekening op pauze. Deel uitbetalen. Daarna weer aan.
 • Mintos. Automatische inleg op pauze. Deel uitbetalen. Daarna weer automatische inleg weer aan.

Afscheid genomen van:

 • Grupeer. We kijken nog steeds wat we hier terug kunnen krijgen. September is weer “lekker” stil van die gasten. We zullen het zien.

De nettowaarde is alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles (Mintos en Crowdestor) en Crypto portfolio (via Bitvavo) en Celsius.Network/Crypto opgeteld. 

De laatste stand van mijn portfolio is in te zien op de portfolio pagina, mijn dashboard pagina. Dit geeft mijn inziens meer inzichten in het effect van portfolio op de verschillende categorieen. Houd de pagina in de gaten voor een update, deze probeer ik rond het begin van de nieuwe maand bijgewerkt te hebben (ongeveer wanneer ik de draft aan het maken ben voor deze post). Voor deze maand is die bijgewerkt. Ik moet daar nog wel de huis aflossing stand in kwijt, dat zijn toch ook mooie getallen om te zien ontwikkelen.

Dividend en P2P rente inkomsten

Ik beleg voor het grootste gedeelte in NT Fondsen bij ABN AMRO en voor de kinderen bij Meesman.nl. Bij DeGiro staat nog een plukje dividendaandelen.

P2P rente inkomsten betreffen de maandelijkse rentebetalingen vanuit Mintos, Crowdestor, ViaInvest, Reinvest24 en een langzaam leeglopende Lender&Spender (kosten en geen 2FA/MFA). 

Maand Dividend P2P Rente Crypto Rente Rente Spaar BeerMoney Totaal YoY Dividend
               
Januari  €                    20,09  €              29,19  €                    2,02  €              1,67  €               166,10  €        219,07 123%
Februari  €                    19,29  €              30,87  €                    1,03  €                  –    €                 54,43  €        105,62 161%
Maart  €                    20,45  €              31,37  €                    2,64  €              1,20  €               116,43  €        172,09 181%
April  €                    20,72  €              30,73  €                    2,73  €                  –    €                 41,86  €          96,04 38%
Mei  €                    27,25  €              21,88  €                    2,47  €                  –    €                 15,87  €          67,47 117%
Juni  €                    35,91  €              30,74  €                    7,47  €                  –    €               127,08  €        201,20 1%
Juli  €                    42,04  €              33,37  €                  23,52  €              0,57  €               196,19  €        295,69 43%
Augustus  €                    17,91  €              33,16  €                  36,88  €                  –    €                 32,68  €        120,63 27%
September  €                    34,01  €              25,80  €                  33,31  €                  –    €               106,45  €        199,57 48%

De dividend inkomsten zijn in september weer goed boven de 30 euro gekomen. Een 48% YoY met vorige jaar. Groei dus. Nu weet ik niet hoe de dividenden er de komende tijd eruit gaan zien. De ETF’s (kwartaal dividend) zijn overgezet naar NT Fondsen. Hiermee wens ik met minder actie om wat rust te bewaren. Bij ABN kan ik meer automatiseren waardoor ik minder in de app hoef te zijn. Verder door even de aandelen los te laten, hoef ik daar minder onderzoek te doen. Voor nu dan, wie weet wat de verdere toekomst gaat brengen. Er staan nog wat dividend aandelen bij DeGiro, die blijven daar voor nu nog even. Niet te actief in de aanvulling.

De P2P rente inkomsten gaan wat zakken. De uitbetaling moet worden getest en de achterstallige moeten worden ingelopen Dat is soms nodig.

Dan hebben we de crypto rente inkomsten. Die blijven maar doorknallen. Celsius, Nexo, CoinLoan en BlockFi zorgen voor een mooie groei, met een DCA inleg en als die crypto’s zelf ook blijven stijgen gaat dit alleen maar mooier worden.

De beermoney categorie is met een kleine hoeveelheid faucet en affiliaties weer wat gestegen. Ik heb geen winst doel hier, maar toch fijn hoor.

P2P lenen, deze lopen iets te veel uit de pas in het maximale achterstallig wat ik in P2P lenen wil hebben. Te veel leningen die lang blijven hangen. Ja ook bij het stabielere Mintos staat er meer in achterstand dan in de pas. Herbalanceren dus, en gelijk testen van uitbetalingen (en dus ook het exit plan). Daarbij gebruik ik de uitbetaling voor het betalen van de zonnepanelen ergens eind oktober begin november. Voor de P2P leningen geldt dat deze geruime tijd duren voor deze uitbetaald zijn, vooral als de achterstanden oplopen. Voor Mintos en ViaInvest is dat binnen een paar weken (hier alleen in kort durende leningen). Voor Crowdestor zal het nog wel even duren. Even een schone lei in deze categorie. Daarna kijken we weer rustig opnieuw hoe het er voor staat en dan gaat er weer wat in.

 

Wil je jezelf ook unbanken en rente ontvangen via Celsius.Network. Voer de code 169899e5cf in bij aanmelden, stort ter waarde van 200 usd en ontvang 20 usd in BTC. Voor de bonus dien je de crypto 30 dagen vast te houden. Dat is een peuleschil als je per week rente ontvang op je crypto.

 

Veilig browsen van het web met de Brave Browser, en daarmee BAT verdienen. Optioneel uitdelen aan goede content. En daarbij alleen Ads zien of trackers gebruiken die je toestaat. Als je download met deze link, en de browser 30 dagen gebruikt krijg je seconden van je leven terug en sponsor je mijn blog ook eens. Hoe meer je dit gebruikt hoe meer je verdient, momenteel per maand zo’n 5-8 BAT. Dit groeit en groeit.

 

Passive

 

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een klein financieel aspect. Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

Jaar Maand Elektra Gas Maand Over M3
2019/2020 Verbruik     Termijn Verbruik Verbruik
Juni 20 Oxxio  €                 23,99  €            8,24  €          15,75  €          75,00  €            51,01 4
Juni 20 Green  €                 14,00  €          12,00  €            2,00  €          71,00  €            57,00 3
Juli 2020  €                 37,00  €          31,00  €            6,00  €          71,00  €            34,00 8
Augustus 2020  €                 37,00  €          34,00  €            3,00  €          71,00  €            34,00 4
Sep/20  €                 36,00  €          31,00  €            5,00  €          71,00  €            35,00 6

Mijn energie jaar loopt van juni tot juni. Ik ben overgestapt naar Greenchoice in juni. Vandaar dat juni in de bovenstaande tabel twee keer staat.

Deze maand gebeurd het, het plaatsen van zonnepanelen. Zeer benieuwd wat dat allemaal gaat brengen volgend jaar. Dat gaat wat worden als die panelen goed gaan opwekken, nu verwacht ik de pieken pas in het volgend jaar te kunnen behalen. Oktober is wat laat in het jaar. Aan de andere kant alles wat zelf is opgewekt is mooi meegenomen en kan terug worden gegeven aan de wereld.

Het gebruik is in totaalbedrag minder dan de vorige maand. Iets meer gas versus iets minder in elektra. 

De koude periodes komen er weer aan. Voor nu staat de verwarming hier nog ingesteld op 19 graden, en de temperatuur in huis is nog rond de 20 (ietsjes hoger dan weer ietsjes lager). Deze is nog niet aan geweest. In de buurt is het stook seizoen al wel begonnen, ook de buurtgenoot met een houtkachel/open haard. Dat is fijn, alleen aan een ieder met zo’n mogelijkheid, houdt rekening met het weer. Het stoken met mist of windstil geeft overlast doordat die meuk blijft hangen (als je het niet zelf kan inschatten, https://www.stookwijzer.nu/home/dashboard). Misschien zit je er met je haard warm bij, maar hier zit het bijvoorbeeld vol met de geur van verbrand hout (en erger). Ventilatie gaat hier dan dicht, maar niet het gehele seizoen (of het hele huis). Verse lucht is belangrijk in het huis.

Mijn hoofdverwarming is vloerverwarming. Die is al geruime tijd niet meer aan geweest. Verder kook ik (deels) op gas en komt het warmwater ook via gas uit de kraan.

 

enrgiegebruik

 

Mijn idee over deze maand

 

Inkomsten

Lager inkomen bij de salaris deze maand. De afrekening van de oude lease auto (schade). Hier is een extra eigen risico bijgekomen. Direct verrekend, dus minder inkomen en valt uiteindelijk onder de uitgaven. Sowieso ligt de netto salaris iets lager omdat de bijtelling van de nieuwe auto meegerekend wordt. Die is wat hoger dan de vorige auto (dat was nog een voordelig tarief maar naar 5 jaar is het hier ook over mee). Dus de komende tijd valt het inkomen iets lager uit.

Uitgaven

De uitgaven kant zit wat hoger door de eerder genoemde lease auto schade, en daarnaast heb ik voor het thuiskantoor een extra beeldscherm gekocht. Wat groter voor wat meer werkgebied. Een fijne curved beeldscherm, wat erg prettig werkt.

Gelukkig dat de motorreparatie (lekke voorvork-keerring) dan precies op de donderdag viel, dus die zit in de lijst van oktober. Beetje dynamische financiële boekhouding.

De uitgaven liggen sowieso sinds het voorjaar standaard hoger. Dat is te verklaren met bijvoorbeeld het hypotheek bedrag en meer boodschappen.

Ik heb het energie verbruik er eens bij gepakt, maar dat valt eigenlijk wel mee qua thuiswerken en verhogen van energie gebruik. En die zijn ook wel te verklaren, ik werkte op zich al redelijk vaak thuis en ik heb vooral notebooks. Die hebben batterijen en hoeven echt niet de hele dag aan de adapter (dat is nog eens slecht voor de levensduur).

Verder valt het nog mee met stookkosten. De wintermaanden komen er zo aan.

Hypotheek

Wederom een extra grotere dan gedacht aflossing deze maand, het aflos plan verloopt soepel aan het begin. Het helpt daarnaast dat het een super makkelijk proces bij is Robuust. Direct na de notificatie van het storten van mijn salaris doe ik een opdracht om de aflospot in een van de leningdelen in brengen. Even inloggen, aangeven welk bedrag in welk leningsdeel en via iDeal voldoen. Done. Dit kan volledig boetevrij zolang het eigen geld betreft. 1,29% afgelost en een sneeuwbal van 7,16 minder op de maandlasten, en dat in vier maanden tijd.

 

Algemeen

Qua inkomsten en uitgaven een kleine aanpassing, ook weer te overzien. De actieve groei componenten zijn wat minder gespekt, dat komt de volgende maanden wel weer. Niet te veel heisa en veranderingen. De core van beleggen volledig geautomatiseerd (nou ja op een klein Gallisch dorpje bij DeGiro).

Een ATH behalen op de nettowaarden is fijn. We gaan door met groeien.

Alle doemscenario’s blijven nog staan, de buffers zijn er op voorbereid.

Kom maar op met die grijze koude maanden!

 

Wat zal oktober allemaal brengen?

 

Tot de volgende maand!

 

Hoe was jouw september maand?

 

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeringen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.