Maandoverzicht – Augustus 2020

Augustus. Vroeger ging je nog wel eens op vakantie, alleen voor dit jaar is dat even op hold gezet. Sowieso wilde ik in het voorjaar en najaar, maar die zijn voor nu ook op de langere baan gezet. Het vakantiepotje is dus nog gevuld. Dat biedt voordelen voor volgend jaar aangezien dit niet hoeft aangevuld te worden.

Het altijd maand extra aflossen volgens het aflosplan werkt goed. Zelfs zo goed dat ik in alle maanden dat ik extra aflos, ook daar weer extra in doe. Dit betekent na een paar maanden al 5,51 per maand er af. Dat is super. Verder staat de teller nu op een 1% afgelost. Hier blijven we mee door gaan, dit is investeren in de toekomst en team lage lasten. Ja, voor degene met het argument de rente percentages zijn laag en rendementen ergens anders (nog!) hoger: Ik heb een hekel aan schulden en zo zie ik een hypotheek ook. Die moet zo snel als mogelijk weg.

Voor de rest van augustus is er niet veel aan de hand. Alles beweegt een beetje zijwaarts, Corona cijfers, beurs, crypto enzoverder. Er blijft wel wat over natuurlijk, dus deze maand eindigt volledig in het groen. Voor de cijfers lijkt het (op de savingsrate) veel op de vorige maand. Ik heb dan ook weer niets te vertellen van te voren.

Zullen we dan maar gelijk verder kijken naar de augustus getallen?

 

upanddown


Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geïnvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Verder een passief inkomsten overzicht voor de dividend en rente rendement.

Maandoverzicht Augustus 2020

 

In vogelvlucht

Het financiële gedeelte van de maand augustus:

Verschil Netto Waarde  € 2645,-
RateToGoal  47%
   
Gespaard  € 905
Investeringen  € 592
Extra Afgelost  € 500

(Extra)Investeringen gedaan bij:

 • Celsius.Network plus andere partijen in deze categorie. Niet alleen de rente is zeer aantrekkelijk, bijvoorbeeld de tokens hebben toekomst.
 • Extra aflossing van de hypotheek, eigen heb ik nooit het aflosplan bedrag gedaan en heb altijd hoger ingelegd. Dit betekent dat de sneeuwbal inmiddels 5,51 is, en er 1% is afgelost. 

Aanpassingen:

 • Crowdestor. Automatische inleg vanaf bankrekening op pauze.
 • Mintos. Automatische inleg op pauze. P2P lenen, deze lopen iets te veel uit de pas in het maximale wat ik in P2P lenen wil hebben. En momenteel met veel leningen die lang blijven hangen. Ja ook bij het stabielere Mintos staat er meer in achterstand dan in de pas. Uitbetalen.
 • deGiro. Automatische inleg op pauze. Zie de nieuw deze maand.

Nieuw deze maand

 • ABN AMRO Zelf beleggen NT fondsen. Zelf beleggen bij de huisbank. Ook niet heel prijzig. Fragmenten, niet hele ETF’s. En meer geautomatiseerd (vaste inleg per maand). Misschien belangrijker, ik ben een beetje klaar met DeGiro. Het AMF verhaal en daarom was al niet zo sjiek, ik wil helemaal niets bij Flatex (onduidelijk wat dit voor de kosten gaat betekenen), en een kennistoets introduceren en daarbij aandelen vastzetten totdat je deze hebt gehaald ben ik het niet mee eens (die dingen heb ik trouwens in een keer afgerond). Ik vind het perfect om kennis te toetsen, alleen wat van mij is moet ik ten alle tijden bij kunnen. Ik mocht tot het invullen van de toets bijvoorbeeld niets verkopen. Dat heb ik niet over voor een “goedkope broker”, dat vind ik niet prettig. Jammer want het platform paste wel bij mij persoonlijk. Maar als het onder de motorkap niet helemaal matched…..Ik ga in plukjes en gefaseerd de aandelen en ETF’s overzetten naar NT fondsen bij ABN AMRO Zelf beleggen. Dit is al mijn huisbank, en ben deze maand voorzichtig gaan kijken hoe een en ander werkt.

Beermoney ontvangen:

 • Diverse Afilliates. Er zijn nog steeds veel spelers die de bonussen of percentages hebben aangepast, maar alle beetjes helpen. Deze inkomsten komen volledig ten goede van de hosting kosten. Dus het hoeft ook weer niet super veel te zijn. Zolang ik per jaar Veelvoorminder kan vullen met informatie en kan hosten.
 • Honeyminer. Voor de minimale stackingsats.
 • Brave Browser. Ik gebruik deze als mijn primaire browser op mijn Mac en iPhone. Gemiddeld zo’n 10 $BAT die ik kan bijschrijven.
 • Faucets, bijvoorbeeld Horizon Zen of Cointiply voor faucet en enquetes uitbetaald in $BTC. Cointiply levert per maand toch zo’n 20 euro in BTC op, die ik via BitRefill in Bol.com cadeaukaarten verzilver. En daar doe ik elke maand wel een paar inkopen.
 • $BAT en $DAI bij Publish0x. Lees en tip artikelen.

Een goede manier om online extra te verdienen is te sparen via Euroclix, en daarin de Panelclix als groot aandeel.

Even in de rust stand:

Afscheid genomen van:

 • Grupeer. We kijken nog steeds wat we hier terug kunnen krijgen. Er gaat voor de gene die alsnog hun KyC/AML hebben gedaan via een derde partij iets gedaan worden aan terugbetalingen. We zullen het zien.

De nettowaarde is alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles (Mintos en Crowdestor) en Crypto portfolio (via Bitvavo) en Celsius.Network/Crypto opgeteld. 

 

Een stand van het portfolio is in te zien op de portfolio pagina. Dit is inmiddels meer mijn dashboard pagina geworden. Dit geeft mijn inziens meer inzichten in het effect van portfolio op de verschillende categorieen. Houd de pagina in de gaten voor een update, deze probeer ik rond het begin van de nieuwe maand bijgewerkt te hebben (ongeveer wanneer ik de draft aan het maken ben voor deze post). Voor deze maand is die bijgewerkt.

 

Dividend en P2P rente inkomsten

Ik beleg voor het grootste gedeelte in ETF’s, minimaal is obligaties en het overige wordt in een aandelen gedeelte gestopt wat ik aan het opbouwen ben voor maandelijkse dividend spreiding. Goed te zien dat het overzicht lijkt op een stabiele maandelijkse dividend. Eventuele dividendbelasting en servicekosten waar van toepassing verwerkt met de getallen.

P2P rente inkomsten betreffen de maandelijkse rentebetalingen vanuit Mintos, Crowdestor (die doen weer mee!), ViaInvest, Reinvest24 en een langzaam leeglopende Lender&Spender (kosten en geen 2FA/MFA). 

Maand Dividend P2P Rente Crypto Rente Rente Spaar BeerMoney Totaal YoY Dividend
               
Januari  €                    20,09  €              29,19  €                    2,02  €              1,67  €               166,10  €        219,07 123%
Februari  €                    19,29  €              30,87  €                    1,03  €                  –    €                 54,43  €        105,62 161%
Maart  €                    20,45  €              31,37  €                    2,64  €              1,20  €               116,43  €        172,09 181%
April  €                    20,72  €              30,73  €                    2,73  €                  –    €                 41,86  €          96,04 38%
Mei  €                    27,25  €              21,88  €                    2,47  €                  –    €                 15,87  €          67,47 117%
Juni  €                    35,91  €              30,74  €                    7,47  €                  –    €               127,08  €        201,20 1%
Juli  €                    42,04  €              33,37  €                  23,52  €              0,57  €               196,19  €        295,69 43%
Augustus  €                    17,91  €              33,16  €                  36,88  €                  –    €                 32,68  €        120,63 27%

De dividend inkomsten blijven in augustus achter. De augustus is de afgelopen jaren de zwakste qua dividend inkomsten, en toch is er een 27% YoY met vorige jaar. Groei dus. Nu weet ik niet hoe de dividenden er de komende tijd eruit gaan zien. Ik ga mijn portfolio langzaam overbrengen naar ABN om volledig in een rustig NT portfolio (3 stuks) te beleggen door redenen eerder gemeld. Verder wens ik met minder actie om wat rust te bewaren. Bij ABN kan ik meer automatiseren waardoor ik minder in de app hoef te zijn. Verder door even de aandelen los te laten, hoef ik daar minder onderzoek te doen. Voor nu dan, wie weet wat de verdere toekomst gaat brengen.

De P2P rente inkomsten blijven als een gek gaan, alleen die gaan na volgende maand dus zakken. Dat is soms nodig. Maar dan hebben we de crypto rente inkomsten. Poehee, die blijven maar doorknallen. Celsius, Nexo, CoinLoan en BlockFi zorgen voor een mooie groei, met een DCA inleg en als die crypto’s zelf ook blijven stijgen gaat dit alleen maar mooier worden. De beermoney categorie is met een kleine hoeveelheid faucet en affiliaties wat aan de lage kant. Ik moet zeggen dat het toch opvalt dat heel wat programma’s wat minder zijn gaan uitbetalen. Geen bonussen deze maand. Nu is het zo dat deze categorie mijn blog onkosten voor dit jaar al heeft gehaald. Dus alles hierna is sowieso bonus. Ik heb geen winst doel hier.

P2P lenen, deze lopen iets te veel uit de pas in het maximale wat ik in P2P lenen wil hebben. En momenteel met veel leningen die lang blijven hangen. Ja ook bij het stabielere Mintos staat er meer in achterstand dan in de pas. Qua verhouding met mijn nettowaarde en wat ik maximaal in P2P lenen wil hebben zit het dus ook niet goed. Herbalanceren dus. Daarbij gebruik ik de uitbetaling voor het betalen van de zonnepanelen ergens eind oktober/november. Voor de P2P leningen geldt dat deze geruime tijd duren voor deze uitbetaald zijn, vooral als de achterstanden oplopen. Voor Mintos en ViaInvest is dat binnen een paar weken (hier alleen in kort durende leningen). Voor Crowdestor zal het nog wel even duren. Even een schone lei in deze categorie. Daarna kijken we weer rustig opnieuw hoe het er voor staat en dan gaat er wellicht weer wat in.

De beermoney categorie heeft een goede inkomstenstroom gehad. Niet veel bijzonders dan eerder al geschreven. 

 

Wil je jezelf ook unbanken en rente ontvangen via Celsius.Network. Voer de code 169899e5cf in bij aanmelden, stort ter waarde van 200 usd en ontvang 20 usd in BTC. Voor de bonus dien je de crypto 30 dagen vast te houden. Dat is een peuleschil als je per week rente ontvang op je crypto.

 

Veilig browsen van het web met de Brave Browser, en daarmee BAT verdienen. Optioneel uitdelen aan goede content. En daarbij alleen Ads zien of trackers gebruiken die je toestaat. Als je download met deze link, en de browser 30 dagen gebruikt krijg je seconden van je leven terug en sponsor je mijn blog ook eens. Hoe meer je dit gebruikt hoe meer je verdient, momenteel per maand zo’n 5-8 BAT. Dit groeit en groeit.

 

Passive

 

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een klein financieel aspect. Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

Jaar Maand Elektra Gas Maand Over M3
2019/2020 Verbruik     Termijn Verbruik Verbruik
Juni 20 Oxxio  €                 23,99  €            8,24  €          15,75  €          75,00  €            51,01 4
Juni 20 Green  €                 14,00  €          12,00  €            2,00  €          71,00  €            57,00 3
Juli 2020  €                 37,00  €          31,00  €            6,00  €          71,00  €            34,00 8
Augustus 2020  €                 37,00  €          34,00  €            3,00  €          71,00  €            34,00 4

Mijn energie jaar loopt van juni tot juni. Ik ben overgestapt naar Greenchoice in juni. Vandaar dat juni in de bovenstaande tabel twee keer staat. Wederom met een mooie bonus volgend jaar.

Ik moet nog tot oktober wachten voor het plaatsen van zonnepanelen. Dus die komen er nu zeker aan. Ach ja, dan heb ik even tijd om het potje klaar te zetten voor de factuur. Daar gaat een deel van de afroming van de P2P leningen naar toe.

Het gebruik is in totaalbedrag gelijk aan de vorige maand. Iets meer elektra versus iets minder in gas. Dat gaat wat worden als die panelen goed gaan opwekken, nu verwacht ik de pieken pas in het volgend jaar te kunnen behalen. Oktober is wat laat in het jaar. Aan de andere kant alles wat zelf is opgewekt is mooi meegenomen en kan terug worden gegeven aan de wereld.

Mijn hoofdverwarming is vloerverwarming. Die is al geruime tijd niet meer aan geweest. Verder kook ik (deels) op gas en komt het warmwater ook via gas uit de kraan.

 

enrgiegebruik

 

Mijn idee over deze maand

 

Inkomsten

Mijn inkomsten zijn ietsjes lager door een hogere bijtelling. De Volvo ging na 5 jaar van 14% naar het 22% percentage, dus die ging sowieso uit contract. Ik heb in dezelfde prijs categorie een nieuwe, alleen niet meer in een goedkoop tarief. Netto scheelt dit maandelijks toch een paar tientjes. En dit is geen elektrische auto, dat was als totaal niet een heel voordelige oplossing (ik heb bijvoorbeeld geen eigen oprit voor een eigen laadpaal).

 

Uitgaven

Zonder vakantie kosten valt de augustus eigenlijk wel mee. Het boodschappen budget heb ik verhoogt naar 350 per maand. Die liep de laatste maanden structureel weg bij de eerdere gebudgetteerde 300 per maand. Verder heb ik een extra donatie gedaan voor een community-kennis die in California door de branden getroffen is.

Ik heb verder een derde goed doel toegevoegd die ik maandelijks ondersteun, naast het Longfonds (astma in de familie), KWF (deze ook in de familie) nu de hartstichting toegevoegd (wat een familie). Zolang ik ruimte heb, zal ik bijdragen in goeden doelen. Dus dit gaat nog wel geruime tijd zo door is mijn planning 😉

Daarnaast verwacht ik volgende maand nog wel een extra uitgave, er lekt sinds kort wat olie uit de voorvork van de tweewieler. Dit is buiten de categorie kleine dingen die ik zelf doe. Die moet dus nagekeken worden in de werkplaats. Misschien te combineren met een beurt, maar dat is eigenlijk net wat aan de vroege kant. Eens kijken wat dit voor een prijsklapper gaat worden. In ieder geval zit er eenmaal transport aan vast. Ach ja, zulke dingen gebeuren.

 

Hypotheek

Wederom een extra grotere dan gedacht aflossing deze maand, het aflos plan verloopt soepel aan het begin. Het helpt daarnaast dat het een super makkelijk proces bij is Robuust. Direct na de notificatie van het storten van mijn salaris doe ik een opdracht om de aflospot in een van de leningdelen in brengen. Even inloggen, aangeven welk bedrag in welk leningsdeel en via iDeal voldoen. Done. Dit kan volledig boetevrij zolang het eigen geld betreft.

 

Algemeen

Qua inkomsten en uitgaven wederom een maand uit het boekje. Misschien veel herhaling, saai is goed. Er zitten wat onverwachte zaken in de maand, en daar kan rustig naar gekeken worden. Het gaat immers voor vet op de botten (nou ja, in financiële zin dan. Lichamelijk liever niet te veel.).

Alle doemscenario’s blijven nog staan, en doen ongemerkt ook de risico’s wat terug te brengen, wordt dit alleen nog beter voorbereid.

 

Wat zal september allemaal brengen?

 

Tot de volgende maand!

 

Hoe was jouw augustus maand?

 

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeringen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

 

6 gedachten over “Maandoverzicht – Augustus 2020”

 1. Leuk om zo’n overzicht van de hele maand te lezen. Dat ben ik nog bijna niet tegen gekomen. Nu ik dit gelezen heb, krijg ik het idee dat je in redelijk wat verschillende zaken investeert. Mooie spreiding.

 2. Augustus gaat de boeken in als saaie maand en dat betekent dus dat alles volgens plan gaat 🙂 In september doe ik weer een kwartaal update die weinig spannende dingen gaat laten zien ben ik bang!

  1. Juist. Saai en zonder spannende dingen betekent dat het voor nu super gaat. Doe mij maar een portie saai, automatisme en controle momenten voor de komende tijd 😉

 3. Hi VVM, mooi dat je naar NT fondsen bij ABN AMRO kijkt. Ik heb er toevallig net een post over geschreven (komt morgen uit). Het zijn erg fijne en goedkope fondsen. Ik beleg in 4 verschillende: real estate, world, smallcaps, emerging markets. Welke kies jij? Je lijkt me ook wel van de diversificatie.

  1. Hey Uitklokken, heb de eerste plukken zitten in Northern Trust World Custom ESG Equity Index UCITS FGR Feeder Fund A EUR Distributing
   (NL0011225305), Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index UCITS FGR Fund Class A EUR
   (NL0011515424) en NT WORLD SMALL CAP ESG LOW CARBON IDX (NL0013552078). Die ken je wel 😉 Langzaam ben ik de spullen over aan het zetten van DeGiro naar ABN (rekening houden met bijvoorbeeld ex-div’s die er op korte termijn aankomen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.