Maandoverzicht – Juli 2020

Juli is er wederom één voor in de thuiswerk boeken. Dat thuis werken, ik vind het heerlijk. Het zoveel mogelijk efficienter werken, meer prive-tijd, geen nutteloze vergaderingen, geen reistijd, geen wachttijd bij de koffie, geen ellenlangen gesprekken aanhoren over ditjes en datjes, enzoverder. Nu geloof ik zeker dat er persoonlijkheden of situaties zijn die dit juist andersom ervaren. Wanneer er hier een nieuwe status quo middenweg gevonden gaat worden, zou dit voor de meeste organisaties, en voor de omgeving, een enorme verbetering zijn. Het verkeer, de stress en de natuur kan allemaal veel minder belast worden.

De zomer vakantie is overgeslagen. De voorjaarsvakantie was al uitgesteld, en om eerlijk te zijn zie ik een vakantie in de tweede helft van het jaar er niet van komen. Misschien ergens een huisje op een van de waddeneilanden of in het hoge noorden. Tot die tijd heerlijk genieten in de direct woonomgeving, daar is ook genoeg te vinden: de Utrechtse heuvelrug, wandelen langs de Kromme Rijn en al die kastelen/huizen met hun landgoed in de omgeving. Verder spring ik graag op de motor (nou ja als (alle!) fietsers zich een beetje gedragen als verkeersdeelnemers), dus misschien plak ik daar ook nog een paar dagen cruisen aan vast.

En hoe gaat het nu met de economie? Nou bij de beurzen lijkt nog niemand door te hebben dat er met het constant bijdrukken van dollars en euro’s, en uitdelen van Covid-19 ondersteuningen dat dit wel eens een flinke impact heeft. Zeker wanneer de Covid-19 besmettingen wereldwijd nog steeds toenemen en op bepaalde plekken weer de kop opsteekt. Wat natuurlijk te verwachten is, het virus is niet verdwenen en er is nog geen vaccin of medicijn. We komen aan de kant van het jaar die wel eens een start van de (inmiddels) lang verwachte recessie en flinke economische krimp kan worden. Riemen vast. Wanneer je het nog niet gedaan hebt, is het een goed moment om te bekijken hoe je financieel er voor staat. Kan je eventuele Corona klappen opvangen?

De juli is voor nettowaarde een goede geweest. Stabiele inkomsten, iets hogere uitgaven en toch een goede groei. Dit heeft enigzins te maken heeft met de stijging van de crypto’s. De hogere uitgaven kant is een aanschaf, volgend jaar gaat de oudste naar de middelbare school, daar zijn wat spullen voor nodig en is er ondermeer alvast een nieuwe iPad aangeschaft.    

Zullen we dan maar gelijk verder kijken naar de juli getallen?

 

upanddown


Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geïnvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Verder een passief inkomsten overzicht voor de dividend en rente rendement.

Maandoverzicht juli 2020

 

In vogelvlucht

Het financiële gedeelte van de maand juli:

Verschil Netto Waarde € 2664,-
RateToGoal 37%
  
Gespaard € 2483
Investeringen € 596
Extra Afgelost € 494

(Extra)Investeringen gedaan bij:

 • deGiro. Alleen de ETF’s zijn bijgekocht. Geen losse aandelen.
 • Celsius.Network plus andere partijen in deze categorie. Niet alleen de rente is zeer aantrekkelijk, bijvoorbeeld de tokens hebben toekomst.
 • Mintos. Automatische inleg inmiddels weer een maand gestart. Auto Invest volgens de strategien gestart. Voorzichtig dat wel, goed in de gaten houden.
 • Extra aflossing van de hypotheek. Dit betekent dat de sneeuwbal inmiddels 3,81 is na twee maal extra aflossen. 

Aanpassingen:

 • Crowdestor. Automatische inleg vanaf bankrekening nog op pauze. Er worden weer wat projectbetalingen uitgevoerd, nog even wat voorzichtigheid.

Nieuw deze maand

 • Geen nieuwe partijen.

Beermoney ontvangen:

 • Diverse Afilliates. Wel lager dan gemiddeld. Er zijn nog steeds veel spelers die de bonussen of percentages hebben aangepast, maar alle beetjes helpen. Deze inkomsten komen volledig ten goede van de hosting kosten. Dus het hoeft ook weer niet super veel te zijn.
 • Honeyminer
 • Brave Browser. Ik gebruik deze als mijn primaire browser op mijn Mac en iPhone. Gemiddeld zo’n 6 $BAT die ik kan bijschrijven.
 • Faucets, bijvoorbeeld Horizon Zen of Cointiply voor faucet en enquetes uitbetaald in $BTC.
 • $BAT en $DAI bij Publish0x. Lees en tip artikelen.

   

 

Een goede manier om online extra te verdienen is te sparen via Euroclix, en daarin de Panelclix als groot aandeel.

 

Even in de rust stand:

 

Afscheid genomen van:

 • Grupeer. We kijken nog steeds wat we hier terug kunnen krijgen. Er wordt heel erg geschermd met de KyC/AML van investeerders voor Grupeer terugbetalingen kan starten. Lekker de verantwoordelijkheid bij andere leggen.

 

De nettowaarde is alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles (Mintos en Crowdestor) en Crypto portfolio (via Bitvavo) en Celsius.Network/Crypto opgeteld. 

 

Een stand van het portfolio is in te zien op de portfolio pagina. Dit is inmiddels meer mijn dashboard pagina geworden. Dit geeft mijn inziens meer inzichten in het effect van portfolio op de verschillende categorieen. Houd de pagina in de gaten voor een update, deze probeer ik rond het begin van de nieuwe maand bijgewerkt te hebben (ongeveer wanneer ik de draft aan het maken ben voor deze post).

 

Dividend en P2P rente inkomsten

Ik beleg voor het grootste gedeelte in ETF’s, minimaal is obligaties en het overige wordt in een aandelen gedeelte gestopt wat ik aan het opbouwen ben voor maandelijkse dividend spreiding. Goed te zien dat het overzicht lijkt op een stabiele maandelijkse dividend. Eventuele dividendbelasting en servicekosten waar van toepassing verwerkt met de getallen.

P2P rente inkomsten betreffen de maandelijkse rentebetalingen vanuit Mintos, Crowdestor (die doen weer mee!) en een langzaam leeglopende Lender&Spender (kosten en geen 2FA/MFA). 

 

MaandDividendP2P RenteCrypto RenteRente SpaarBeerMoneyTotaalYoY Dividend
        
Januari €                    20,09 €              29,19 €                    2,02 €            1,67 €               166,10 €        219,07123%
Februari €                    19,29 €              30,87 €                    1,03 €                –   €                 54,43 €        105,62161%
Maart €                    20,45 €              31,37 €                    2,64 €            1,20 €               116,43 €        172,09181%
April €                    20,72 €              30,73 €                    2,73 €                –   €                 41,86 €          96,0438%
Mei €                    27,25 €              21,88 €                    2,47 €                –   €                 15,87 €          67,47117%
Juni €                    35,91 €              30,74 €                    7,47 €                –   €               127,08 €        201,201%
Juli €                    42,04 €              33,37 €                  23,52 €            0,57 €               196,19 €        295,6943%

De dividend inkomsten zijn voor het eerst boven de 40 euro uitgekomen. Nice hoor. 43% YoY in vergelijking met vorig jaar. Verder kon ik alle spelers van de crypto banken rente inkomsten ook volledig meerekenen, die is toegenomen naar boven de 20-getallen.

De P2P leningen rente inkomsten blijven stabiel en langzaam groeien. Hier is Mintos een stabiele speler gebleven. De P2P rentes hebben in het voorjaar even een dip laten zien en zitten weer op het niveau van voor Covid-19. Nu blijft dit een hoog risico investering en zeker wanneer er nog een Corona golf komt, is het maar te vragen hoe deze partijen (en de leners) zich gaan gedragen. De ervaringen in het voorjaar hebben het vertrouwen in deze categorie redelijk beschadigd. 

De twee componenten die ik komende tijd nader onder de loep leg zijn de investeringen bij DeGiro, ga ik deze opnieuw indelen wanneer de weg naar beneden weer ingezet wordt, en de P2P leningen waar ik in het geval van economische impact de risico’s op de korte termijn richting te hoog vind gaan. 

De beermoney categorie heeft een goede inkomstenstroom gehad. Niet veel bijzonders dan eerder al geschreven. 

 

Wil je jezelf ook unbanken en rente ontvangen via Celsius.Network. Voer de code 169899e5cf in bij aanmelden, stort ter waarde van 200 usd en ontvang 20 usd in BTC. Voor de bonus dien je de crypto 30 dagen vast te houden. Dat is een peuleschil als je per week rente ontvang op je crypto.

 

Veilig browsen van het web met de Brave Browser, en daarmee BAT verdienen. Optioneel uitdelen aan goede content. En daarbij alleen Ads zien of trackers gebruiken die je toestaat. Als je download met deze link, en de browser 30 dagen gebruikt krijg je seconden van je leven terug en sponsor je mijn blog ook eens. Hoe meer je dit gebruikt hoe meer je verdient, momenteel per maand zo’n 5-8 BAT. Dit groeit en groeit.

 

Passive

 

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een klein financieel aspect. Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

 

JaarMaandElektraGasMaandOverM3
2019/2020Verbruik  TermijnVerbruikVerbruik
Juni 20 Oxxio €                 23,99 €            8,24 €          15,75 €          75,00 €            51,014
Juni 20 Green €                 14,00 €          12,00 €            2,00 €          71,00 €            57,003
Juli 2020 €                 37,00 €          31,00 €            6,00 €          71,00 €            34,008

Mijn energie jaar loopt van juni tot juni. Ik ben overgestapt naar Greenchoice in juni. Vandaar dat juni in de bovenstaande tabel twee keer staat. Wederom met een mooie bonus volgend jaar.

De afrekening cq jaarrekening inclusief de aanmeldbonus van de vorige leverancier is behandeld in juli. Dat was weer prettig om geld te ontvangen. 

Ik heb verder een offerte getekend voor het plaatsen van zonnepanelen. Dus die komen er nu zeker aan. Het is wel wat druk bij de installateur, en vakanties ed. dus die worden (pas) in oktober geplaatst. Ach ja, dan heb ik even tijd om het potje klaar te zetten voor de factuur.

Het gasgebruik is iets hoger dan de vorige maand. Voornamelijk warm water met douchen en een klein gedeelte koken, wanneer iedereen thuis is dan stijgt dit iets.

Mijn hoofdverwarming is vloerverwarming. Die is al geruime tijd niet meer aan geweest. Verder kook ik (deels) op gas en komt het warmwater ook via gas uit de kraan.

 

enrgiegebruik

 

Mijn idee over deze maand

 

Inkomsten

 

De vaste inkomsten deze maand zijn eigenlijk weer heel saai. Goed zo! De aangepast voorlopige teruggave is in de aflospot terecht gekomen. Iets hogere inkomsten voor de statistieken, die direct in de aflossing zitten.

 

Uitgaven

 

De uitgaven liggen deze maand weer wat hoger dan gemiddeld. Met de vakanties zijn er langer mensen thuis. Qua budgetten is deze maand op kinderen (430,- voor iPad en toebehoren), de boodschappen (50,- te veel) en uitgaven voor het motorrijden (58,- te veel) na alles binnen de gestelde budgetten gebleven. Nu scheelt nog steeds dat ik thuiswerk en dus geen ongemerkte lunch en koffie kosten heb. Ik heb het boodschappen budget verhoogt van 300,- per maand naar 350,- per maand (daartegenover dus het wegvallen van de lunch en koffie kosten van 75,-). De boodschappen zijn vooral de laatste twee maanden steeds over budget, en toch doe ik daar niet veel anders. Ongemerkt toch prijsstijgingen in de producten die ik mee neem.

 

Hypotheek

 

De tweede extra aflossing deze maand, het aflos plan verloopt soepel aan het begin. Het helpt daarnaast dat het een super makkelijk proces bij is Robuust. Direct na de notificatie van het storten van mijn salaris doe ik een opdracht om de aflospot in een van de leningdelen in brengen. Even inloggen, aangeven welk bedrag in welk leningsdeel en via iDeal voldoen. Done. Dit kan volledig boetevrij zolang het eigen geld betreft.

 

Algemeen

 

Als juli van dit jaar wordt vergeleken met vorige jaar wordt toch het grootste verschil gemaakt met het ontbreken van de vakantie. Waar we vorige jaar rond deze tijd nog aan het rondtreinen waren in Frankrijk en Spanje, is dit jaar hintergarten (en omstreken) de bestemming. Dat zien we in de uitgaven. Verder is er goede groei zichtbaar in verschillende portfolio categorien, dat is dan ook wel de bedoeling naar een jaar ;). De vakantie pot blijft lekker staan voor volgend jaar, en dat geeft weer ruimte om het vakantiegeld volgend jaar lekker aan iets anders te besteden. Dat zien we eind mei 2021 wel weer. Voor nu juli lekker afgesloten, en op na de volgende maand.

 

Wat zal augustus allemaal brengen?

 

Tot de volgende maand!

 

Hoe was jouw juli maand?

 

 

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeringen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

 

4 gedachten over “Maandoverzicht – Juli 2020”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.