Maandoverzicht – April 2020

 

Een wervelwind was dat in april. De weken thuis isolatie tellen verder op. De beurs lijkt zich vooralsnog veel en dan weer weinig aan te trekken van alle pessimistische berichten in de media. De veelgezochte V-shape is bijna op de grafieken. Lijkt het dan… Er gaat vast nog wel een klap komen, en hier en daar zal je dat gaan merken. Tenzij je nu al zwaar zit in bepaalde sectoren zoals de vlieg- en olie-industrie. Die heb je dan al direct gevoeld (gelukkig geldt dit beperkt voor mijzelf). Wellicht was in zo’n geval eerder diversificeren verstandiger geweest.

Spreiden is in alle takken van investeren heel belangrijk. En vasthouden natuurlijk. En hier bedoel ik niet mee het in een bodemloze put gooien als je denkt dat de risico’s te hoog zijn geworden. Verliezen worden pas genomen als je verkoopt, alleen soms is het ook goed om afscheid te nemen van een zinkend schip. Je zelf op tijd in de ogen kijken en je portfolio onderhouden hoort er bij. Ook als je horizon nog heel ver weg ligt, en je nog vele jaren te gaan hebt.

Mijn investeringen zijn deze maand zoveel als mogelijk doorgegaan op de reeds ingeslagen weg. Op twee onderdelen na: de P2P investeringen en het aandeel sparen. De P2P leningen nieuwe investeringen heb ik gezien de ontwikkelingen bij Grupeer en Crowdestor stop gezet voor deze partijen (de laatste tijdelijk). Ik heb verder het aandeel sparen verhoogt gezien het aanschaffen van een huis en het dus noodzakelijk bijvullen van de potjes. Mijn verdeling gaat direct na aankoop veranderen, het is mijn doelstelling om zo veel als mogelijk af te lossen. We wachten nog op het laatste stukje van de procedure, alleen is het nogal druk bij de financiële dienstverleners.

Mijn netto waarde heeft na het dipje in maart weer een groei laten zien in april. Marginaal onder het gemiddelde, maar wie let daar nu op. Goed te zien dat hoewel eea krapper wordt, er toch “gewoon” gegroeid wordt. Ik verwacht sowieso voor de mei-maand hier wel weer een dip, aangezien dan het eigen geld voor aanschaf van het huis gebruikt zal worden.

 

 

upanddown


Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geïnvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Verder een passief inkomsten overzicht voor de dividend en rente rendement.

Maandoverzicht april 2020

 

In vogelvlucht

Het financiële gedeelte van de maand april:

Verschil Netto Waarde € 1161,24
RateToGoal 42 %
  
Gespaard € 1805
Investeringen € 485
  

(Extra)Investeringen gedaan bij:

 

Aanpassingen:

  • Grupeer. Automatische inleg vanaf bankrekening op pauze. Deze gaat hem niet meer worden. Afgeschreven voor nu. Klein dipje.
  • Crowdestor. Automatische inleg vanaf bankrekening op pauze. Er worden weer wat projectbetalingen opgestart, en de algemene freeze wordt in juni weer opgepakt. Dit is een afwachter.
  • Mintos. Automatische inleg gestopt. Auto Invest weer herstart. Mintos afgeroomd omdat deze uit de pas ging lopen (te hoog gedeelte van het vermogen).

 

Nieuw deze maand

  • Geen

Side Hustles ontvangen:

Even in de rust stand:

  • Reinvest24. Er zou een uitbetaling gedaan van een project aan het eind van november. Daar wacht ik nog steeds op.
  • Grupeer. Deze gaat hem niet meer worden. Afgeschreven. We kijken wat we hier terug kunnen krijgen.

 

Afscheid genomen van:

  • Niet van toepassing deze maand.

 

De nettowaarde is alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles (Mintos en Crowdestor) en Crypto portfolio (via Bitvavo) en Celsius.Network/Crypto opgeteld. Hier vanaf worden de schulden getrokken, en die zijn momenteel 0.

Een stand van het portfolio is in te zien op de portfolio pagina.

 

Dividend en P2P rente inkomsten

Ik beleg voor het grootste gedeelte in ETF’s, minimaal is obligaties en het overige wordt in een aandelen gedeelte gestopt wat ik aan het opbouwen ben voor maandelijkse dividend spreiding. Goed te zien dat het overzicht lijkt op een stabiele maandelijkse dividend. Eventuele dividendbelasting en servicekosten waar van toepassing verwerkt met de getallen.

P2P rente inkomsten betreffen de maandelijkse rentebetalingen vanuit Mintos, Crowdestor (tijdelijk deze dus niet) en een langzaam leeglopende Lender&Spender

 

MaandDividendP2P RenteCrypto RenteRente SpaarBeerMoneyTotaalYoY Dividend
        
Januari €                    20,09 €              29,19 €                    2,02 €            1,67 €               166,10 €        219,07123%
Februari €                    19,29 €              30,87 €                    1,03 €                –   €                 54,43 €        105,62161%
Maart €                    20,45 €              31,37 €                    2,64 €            1,20 €               116,43 €        172,09181%
April €                    20,72 €              30,73 €                    2,73 €                –   €                 41,86 €          96,0438%

 

De dividend inkomsten alweer boven de 20 euro, zie je de trend? Nog steeds erg goed in vergelijking met vorige jaar, 38% YoY. Stabiel, stabiel en stabiel. Nu zal daar nog wel wat in gaan veranderen de komende maanden, er zijn genoeg bedrijven die de dividend verminderd of geschrapt hebben. We zien het allemaal wel. De beleggingsportfolio laat redelijk veel volatiliteit zien. Die probeer ik in deze periode zo min mogelijk in de gaten te houden, en dus standaard in te leggen. Als ik het mailtje krijg dat er is bijgestort even inloggen voor de maandelijkse aankopen en dan weer verder met andere dingen. RDSA ga ik wel voelen. Vooralsnog heb ik geen acties aan de verminderingen van dividend in het portfolio aan verbonden (gezien de koersvallen daarvoor is het pas verlies als je verkoopt. Verder ligt het aandeel met dividend versus de vermindering/gestopte gelukkig nog hoger).

De crypto rente inkomsten via Celsius.Network (wekelijks uitbetaald) zijn weer wat hoger. Super, rente ontvangen door te Hodlen.

Voor het grootste gedeelte van de maand heeft Mintos een goede stabiele indruk gemaakt in de P2P rente inkomsten. We zijn wederom de 30,- gepasseerd. En dat met het feit dat de uitbetalingen aan investeerders bij Grupeer (tot in de oneindigheid) en Crowdestor (deze tijdelijk tot in juni) zijn stop gezet. Ik had eigenlijk de indruk dat dit wel een grotere impact zou hebben op de maandelijkse inkomsten. Bij alle partijen heb ik het automatisch inleggen stop gezet, toen de “crisis” z’n eerste scheuren liet zien. Daarnaast heb ik Mintos een beetje afgeroomd omdat deze uit de pas ging lopen met wat ik hier maximaal in wil stoppen. De Mintos Auto Invest strategie heb ik inmiddels weer aangezet, voor het rente-op-rente rendement. Het platform lijkt zich beter stand te houden in de tijd van “crisis” ten opzichte van de andere platformen. Momenteel dan, aangezien we pas aan het begin staan. De leningen zijn maximaal 3 maanden dus dat is nog te overzien. Een beetje risico in tijden van onzekerheid mag nog best. Let wel dat hier geldt, hoger rendement is hoger risico. Je beleggingen kunnen veel minder waard worden. Of zoals bij Grupeer, en in mindere mate Crowdestor, dat je er momenteel niet bij kunt. Die Grupeer uitstaande bedrag heb ik afgeschreven, en wat er uit komt dat zien we tegen die tijd wel weer. Ik zal Crowdestor in juli opnieuw voor mijzelf beoordelen alvorens hier de investeringen opnieuw op te starten. Voorzichtigheid is geboden, zeker met partijen als Grupeer.

Bij de side hustles zitten inmiddels wat stabiele inkomsten van de affiliates, en hier en daar een bonus. 

Veilig browsen van het web met de Brave Browser, en daarmee BAT verdienen. Optioneel uitdelen aan goede content. En daarbij alleen Ads zien of trackers gebruiken die je toestaat. Als je download met deze link, en de browser 30 dagen gebruikt krijg je seconden van je leven terug en sponsor je mijn blog ook eens. Hoe meer je dit gebruikt hoe meer je verdient, momenteel per maand zo’n 5-8 BAT. Dit groeit en groeit.

 

Passive

 

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een klein financieel aspect. Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

 

JaarMaandElektraGasMaandOverM3
2019/2020Verbruik  TermijnVerbruikVerbruik
Juni €                 27,98 €          10,80 €          17,18 €          75,00 €            47,023
Juli €                 42,19 €          18,80 €          23,39 €          85,00 €            42,814
Augustus €                 50,32 €          25,22 €          25,10 €          80,00 €            29,686
September €                 49,00 €          24,00 €          25,00 €          80,00 €            31,007
Oktober €                 63,28 €          26,00 €          37,28 €          80,00 €            16,7223
November €               110,18 €          25,08 €          85,10 €          80,00-€           30,1890
December €               119,11 €          13,57 €        105,54 €          80,00-€           39,11105
Jan €               119,81 €          12,61 €        107,20 €          80,00-€           39,81107
Feb €                 95,10 €          10,48 €          84,62 €          75,00-€           20,1080
Maart €               109,26 €          15,16 €          94,10 €          75,00-€           34,2692
April €                 67,31 €          17,27 €          50,04 €          75,00 €              7,6936


Mijn energie jaar loopt van juni tot juni.

April laat weer goed zijn dat met thuiswerken zijn de energie kosten gewoon hoger zijn. Er is immers 7 dagen per week iemand in huis. Vooral in het normaal/dag tarief zie je voor maart en april een hoger gebruik dan normaal. Wanneer de koop van het huis waar ik in woon in mei is rondgekomen, ga ik ook direct zorgen voor zonnepanelen.
Het gasgebruik laat gelukkig wel zien dat de verwarming steeds minder heeft aangestaan.

Mijn hoofdverwarming is vloerverwarming.

Vooralsnog zitten we onder het geschatte jaarbedrag qua verbruik, dus dat ziet er nog goed uit. Het dient wel wat in de gaten gehouden worden. Ik had het maandbedrag eerder al teruggeschroeft naar 75. Dan krijg ik ook nog eens de aanmeldbonus terug bij de jaarrekening in juni. De overstap met een nieuwe aanmeldbonus gaat uitgevoerd worden voor eind juni. Doel blijft minder uitgeven, en een bedrag terugkrijgen. Dat klinkt sowieso goed 😉

 

enrgiegebruik

 

Mijn idee over deze maand

Inkomsten

De vaste inkomsten deze maand zijn eigenlijk heel saai en volgens het boekje gegaan. Gewoon netjes. Niet veel anders dan normaal.

 

Uitgaven

De boodschappen uitgaven liggen nog steeds iets hoger door het vele thuis zijn (20 euro boven het budget van 300 pm). Dit wordt weggestreept tegen het ontbreken van lunch kosten, en dit betekent concreet minder uitgaven. Jee.

 

Algemeen

Wederom groei in de afgelopen maand. Nog zo veel mogelijk extra vet aanleggen voor de magere maanden zolang het kan. Dan wordt het resultaat van deze magere tijden voor de persoonlijke financiën minimaal. Doem scenario of pessimisme, ik denk gewoon realisme.

Het beleggingsportfolio is redelijk opgekrabbeld, de spaarpotten worden extra gevuld en P2P gaat mwah. De grootste stijger is mijn crypto portfolio geweest. We zitten hier al weer een tijdje in het groen.

Sparen ligt hoger deze maand dan vorige maand, en mijn inkomen is niet hoger. Zeg.. hoe zit dat? Nou ik heb voor het balanceren een en ander vrijgemaakt bij Mintos. Dat is van de categorie investeren naar een andere pot gegaan, dus dat zie ik niet als inkomen (er verschuift alleen wat). De grote van de investering bij Mintos begon namelijk wat uit de pas te lopen met wat ik hanteer als een veilige grenswaarde. Dit onderhoud van je portfolio had zonder Corona ook plaatsgevonden. Alleen dan valt het meestal niet heel erg op 😉

Wat zal mei allemaal brengen?

 

Gezondheid toegewenst. Stay safe! En #blijfinuwkot

 

Tot de volgende maand!

 

Hoe was jouw april maand?

 

 

 

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeringen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *