Maandoverzicht – Maart 2020

 

De automatisme zijn weer gedaan voor de maand Maart. En wat een maand blijkt maart te zijn.

De eerste maand waar mijn inkomsten hoger zijn dan mijn uitgaven en toch er een vermindering in nettowaarde is. Een kleine vermindering van -35 maar toch. Grote boosdoener, de beurs in verband met Covid-19 aka Corona. Dat zijn momenteel de persoonlijke financiële consequenties van Corona. Nou ja de direct te merken, als het portfolio erbij wordt gepakt is er in ieder geval impact op de dividend inkomsten als partijen de dividend opgeven (gelukkig klein aandeel in het portfolio). Totaal heeft mijn beleggingsportfolio -15% ingeleverd. Dat was wat meer, maar de markt heeft iets herstel laten zien ten opzicht van het dieptepunt. Mijn crypto portfolio is uiteindelijk op -7% uitgekomen, en heeft zich inmiddels ook al aardig hersteld.

Toch heb ik deze maand weer flink geïnvesteerd en gespaard, de RateToGoal is uitgekomen op 51%. Dat ligt weer hoger dan gemiddeld. Dit was voornamelijk de extra inkomsten van februari die ik begin maart nog heb geïnvesteerd. Als toen de Corona al op de beurs had gespeeld, had ik waarschijnlijk meer ingebracht om buffers extra te spreken. Het is belangrijk om naast de buffers te blijven werken aan de toekomst. Zelfs de effecten van Corona gaan voorbij, al hebben we de grootste impact in mijn ogen nog niet gehad. Let extra op waar je je investering onderbreng.

Een belangrijk component in mijn portfolio is de P2P wereld momenteel. Deze P2P wereld staat onder druk, en momenteel raad ik af om nieuw te investeren in de volgende platformen, namelijk Grupeer (betalingen aan investeerders gestopt) en Crowdestor (tijdelijke stop, in ieder geval tot einde juni). Mintos moet goed in de gaten gehouden worden. Er gebeurt genoeg in de P2P wereld bijvoorbeeld doordat uitbetalingen gestopt zijn (Grupeer tot onbekend en bij Crowdestor voorlopig drie maanden), er allerlei nieuwe regelingen worden geboden en bijvoorbeeld flinke fees worden geïntroduceerd waar men altijd beloofde geen fees te hanteren (zie Mintos voor hun secundaire markt). Verder kan je goed zien aan de statistieken bij Mintos (https://www.mintos.com/en/statistics/ en dan de by numbers) dat het bedrag geinvesteerd in maart vele malen lager is dan februari en de hoeveelheid late betalingen in het portfolio toenemen. Dit zijn allemaal signalen van de platformen en hun leners. De leners zijn in grote getallen bedrijven, maar ook veel particulieren die het ook zwaar hebben. Dit zijn scheuren waar er een schifting wordt gemaakt in platformen, waar ik momenteel Mintos redelijk wat krediet geef om er uit te komen.
Er zijn minder goede investeringen en in sommige risico classificaties groeien de achterstanden. Bekijk wat slecht en wat goed voor je is, mogelijk gebruik je je exit plan (ik test hem voor de zekerheid) of schrijf je investeringen voorlopig af. Kijk goed naar wat er gaat gebeuren. Hou er rekening mee dat het of niet kan of een lange tijd voordat je investeringen teruggehaald kunnen worden. Maar als het goed is, was dit een gedeelte wat je kan missen. Damage control 🤘


Let dus op dat in het onderstaande overzicht P2P investeringen en rente betreft die eerder in de maand hebben plaatsgevonden, deze zullen bij de komende maandoverzichten er naar verwachting iets anders uitzien.

 

 

upanddown


Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geïnvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Verder een passief inkomsten overzicht voor de dividend en rente rendement.

Maandoverzicht maart 2020

 

In vogelvlucht

Het financiële gedeelte van de maand maart:

Verschil Netto Waarde – € 35,97
RateToGoal 54 %
  
Gespaard € 1127
Investeringen € 931
  

(Extra)Investeringen gedaan bij:

Let dus op dat  in het overzicht P2P investeringen betreft die eerder in de maand hebben plaatsgevonden.

Aanpassingen:

 • Grupeer. Automatische inleg vanaf bankrekening op pauze.
 • Crowdestor. Automatische inleg vanaf bankrekening op pauze.
 • Mintos. Auto Invest gestopt. Testen van exit plan.

Nieuw deze maand

 • Geen

Side Hustles ontvangen:

Even in de rust stand:

 • Reinvest24. Er zou een uitbetaling gedaan van een project aan het eind van november. Daar wacht ik nog steeds op.

Afscheid genomen van:

 • Niet van toepassing deze maand.

 

De nettowaarde is alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles (Mintos en Crowdestor) en Crypto portfolio (via Bitvavo) en Celsius.Network/Crypto opgeteld. Een stand van het portfolio is in te zien op de portfolio pagina.

 

Dividend en P2P rente inkomsten

Ik beleg voor het grootste gedeelte in ETF’s, minimaal is obligaties en het overige wordt in een aandelen gedeelte gestopt wat ik aan het opbouwen ben voor maandelijkse dividend spreiding. Goed te zien dat het overzicht lijkt op een stabiele maandelijkse dividend. Eventuele dividendbelasting en servicekosten waar van toepassing verwerkt met de getallen.

P2P rente inkomsten betreffen de maandelijkse rentebetalingen vanuit Mintos, Crowdestor en een langzaam leeglopende Lender&Spender

 

MaandDividendP2P RenteCrypto RenteRente SpaarSide HustleTotaalYoY Dividend
        
Januari €                    20,09 €              29,19 €                    2,02 €            1,67 €               166,10 €        219,07123%
Februari €                    19,29 €              30,87 €                    1,03 €                –   €                 54,43 €        105,62161%
Maart €                    20,45 €              31,37 €                    2,64 €            1,20 €               116,43 €        172,09181%

 

De dividend inkomsten weer boven de 20. Nog steeds erg goed in vergelijking met vorige jaar. Stabiel, stabiel en stabiel. Nu zal daar nog wel wat in gaan veranderen de komende maanden, er zijn genoeg bedrijven die de dividend geschrapt hebben. We zien het allemaal wel. De crypto rente inkomsten via Celsius.Network (wekelijks uitbetaald) zijn weer wat hoger. Voor het grote gedeelte van de maand hebben Crowdestor in combinatie met Mintos een lekker groei gemaakt in de P2P rente inkomsten. Zeker inclusief Grupeer. We zijn wederom de 30,- gepasseerd. De uitbetalingen aan investeerders zijn bij Grupeer en Crowdestor stop gezet. Dat gaan we vast zien in de volgende maanden.

Bij de side hustles zitten inmiddels wat stabiele inkomsten van de affiliates, en hier en daar een bonus. Andere kleinere bijdragen is bijvoorbeeld het inzetten van je PC of MacBook op momenten dat deze niets staat te doen. Bijvoorbeeld de CPU gebruiken met Honeyminer, en het stacken van sats in je slaap! Of op momenten dat die gewoon niets staat te doen 😉 Gebruik deze referral link, en krijg 1000 sats bij het aanmelden erbij.

Een ander voorbeeld is het veiliger browsen van het web met de Brave Browser, en daarmee BAT verdienen. Optioneel uitdelen aan goede content. En daarbij alleen Ads zien of trackers gebruiken die je toestaat. Als je download met deze link, en de browser 30 dagen gebruikt krijg je seconden van je leven terug en sponsor je mijn blog ook eens. Hoe meer je dit gebruikt hoe meer je verdient, momenteel per maand zo’n 5-8 BAT. Dit groeit en groeit.

 

Passive

 

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een klein financieel aspect. Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

 

JaarMaandElektraGasMaandOverM3
2019/2020Verbruik  TermijnVerbruikVerbruik
Juni €                 27,98 €          10,80 €          17,18 €          75,00 €            47,023
Juli €                 42,19 €          18,80 €          23,39 €          85,00 €            42,814
Augustus €                 50,32 €          25,22 €          25,10 €          80,00 €            29,686
September €                 49,00 €          24,00 €          25,00 €          80,00 €            31,007
Oktober €                 63,28 €          26,00 €          37,28 €          80,00 €            16,7223
November €               110,18 €          25,08 €          85,10 €          80,00-€           30,1890
December €               119,11 €          13,57 €        105,54 €          80,00-€           39,11105
Jan €               119,81 €          12,61 €        107,20 €          80,00-€           39,81107
Feb €                 95,10 €          10,48 €          84,62 €          75,00-€           20,1080
Maart €               109,26 €          15,16 €          94,10 €          75,00-€           34,2692


Mijn energie jaar loopt van juni tot juni.

Maart is weer een flinke verhoging in het verbruik. Koude nachten, en gure dagen in combinatie met thuiswerken en thuisschool betekend een aanzienlijke verhoging van het verbruik. Zowel gas als in elektrisch.
Met thuiswerken zijn de energie kosten gewoon hoger. Er is immers 5 dagen per week iemand in huis. En meerdere iemands aangezien thuisschool ook wordt gedaan. Gelukkig hoefde ik niet heel veel te investeren om dit voor elkaar te krijgen. Er zijn al bureaus genoeg, de WiFi is betrouwbaar, de glasvezel ruim en er zijn apparaten genoeg (we werken op twee Macbooks, een Dell van de opdrachtgever en op een Chromebook). Het gasgebruik laat wel zien dat de verwarming ook overdag enkele keren heeft aangestaan.

Mijn hoofdverwarming is vloerverwarming.

Vooralsnog zitten we onder het geschatte jaarbedrag qua verbruik, dus dat ziet er nog goed uit. Het dient wel wat in de gaten gehouden worden. Ik heb het maandbedrag inmiddels teruggeschroeft naar 75. Volgens mij zit er nog genoeg ruimte in om dat volgende maand nogmaals te doen. Zelfs dan krijg ik terug bij de jaarrekening (en natuurlijk de aanmeld-bonus bij het overstappen). Minder uitgeven, en vaak nog een bedrag terugkijken. Dat klinkt sowieso goed 😉

 

enrgiegebruik

 

Mijn idee over deze maand

Inkomsten

De vaste inkomsten deze maand zijn eigenlijk heel normaal en volgens het boekje gegaan. De variabele inkomsten liggen met de side hustles weer wat hoger dan vorige maand. Eens kijken hoe stabiel we deze dingen kunnen houden in combinatie met de thuisisolatie en steeds meer extra’s die tijdelijk gesloten worden. Ach ja, het zijn de bonussen en zolang het vaste component niet in gevaar komt. Tot die tijd gewoon doorwerken, door scholen, en af en toe een wandelingetje buiten.

 

Uitgaven

De hogere uitgaven. De boodschappen. Er moest meer gekocht worden. Nee niet hamsteren, maar 7 dagen per week mensen thuis. Daar gaat gewoon meer doorheen, waar normaliter bijvoorbeeld meer buiten de deur wordt geluncht. Als je die weer weg streep tegen het ontbreken van lunch buiten de deur. Dan valt het ook wel mee.

Het enige wat extra is aangeschaft zijn elektrische luchtbehandelaars, vooral voor het gebrek aan vocht in huis. Die zat steeds in de buurt van de 20-24%, en dat is laag. Te laag. Tel daar nog gevoeligheid voor droogte er bij op voor de ogen, neus en huid (de jongste heeft snel last van eczeem, die van mijzelf was ook overal droog), en dan is het makkelijk om 1+1 te doen. Ja maar Veel, dat kan toch ook met planten enzo? Nou blijkbaar is het groen en zo in huis niet voldoende daar voor. In de woon, werk en slaap kamers ga ik toch voor 40-50% luchtvochtigheidsgraad.

De mei vakantie staat op losse schroeven, want Corona. Die hebben we verplaatst naar de volgend jaar mei.

 

Algemeen

De sluiting van veel om ons heen, minder bewegingsvrijheid, het verminderen van het vliegverkeer, minder reizen, veel telewerken en de dagelijkse corona cijfers, geeft een ander beeld van de samenleving als pak m beet een maand geleden. Aan de ene kant verandert er niet veel en aan de andere kant blijken veel zaken die normaal geacht waren misschien helemaal niet zo normaal of noodzakelijk. Volgens mij kunnen we over maanden eens goed in de spiegel kijken en als samenleving het deels over een andere boeg gooien.
Maar goed eerst eens de komende maanden goed doorkomen zonder al te veel buiten het huis (de mei vakantie is uitgesteld hier) en hopelijk houden we dat Corona virus ook buitenshuis.

Al het goeds en gezondheid toegewenst. Stay safe!

 

Tot de volgende maand!

 

Hoe was jouw maart maand?

 

 

 

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeringen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

 

2 gedachten over “Maandoverzicht – Maart 2020”

 1. Hi Veelvoor, aan de ene kant zeg je dat je energie belangrijk vindt voor het milieu, aan de andere kant mine je crypto als je computer idle is? Is dat niet in tegenspraak?
  Ik heb er zelf wel eens aan gedacht om, als je zonnepanelen hebt, in plaats van te salderen dat bedrag gebruikt om te minen, maar ik lees niet dat jij zonnepanelen hebt. Wellicht een idee? 🙂

  1. Ja, ja, klopt hoewel het een kleine verschil betreft. Ik heb het hier over een notebook die gedurende de werkdag op het moment dat er even niets te doen staat even wat bijklust. De batterij gaat dan wat sneller leeg, en dat opladen kost extra. Dat zit niet de hele dag aan het stroomnet. Het is dus geen ASIC rig die 24 uur per dag de meterkast in de fik zetten. Meer voor de fun. Die zonnepanelen staan trouwens op het lijstje. Ik zit nog in de overgang van huur naar koophuis. Daarna staan de zonnepanelen zeker op de uitvoer. Mijn stroomverbruik blijft gelukkig momenteel onder het gemiddelde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *