Maandoverzicht – Februari 2020

 

Wat een einde van de februari maand, de beurzen, goud en crypto-currencies reageren (de een wat sterker dan de ander) op de (verwachte) economische impact van het corona-virus. De laatste twee van het lijstje zijn redelijk gestabiliseerd. De beurs, en mijn aandelen portfolio, heeft hier het meeste last van gehad. De slechtste week sinds de financiële crisis van 2008/09 lees ik overal. Angst voor de economische impact is het. We zijn wellicht enkele maanden teruggegooid. Er is een hoop lucht uit de beurs. Nog niet alles helaas. En nu lijken de afgelopen dagen weer iets op een opleving. Voor nu kijk ik de komende tijd wat minder in de DeGiro app 😉 Ik houd mij aan mijn cyclus, aan de einde van de maand automatisch overmaken en aankoop orders invoeren. Dat is ook het moment dat ik de overzichten overneem in mijn Excel overzicht.
Op dit moment waag ik mij nog niet aan extra inleggen voor een zogenaamde koopjesmarkt. Imho is de bodem nog niet bereikt, of beter het lucht volledig uit de bubbel. Ik vul nu liever de andere reserves (dat hoeft niet alleen sparen te zijn) wat meer aan dan in beleggingen te doen. In mijn reserve zit een reservering om in te stappen bij bodem prijzen. Of dit nu extra op de beurs is, of extra’s in Crypto/P2P leningen. Ik hou het bij systematisch inleggen (in het kader van DCA). Reageer ik dan helemaal niet? Als de dalingen en stuiptrekkingen op de beurs wat geconsolideerd zijn, dan zal ik wellicht extra investeren in bepaalde dividend aandelen. Voor nu verwacht ik de komende tijd nog genoeg reacties, met up en downs, en uiteindelijk nog een ronde flinke rode cijfers. Met hier en daar een groene dag. Heb ik gelijk of zit ik ernaast? Nou ja dat maakt allemaal niet heel veel uit. Investeren is voor de lange termijn, mijn horizon ligt nog een flinke tijd vooruit. Er zullen nog zat correcties en dalende koersen komen, en vast ook stijgende. Nu een voordeel hebben door te timen, geeft jezelf alleen een boost. Alleen zijn die boosts af en toe verslavend genoeg ;).

Als je echt zit te springen, en is de beurs nog iets te veel lava, dan kan je je investering vergroten in de safe haven als goud (of thuisblijf aandelen als Netflix). Ik zie graag een crypto als alternatieve safe haven, echter voor de massa is de markt daar a) helaas nog niet mainstream genoeg voor en b) nog te onderhevig aan invloeden die de markt enigszins negatief laten bewegen.

Als ik dit schrijf is maart al enige dagen aangebroken en mogen we de aangifte inkomstenbelasting doen van 2019. Daar hebben we nog de hele maand voor. Het voor ingevulde is redelijk uitgebreid. Ik hoef enkele uitstaande leningen (P2P crowdlending) toe te voegen en wat kleinere correcties uit te voeren. Mijn totale vermogen is niet hoog genoeg gebleven voor VRH. Dus daar blijf ik nog vandaan. Mijn voorlopige aangifte valt binnenkort in de digitale postbus van de belastingdienst.

.

 

upanddown


Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geïnvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Verder een passief inkomsten overzicht voor de dividend en rente rendement.

Maandoverzicht februari 2020

 

In vogelvlucht

Het financiële gedeelte van de maand februari:

Verschil Netto Waarde € 2339,34
RateToGoal 63%
  
Gespaard € 2991
Investeringen € 665
  

(Extra)Investeringen gedaan bij:

Aanpassingen:

  • Geen.

Nieuw deze maand

  • Bij Change Invest 100 euro overmaken, verdien je 10 eur aan BTC : https://change.gifts/r/pascalv2951. Qua prijs redelijk in de buurt van bijvoorbeeld Bitvavo, fees hier en daar ietsje hoger (0,75%) zonder verdere commissies.

  • Horizon Faucet en Trezor Faucet. Het laten druppelen van wat crypto’s. 
  • Door het lezen en tippen van artikelen op Publish0x verdien je BAT, HYDRO of DAI.

Side Hustles ontvangen:

Even in de rust stand:

  • Reinvest24. Er zou een uitbetaling gedaan van een project aan het eind van november. Daar wacht ik nog steeds op.

Afscheid genomen van:

  • Niet van toepassing deze maand.

 

De nettowaarde is alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles (Mintos en Crowdestor) en Crypto portfolio (via Bitvavo) en Celsius.Network/Crypto opgeteld. Een stand van het portfolio is in te zien op de portfolio pagina.

 

Dividend en P2P rente inkomsten

Ik beleg voor het grootste gedeelte in ETF’s, minimaal is obligaties en het overige wordt in een aandelen gedeelte gestopt wat ik aan het opbouwen ben voor maandelijkse dividend spreiding. Goed te zien dat het overzicht lijkt op een stabiele maandelijkse dividend. Eventuele dividendbelasting en servicekosten waar van toepassing verwerkt met de getallen.

P2P rente inkomsten betreffen de maandelijkse rentebetalingen vanuit Mintos, Crowdestor en een langzaam leeglopende Lender&Spender

 

MaandDividendP2P RenteCrypto RenteRente SpaarSide HustleTotaalYoY Dividend
        
Januari €                    20,09 €              29,19 €                    2,02 €            1,67 €               166,10 €        219,07123%
Februari €                    19,29 €              30,87 €                    1,03 €                –   €                 54,43 €          50,16161%

 

De crypto rente inkomsten via Celsius.Network (wekelijks uitbetaald) zijn ietsje minder, impact van de koersen. Qua aantallen heb ik net iets meer CEL ontvangen in vergelijking met de maand er voor. Crowdestor in combinatie met Mintos maken een lekker groei in de P2P rente inkomsten. Zeker nu Grupeer hierbij is gekomen. We zijn de 30,- gepasseerd!

De dividend inkomsten voor februari zijn net bij de twintigtallen blijven steken, nog steeds een enorme verbetering tov vorig jaar.

Bij de side hustles zitten inmiddels wat stabiele inkomsten van de affiliates, en hier en daar een bonus. Andere kleinere bijdragen is bijvoorbeeld het inzetten van je PC of MacBook op momenten dat deze niets staat te doen. Bijvoorbeeld de CPU gebruiken met Honeyminer, en het stacken van sats in je slaap! Of op momenten dat die gewoon niets staat te doen 😉 Gebruik deze referral link, en krijg 1000 sats bij het aanmelden erbij.

Een ander voorbeeld is het veiliger browsen van het web met de Brave Browser, en daarmee BAT verdienen. Optioneel uitdelen aan goede content. En daarbij alleen Ads zien of trackers gebruiken die je toestaat. Als je download met deze link, en de browser 30 dagen gebruikt krijg je seconden van je leven terug en sponsor je mijn blog ook eens. Hoe meer je dit gebruikt hoe meer je verdient, momenteel per maand zo’n 4-5 BAT. Dit groeit en groeit.

 

Passive

 

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een klein financieel aspect. Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

 

JaarMaandElektraGasMaandOverM3
2019/2020Verbruik  TermijnVerbruikVerbruik
Juni €                 27,98 €          10,80 €          17,18 €          75,00 €            47,023
Juli €                 42,19 €          18,80 €          23,39 €          85,00 €            42,814
Augustus €                 50,32 €          25,22 €          25,10 €          80,00 €            29,686
September €                 49,00 €          24,00 €          25,00 €          80,00 €            31,007
Oktober €                 63,28 €          26,00 €          37,28 €          80,00 €            16,7223
November €               110,18 €          25,08 €          85,10 €          80,00-€           30,1890
December €               119,11 €          13,57 €        105,54 €          80,00-€           39,11105
Jan €               119,81 €          12,61 €        107,20 €          80,00-€           39,81107
Feb €                 95,10 €          10,48 €          84,62 €          75,00-€           20,1080


Mijn energie jaar loopt van juni tot juni.

De februari brengt het verbruik weer fijn terug. Dat is dan het positieve. We hebben eigenlijk amper een winter gehad, en die februari stormen (en grijs) lijken te veel op de herfst.

Mijn hoofdverwarming is vloerverwarming.

Vooralsnog zitten we onder het geschatte jaarbedrag qua verbruik, dus dat ziet er nog goed uit.

Ik heb het maandbedrag inmiddels teruggeschroeft naar 75. Volgens mij zit er nog genoeg ruimte in om dat volgende maand nogmaals te doen. Zelfs dan krijg ik terug bij de jaarrekening (en natuurlijk de aanmeld-bonus bij het overstappen). Minder uitgeven, en vaak nog een bedrag terugkijken. Dat klinkt sowieso goed 😉

 

enrgiegebruik

 

Mijn idee over deze maand

Inkomsten

Mijn salaris per 2020 is verhoogd, en dit was de eerste maand met het nieuwe salaris. Dit icm de verwerking van de verandering over de maand januari en uitkering van de jaarlijkse bonus, is de februari kwa inkomsten zeer goed bevallen. Zelfs met flink rood op de beurzen is er een mooie groei gemaakt.

Deze extra’s die niet bij de uitgaven terecht zijn gekomen, heb ik verdeeld over spaar en investeringen (P2P/Crypto). Het beurs gedeelte hou ik even achter de hand. Ik heb voor een klein gedeelte nog een beloning voor mijzelf. Deze vallen deels in het maart overzicht 😉
Al met al geeft deze verhoging een super RateToGoal (mijn savingsrate) van een whopping 63%. Met deels het investeren naar de volgende maand te plaatsen, ligt naw de volgende maand deze rate ook een stuk hoger dan gemiddeld. We zullen het zien.

Uitgaven

Voor de uitgaven liggen deze wat hoger, door de hogere inkomsten vallen deze gelukkig een beetje in het niets. Gebruik maken van plan-momenten om tegen elkaar weg te schrijven is hierbij prettig. De grotere uitgaven zijn de betaling van de tweede termijn en eerste overnachting van de camper meivakantie.

Uitproberen

Met Grupeer was ik voorzichtig al gestart, echter na de introductie van 2FA/MFA op dit platform ga ik meer investeren in Grupeer als derde P2P platform in mijn portfolio. Maandelijks is hier een groei te zien met P2P rente inkomsten die nu de 30 zijn gepasseerd. Natuurlijk houd ik met de P2P markt goed in de gaten met alle economische perikelen. Advies goed in de gaten houden en exit strategie bij de hand houden voor het geval dat. Let dus bijvoorbeeld extra op de termijn van de investeringen.

Algemeen

Voor zo’n korte maand (nou ja in een schrikken scheelt het maar een of twee dagen) was het me wel een financieel bewogen maand. De reacties in de economische wereld op het corona-virus, verwerkingen van de jaarlijkse verhogingen en naweeën van de verhoging in gemeentelijke belastingen. Die laatste hebben de rest van het jaar zn invloed aangezien daar een flinke verhoging plaats heeft gevonden, en deze voor een groot gedeelte van het jaar maandelijks geïncasseerd worden.

Ik ben zelf wat minder actief geweest met het schrijven van blogs, het updaten van de blogs en het onderzoeken van nieuwe kansen. Dat zie je gelijk terug in de inkomsten van de side hustles, die wat wegvallen in het gemiddelde. Gelukkig is dit geen primaire inkomst (op dit moment) en dekt dit momenteel goed de uitgaven voor het platform, en de tijd/energie/kosten van het onderzoeken en uitwerken. 

 

 

Tot de volgende maand!

 

Hoe was jouw februari maand?

 

 

 

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeringen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *