Mijn Bitrefill ervaring: Betalen met cryptocurrency bij webwinkels zoals Bol.com

 

Met mijn crypto portfolio doe ik wat in HODL op de fysieke wallet, een gedeelte voor HODL rente via Celsius.Network (erg fijne rente icm $CEL), en verder gebruik ik crypto in transacties en dan voornamelijk in Lightning node en betalingen. Het doen en gebruiken van blockchain (en smart contracts) is het belangrijkste kenmerk. Voor cryptocurrencies als betalingsverkeer zijn er kleinere manieren om mee te doen, cryptocrowdfunding, je diensten aanbieden en laten uitbetalen met crypto, of verdienen bij spelletjes of dergelijk. Of bijvoorbeeld het initiatief van Arnhem als Bitcoin stad (https://www.arnhembitcoinstad.nl/#deelnemers). Helaas zijn de meeste mogelijkheden nog niet mainstream genoeg om te betalen met cryptocurrencies in webwinkels (of fysieke winkels. Ze zijn er wel, maar je moet er naar op zoek). Hier is adoptie om te groeien een belangrijk kenmerk. Naast het gemak in gebruik natuurlijk. De ene crypto leent zich beter voor beveiliging, een ander beter voor betalingen.

Als voorbeeld is Lightning vele malen sneller dan het normale Bitcoin verkeer. Als je met Bitcoin onderweg je koffie zou betalen, is de kans groot dat deze koud is voor de betaling helemaal erdoor is (geverifieerd en al). Vooral in de tijden dat het netwerk wat druk is. Dan is het eigenlijk net niet. Een betaling met Lightning werkt veel sneller. Bitcoin via Lightning is niet de enige snelle manier van cryptocurrency, de keuze is reuze en zal zich vaak in toepasbaarheid onderscheiden. Voor nu zijn de snelle betalingen tegen een behapbare fee voor mij, Lightning en XRP. Waar de eerste het in gebruik momenteel bij mij wint. Eigenlijk gebruik ik XRP alleen voor snel inter-exchange overmaken zonder fees.

En dan is er het gebruik. Al jaren kan je thuis bezorgde maaltijden betalen met Bitcoin bij thuisbezorgd.nl. Wil je even een bestelling doen bij Bol.com of een concert boeken via Ticketmaster, dan zal je bij deze webshops dat via de traditionele betalingsmethoden moeten doen. Of toch niet?

Het is mogelijk gebruik te maken van meer cryptocurrencies bij webwinkels door het gebruik van BitRefill. Indirect dat wel. Voor je eigen inkopen, of het geven van een cadeaubon. Lees verder over mijn ervaringen en zorg dat er meer toepassingen komen voor betalingen.

 

Wat of wie is Bitrefill?

 

Bitrefill logo

 

Bitrefill is een fintech zoals dat vaak genoemd wordt, dat de mogelijkheid aanbiedt top-up / giftcards / vouchers / tegoedbonnen voor diverse webwinkels aan te schaffen. Zo ver nog niet heel veel nieuws. Het verschil met traditionele bedrijven is dat bij Bitrefill je deze tegoedbonnen kan aanschaffen met Bitcoin of Lightning. En in tegenstelling van de gelijke apps zoals Fold, Get Pei en Lolli, is Bitrefill perfect ook buiten de US te gebruiken.

Waarom tegoedbonnen denk je gelijk? Nou de shops op het internet hebben over het algemeen nog geen bitcoin betaalmethode. Gelukkig groeit het aantal, maar het is nog een te klein gedeelte om direct aankopen te doen (of je moet elke dag via Thuisbezorgd iets willen bestellen ;). Een tussenoplossing is om Bitrefill te gebruiken. Hoe meer gebruik, hoe groter de adoptie en hoe meer (web)winkels alternatieve betaalmiddelen zullen accepteren.

Je kan Bitrefill voor vanuit Nederland toegankelijk webwinkels gebruiken bij:

 • Bol.com. (Je weet wel waar je Clix spaar)
 • Tocketmaster.
 • Zalando.
 • Mediamarkt.
 • VVV online.
 • Amazon (DE).
 • Steam.
 • Spotify.
 • Google Play.
 • Netflix.
 • En nog veel meer.

Let op dat je de winkels kiest waar uitgeven in Nederland (of Europa) is toegestaan.

Verder geldt voor Lightning toepassingen op Bitrefill een 2% korting.

Toepassingen genoeg, je kan een boek lezen besteld bij Bol.com met een Spotify playlist op de achtergrond terwijl je deze stream over de (smart natuurlijk) boxen gekocht bij de Mediamarkt in de BTW weg ermee actie dagen. De net bezorgde thuisbezorgd maaltijd kon je altijd al bestellen via BTC 😉

 

Hoe gebruik je Bitrefill?

 

Aangezien ik vaak genoeg een bestelling doe via Bol.com zal ik deze gebruiken als voorbeeld.

Zorg dat je een Bitrefill account aanmaakt en deze via de e-mail verifieert. Stel gelijk je MFA in.

Zorg dat je je account vult via Bitcoin of via het Lightning netwerk. De eerste met een BTC adres, en de tweede door een Lightning invoice te maken voor een aantal sats.

 

Bitrefill - AccountBitrefill - fillrup

 

(Het volgen geldt alleen voor eigen nodes)
Ik doe het momenteel misschien soms wat omslachtig in Lightning omdat ik deze betalingen via mijn eigen node wil laten lopen. Dus daar moet ik wat saldo op hebben en zorgen dat ik een kanaal heb met Bitrefill. Ik stort eerst BTC in mijn BlueWallet.io BTC wallet en gebruik ik deze wallet om mijn Lightning Node wallet gekoppeld in BlueWallet aan te vullen. Daar heb ik een gevulde kanaal openstaan met BitRefill (minimaal 1,000,000 stats) dus ik heb capaciteit om betalingen te doen. Let goed op dat je kanalen genoeg gevuld zijn om de in en uit te kunnen doen, anders gaat het bij de betaling fout. Eventueel dus door eerst met Bitrefill een kanaal op te zetten als dit niet automatisch gebeurd.
Bij standaard BlueWallet gebruik maak je een online wallet via online lightning hub en gaat dit buiten je eigen zicht.
(Einde eigen node intermezzo)

Ik wil een bestelling doen bij Bol.com en wil een voucher van 20 euro. In de interface staat hoeveel ik hier nodig voor heb in BTC. Dit is makkelijk om te rekenen naar sats voor de Lightning manier. Hiervoor maak ik een invoice aan in Bitrefill met net iets meer zodat er wat ruimte over blijft voor fees en dergelijken.

Je kan je balans weer withdrawen als je niet alles hebt uitgegeven. Voor het withdrawen moet je MFA aan hebben gezet, dit is sowieso aan te raden om bij het aanmaken in te stellen.

 • Ik zal vanuit mijn BlueWallet Lighting Node wallet de betaling doen voor het bijvullen van mijn account.
 • Log eerst in. In de bovenste balk kan je op je saldo klikken. Je komt dan in het menu waar je een deposit kan doen.
 • Select deposit en selecteer Lightning.
 • Creëer een invoice voor een aantal sats.
 • Open je wallet en scan de invoice (of voer de invoice uri in). Geef akkoord voor de betaling.
 • Binnen enkele momenten staat de betaling in de Bitrefill balans. Je kunt nu aan de gang!
 • Zoek in het aanbod (Browse Products) naar Bol.com. Er zijn er twee, en met EU en een zonder. De geen zonder eu is voor Nederlandse klanten.
 • Selecteer het gewenste bedrag, en voeg toe aan de winkelwagen.
 • Als je klaar bent ga je naar je winkelwagen en dan reken je af. Selecteer je BTC balans en voila. Even wachten op de verificatie en je hebt de order binnen. Je krijgt hiervan ook een e-mail. De voucher bestaat uit een nummer en een pincode. Beide heb je nodig bij Bol.com.

 

Bitrefill - BolBitrefill - CheckoutBitrefill - Bol ontvangen

 

 • Ga naar Bol.com en selecteer de producten die je wilt ontvangen. Ga naar je winkelwagen, en op het eerste afrekenscherm vind je de mogelijkheid om de cadeaubon toe te voegen, Vul hier je Bitrefill ontvangen voucher en pincode in (je moet wellicht ook nog inloggen bij Bol.com). Voltooi de bestelling zoals je dat altijd doet.

 

Bol.com - Ingevuld

 

Klaar! Je product is gekocht middels Bitcoin en Lightning. Nou ja, met een omweg dan…..

 

Notitie:

Als je per se wilt omrekenen, je kan bij deze calculator https://awebanalysis.com/en/convert-satoshi-to-euro-eur/ omrekenen wat je nodig hebt. De meeste vouchers werken in stappen van 5-10-25 etc. 5 euro is bijvoorbeeld ten tijde van schrijven 65,857 sats. Houd rekening met de koersen en fees, dit aantal kan zo weer iets anders zijn. Bijvoorbeeld als de publicatie wordt gedaan weet ik zeker dat dit een andere waarde heeft 😉

 

Als je je opgeeft bij Bitrefill met de referral link in dit artikel ontvangen wij beiden 10USD in Bitcoin als je voor 100USD aan producten uitgeeft.

 

Conclusie

 

Bitrefill is goed te gebruiken als alternatief waar jezelf je bank bent. Het is momenteel een goede methode om uitgave te doen bij een groot aanbod zonder gecentraliseerd bank/betalingsverkeer. Of waar de alternatieven nog te ver weg zijn. Bitrefill maakt veel webshops Bitcoin vriendelijk.

Bitrefill heeft een goed aanbod, een MFA en mogelijkheden tot Bitcoin en Lightning. De webinterface is simpel en to the point. Het proces is goed geautomatiseerd, en je hebt binnen enkele seconden je tegoed.

Misschien is Bitrefill niet de meest directe manier van het aanschaffen van producten met Bitcoin. Voor een groot aanbod van webwinkels is dit momenteel de enige manier. Als er meer webwinkels cryptocurrencies in gebruik nemen zal dit groeien. Adoptie gaat echter soms met omwegen. Tot die tijd is het werken met Bitrefill een goed alternatief. We zullen verder moeten werken aan het adopteren van betalingen bij (web)winkels met de currencies om ons heen. Er zijn daarnaast genoeg mogelijkheden die ingevuld kunnen worden voor het groeien van het gebruik.

Een nadeel voor de doorsnee consument is dat bij het gebruik van deze diensten, gedurende het process nog net te veel blijft hangen door de volatiele wisselkoersen, en bij (onduidelijke vermelding op de site) van de verwerking- en andere fees. Nu zijn deze fees wel gewoon marktconform. Eigenlijk moet je helemaal niet omrekenen en blij zijn dat je kan afrekenen met cryptocurrency. Het is echter een feit dat de meeste consumenten dit omrekenen wel gaan doen (sommigen zullen nog verder gaan en de euro omrekenen naar de Nederlandse florijn). Het is mooi om van deze diensten gebruik te kunnen maken, we hebben meer adoptie nodig. Daar gaan we wat meer aan werken met z’n allen.

 

 

Doe jij al aankopen met cryptocurrencies?

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.