Nieuwjaar! – De doelen voor 2020. To infinity and beyond!

 

Daar zijn ze dan, de 2020 doelen. Het nieuwe jaar is al weer een paar weken begonnen, we gaan al weer naar de eerste loonstrook. 2019 is een goed jaar geweest. Kunnen we dit volhouden en overtreffen in 2020?
Ja natuurlijk! Dan moeten we eerst even doelen formuleren zodat er specifieke en meetbare gegevens zijn waar gedurende en bij het einde van jaar 2020 aan gereflecteerd kan worden. De stappen die gemaakt zijn in een gedeelte van 2018 en in het geheel van 2019 moeten worden uitgebreid zodat het kleine vliegwiel wat er nu is, steeds groter wordt. Daarnaast betekent financieel onafhankelijk dat er naast de ingekochte tijd, er hier iets mee gedaan moet worden. Bankzitten is af en toe erg prettig, alleen een retire early alleen op de bank doorbrengen….meh…..Dat gaan we niet doen. We gaan langzaam persoonlijke doelen formuleren.

In het jaaroverzicht van 2019 heb ik al de eerste doelen al voorzichtig geformuleerd, en deze ga ik in deze blog post verder beschrijven. Als ik refereer aan 2019 kan je de informatie in deze gelinkte blogpost vinden.

Klaar ervoor? Let’s go.

Netto waarde

 

Start2020

 

Vorige jaar heb ik een verdubbeling kunnen doen van mijn nettowaarde, dus waarom dit jaar niet nog een keer. Dit betekend een groei van 30K voor 2020 en ergens uit komen rond de 60K. Afhankelijk wat het jaar brengt moeten we daar gewoon in de buurt van moeten komen. We zijn al begonnen met een salarisverhoging en een bonus uitkering.

 

Rate-to-Goal (mijn savingsrate)

 

Zelfde als nu, boven de 40% gemiddeld houden. Langzaam naar boven laten kruipen, dus voor 2020 ga ik voor 41%.

 

Budgetten/Spaarpotten

 

De emergency buffer weer een maand uitbreiden naar minimaal 5 maanden. Voor het inleggen: een nieuwe pot voor het jaarlijks laten afschrijven van de zorgverzekering aangezien dat normaliter 2% korting oplevert (een eigen risico pot heb ik al). Voor inrichtingen en verbeteringen een pot van 1500 euro (voordeel van een redelijk recente nieuwbouw woning).

 

Emergency Fund

 

Verder heb ik de vakantiepot op 2000 euro staan.

 

Beleggingsportfolio

 

Beleggen

 

Minimaal 5K erbij door maandelijks in te leggen bij DeGiro en Meesman.nl. Bij DeGiro dienen de dividenden inkomsten te blijven groeien. De dividend aandelen heb ik ingedeeld in jaarlijkse spreiding, en dan posities uitbouwen. Mogelijk dicht bij de ex-dividend datum. Als je nieuwsgierig bent naar welke ETF’s en aandelen dit nu zijn, mijn portfolio pagina is hier.

Nu heeft de markt hier natuurlijk z’n invloeden, maar gezien die glazen bol nog niet werkt is dit het doel. Het enige wat ik met een schuin oog in de gaten hou, is de marktontwikkeling en nou ja een beetje ook overname van DeGiro door Flatex. Vooralsnog heb ik geen reden om daar een actie aan te verbinden, mijn investeringen zijn wat mij betreft op dit moment goed verdeeld.

 

Side Hustles

 

2019 zijn goed geweest voor de side hustles. Dus in 2020 verder de inkomsten laten groeien en hier alleen maar records breken. Nogmaals een verdubbeling zodat 1800 euro kan worden bijverdiend. De side hustles worden gevormd door EuroClix, bonussen, affiliate en crypto airdrops/earn (bij Coinbase Earn is nog steeds voor een waarde van 126USD crypto te verdienen). Verder 2020 gebruiken voor het opstarten van dat nieuw project. Staat nog in de steigers, moet in Q1 kunnen.

 

Dividend/P2P Rente inkomsten

 

Zelfde als de Side Hustles, records breken. Stabiliteit en groei. Voor nu zijn de P2P inkomsten gevormd rond Mintos (rond de 10%) en Crowdestor (rond de 12%). Als Crowdestor verder is bewezen, een nieuw platform erbij onderzoeken voor nog verdere diversificatie. Voor het totaal minimaal een verdubbeling ten opzichte van 2019, voor 2020 gaan we voor 800 euro.

 

Blog

 

Blog goals

 

Ik vind het prettig dat mijn mededelen van mijn ervaringen goed gevold worden. Waarvoor heel veel dank! Ik ga daar in 2020 verder mee, en ga een tweede site als spinoff naast veelvoorminder.nl hosten. Die komt binnen een korte tijd online.
Het belangrijkste is dat ik voor de beide sites niet te hoge doelen stel. Ik weet van mijzelf dat dan de druk hoger kan worden, waardoor dit tegen mij gaat werken. Voor nu in combinatie met een fulltime baan, kids en de tijd die ik met een blogpost bezig ben, is 2-4 blogposts per maand een realistisch doel voor een langere tijd (per site).

 

Minder digitale tijd doorbrengen

 

Is misschien tegenstrijdig met het vorige onderwerp. Het gaat hier over apps en momenten van gebruik. Ik word zeer onrustig van app meldingen en rode bolletjes met getallen van bijvoorbeeld ongelezen berichten en mails. Op een een of andere manier word ik gedwongen om deze allemaal te lezen wanneer ik hier op geattendeerd word. In 2019 ben ik al aardig teruggegaan in het aantal apps en sociale accounts (naast veelvoorminder heb ik er daar wat van in de zakelijke sphere). Ik breng deze terug naar alleen de hoofdzakelijke accounts. Qua apps ben ik voorzichtig met uitbreidingen en breng deze terug naar alleen noodzakelijke. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben zeer tevreden met mobiele apps en bijvoorbeeld Apple Pay, alleen gedurende de dag. Voor het slapen gaan, gaat deze bijvoorbeeld 2 uur van tevoren uit.

Dit betekent absoluut niet dat ik minder digitaal ga doen. In tegenstelling, meer digitaal, veiliger, decentraler en sneller is mijn motto.

 

Persoonlijke ontwikkeling

 

Ik lees graag boeken. Dit is perfect voor het verminderen van de apps en rustiger de dag afsluiten. Of gewoon tussendoor. In 2020 ga ik zeker per maand 4 boeken lezen. Ik wissel graag af in genre’s Momenteel lees ik uit, Attack on Titan (ben bij deel drie, en ja graphic novels vind ik ook ontspannend lezen), The Witcher en Good Omens. Hebben jullie nog mooie tips? Laat het weten in de commentaren.

Verder ga ik meer tijd (of weer tijd) inplannen voor knutselen (als IT ben ik nerd), ik heb bijvoorbeeld een Raspberry Pi ingericht als Bitcoin node en Lighting node. Deze was qua kosten goed te doen, omdat ik alles nog had liggen. De volgende zal vast meer kosten.

Ik heb hiervoor een budget van 50 euro per maand gevormd.

 

Bewegen

 

running--sometimes-we-all-need-a-little-motivation

 

Verder wil ik mijn hardloop set weer eens afstoffen en gaan gebruiken. Hier in de omgeving kan je makkelijk en perfect een stuk lopen tussen de landerijen, of in het bos (survivals) doen. Alleen door een of ander is dat de laatste maanden (of misschien zelfs jaar) erg blijven liggen. Ik ben nu langzaam van wandelen in een aardig tempo (3-5K), een en ander aan het opvoeren zodat er weer een normaal stuk gelopen kan worden. Ik wil van het voorjaar weer 3K kunnen hardlopen.

 

 

Nog een die ik moet bekijken, is die motor van mij. Of misschien helemaal niet aangezien hier de pragmatische verrassingsplanning het beste werkt 😉

 

 

Allen een super 2020 toegewenst! Hoe staat het met jullie doelen voor 2020?

 

 

 

 

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat investeringen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

4 gedachten over “Nieuwjaar! – De doelen voor 2020. To infinity and beyond!”

  1. Dat is een mooie en uitgebreide lijst met doelstellingen! 🙂 4 boeken per maand vind ik een ambitieus doel. Erg knap als je dat nog kan naast alle andere bezigheden! Zelf heb ik ook het een en ander gedeeld over mijn doelen voor 2020. Heel veel succes komend jaar!

    1. Moet een beetje een uitdaging zijn. Geen risico geen kans op groei las ik ergens 😉 Elke avond een stuk lezen voor het slapen gaan (en graphic novels/manga ook tot boeken rekenen) lukt dat zekers. Succes met je eigen doelen voor 2020. Dat het een mooi jaar wordt.

      1. Dat is precies ook wat mij van deze post is bijgebleven: 4 boeken per maand, what!?! 1 per week?
        Manga/comics lezen wel lekker weg. Maar leer je er iets van?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *