Mijn ervaring met beleggen via DeGiro

Naast de budgetten en korte termijn spaarpotten, is beleggen het grootste aandeel van investeringen in mijn portfolio. Ik doe dat inmiddels al meer dan een jaar met veel plezier via DeGiro. Voor het geval je het nog niet wist, DeGiro laat je voor goedkope kosten indextrackers en aandelen aanschaffen. Hebben we het over het onder de vuurland-gemeenschap populaire VWRL, dan is goedkoop in het geval van VWRL en DeGiro gratis. Dit komt doordat VWRL onderdeel is van de kernselectie van DeGiro. Is VWRL niet je smaak, of wil je breder je ETF’s inzetten met bijvoorbeeld de High Dividend’s erbij, no sweat.. daar staan er ook genoeg van op. Verder rekent DeGiro geen servicekosten voor je portfolio.

Wat ik verder prettig aan DeGiro vind is de simpele overzichtelijke interface, die vergelijkbaar is tussen de webversie en de app. Dit voorkomt verdere complexiteit in de al complexe wereld van beleggen. Er is sinds kort een nieuwe versie van de website actief die langzaam bij de gebruikers wordt geïntroduceerd, en dit gaat alleen nog maar verbeteren. Zeker voor de beginnende belegger met een klein groeiende portfolio van trackers, is dit wat mij betreft de ideale broker gebleken.

Laten we in deze blog post eens verder kijken naar DeGiro.

Zeg Veel, ben ik met beleggen niet veel tijd kwijt?

 

Dat hoeft zeker niet. Als je voor actief beleggen gaat, dan wel. Het passend maken van een portfolio, het nieuws in de gaten houden, de financiële gesteld van bedrijven enzoverder is een tijdrovende zaak.

Daarom raden we (als vuurland) over het algemeen passief beleggen aan. Dat betekent dat je je geld in een tracker of fonds (bijvoorbeeld een Exchange-traded fund oftewel een verhandelbare tracker, en de bijbehorende afkorting een ETF) steekt dat vervolgens van een hele grote groep bedrijven aandelen koopt. En met nog verdere diversificatie in een wereldwijde spreiding van meerdere bedrijven. Dan merk je het niet als een van de bedrijven of economie in de regio’s het minder doet. Als je dan rustig maandelijks voor een lange termijn (>10 jaar) één of meerdere ETF’s bij koopt, heb je tegen de tijd van je doel een aardige pluk verzameld. Zonder al te veel energie, en dus tijd, er in te steken.

Belangrijk is dat je je wel laat informeren (of opzoek gaat naar informatie) wat indexbeleggen nu inhoudt en wat de desbetreffende tracker nu is. Houd de kosten zo laag mogelijk en blijf het inleggen consequent doen. Laat geen emotie toe in het beleggen, kijk niet constant naar de koersen, en als de koers wat omlaag gaat….Afblijven!

 

DeGiro-Logo

 

Hoe?

 

De meest snelle manier is om allereerst een beleggingsrekening bij DeGiro te openen en dan hoppa inloggen in het portaal. Als je daarna geld hebt ingeboekt, dan kan je via de rechterbovenhoek VWRL zoeken.

 

DeGiro-Zoeken.png

 

Let hierbij op dat je vanuit Nederland, de Euronext Amsterdam variant kiest. Dat is je thuisbeurs en dan zijn er geen verdere aansluitkosten. Druk daarna op de groene K van kopen.

Ik kies hier voor een doorlopende limit order. Dan kan je de aanschaf prijs net wat minder (of meer wat je wilt) dan de marktprijs inschieten. En als het even duurt, geen probleem een paar dagen je order open hebben voor jouw prijs is echt geen probleem.

 

deGiro-Aankoop

Als je niet helemaal weet wat je moet nemen als bedrag, kijk dan naar de laat en bied prijs die momenteel in het orderboek staan. De laatprijs is waar de aandelen voor te koop worden aangeboden (door de verkopers). De bied prijs is de prijs waar de kopers het voor willen hebben. Als we het aandeel direct willen hebben kunnen we een order inleggen op de laatkoers, dan hadden we echter ook gewoon een markt order kunnen doen. We proberen normaliter meer in de buurt van een lagere prijs te komen.
Een doorlopende order geeft de mogelijkheid om niet alleen voor de beleggingsdag te gaan, maar als deze vandaag niet wordt ingevuld dan blijft deze in het orderboek staan tot deze ingevuld wordt.

 

Kosten en kernselectie

 

DeGiro heeft een zogenaamde ‘kernselectie’, bijvoorbeeld voor ETF’s (aka trackers) die gratis verhandelbaar zijn eens per maand. Als je van plan bent maandelijks in te leggen, kan het dus lonen om te kijken naar dat aanbod: https://www.degiro.nl/data/pdf/DEGIRO_Trackers_Kernselectie.pdf. Zie details in dat document over mogelijke kosten.

Hou met de kernselectie rekening dat dit per kalender maand geldt (een aankoop op de 26ste en op de 4de gelden als twee maanden). De eerste keer is redelijk zonder regels, zolang het een kernselectie betreft. Een tweede keer in de maand kan ook gratis zijn. Dit dient de zelfde richting te hebben als de eerdere aanschaf (dus eerst verkoop, dan de tweede ook verkoop), en voor de tweede keer geldt een transactie van minimaal 1000.

Er zijn meerdere kosten mogelijk, van de keuze van het account tot allerlei handelsactiveiten die je kunt doen. Voor ETF’s en dividend aandelen zijn de kosten die je hebt om op bepaalde beurzen te handelen relevant. Handel je alleen aan de Euronext, dan is dit je thuis beurs en zijn er geen extra kosten. Doe je net als ik en handel je ook aan de NYSE, dan heb je daar jaarlijkse kosten voor deze aansluiting bij.

Dit overzicht geeft daar inzage in: https://www.degiro.nl/data/pdf/Tarievenoverzicht.pdf.

Verder zijn er transactiekosten voor losse aandelen. Die zijn er voor bijvoorbeeld voor de losse dividend aandelen. Voor de Amerikaanse aandelen, 0,51 en voor Nederlands aandelen 2. Dit geldt per transactie, of je nu er 100 of 1 koopt. Koop je aandelen dus in bundels. Ga niet elke maand voor 1 aandeel RDS, maar combineer dit bijvoorbeeld per kwartaal of halfjaar. Zie hiervoor wederom het tarievenoverzicht.

Misschien een beetje timing, maar voor mij helpt het om de aankoop in de buurt van de ex-dividend datum te doen. Dan heb ik het idee dat ik gelijk er iets voor terugkrijg. Dividend uitkering is natuurlijk als verwerkt in de prijs, maar ja.

Mijn kosten zitten dus voornamelijk in het aanschaffen van dividend aandelen, en aansluitkosten voor NYSE naast Euronext Amsterdam. Daar krijg ik een groeiend aantal dividend voor terug. Is dat meer dan bij een aanbieder met minder kosten voor aandelen? Tsja misschien. Mijn ervaring met andere brokers is of dat er dan een interface in web of app is wat niet bij mij past, of er service/portfolio kosten zijn die de pret enigszins drukken. Dit is natuurlijk geheel je eigen keuze.

 

deGiro-Portal

 

Account keuze Standaard/Basic versus Custody

 

Er zijn twee grote verschillen tussen Normaal/Basic en Custody profiel waarop je keuze waarschijnlijk gebaseerd zal worden.

Custody zal duurder zijn als je dividend ontvangt (4x per jaar bij VWRL). Voor dividend uitkering betaal je met Custody een toeslag, met Basic niet heb je dit niet (Zie de custody tarievenlijst hier https://www.degiro.nl/data/pdf/Tarievenoverzicht_CUSTODY.pdf). Op lange termijn zal je dus met alleen VWRL meer winst maken met de Basic account keuze (of je zou ook kunnen gaan voor ETF’s die aan herbeleggen doen zodat je geen kosten hebt aan dividenduitkeringen). Waarom zou je dan voor Custody gaan?

Als je VWRL hebt in een Basic account kan DeGiro die aandelen ‘uitlenen’. Een voorbeeld: DeGiro leent je aandelen bijvoorbeeld aan een short seller. Deze short seller verkoopt dan ‘jouw’ aandelen (ze blijven immers van jou) tegen een bepaalde prijs (en marge) met de belofte die later (op korte termijn) terug te kopen tegen een bepaalde prijs. Om aandelen te mogen lenen moet je onderpand hebben bij DeGiro zodat zij daar beslag op kunnen leggen als de waarde omhoog gaat tegenover de order van de short seller. Dit maakt het uitlenen relatief veilig. Daarnaast is uitlenen een industrie wijd normaal fenomeen, en dus niet iets raars wat DeGiro doet.

Sommige mensen voelen zich als nog niet veilig erbij en willen de garantie hebben dat hun aandelen niet worden uitgedeeld, en betalen daar graag een kleine bijdrage over.

Daarnaast zal je niet alle handelsopties kunnen doen in een Custody account. Binnen de Basic/Standaard account is er nog eens een onderscheid. Afhankelijk van de gewenste handelsvormen, heb je Basic (standaard), Active of een Trader account. Als je alleen voor maandelijkse trackers en/of losse aandelen gaat is een basic voldoende. Wil je andere handelsvormen, dan heb je wellicht een Active of Trader account nodig. Deze keuze kan je via het DeGiro portaal wijzigen. Verdere informatie over deze vormen valt buiten het doel van deze blog post.

Persoonlijk is de keuze voor mij een standaard oftewel Basic account.

 

Portfolio

 

Op mijn portfolio pagina staat mijn portfolio (ja ja ;)). Waarom deze keuzes?

Deze passen bij mijn doel van een combinatie van ETF’s voor de lange termijn als een groeiend aantal dividend aandelen voor de passieve inkomsten. Door regelmatig investeringen te doen probeer ik langzaam de passieve inkomsten laten groeien. Voor nu worden deze passieve inkomsten direct teruggeïnvesteerd, zodat dit een nog grotere vliegwiel gaat worden. Kleine stapjes nu, die door regelmatig in te leggen in de toekomst groter en groter worden. Hierbij is uiteindelijk het vergroten van de cashflow belangrijk. Voor nu staat de teller op een winst van circa 10% (nou ja, 9,5%), en heb ik dit jaar meer dan 200 euro aan dividend ontvangen (en dan hebben we het over de stand nu, december komt er nog bij). Gewoon alleen met regelmatig inleggen.

 

Piggy-Porfolio.png

 

Wat vind ik er van?

 

Pro:

  • Een interface die werkt voor mij. Simpel niet te complex, en geeft de informatie die ik zal willen. Deze gegevens vul ik aan met bijvoorbeeld justetf.com, dividend.com en morningstar.nl. Met de nieuwere interface wordt dit alleen maar beter, en zal meer informatie ook in de interface aanwezig zijn.
  • Zowel een webversie als een App.
  • Naast een toegangscode, multi factor authentication (MFA) via google authenticator (op de webversie). Die gebruik ik weer in combinatie met Duo Security.
  • Lage Kosten.
  • Snelle afhandeling.

Cons:

  • MFA in de mobiele App ontbreekt.
  • Automatische opdrachten ontbreken. Ik kan automatisch geld inboeken, maar ik moet zelf de opdrachten invoeren. Nu is dat geen 1 minuut werk. Het zou prettiger zijn als ik bijvoorbeeld voor VWRL binnen een bepaalde bandbreedte maandelijks na overboeken een koopopdracht kan inplannen.

 

Wat ik prettig aan DeGiro vind is de simpele overzichtelijke interface, die vergelijkbaar is tussen de webversie en de app. Dit voorkomt verdere complexiteit in de al complexe wereld van beleggen. Voor financiële aanbieders en hun webinterfaces, vind ik een MFA een minimale vereiste. Deze moet aanwezig zijn of op korte termijn worden geïntroduceerd. Gelukkig zit dat goed bij DeGiro.

 

Wil je ook beleggen voor lage kosten? Zet de stap en ga er voor! Open een beleggingsrekening bij DeGiro en start met het maandelijks aankopen van bijvoorbeeld VWRL.

 

Investeren en Risico

Investeren brengt risico met zich mee. Het is belangrijk om te begrijpen dat beleggingen ook (veel) minder waard kunnen worden, en je verliezen kunt hebben.  Investeer daarom alleen met wat je echt kunt missen, en niet nodig hebt als er onverwachtst wat gebeurd. Alle informatie in deze blog post betreft mijn eigen ervaringen, en geen professionele beleggingsadvies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *