Maandoverzicht – September 2019

Al weer even in oktober. Druk druk druk, en daar zit je zo al bijna een week onderweg. De maand september is afgesloten, en we hebben weer een goed automatiseringsmoment achter de rug dus alle potjes zijn weer verdeeld. Nou ja, alle? Dit hoort eigenlijk bij oktober, maar aangezien Coinbase zijn fees flink heeft verhoogd heb ik daar de portfolio weggehaald. Waardoor Shrimpy ineens (ook met zn eigen verhoging trouwens) een leeg portfolio staat te managen. Ach ja, dat soort onverwachte dingen gebeuren nu eenmaal. Gelukkig is de staat van mijn financieel-management genoeg om verrassingen zo op te kunnen pakken, en deze impact zal waarschijnlijk veel minder zijn dan de aanpassingen van de nieuwe vermogensbelasting in 2022.

Eens kijken wat september verder allemaal heeft gebracht.

 

upanddown


Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geinvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Verder een passief inkomsten overzicht voor de dividend en rente rendement.

Maandoverzicht September 2019

 

Financieel

 

Het financiele gedeelte van de maand september:

Verschil Netto Waarde € 1521,20
RateToGoal 37%
  
Gespaard € 635
Investeringen € 787,67
  

Vorige maand schreef ik al: vanaf september zullen de uitgaven weer wat meer aan het gemiddelde zitten. En voila 😉 Een goede groei en de RtG (savingsrate) goed in de buurt van het jaar gemiddeld. 

De nettowaarde is verder alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles en Crypto portfolio (via Bitvavo) en Coinbase opgeteld.

In deze maand heeft een invloed gehad: 

Eigenlijk een redelijk doorsnee maand. Er is gespaard, er is geinvesteerd, en er is uitgeprobeerd. Het Flatex uitproberen laat ik voor wat het is. Persoonlijk vind ik deze niet prettig werken, en zal daar langzaam mijn investeringen gaan terug brengen. De uitgaven zijn binnen de budgetten gebleven, en de passive inkomsten zijn stabiel. Daarover direct meer 😉

 

Dividend en P2P rente inkomsten

Ik beleg voor het grootste gedeelte in ETF’s, minimaal is obligaties en het overige wordt in een aandelen gedeelte gestopt wat ik aan het opbouwen ben voor maandelijkse dividend spreiding. Goed te zien dat het overzicht lijkt op een stabiele maandelijkse dividend. Eventuele dividendbelasting en servicekosten waar van toepassing verwerkt met de getallen.
Mijn september dividend inkomsten zijn weer boven de twintigtallen, en er is een goede groei in vergelijking tot vorige jaar. Top en uitbreiden dat portfolio.

P2P rente inkomsten betreffen de maandelijkse rentebetalingen vanuit Mintos, Crowdestor en Lender&Spender. De investeringen bij Crowdestor hebben in de korte termijn dat ik er mee bezig ben, gelijk een kleine rente betaling uitgekeerd. Top!
Voor Mintos is de laatste weken het aanbod van leningen weer wat verminderd. Dat betekent een kleine aanpassing in de auto invest regels zodat er geen investering niets staat te doen. Dat is daarna allemaal weer tip top.
De P2P rente inkomsten lopen deze maand net een beetje achter op de dividend inkomsten. Wat zal dat volgende maand zijn? Juist, groei groei groei voor beiden.

Er is voor diverse side hustles weer wat uitgekeerd, ietsje minder dan de vorige maanden. Ach ja die zitten er ook tussen. Nog steeds is het side hustle werken naar een stabiele vorm. We habben nog wat referentie punten nodig om te bepalen wat normaal is.

 

MaandDividendP2P RenteRente SpaarSide HustleTotaal
      
Januari € 9,01 € 7,91 € 3,45 € –   €20,37
Februari € 7,39 € 10,56 € –   € –   €17,95
Maart € 7,28 € 9,51 € 4,97 € –   €21,76
April € 15,01 € 12,12 € 0,03 € 0,27 €27,43
Mei € 12,57 € 12,33 € –   € 199,05 €223,95
Juni € 35,39 € 13,76 € 5,89 € 87,24 €142,28
Juli € 29,35 € 18,39 € 0,04 € 121,78 €169,56
Augustus € 14,13 € 20,58 € –   € 208,00 €242,71
September € 22,93 € 21,85 € 3,76 € 70,35 €118,89

 

Bij de passieve Inkomsten dus een kleine 70 in de Side Hustles. Dit waren naast de standaard affiliates, er…. eigenlijk niet veel. Euroclix is net voor de 70 euro uitbetaling blijven hangen. De 35 euro van de ABN cashback actie (april-jun 2019) van beleggen via ABN zat er net niet bij, die is in het overzicht van oktober terecht gekomen.

Qua crypto, ach ja die blijven de laatste tijd een beetje hangen. Geen probleem, gewoon doorgaan met sats stacken. Helaas is zowel Shrimpy als Coinbase met een onverwachte tariefwijziging gekomen. Shrimpy heeft binnen zeer korte tijd geen gratis model meer. Nog steeds aan de goedkope kant met de mogelijkheden, als je andere tools bekijk. Let wel dit geldt niet voor hele kleine portfolio’s.
Coinbase heeft de fees strikbarend verhoogd. Voor Coinbase ga ik wel op zoek naar een andere Exchange naast Bitvavo. Voor nu heb ik de assets van de combinatie Coinbase en Shrimpy overgebracht naar onder andere Celsius Network. Celsius Network is een goede manier om bij het aanhouden van crypto’s nog wat “rente” te krijgen. Een beetje als P2P lending, maar dan met crypto’s. Ik was al bezig met het uitproberen van een aantal van deze platformen, de fee verhogingen hebben eea versneld. Wordt vervolgd.

Verder heb ik een kleine uitprobeer fun categorie met wat apps die met een kleine druk op de knop wat tokens staan te verzamelen. ElectroneumCOIN App (XYO) en MinePi. Best wel grappig die tellertjes. Waarde? Enkele centen tot helemaal niets. Doet die iPhone tenminste wat als die in de hoek ligt.

Het Mintos portfolio heeft deze maand de rente inkomsten wederom boven de twintigtallen laten uitkomen.
Crowdestor en Reinvest24 zijn naast Mintos een van de andere componenten in mijn portfolio. Mijn eerder post over Reinvest24 is hier te vinden. Hoewel het aanbod hier wat magertjes is. Dat geeft minimale kansen op diversificatie, en de kosten zijn wat hoger. Verder ben ik aan het kijken bij Crowdestor, dat ziet er veel belovend uit en lijkt deze beter te passen. Over mijn ervaringen met Crowdestor, is hier een post te vinden.

 

Passive

 

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een klein financieel aspect. Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

JaarMaandElektraGasMaandOverM3
2019/2020Verbruik  TermijnVerbruikVerbruik
Juni € 27,98 € 10,80 € 17,18 € 75,00 € 47,023
Juli € 42,19 € 18,80 € 23,39 € 85,00 € 42,814
Augustus € 50,32 € 25,22 € 25,10 € 80,00 € 29,686
September € 49,00 € 24,00 € 25,00 € 80,00 € 31,007

 

Mijn energie jaar loopt van juni tot juni. Het gasgebruik is voor de afgelopen maand weer gestegen iets gestegen tot 7 kuub. Ietsje meer thuis zijn dan de vorige maanden. Verder komen de koudere dagen er aan. Mijn hoofdverwarming is vloerverwarming, en die is gelukkig nog niet gebruikt. Ik verwacht hier in oktober de eerste stook momenten te hebben. Hopelijk is dit nog lang uit te stellen met wat truien en dekentjes.

Vooralsnog zitten we ruim onder het totaal maandbedrag qua verbruik, dus dat ziet er nog goed uit. Deze staat nu op 80 per maand (rekening houdend met de wintermaanden). Gedurende en na de wintermaanden wordt het verbruik in de gaten gehouden zodat, zoals gebruikelijk, de maandbedragen begin van het jaar teruggeschroefd kunnen worden. Minder uitgaven, en vaak nog een bedrag terugkijken. Sowieso in juni de bonus van het jaarlijks overstappen.

 

enrgiegebruik

 

Mijn idee over deze maand


Deze maand is qua inkomsten en uitgaven weer naar de gemiddelde groei gegaan. Lekker rond de 40% wegbrengen naar de toekomst, waar we verder naar blijven bouwen. Stabiliteit en de basis versterken. De stemmingen in de markt en economie zullen wat pessimistisch blijven om ons heen. Wanneer de markt en economieen hier daadwerkelijk op gaan reageren is de vraag. Voor nu worden er steeds meer indicatoren en experts nerveuzer, en laten de beurzen steeds meer volatiliteit zien. De correcties worden steeds heftiger. Kleine scheurtjes? Mwah, gelukkig is de horizon van de belegging wel wat langer. Die kan wel wat hebben.

Qua onderlingen percentages van spaarpot, beleggingen en risico (P2P/Crypto), die waren na de vakantie ietwat scheef komen te liggen. Deze zijn weer wat naar elkaar gegroeid. De gene die achter loopt is voornamelijk de spaarpot (vakantie budget). Deze wordt weer wat aangevuld zodat deze weer op niveau komt. Niet te veel, gezien de spaarrentes. Alleen het hoogst nodige, want het is zonde om (te) veel op de spaarrekening te laten staan.

 

Kijken wat oktober brengt!

Tot de volgende maand!

 

Hoe was jouw september maand?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *