Crowdestor Business crowdfunding platform: de eerste ervaring

De simpelste uitleg voor het vergaren van vermogen, is het vergroten van de inkomsten en verkleinen van de uitgaven. Indien in je actieve inkomen niet veel ruimte is (of geen energie meer om er in te stoppen), moet je je vermogen aan het werk zetten om passief voor je inkomen te werken. Dat doe je in ieder geval niet op een spaarrekening. Dan moet je je ergens anders investeren. Zoals beleggen, of P2P leningen via Mintos. De vuistregel hierbij is hoger rendement = hoger risico. Of wellicht beter was. Als je je portfolio goed diversifieert gaat dit redelijk veilig, waardoor je risico vermindert. Als je dat dan ook niet met je gehele vermogen doet, is in het geval van een dip (of misser) de consequenties niet enorm. Dit maakt het alleen nog aantrekkelijker. En verder hier kan je nog meer diversificeren door je inleg te verspreiden over meerdere aanbieders. Dus dan is het goed om te weten wat er om je heen bestaat. Maak kennis met Crowdestor.

En wie is Crowdestor dan?

Crowdestor is een Business crowdfunding platform, of P2P investeer platform voor zakelijke projecten en onroerend goed. Crowdestor is gevestigd in Letland en opereert onder de Estse jurisdictie (om het makkelijk te maken). Investeringen worden ondergebracht in een aparte organisatie van het platform (als in een bewaar-organisatie). In elk project neemt Crowdestor deel als co-financiers en/of co-ontwikkelaars. Dit zorgt voor verantwoording van de aanbieders namens de investeerders (wij).

Crowdestor-Start.png

 

Aanbod

Je kan beginnen met investeren vanaf 50 euro. Het aanbod is divers in de business sfeer, projecten als onroerend goed (waar momenteel de projecten meer aangeboden worden), scholen, nieuwe energie, nieuwe ideëen, enzoverder. Veel mogelijkheden. Opbrengsten zijn vanaf ongeveer 14%.
Als er nieuwe openingen zijn gaan deze zeer snel, gevuld binnen no time. Er is geen auto investeer strategie, dus je moet goed in de gaten houden wanneer je wilt investeren en wanneer deze beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld gezien het feit dat het inboeken enige tijd in beslag neemt.

Crowdestor-Aanbod.png
Als het project beschikbaar komt en hopelijk voordat je investeert, kan je meer gedetailleerde informatie over elk project inzien. Een samenvatting, de leningsdetails, de frequentie van de rentebetalingen (maandelijks, of bijvoorbeeld dat ze na 6 maanden beginnen), meer inhoudelijke financiële informatie, en aanvullende details over de lener en de markt waarin het bedrijf actief is. Verder kun je de gedetailleerde leningsovereenkomst bekijken.

Snelheid van inschrijvingen op investeringen

Als je er net te laat bij bent, is de investering al weer gesloten. Veelal dien je snel na het openen van een investering je slag te slaan. Een half-uur wachten is er niet bij. Dan moet je wachten op de volgende. Dit heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met de hoge rente, en de early investment reward scheme waar je mee mee doet als je snel er bij bent. Dat kan de opbrengst alleen nog maar verhogen.

Overmaken

Inboeken kan alleen middels IBAN overschrijving (of een financieel provider die dit kan). Geen ideal, geen creditcard of andere instant payment functionaliteit. De Crowdestor bank is een Estse bank, waardoor bij mijn huis bank ABN deze twee uur van te voren dient te worden ingeschakeld (alleen met die stomme reader te doen). Daarnaast moet je verwerkingstijd meenemen. Doe je dit s’avonds, al is de overboeking redelijk snel binnen de banken (normaliter binnen een paar minuten), de verwerking naar je account duurt nog tot de eind van de volgende werkdag. En dan moet je even wachten tot er weer een investeringsmogelijkheid is 😉

De overschrijving kan alleen plaatsvinden met de bank rekening die je hebt opgegeven bij het openen, en deze onder dezelfde naam staat.

Multi factor

Crowdestor ondersteund (nog) geen multi factor authenticatie (MFA). Er is dus alleen een username en wachtwoord nodig om in het account te komen. Niet dat je daarvandaan makkelijk je account leeg trekt, maar voor een financiële applicatie vind ik eigenlijk (een vorm van) MFA een verplichting.

Buyback fonds

Om voorbereid te zijn tegen defaults van de project-leningen heeft Crowdestor een Buyback Fonds. Dit fonds wordt gebruikt om de investeerders terug te betalen bij een bust van een project. Voor elk project legt Crowdestor een 1-2% commissie in het fonds. Het fonds zal dus groeien (bij niet al te veel defaults dan 😉 )

Verder is Crowdestor in de stand van het Buyback fonds transparant. De huidige stand is te zien op de website.

Crowdestor-Buyback.png

Top initiatief. Dit zou genoeg zijn om een paar defaults op te kunnen vangen. Niet genoeg voor het hele portfolio, initiatief genoeg om te groeien.

Auto invest

Automate! Nog niet. Verwacht op een later moment.

Secondary market

Terug verkopen van bestaande investeringen of kopen van tweedehands investeringen. Komt vaak voor in de P2P markt. Nog niet op Crowdestor. Verwacht.

Eerste indruk

Pro’s

  • Veel aanbod, in verschillende soorten projecten.
  • Goede opmaak van en snel reageerde interface.
  • Goede opbrengst, vanaf >12% is makkelijk te doen.
  • Toekomstige ontwikkelingen zoals auto invest en secundaire markt. Als er niet ontwikkeld wordt, kan er ook niet meegegaan worden met de rest van de wereld (don’t get Kodak-ed).

Cons

  • Geen instant payment (buiten bijvoorbeeld externe services die dit als een SEPA aanbieden).
  • Geen MFA.
  • Op sommige momenten de verwerkingstijd.
  • Op sommige momenten te populair.

Je hebt snel een account, en als je bank meewerkt is er binnen 1 werkdag bijgeboekt. Ben je op tijd dan heb je investeringen. Blijven investeringen wat langer staan, dan is het wellicht goed om nogmaals het project door te nemen. Er is een reden dat mensen (ja want geen auto invest) deze afweging maken. Als je instant kan bij boeken kan je net voor een investering vrij komt, je saldo aanvullen. Kan dat geld ergens anders eerst renderen. Het aanbod is de ene keer huge, en het ander moment zit je te F5-en op een nieuwe investeringsmogelijkheid (niet doen, want je krijgt normaal tijdig een mail van nieuwe projecten die worden aangeboden)

En een goed voordeel is dat ik in de korte periode aanwezig op het platform, binnen een paar dagen de eerste passieve inkomst van 0,10 al in mijn overzicht heb staan. Hoe bedoel je snel rendement!

Crowdestor-AccountBalance

De betaal schedules staan voor deze projecten op de 20ste van de maand. Let wel, dit geldt niet voor alle projecten. Sommige projecten betalen bijvoorbeeld pas uit na een x aantal maanden.

Ik heb de Crowdestor stand opgenomen in mijn portfolio pagina.

Voor de rest ben ik nog aan het ontdekken, wordt vervolgd dus.

 

 

Wil je ook bij Crowdestor investeren? Schrijf je dan in met deze link. Verdienen we er beiden aan en sponsor je dit blog ook een beetje. Waarvoor als vast dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *