Maandoverzicht – Augustus 2019

De eerste van september! Dus tijd voor een nieuw maandoverzicht. Augustus is de maand van de zomervakantie, de maand na de vakantietrip (dus nog wat afrekeningen), en gezien het 2018 overzicht, een rustige maand (niet veel groei, niet veel passieve inkomsten). 

Het netto waarde doel voor 2019 is behaald. Dit gaan we behouden (zonder al te veel onverwachte uitgaven moet dit makkelijk te doen zijn) en verder groeien voor het rest van het jaar. De maanden met de grotere uitgaven (aka de grote vakantie) zijn voorbij, dus dit moet alleen maar makkelijker zijn. Ik kom zo eerder in de buurt van de 30K dan verwacht, dan moet ik ook eens een nieuwe strategie gaan bedenken aangezien daarbij het heffingsvrij vermogen grens akelig dichtbij komt. Niet een schrikbarende hoeveelheid aan het begin, toch wel eens kijken wat ik daarmee kan doen. Bijvoorbeeld factor A aangroei in een BND pensioenbelegging stoppen. Ik ga namelijk uit van nog meer groei, en dan gaat het wel een dingetje worden.

Eens kijken wat augustus verder allemaal heeft gebracht.

 

upanddown


Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geinvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Verder een passief inkomsten overzicht voor de dividend en rente rendement.

Maandoverzicht Augustus 2019

 

Financieel

 

Het financiele gedeelte van de maand augustus:

Verschil Netto Waarde € 194,21
RateToGoal 41%
  
Gespaard € 977
Investeringen € 428
  

+194 is mager-tjes. Beter dan de minus van vorige maand. De augustus is nog een maand die in de zomervakantie van de kids valt. Hierdoor is naast de laatste afrekeningen van de trip, een hogere uitgaven door meer uitjes en aanrommel-uitgaven. Vanaf september zullen de uitgaven weer wat meer aan het gemiddelde zitten.

Wat ik prettig vind, is dat al met al door sparen en investeringen de Rate to goal (savingsrate) op een 41% is uitgekomen voor deze maand. Dan boeit die magere groei mij eigenlijk niet, aangezien het voor de toekomst goed zit.De nettowaarde is verder alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles en Crypto portfolio (via Bitvavo) en Coinbase opgeteld.

In deze maand heeft een invloed gehad: 

Bij de beleggingen GIS winst gepakt, hiervoor 4 mo en 3 stag aanschaffen is een klein beetje meer dividend per kwartaal dan met GIS. En een mooie rest uit betaald voor de cash reserve. GIS blijft wel op de watchlist. Bijvoorbeeld wanneer GIS weer zakt naar 45/48 misschien weer op de buy list. De uitbetaling is voor de cash reserve (spaarpot) aanvullen.

Verder heb ik een aanmelding gedaan bij Flatex, een kleine transactie gedaan van 5 euro en de welkomstbonus van 100 euro (deze geldt trouwens tot eind september als je die wilt mee pakken) ontvangen. Hier heb ik een kleine eens-rond-kijken portfolio. Ik doe hier alleen limiet orders zodat de kans op spreiding tussen orders en Tradegate worden voorkomen (verder handel binnen de beurstijden!). Het lijkt dat hier regelmatig spreads optreden als ik de standen tussen deGiro en Flatex vergelijk, ook bij Nederlandse aandelen (in centen). Hoewel de spread groter lijkt bij Amerikaanse aandelen, is het voor de Nederlandse aandelen dus ook niet zo gratis als je enkele centen meer kwijt ben op het uitvoerende platform. Dat is het addertje…. Dan is het pakken van transactie kosten bij deGiro in een aantal gevallen beter.
Er is een slecht vertaalde app. Een luidruchtige onoverzichtelijke website. Verder een tweede app met TAN codes als multifactor. Het is imho niet de meest gebruiksvriendelijke omgeving. Zowel op de app als op de webzijde. De zoekfunctionaliteit/aanbod is beperkt, en kijk altijd goed naar de resultaten die geboden worden. Dat zijn namelijk niet altijd de gene die je wilt.

Als Bux Zero (aka stocks) hopelijk volgende maand wordt gelanceerd, ben ik niet zo benieuwd naar de uitslag wie van de twee. Misschien verrassingen.

 

Dividend en P2P rente inkomsten

Ik beleg voor het grootste gedeelte in ETF’s, minimaal is obligaties en het overige wordt in een aandelen gedeelte gestopt wat ik aan het opbouwen ben voor maandelijkse dividend spreiding. Goed te zien dat het overzicht lijkt op een stabiele maandelijkse dividend. Eventuele dividendbelasting en servicekosten waar van toepassing verwerkt met de getallen.
Mijn augustus dividend inkomsten zijn wat laag in vergelijking met de rest van het jaar, in tegenstelling tot enkele centen in 2018 zijn we voor 2019 netjes boven de tientallen gebleven. Top en uitbreiden dat portfolio.

P2P rente inkomsten betreffen de maandelijkse rentebetalingen vanuit Mintos en Lender&Spender.
De P2P rente inkomsten lopen deze maand net weer voor op de dividend inkomsten. Wat zal dat volgende maand zijn? Groei Groei Groei.

Er is voor alle side hustles de afgelopen twee maanden een redelijke groei geweest, wat van belang is voor toekomstige uitbetalingen. Hopelijk houden we deze uitbetalingen structureel. 

 

JaarMaandDividendP2P RenteRente SpaarSide HustleTotaal
2019      
 Januari € 9,01 € 7,91 € 3,45 € –   €20,37
 Februari € 7,39 € 10,56 € –   € –   €17,95
 Maart € 7,28 € 9,51 € 4,97 € –   €21,76
 April € 15,01 € 12,12 € 0,03 € 0,27 €27,43
 Mei € 12,57 € 12,33 € –   € 199,05 €223,95
 Juni € 35,39 € 13,76 € 5,89 € 87,24 €142,28
 Juli € 29,35 € 18,39 € 0,04 € 121,78 €169,56
 Augustus € 14,13 € 20,58 € –   € 208,00 €242,71

 

Bij de passieve Inkomsten een 200 euro+ in de Side Hustles. Dit waren naast de standaard affiliates, Coinbase Earn, en een bonus regen van bijvoorbeeld AirMiles en Flatex. Verder heeft Euroclix ook weer 70 euro toegevoegd deze maand. Die teller loopt dit jaar flink op. Verder dient er een deze dagen nog een 35 euro van de voorjaars cashback actie (april-jun 2019) van beleggen via ABN te worden geboekt. Ik heb deze nog niet in het huidige overzicht staan, om dat deze naw in de volgende maand valt.

Op de extra DAI vanuit Coinbase Earn is er niet veel bijzondere activiteit geweest in de crypto portfolio’s. Maandelijkse #stackingsats en gaan. Bitvavo als HODL portfolio, en Shrimpy voor het geautomatiseerde portfolio waar hier en daar wat actiever naar de markt gekeken wordt (zie mijn Shrimpy portfolio). De kleine correctie eind augustus geeft voor nu -6 % voor deze maand. Goed moment voor de buy low activiteiten van Shrimpy. Nog even bijkopen (tussen 9000-9600) en dan weer de bounce naar boven.

Het Mintos portfolio heeft deze maand de rente inkomsten boven de twintigtallen laten uitkomen. Weer een mijlpaal. Ik ben verder aan het kijken of een van de andere aanbieders wat interessants kan bieden.
Reinvest24 is naast Mintos een van de andere componenten in mijn portfolio. Mijn eerder post over Reinvest24 is hier te vinden. Hoewel het aanbod hier wat magertjes is. Dat geeft minimale kansen op diversificatie. Daarvoor ben ik verder aan het kijken bij Crowdestor, dat ziet er veel belovend uit. Later meer (op zn tijd). Voorlopig blijft het nog even bij rondkijken.

Voor de rest pruttelt Mintos aardig verder, resultaten van de eerste paar maanden Invest en Access zijn redelijk, en de verwachting is een Mintos app einde van het jaar.

 

Passive

 

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een klein financieel aspect. Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

 

JaarMaandElektraGasMaandOverM3
2019/2020Verbruik  TermijnVerbruikVerbruik
Juni € 27,98 € 10,80 € 17,18 € 75,00 € 47,023
Juli € 42,19 € 18,80 € 23,39 € 85,00 € 42,814
Augustus € 49,35 € 24,25 € 25,10 € 80,00 € 30,656

 

Mijn energie jaar loopt van juni tot juni. Het gasgebruik is voor de afgelopen maand weer gestegen. Reden: de vakantietrip is voorbij, we zijn allemaal wat meer thuis geweest en voor de temperatuur wordt er toch wat meer gedouched (en niet helemaal ijskoud). Verder liggen de elektriciteitsgebruiken ook flink hoger, meer en langer gebruik. De temperatuur gemiddelden waren in augustus wederom hoog. Een tweede hittegolf in dit seizoen, zoals de weerstatistieken laten zien. Mijn hoofdverwarming is vloerverwarming, en die is niet meer gebruikt.

Vooralsnog ruim onder het totaal maandbedrag qua verbruik, dus dat ziet er nog goed uit. Ik heb de maandtermijn weer een klein stapje naar de oudere termijn teruggebracht. Dit kan bij de huidige aanbieder alleen in deze stapjes.

enrgiegebruik

 

Mijn idee over deze maand

Hoppa netto waarde doel behaald. Net als meerdere doelen die begin van het jaar zijn gesteld. Veel daarvan heb ik in mijn overzicht sheet al aangepast, en zo geldt dat ook voor de netto waarde. To infinity and beyond!
Deze maand is qua inkomsten en uitgaven weer naar de positieve groei gegaan. We blijven verder bouwen aan de toekomst. Stabiliteit en de basis versterken. De stemmingen zullen wat pessimistisch blijven om ons heen. Wanneer de markt en economieen hier daadwerkelijk om gaan reageren is de vraag. Voor nu worden er steeds meer indicatoren en experts nerveuzer. De kleine scheurtjes?

Qua onderlingen percentages spaarpot, beleggingen en risico (P2P/Crypto) die ietwat scheef zijn komen te liggen, worden de komende maanden de percentages aangepast zodat voornamelijk de spaarpot weer wat wordt aangevuld zodat deze weer op niveau komt. Dat betekend iets minder in de beleggingen. De strategie, alleen nog maandelijkse etf voor de rest van het jaar. Tenzij er iets moois voorbij komt.

Van het vermogen is het doel cash 50%, beleggingen 35%, risico 10% en anders 5%. De verhoudingen liggen zo net na de vakantie wat verder weg van deze doelstellingen 😉

Qua budgetten, de vakantie is vanaf maandag officieel helemaal voorbij de kids gaan dan weer naar school. Dat zal het boodschappen budget en energie verbruik weer wat verder van de grens af brengen 😉

Dividend en P2P rente inkomsten blijven een steeds groeiende stabiele passieve inkomst geven, en groeien rustig steeds meer. 
De crypto’s kruipen knap omhoog bij Bitvavo en Coinbase. De beurzen blijven wat nervositeit laten zien. We zullen zien wat daar verder gebeurd.

Op naar september!

Tot de volgende maand!

 

Hoe was jouw augustus maand?

 

2 gedachten over “Maandoverzicht – Augustus 2019”

  1. Vakantietijd is inderdaad meestal niet heel bevordelijk voor vermogensgroei! Toch ziet het er allemaal mooi uit. Vooral jullie gasverbruik vind ik bijzonder laag, erg knap! Fijn dat de side hustles zo’n mooie ontwikkeling laten zien:)

    1. Precies :). Dat gasverbruik is voornamelijk CV ketel goed instellen, een slimme thermostaat, en opletten bij koken. Enne ook de nieuwbouwwoning-isolatie, maar die werkt vooral in de wintermaanden 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.