Tussentijds de conciërge uithangen in het investeringsportfolio

Het investeringsportfolio heeft regelmatig onderhoud nodig. Dat moet normaliter niet te actief. Standaard en met regelmatig bijvoorbeeld eenmaal per jaar, kijken of je doelen en portfolio niet uit elkaar zijn gegroeid, en herbalanceren wanneer het nodig is. Deze methode is volgens mij algemeen bekend. Echter zijn er wel degelijk meer momenten waarop deze kunnen plaatsvinden. Bij uitbetalingen van side hustles (zie mijn maandoverzichten voor aantallen) die daarbij weer opnieuw ingezet moeten worden. Of keuzes die gemaakt zijn blijken niet de juiste. Volatiele markten hebben te grote impact. Of er is bijvoorbeeld iets extra’s gebeurd (zoals in mei bij mijn laatste portfolio update). Dat tussentijdse bijsturen hoeft daarbij niet te actief. Voordeel kan het zeker hebben, nadelen trouwens ook (als het bijvoorbeeld te vaak voorkomt). Anyhoe, en is dus een moment van onderhoud geweest dat ik even de conciërge kan uithangen in het portfolio. Best wel prettig dat rondneuzen, al zeg ik het zelf. Niet hele schokkende herbalancerings acties (die zijn er dus voor de wat langere termijn), de tussentijdse opruimacties voor nu. Even wat hier en daar kneden. Dus voor nu, zijn de volgende updates gedaan…..

Janitor

 

deGiro

Naast de maandelijkse standaard aankopen van ETF’s en soms DGI aandelen (details staan in de portfolio pagina. Die ik even na deze post moet gaan bijwerken), heb ik de volgende extra aankopen gedaan met wat cash uit de side hustles:

  • Extra: 3 Main street Capital Corp voor extra maand dividend.
  • Extra: 4 RDSA voor extra kwartaal dividend.
  • Extra: 2 CLDT voor extra maandelijkse dividend (vanuit dividend opbrengst).
  • Extra: 2 STAG voor extra maandelijkse dividend (vanuit dividend en deels verkoop opdracht).

Verder wil ik het aantal posities in mijn portfolio terugbrengen zodat ik een klein aantal posities kan uitbreiden alvorens er wellicht bij te nemen (de onderstaande kandidaten staan ook niet meer op een watchlist).

Op de nominatie van verkoop staan (met doorlopende limiet order)

  • [Verkocht] KPN koninklijke ivm te kleine positie in portfolio, en voorlopig geen doel voor de toekomst,
  • PostNL ivm te kleine positie in portfolio, en voorlopig geen doel voor de toekomst,
  • BAM Groep  ivm te kleine positie in portfolio, en voorlopig geen doel voor de toekomst.

Het is echter nog even wachten tot de doel bedragen worden behaald, geen probleem ik heb geduld. Enne voor PostNL is net even het dividend moment (en dan verlopen orders bij deGiro). Het is niet dat bij deGiro er kosten zijn voor het aanhouden aan de thuismarkt.

Daarnaast gaat mijn inleg voor beleggen per maand iets naar beneden om mijn cash reserve aan te vullen naar aanleiding van een zekere vakantie uitgaven. En verder verwacht ik dat de economie (en daarbij de markt) nog wel wat klappen gaat ondervinden. Anders voorbereiden op de volgende Trump tweet. Momenteel zit het portfolio goed op koers voor de doelstelling van het jaar, en heb ik deze weer naar boven bijgesteld (later in deze post daarover meer). Het portfolio zit dit jaar op 7% winst (nog wel, niet al te vaak kijken in de deGiro app ;)), dat is met enkele tiende percentage in voordeel deGiro ongeveer wat ik ook bij Meesman heb lopen. De Meesman investering is een standaard 100 euro per maand passieve investering en heeft als lange termijn doel de kids. Hierin wijzig ik niets.

 

Mintos

Mijn Mintos auto invest strategie is aangepast. Voorheen had ik het volgende, de primaire focus (de eerste auto-invest strategie) maximaal termijn 3 tot 6 maanden met een investering tussen 10-15 euro per lening voor >10%.

De backup strategie is maximaal 3 maanden tussen 10-15 euro voor 8-10%.

De derde strategie is maximaal 3 maanden tussen 10-15 euro voor >10% op secundaire markt.
Alle deze strategien zijn met buyback garantie en minimaal platform rating B (A, A- enz).

fullsizeoutput_512

Dit heeft een redelijke return opgeleverd. De laatste maanden is er binnen het aanbod al een verschuiving in de opgebrachte rente-percentages zichtbaar, en denk dat met aanpassingen er meer uit te halen is.

Ik heb hierbij de bandbreedte van percentage verhoogd.

Primaire nu tussen 11-17%,

Backup nu tussen 10,5 en 13%

en de secundaire markt tussen 11-17%.

De buyback en minimale rating blijven staan.

Het termijn blijf ik nu nog houden tussen de 3 – 6 maanden houden zodat het maximaal 6 maanden (+60 dagen) kost om een deel van mijn investering terug te halen die niet gelijk vrij kan komen (de exit-strategie). Momenteel is de laagste bandbreedte van rente al aan het verdwijnen uit het portfolio, wordt de middelste bandbreedte sterker en worden de hogere bandbreedtes ingevuld.

Voor nu zijn er al enkele procenten bij gekomen in de returns ;).

fullsizeoutput_50e

Op het moment dat de markt reageert, zal er wat meer gemonitoord worden. Ik ben benieuwd hoe dit soort platformen zich houden in een recessie.

Mee doen met Mintos, geef je hier op. Erg prettige passieve inkomsten! Meer weten over Mintos lees dan eerst mijn ervaring hier.

 

Crypto Bitvavo en Shrimpy/Coinbase

Bij Bitvavo heb ik alleen BTC en XRP staan en dan doe ik standaard maandelijkse inleg die verdeeld worden over deze twee (80%-20%). De laatste andere coin ETH die hier stonden heb ik naar Shrimpy/Coinbase overgebracht. Bitvavo is wat mij betreft de vertrouwde partner dus hier wordt het grootste gedeelte in een standaard maandelijkse inleg en HODL strategie gedaan (al dan niet in cold).

Als je via deze link je portfolio bij Bitvavo opbouwt, is tot de eerste 1000 euro investering binnen 7 dagen na aanmelden, de transactiekosten gratis. (en je sponsort met 15% van de gemaakte transactie kosten dit blog). Zie meer detail het volgende Bitvavo blog artikel (https://blog.bitvavo.com/invite-friends-earn-rewards-bitvavos-affiliate-program/).

Bij Shrimpy icm Coinbase Pro heb ik een wat actiever portfolio om naast wat inleggen, middels automatisch herbalancering meer te kunnen behalen dan alleen een inleg/HODL strategie. Of in ieder geval het onderzoeken hiervan. Ik had hier 8 assets verdeeld met een automatische herbalancering van 3 uur. Natuurlijk is eea afhankelijk van de markt, de performance in een 1 week is 14.01%. Nu merk ik met dit portfolio (waarschijnlijk de grote), om hogere cijfers te behalen het raadzaam is om de allocaties binnen het portfolio aan te passen aan de markt (tussen de 8-12 assets), en meer te werken met blacklisten voor accumuleren bij sterkere dagen en het investeren bij mindere dagen (buy low and sell high). Net iets meer activiteit vereist van de gebruiker, voor de rest het herbalanceren het werk laten doen.

Shrimpy-Porfolio

Nu heb ik via het bloggen over Shrimpy en de augustus acties, een tijdelijk premium abonnement. Hierbij komen functies voor inzichten en het threshold balanceren beschikbaar. Momenteel heb ik mijn portfolio aangepast naar threshold balanceren bij 4% verschuiving. Wanneer een asset 4% beweegt (welke richting dan ook) wordt een balanceer actie gestart (en alleen uitgevoerd wanneer deze past bij allocatie en limits van de exchange). Deze verschuiving wordt om de 15 minuten gecontroleerd. Er zullen vaker geen acties zijn in het portfolio, echter wanneer er actie nodig is door de markt gaat deze manier direct over in reactie. Of 4% de juiste is, nou ja daar moeten we nog achter komen.

Het enige is het inleggen in Coinbase Pro. Met een overboeking duurt dit in sommige gevallen enige tijd, en de creditkaart heeft een flinke fee (daarnaast ben ik van mening dat je geen coins moet aanschaffen met een creditkaart waar debet rente op zit). Als ik bij wil storten doe ik dit momenteel door extra in te leggen bij Bitvavo (middels Ideal is dit gratis), en dan middels een opname deze verzenden naar de Coinbase wallet. Het enige is dat een aankoop transactie natuurlijk bij Bitvavo kosten heeft (en met taker versus maker op de exchange nog lager te maken), sowieso zijn deze lager dan de fee bij Coinbase voor het storten. Als je daarbij bijvoorbeeld XRP opneemt naar de Coinbase Pro XRP wallet, zijn er geen opname kosten. Let wel dat coins verschillende kosten hebben, dus geen opname kosten werkt bij een klein aantal coins. Zijn voor de fees: https://bitvavo.com/en/fees.

Verder moet je in de portfolio keuze (en grote) rekening houden met minumale trade grote en de fees op een exchange. Dat doet Shrimpy namelijk ook. Is er geen verschil, is de trade te klein of is de fee te hoog, wordt er geen trade uitgevoerd. Bijvoorbeeld op Coinbase PRO is voor LTC door de minimale trade .1LTC, dit werkt niet voor kleinere portfolio’s. Voor de limits zie: https://pro.coinbase.com/markets. Let op dat dit verschilt per exchange.

Denk bij het aanvullen van je portfolio ook aan Coinbase Earn. Coinbase Earn is waar je naast 50 dollar EOS, $50 XLM, ook nog BAT en DAI kan ophalen voor totaal 120 dollar. Die je dan makkelijk weer kan converteren naar BTC of wat je wilt. Alleen een account maken, een filmpje kijken (max 3 minuten) en een vraag beantwoorden. Je hoeft niet per se een rekening te koppelen om te storten. Converteren is zonder fee, verzenden of verkopen wellicht wel. Hier is een link voor Coinbase Earn EOS,  dat geeft mij misschien ook nog de resterende EOS.

Een derde kant van mijn crypto portfolio is het daadwerkelijk gebruiken. Zo heb ik shares gekocht in Equitity for Punks van Brewdog door te betalen met crypto. Rewards aandeelhouder, een setje Brewdog en kortingen. Geef je hier op. Details zie hier zo: https://efp.brewdog.com/equityforpunks/cryptocurrency

 

Andere onderdelen

Voor ABN AMRO beleggen is er voor mij een actieve actie inleg van 100 3 maanden laten staan voor 35,- cashback (voor deze actie is de inschrijving voorbij). Daarnaast is er een zomer actie tot eind september van dit jaar om eenmalig 2000 euro in te leggen en deze 3 maand laten staan voor 100,- cashback. Details zijn hier te vinden: https://www.abnamro.nl/nl/prive/beleggen/100-euro-zomerbonus.html.

Voor de laatste heb ik mijzelf ook ingeschreven (dat moet om te kunnen meedoen) en ik heb daar 2000 ingelegd van de spaarrekening (overige cash). Over 4 maanden komt hier dan 100,- voor (minus enkele kosten). Aangezien de spaarrekening dit percentage nooit gaat halen 😉 Zelfs zonder de kosten. Vermoedelijk wordt deze beleggingsrekening hier alleen voor gebruikt, en haal ik daarna het geld weer terug. Echter, misschien ziet de wereld er over die maanden er weer anders uit…..Alleen de markt die zwaar onderuit gaat is een risico. Tsja dan heb ik een groter probleem. Je kan echter niet winnen zonder mee te doen. En van falen kan je leren.

Reinvest24 als vastgoedplatform ben ik nog aan het onderzoeken met een investering van 100 euro, en verder worden hier geen nieuwe actieve investeringen gedaan. Later meer. Een eerste kennismaking is hier te vinden.

Lender en Spender heb ik de actieve herinvestering uitgeschakeld, en heb ik er hier een maandelijkse uitbetaling van gemaakt. Dit vrijgekomen bedrag, gaat terug in andere actievere investeringen. Dan houd ik deze voor gezien. Duurt nog een paar jaar 😉

 

Investerings doelen bijstellen dan maar

De doelbedragen die ik aan het begin van het jaar heb gesteld, ga ik nu voor een tweede keer naar boven bijstellen aangezien ik er al ben beland. (Oplettende lezers zullen zien dat ik mijn vakantiebudget al een keer naar boven heb bijgesteld). Passief inkomen (P2P inkomen en Dividend) voor 2019 is bijgesteld naar 1000,-, die stond aan het begin van het jaar op 600 en daar ben ik nu al ruim overheen. Mijn beleggingsportfolio doel is verhoogt van 7000,- naar 9500,- Het eerste doel is ruim behaald, het tweede is een steenworp. Ik ga de komende maanden de inleg hier op ook terugbrengen. Het nieuwe doel is gewoon haalbaar (afhankelijk wat de markt gaat doen).

Mijn cash doel is blijven staan op het doel van het begin van het jaar (6*maanduitgaven+reserveringen korte termijn), daar heb ik een en ander over budget gebruikt dus zit daar wat onder. De resterende maanden van 2019 gaat wat meer hier in terug zodat al met al deze op het juiste niveau wordt gebracht (minder in de beleggingen). Mijn risico investeringen blijven onder de 10% van het vermogen, en daar is wat ruimte ontstaan dus dat ben ik nog aan het bekijken wat ik hier ga doen.

De doelen zijn geen harde lijn. Als er kansen voorbij gaan komen, wordt dit per situatie afgewogen. En ja wat de markt natuurlijk gaat brengen. We zullen het zien de komende maanden.

 

 

 

En doe jij nog wel eens tussentijds onderhoud?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.