Besparen: Snel verminderen van de energierekening anno 2019

Voor mij was het moment van overstappen van de energie rekening aangebroken. Daarvoor is een agenda herinnering actief geworden die ik een jaar na afsluiten van het vorige energie contract had ingesteld. Energie gebruik statistieken ophalen uit het jaaroverzicht, vergelijker invullen, controleren van de tarieven, cashback meenemen en formulier invullen…..klik klik…. binnen vijf minuten geregeld. En nog beter toen het daadwerkelijk moment van overstappen aanbrak, was dit zonder enig pijntje gedaan. Sterker nog ik was zelf redelijk wat kilometers verwijderd in het westen van de USA. Thuiskomend deed alle energie voorzieningen het gewoon bij de nieuwe leverancier.

Het jaar is in middels net over het half jaar, en voor veel mensen is het moment van de balans opmaken met betrekking tot de energierekening nog steeds een ondergeschoven werkje. Energie maatregelen-ballonnetjes met enorme kosten, zijn voor vele consumenten niet direct interessant. De kosten versus de opbrengsten zijn te hoog, en het rendement over langere tijd is nog best een onbekend terrein. Volgens mij geld (phun intended) dat er andere makkelijkere methoden zijn om te zorgen dat je energie rekening niet torenhoog groeit. De energie rekening is wel degelijk te verminderen zonder al te veel te investeren en te hoeven inboeten aan comfort. Die “winst” kan dan worden gebruikt om grotere besparingen te laten realiseren. Doe eerst de makkelijke en snelle handelingen. Hieronder de meest makkelijke en simpele tips.

Overstappen

 

Stap jaarlijks over. Bij mijzelf is daarvoor een herinnering actief geworden die ik een jaar na afsluiten van het vorige energie contract had ingesteld. Energie gebruik statistieken ophalen uit het jaaroverzicht, vergelijker invullen, controleren van de tarieven, cashback meenemen en formulier invullen…..klik klik…. binnen vijf minuten geregeld. Tarieven in de gaten houden in een nieuw jaarcontract, cashback bij het volgende jaarcontract (dat is voor mijzelf toch weer ongeveer twee maanden energie als bonus!) en in gang zetten met een akkoord. Geen omkijken meer naar om, je contract wordt tijdig opgezegd en het contract gaat in bij de nieuwe leverancier. Daar hoef je niets meer aan te doen (nou ja, het helpt natuurlijk om even de gegevens te controleren die je toegestuurd worden ;).

Stap jaarlijks over, waarna je…je raadt het nooit…weer overstapt. Kijk goed naar de jaar tarieven in vergelijking met de andere aanbiedingen en zet een herinnering voor het volgend jaar wanneer je moet overstappen. 

 

 

Uitgaven omlaag tegen minimale inspanning.

Ik heb eea geregeld bij Pricewise via EuroClix, dat betekend naast de cashbacks ook nog een flink aantal clix die opgespaard worden met deze actie.

 

Stel de CV goed in

 

Bij de meeste verhuizingen en nieuwe CV ketels ben ik altijd tegengekomen dat de CV ketels standaard op fabrieksinstellingen worden gelaten. En laat dat nu net niet de meest effectieve en efficiënte instelling te zijn. Stel dat ding goed in, en vooral wanneer vloerverwarming in de mix zit. Dank aan tapwater, radiator, aanvoer, afvoer en het vermogen juist instellen (bijvoorbeeld 15 kW voor een rijtjeswoning ipv 18kW). Scheelt veel in het energie gebruik. De radiator temperatuur en tapwater temperatuur kunnen echt wel rond de 50 graden, in de zomer maanden zelfs minder. Bij vloerverwarming als hoofdverwarming kijk goed naar de maximale aanvoer temperatuur, die is vaak maximaal 50-55 graden en draait wellicht op 45 graden het efficiëntst (in combinatie met de aanvoer die op de vloerverwarming moet worden afgestemd). Heb je nog een redelijk oude standaard thermostaat dan kan het verlagen van het vermogen misschien geen goed idee zijn vanwege de langere opwarmtijd. Wanneer je een slimme-/of klokthermostaat hebt, minimaal een die werkt met een ingesteld programma, dan gaat de CV ketel normaliter vroeger beginnen met opwarmen zodat het op de gewenste tijd warm is. 

 

Neem een slimme(re) thermostaat

 

De meeste CV ketels hebben standaard ondersteuning voor slimme thermostaten zoals de Tado of Nest. Controleer dit van te voren goed. Een slimme thermostaat zal acteren op de leefgewoonte van de gebruiker(s), en bijvoorbeeld daarbij rekening houdend met weer, tijden van aanwezigheid of zoiets. Het belangrijkste aan de slimme thermostaat is dat er interactie noodzakelijk is. Alleen ophangen zal niet voldoende zijn. Laat de klok thermostaat weten wanneer je er bent, wanneer deze moet voorverwarmen. Vertel de slimme thermostaat naast het leerproces wat je behaaglijk en fijn vindt, of wanneer het huis op +60 moet staan als je een spelletje Doom gaat doen op de XBox enzoverder. Gebruik wanneer mogelijk hiervoor Siri, Alexa, Homey o.i.d. om de interactie makkelijker te laten verlopen. Geef de slimme thermostaat de gelegenheid data te verzamelen en te interpreteren.

 

De slimme thermostaat is in aanschaf wat duurder en heeft iets meer tijd nodig dan een klok thermostaat, maar de slimme thermostaat verdiend zich binnen no time terug. 

 

Apparatuur en verbruik

 

Nieuwere apparatuur verbruikt aanzienlijk minder energie dan die oudere exemplaren. Ja, wellicht is de aanschafprijs er… echter het terugverdienen is er zo. Als je een oude koelkast of diepvriezer (energie slurpers!) vervangt, kun je een flinke besparing op de energie realiseren. Zorg er daarbij voor dat de nieuwe aankoop in de hoogste energiezuinige klasse zit. 

Denk ook aan de plaatsing van apparatuur, een koelkast direct naast een oven zorgt er voor dat bij gebruik van de oven de koelkast meer energie verbruikt om de spullen koel te houden.

Een wasdroger? Een waslijn/wasrek doet wonderen. Op de zolder, in het trapgat, in de tuin of in de bijkeuken is er zeker wel ruimte. Was trouwens gewoon op 30 graden ipv 50 of 60 graden. De wasmiddel is daarop goed ingericht, en de was wordt ook gewoon schoonmop 30 graden. Heb je erge vlekken of wil je graag bepaalde was (bijvoorbeeld lakens) wat warmer, doe deze dan op 40 graden (en in het weekend voor het lagere tarief)

Gebruik sleep standen of zorg dat apparaten in stand-by modus daadwerkelijk worden uitgeschakeld.

 

Gebruik bij daltarief

 

Heb je een dubbele meter? Je betaalt dan een lagere prijs voor stroom als je ’s nachts en in het weekend stroom gebruikt. Het daltarief heette eerst het  avondtarief of nachttarief. Let wel op de starttijden van het daltarief, deze verschillen bij de energieleveranciers. Meestal is het daltarief dagelijks tussen 21:00 of 23:00 tot en met 7:00. Daarnaast in het weekend en bij officiële feestdagen.

Laat de vaatwasser met een volle lading lopen in de nacht en in het weekend. Hetzelfde geldt voor de wasmachine, laat die het meeste werk (met een volle trommel) doen in de nacht. Dan heeft de was ook genoeg tijd om hangend te drogen.

 

Gasverbruik

 

Verwarm water voor in de waterkoker alvorens de eieren, pasta of iets anders te gaan koken. Doe daarna een passende deksels er op voor het beter vasthouden van de warmte. Gebruik een kleine vlam om het goedje bij het kookpunt te houden. Je kan ruim van te voren het gas al uitdraaien, door de rest warmte in de pan gaat eea nog minuten door. Ouder huis, gebruik tochtstrips of ga onderzoeken waar isolatie je kan helpen. De investering van isolatie heb je in dit soort situatie zo terug (voor ik deze nieuwbouw bewoon, had ik een jaren 30 woning). Dat gasverbruik schiet zo omlaag als je niet voor de hele buurt stook.

Heb je de oven gebruikt, laat de deur dan iets openstaan (alleen als het veilig kan!). De rest warmte van de over kan gebruikt worden voor het verwarmen van de omgeving.

Of simpel en doeltreffend, sloffen, een trui of een dekentje op de bank.

Spaar clix met je overstap

Naast een cashback en een voordelig tarief, is het voor de spaarders bij Euroclix mogelijk ook nog eens een flink aantal clix op te halen door gebruik te maken van de vergelijking en overstap via Euroclix/Pricewise. Die clix kan je regelmatig sparen bij aankopen via AH, Bol.com, Wehkamp, Hema en aankopen met de Euroclix Creditkaart. De clix wissel je in voor euro’s, bijvoorbeeld je hebt al 70 euro voor 5000 clix.

Let wel je dan start in je Euroclix omgeving voor de vergelijking en aanschaf zodat de registratie goed gaat. Of maakt gebruik van de Clix assistent.

Nog geen Euroclix en ook Clix sparen en verdienen, geef je hier op: Euroclix aanmelden. Erg makkelijk, niet tijdrovend en bij regelmatig gebruik regelmatige uitkering.

Mijn ervaring met EuroClix? Lees dat hier

Herhaal en onderzoek regelmatig

Maak er een wedstrijd van om regelmatig het termijn bedrag nog lager te kunnen krijgen. Natuurlijk hoeft je niet iedereen te dwingen om truien en lang ondergoed te dragen binnen het huis. Comfort in je eigen huis mag best. Reken alleen op een ietsje pietsje hogere rekening voor deze “luxe”. Ga niet overboord, en de impact zal best wel meevallen. De bovenstaande tips zijn makkelijk door te voeren, kosten niet veel tijd en leveren in verhouding een flinke besparing op. Voor de portemonnaie en de natuur, wat wil je nog meer?

 

Maar eeh Veel, hoe zit het dan met zonnepanelen enzo?

 

Tuurlijk zelf opwekken van energie en deze gebruiken zal wel degelijk voordelen opleveren. Al is het het feit dat je je eigen energie opwekt, in plaats van afhankelijk te zijn van andere opwekkers en leveranties.  Alleen hoe veel, rendement, aanschaf enzoverder kan ik nog niet vertellen. Daar heb ik (nog) geen ervaring mee. Dat volgt nog een keer, verwacht dat alleen niet op al te korte termijn 😉

 

Wat doe jij om je energie verbruik zo efficient mogelijk te houden voor een lagere energie rekening?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.