Vastgoed investering platformen: Mijn eerste ervaring met Reinvest24

Lezers van dit blog weten van mijn P2P Lening investeringen bij Mintos. Om nog verder te kijken dan een speler in een markt, en een grotere diversificatie te krijgen door de vastgoed markt te onderzoeken, ga ik in deze blog post je mee nemen naar Reinvest24. In dit geval een investeringsplatform, alleen dan gespecialiseerd in vastgoed. Door middel van shares wordt je als ware mede-eigenaar. Vastgoed met dan niet alle lasten van een huiseigenaar zijn. Dat lijkt mij wel wat voor een eerste ervaring.

 

Hmm…. wat…Reinvest24 zeg je?

 

Reinvest24 dus. Het team werkt sinds 2005 in de vastgoedmarkt. Voornamelijk betrokken in projectontwikkeling en investeringen, verkoop, en onderhoud van de vastgoed projecten. En technologie. Vanuit deze basis is Reinvest24 in 2017 opgericht en is het platform gelanceerd.

Het platform biedt investeringen in vastgoed of onroerend goed. In dit geval treedt je op als aandeelhouder want je koopt aandelen (shares) in het project. Je investeert dus in delen van het project. Je wordt mede-eigenaar middels aandeel in het project. Een beetje als met aandelen. Je krijgt shares die een bepaalde waardeontwikkeling hebben door rentebetalingen en verbeteringen, en daarnaast een maandelijkse dividend uitkeren. 

Deze shares kan je trouwens op elk moment weer ter verkoop aanbieden als je er uit wilt. Hierbij zijn er verschillende verdienmodellen, bijvoorbeeld maandelijkse opbrengsten van huur (dividend in het Reinvest24 businessmodel) of kapitaalgroei (wanneer je uiteindelijk de belegging verlaat).

De vastgoed markt waarop gericht wordt is die van de Baltische staten Estland en Letland, en het meeste aanbod is uit Estland.

 

Kosten

 

Voor alle onderzoek, legal entity en bescherming per project, onderhoud en zo verder zijn er per investering een 2% kosten. Van de 100 euro investering krijg je uiteindelijk shares ter waarde van 98 euro.  Dat is knap hoog wanneer je dit vergelijk met het kostenmodel van bijvoorbeeld P2P lenen bij Mintos (0%). Ik snap de kosten in het kader van het vooronderzoek bij vastgoed, en die twee procent is echt niet hoog bij investeringen wanneer deze ook daadwerkelijk ergens voor staan. Het is niet goed te zeggen of deze kosten zich nu echt zullen terugbetalen. Daar bestaat het platform te kort voor, en mijn ervaring helemaal. Let hier in ieder geval mee op. De kosten zullen op de lange termijn niet super groot zijn dan andere investeringen, maar dempen nu wel het rendement.

Daarnaast zit er bij de uitbetaling van divident een kosten aspect van 10% voor allerlei zaken omtrent het beheer van het pand, de financiën, enzoverder.

Andere kosten zijn mij nog niet bekend, aangezien ik net aan het rondneuzen ben kunnen deze er wel degelijk zijn. Antwoord Reinvest: Er zijn geen extra kosten, slechts 2% toegang en 10% platformkosten (maar het huurrendement is al netto dus het is niet zichtbaar voor beleggers).

 

Hoe inschrijven?

 

Ga naar de registratie link en vul je naam, e-mail adres en een wachtwoord in. De naam moet in deze gevallen overeenkomen met een id die in een latere fase wordt gevalideerd. 

Wanneer de eerste waarden zijn ingevuld en het formulier is ge-submit, dan volgt de verificatie e-mail. Akkoordeer deze.

Voor je deposits kan plaatsen moet er een validatie van je account plaats vinden. De KYC, oftewel Know Your Customer.

Ga naar je account in de bovenhoek en daar zie je de KYC verificatie optie.

Voor de verificatie dien je je geslacht, geboortedatum, telefoonnummer en land waar je woont op te geven. Doe een scan van de voor en achterkant van je paspoort of ID erbij en zet de verificatie daarmee in gang. Tot de verificatie is gedaan is het niet mogelijk om een storting te doen. De uiteindelijke inschrijving en verificatie was bij mij binnen 2 uur gedaan. En dat ook op een zaterdag. Vind ik super!

 

Risico’s? Garantie?

 

De daadwerkelijk verbinding tussen het project en de huurders wordt uitgevoerd door een Special Purpose Vehicle (SPV). Deze staat als legal entiteit buiten het platform en de investeerder. Deze SPV is verantwoordelijk voor het onderhoud, huurders overeenkomsten, verzekeringen en zo verder. Voor elk project wordt een SPV opgericht. Naast de noodzakelijke management zaken, dus voor het verminderen van de risico’s. Als een van de projecten, of het platform, faalt dan zullen de meeste andere projecten en investeerders niet geraakt worden.

En zoals Reinvest zelf in een blog uiteen heeft gezet, het uitlenen in leningen versus vastgoed heeft naar alle waarschijnlijkheid het mindere risico in vastgoed. Of dat voor alle projecten geldt, tsja. Volgens mij kan de gebruiker redelijk de afweging maken met de aanwezige informatie. Lees hier blog hier:

https://blog.reinvest24.com/2019/the-differences-between-investing-into-loans-and-real-estate-equity/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Loans_vs_equity

Ik mis toch die auto investeringen

 

Veel van mijn investeringen vinden plaats in een automatisme, er wordt een storting gedaan en volgens een set aan regels worden investeringen gedaan in leningen, aandelen, ETF’s en zo verder. Heerlijk. Er zijn daarnaast een paar handelingen die handmatig gedaan worden. Doelstelling is zo min mogelijke handelingen en zoveel mogelijk automatisme. Het platform van Reinvest24 is hier nog niet op voorbereid.

Verder is het minimale investeringsbedrag 100 euro per mogelijke investering. Dat is nogal wat. Persoonlijk zou ik liever een kleiner bedrag spreiden in meerdere investering. Voor deze 100 euro bijvoorbeeld 10 euro per investering, voor een totaal van 10 investeringsmogelijkheden. Meer diversificatie en minder risico bij niet vallen van je investering (wat geen passieve inkomst betekend, je geld heeft dan niets staan doen). Met een lagere investeringsmogelijkheid, wordt de drempel van participatie lager gemaakt. Wat uiteindelijk meer gebruikers betekend.
Antwoord Reinvest: We willen blijven streven naar minimale investering van 100 EUR om meer liquiditeit naar de secundaire markt te brengen. Je kunt op de secundaire markt handelen zonder minimum- of maximumlimiet. De secundaire markt biedt de mogelijkheid om te investeren via een creditcard, met behulp van de optie “Nu kopen”.

Dit schijnt heel normaal te zijn als ik bijvoorbeeld Crowdestate bekijk.

 

First Impressions do count

 

Een opsomming van de voordelen en nadelen die ik zo ben tegen gekomen.

 

Voordelen

Een helder en duidelijke interface, de informatie is goed te vinden.

Open voor iedereen, nou ja als je door de KYC kom

Er is zeker groei potentie, die moet echter wel zichtbaar worden voor de gebruiker. Anders gaat deze verder kijken.

Mede-eigenaar middels shares.

Risico verminderen via een aparte SPV per elke Vastgoed.

 

Nadelen

Persoonlijk ben ik meer van minder grote investering dan de 100 euro minimaal per project. Maar dan moet het aanbod ook groter zijn. Het aanbod is in de eerste paar dagen erg mager met drie projecten waar je kan inschrijven.

Het ziet er naar uit dat er geen Multi Factor Authenticatie (MFA) mogelijk is op dit moment. Antwoord Reinvest24: Er worden opties toegevoegd in een volgende release, echter de wanneer is niet bekend.

Alleen mogelijkheid van het storten middels een bankoverschrijving.  Helaas geeft een bankoverschrijving voor mijzelf best wat handelingen, ik moet voor buitenlandse overboekingen dit inplannen bij de bank, twee uur wachten en dan de overboeking doen. Dan duurt het nog 1 a 2 werkdagen. Niet echt prettig vind ik. Een directere methode als bijvoorbeeld Ideal, Paypal of Lighting betalingen zijn niet mogelijk. Antwoord Reinvest24: Er komt een directe credit kaart optie voor de secondaire markt (nu betalen). Een andere methode zoals Paypal is momenteel nog niet in de planning gezien de fees die hiervoor staan.

Verder mis ik de auto investeer mogelijkheid. Antwoord Reinvest24: Auto investeren komt waarschijnlijk binnenkort beschikbaar, hoewel ons bedrijfsmodel een beetje verschilt van onze belangrijkste concurrenten en we over het algemeen lagere risico’s hebben.

Over het algemeen denk ik dat er zeker potentie zit in het platform van Reinvest24, echter imho moeten er zeker nog wat stappen gezet worden. Persoonlijk zet ik liever geen investeringen op een online platform zonder een MFA optie te hebben. Zeker niet als deze groeien. Voor nu neem kijk ik het rustig aan.

Verder een redelijk jong platform met potentie kan een groot rendement brengen. Al met al zeker de moeite waard om te proberen.

 

Wordt vervolgd

 

Het platform is jong en zo is mijn ervaring ook. Ik ga het de komende maanden volgen en zal gedurende de reis samen met Reinvest24 de ontwikkelingen bijhouden.

 

Houdt rekening met de risico’s disclaimer.

 

Hoog risico investeren is in veel gevallen een hogere kans op hoger rendement, en daarbij ook een hoger risico dat de investering verloren gaat. Zo geldt dit ook voor crowd investeringen in Vastgoed via het Reinvest24 platform. Aanvaard de mogelijke risico’s, bekijk en stuur deze op tijd bij om ook dit risico te verminderen. Investeren op deze wijze blijft een groter risico dan sparen of zelfs beleggen, maar dan ook tegen hogere rendement. Als je dat risico niet wilt aanvaren of met een te groot gedeelte van je vermogen hier in stopt, dan heb je boter op je hoofd.

Risico investeringen dienen met een beperkt gedeelte van het vermogen te worden gedaan, en alleen wanneer dit gedeelte gemist kan worden.

Ik doe dit met maximaal 10% van mijn vermogen, en daar wil ik graag ook onder houden. 

 

Nieuwsgierig? Probeer het ook!

 

Vanaf 100 euro financier je al een deel van een Vastgoed project.

Hierbij een affiliate link om Reinvest24 te proberen. Oja, en op verschillende plaatsen klikbaar in de tekst.

 

Hebben jullie al ervaringen met Reinvest24?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *