Waar zijn die trading opdrachten stop Loss – stop limiet voor?

Voor zowel aandelen als crypto’s in mijn portfolio kan bij het handelen meerderen soorten opdrachten worden ingediend. Voor de passieve doelen zullen voor ETF’s, dividend aandelen en HODL crypto’s over het algemeen alleen perodieke aankoop (maandelijks) en incidentele verkoop opdrachten bij herbalanceren worden ingediend. Dat gebeurd vaak volgens de geldende markt prijs (market order), of anders tegen een limiet order die op een redelijk vast moment wordt ingediend (bijvoorbeeld einde van de maand). Dat laatste maakt het een actiever verhaal en kan net wat meer spanning met zich meebrengen om toch net wat meer te krijgen of minder te geven. Niet per se timing, maar er voor krijgen wat je er voor wilt hebben of uitgeven. Geduld is hierbij juist van belang. Het maakt niet uit als de limiet niet direct ingevuld wordt, als het in ieder geval geen dagorder betreft. Wanneer de limiet prijs wordt gehaald gaat de transactie alsnog door. Voor een passievere belegger moet de opdracht ook weer niet te lang blijven staan, zodat het vaste moment voorbij glipt.

Daarnaast, en misschien de voornamelijkste reden van stop orders, zijn de opdrachten om te beschermen tegen een zeer onverwachte markt. Bijvoorbeeld het wegzakken van aandeel ABC of crypto Xyz. Daarvoor zijn er stop orders. Na weer een grote correctie deze week, is het van belang eens naar stop loss of stop limits te kijken, en hun belang in het dempen van het effect van flinke correcties. Een verlies nemen is vaak beter dan meegaan tot de bodem. Let goed op bij welke aandelen je dit doet, voor het geval van dividend groei aandelen is de waarde van het aandeel niet direct interessant. In ieder geval wanneer het niet al te veel doet met de dividend uitbetaling. Die laat je staan bij een correctie, of koop je dan goedkoop bij….

Stop Loss.jpeg

Verschillende stop orders

Er zijn verschillende stop orders in de wereld. Effectief doen ze hetzelfde. Het hangt er vanaf welke broker of exchange je gebruikt wat de mogelijkheden zijn. Het is zeer de moeite waard om de stop functies in te zetten wanneer deze er zijn, want hiermee voorkom te grote verliezen als er een flinke daling wordt ingezet. Daar is deze functie voor bedoeld, een grote correctie opvangen. Bij een kleine correctie is verstandiger om te deze in zijn natuurlijk verloop te laten.

Een stop order wordt doorlopend ingesteld. Tegen een stop en/of limiet bandbreedte. Kies er voor om de waarde van het limiet altijd lager in te stellen dan het stop bedrag. De hele handel, of het nu de beurs of crypto’s zijn, is namelijk gebaseerd op vraag en aanbod. Door de prijs van het limiet lager in te stellen, heb je een grotere kans dat de verkoop ook daadwerkelijk wordt geëffectueerd. Zeker bij een snelle prijsdaling is een bandbreedte hanteren bij stop en limiet van belang om het vraag en aanbod te kunnen invullen. Is er immers geen vraag, dan blijft je verkoop order staan.

Stoploss

Een order opgeven die indien een aandeel stijgt of daalt het verlies moet beperken. Zodra de koers van een aandeel het “stop loss” niveau heeft bereikt wordt een vooraf gedefinieerde verkoop order naar de beurs verstuurd.

Stop limiet

Een stop limiet order is een doorlopende order met een stopprijs. Op het moment dat de koers de stopprijs raakt of overschrijdt, wordt de order als limietorder naar de beurs verzonden. Voor een kooporder dient het limiet hoger dan de stopprijs te zijn, en bij een verkooporder lager dan de stopprijs. In de regel worden orders pas geactiveerd door een op de beurs tot stand gekomen koers, dus houdt deze marge.

Sell order bij limiet

Deze order maakt het mogelijk om een automatische verkoop te activeren (sell order) als de waarde een gewenste waarde bereikt. Een verkoop limiet order kun je instellen op de huidige waarde van de aanschaf of op een gewenste waarde in de toekomst. Bijvoorbeeld: als de waarde van zakt onder koerswaarde dan moet een verkoop worden geactiveerd, of tegenovergesteld een verkoop order als de waarde een hoger punt bereikt om je winst te nemen. De verkoop order kan voor hetzelfde aantal echter in èèn richting ingesteld worden. Je kan niet 80 aandelen verkopen tegen een bepaalde lagere prijs EN dezelfde 80 verkopen tegen een hogere prijs.

Trailing stop order

Bij deGiro is ook de mogelijkheid van een dynamischere stop order namelijk de trailing stoporder.

Een trailing stoporder is een order met een variabele stopprijs, met andere woorden een dynamisch limiet die meegaat met de prijs van het aandeel. De dynamiek wordt bepaald door de stopprijs en het stopniveau in percentage of absolute prijs. Als de prijs van een aandeel weg beweegt van de gekozen stopprijs, beweegt het stopniveau mee. Als de prijs voor het aandeel toeneemt, dan zal de stopprijs meebewegen om in de vooraf bepaalde afstand te blijven, of te herstellen hoe je het wilt zien. Als de prijs voor het aandeel lager beweegt en de afstand tot de stopprijs lager wordt, blijft de stopprijs hetzelfde.

Bitvavo

De huidige exchange heeft momenteel geen stop loss of stop limit order mogelijkheid. Wat je wel kan doen is per crypto een limit order geven volgens een good til canceled (vergeet ook niet de optie Post-only optie) te geven voor het bedrag wat je limiet is en voor de hoeveelheid die je daarmee wilt laten gaan. Een Good Til Canceled limietorder is de meest gebruikte limietorder en heeft de volgende kenmerken: de order wordt minimaal uitgevoerd tegen de vooraf aangegeven prijs of voor een betere prijs. Door de Good Til Canceled blijft de order net zolang in het orderboek staan totdat de order is uitgevoerd of wordt geannuleerd. Sinds kort is in het portfolio overzicht je valuta nog zichtbaar al heb je een order uitstaan. Dat maakt het alleen mooier om te gebruiken.

StoplimitBitvavo.png

Mocht er een whale voorbij komen waardoor de markt een flinke duikeling maakt dan wordt rond het moment van de prijs limiet een order geplaatst. Let wel: er moet wel iemand zijn de prijs wilt geven. De order wordt alleen maar uitgevoerd wordt voor de opgegeven limiet prijs.

Ook traden via het steeds groeiende aanbod van Bitvavo? Gebruik deze link en begin vandaag nog met traden! Via de affiliate link hebben we er beiden wat aan 😉

deGiro

Bij deGiro zitten de verschillende type orders in het verkoop scherm. Kies bij het type voor Stoploss of Stoplimit order (zie screenshot). Vul daarbij het bedrag voor het limiet en de stoploss in (of alleen de prijs van de stoploss), de aantal waar het overgaat en zet de orderduur op doorlopend. Standaard staan de orders op dagorder, en dit zal betekenen dat aan het einde van de handelsdag je stop order verdwijnt uit het orderboek. Over het algemeen is dat niet de bedoeling.

deGiro-Stoplimit

Stop

Het aantal woorden voor deze post is bereikt. De stop limiet voor deze post gaat in 😉

Gebruiken jullie stop loss of limiet orders om je portfolio te beschermen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *