Investeren in Crypto: mijn ervaring met crypto investeringen via Bitvavo

Een investering heeft pas een waarde in euro’s wanneer je uitstapt, of deze waarde nu een winst of verlies geeft op de investering. Voor nu wordt deze winst of verlies voornamelijk in de euro of dollar gemeten. Momenteel is deze soort van valuta de gene die het ‘meeste waarde’ heeft voor ons economisch systeem. Daar proberen diverse crypto’s wat aan te doen. Je kan er verder pas iets uithalen als je er in zit en dus mee doet.
Er is daarnaast een andere achtergrond om te investeren in crypto’s, en dat is kennis en de toekomst. Vooruitgang en kennis is sowieso winst, wie er nu de ‘winnaar’ is of niet. Crypto’s zijn extreem volatiel. Je inzet verdampt waar je bij staat of gaat skyrocket to the moon als je een tweede keer knippert met je ogen. Dat betekent een spannende rit en vooruitgang, wie wil er dus niet aan meedoen? Een beetje vertrouwen krijgen in zo’n snelle digitale wereld is dan prettig. Waar kan je die beter vinden dan bij een Nederlandse Exchange (formerly known as broker). Daar zit ik nu bijna een jaar bij voor de crypto portfolio, en dus is het tijd dat we daar wat dieper op in gaan in deze post.

Hmm… Bitvavo zeg je?

Deze Nederlandse ‘cryptobank’ is sinds begin van het jaar getransformeerd naar de eerste en enige Nederlandse crypto exchange. Bitvavo heeft de mogelijkheid met een gratis account euro’s storten (inclusief two factor authenticatie en verificate) en in een redelijk lijst van crypto’s (als ik goed tel 48 op dit moment) 24x7x356 (of 366 in schrikkeljaren ;)) te handelen, aan te schaffen en te verkopen. Stortingen middels iDeal of overboeking. Er is een trade fee voor het verhandelen, en voor sommige munten is er een opname fee. Zie de fee’s hier.
Normaliter is er een aparte wallet vereist voor iedere crypto valuta. Bij Bitvavo is de optie een soort offline wallet (aka cold wallet) te gebruiken die door Bitvavo beheert wordt. Door afgesloten te zijn van het internet en zijn deze niet prooi voor online hacks. Besef wel dat je niet zelf de directe controle hebt over de crypto’s, je kan niet direct overmaken voor het kopen van een pizza in Bitcoins. De beveiliging is in dit geval uitbesteed aan Bitvavo. Het storten of opnemen naar eigen wallets is ook geen probleem bij Bitvavo.

BitvavoLogo

Het verplaatsen van de crypto’s gaat super snel, dus je merkt er niet weinig van als je niet direct betalingen wilt doen in crypto’s (het verhandelen is wel mogelijk). Verder heb je bij Bitvavo de mogelijkheid van een simpele interface en de advanced interface aan de exchange. Waar de standaard en simpele interface voor de beginner en fire and forget investeerders is. De advanced is waar de actie en toolset is om in kortere termijn meer te doen met je investering. Dit gaat ten kosten van de tijd die je moet investeren, die is voor deze manier van investeren wat hoger. De risico’s zijn daarnaast ook hoger, aangezien je aan het gokken en timen bent. Maar spannend is deze zeker.

Crypto

Het gedachtegoed van de crypto’s is in mijn ogen een van de belangrijkste pijlers voor het bestaan, en de investering. De decentrale controle in plaats van de gecentraliseerde controle door alleen (centrale-)banken en financiële instellingen. Die, de gecentraliseerde instanties, hoge kosten hebben en langzaam te werk gaan. Denk maar aan het nog steeds deels onmogelijke van overboekingen die in het weekend direct uitgevoerd worden en zichtbaar zijn. Door de Blockchain van crypto’s publiek leesbaar (by design zouden deze niet aan te passen zijn) te hebben op een P2P netwerk zijn deze snel en efficient te gebruiken voor transacties. Naast dat cryptocurrency een vruchtbare bodem voor de actieve durf investeerders, is het daarnaast gewoon een consumer dingetje. Of eigenlijk ding. Met de meeste consumer gerelateerde endeavours is techniek in veel gevallen niet de doorslaggevende factor. Wat denk je over VHS versus Video 2000, het is niet de technisch superieure versie die hier “gewonnen” heeft. Daarentegen als het niet gebruikt wordt, wordt het sowieso geen succes.

Crypto's

De crypto koersen zijn zeer volatiel, en over heel lange termijn van een decennium weten we nog niet wat er gaat gebeuren. Van de effecten beurs weten we met enige zekerheid dat die uiteindelijk weer omhoog gaat. Het enige onzekere aan crypto, is dat er onvoldoende bekend is om te bepalen of dit ook hier geldt, of wat de toekomst überhaupt is. Ik heb er in ieder geval vertrouwen in, we staan nog in de steigers.

Portfolio

Ik heb voor de diversificatie meerdere coins in mijn portfolio zitten. Het aandeel onderling verschilt door de aantallen en de waarde van de coins. In vergelijking met Bitcoin zit er weinig VET in het portfolio. Kijk je naar de aantallen is het een paar honderste van 1 BTC in vergelijking met honderden VET’s. De waarde van begin 2018 naar begin 2019 is knap in elkaar gedoken. De laatste maanden is de weg langzaam naar boven te vinden. Met uitschieters van de afgelopen dagen. Hier zit de mogelijkheid op korte termijn te investeren, en wat schuiven tussen afhankelijk van de markt en richting van de crypto’s tegen over elkaar. Over het algemeen zal ik mijn posities handhaven voor de langere termijn.
De volgende coins zitten in mijn portfolio met de verdeling onderling tussenhaakjes:

XRP/Ripple (28,38%)
XLM/Stellar (18,40%)
ADA/Cardano (16,48%)
BTC/Bitcoin (16,44%)
MIOTA/IOTA (12,44%)
TRX/Tron (6,52%)
VET/VeChain (1,34%)

Eerder in het portfolio maar er inmiddels uit:
EOS
Verge (XVG)
Daar had ik geen verbinding mee. Emotie? Wie weet 😉

Dit portfolio heb ik voornamelijk om ‘mee’ te doen, en niet om snel rijk te worden. Daar zit simpelweg niet genoeg in qua investering, en daarnaast heb ik niet de tijd om heel actief bezig te zijn. Het lijstje bevat volgens mij crypto munten die gezien hun achtergrond en doelstelling zeker de moeite waard zijn (zie de links voor verdere informatie). Je moet in ieder geval een keer de keuze maken als je wilt instappen. Ik sta momenteel op een minus percentage ten opzichte van de investeringen. Dat heeft voornamelijk met vorig jaar te maken. De laatste weken zijn na een stabiele periode weer wat volatieler met groei. Eens kijken of er wat limit orders zijn die gepakt kunnen worden. Voor de rest is het HODL. En zie verder ook de risico disclaimer.

Bitvavo Advanced Voordelen

Een groot voordeel van de advanced (en dus de exchange) is dat je order kan inboeken tegen een bepaalde prijs.

Bitvavo geavanceerd.png

Een zogenaamde limit order. Bijvoorbeeld je coins verkopen op een bepaalde prijs (minimum of een maximum die je voor ogen hebt) of aankopen van een bepaalde coin op een lage stand. Deze kan je op verschillende manieren doen, maar een verkoop opdracht in boeken tegen een good til canceled (icm met post-only of niet direct invulbaar) geeft je de mogelijkheid jouw limieten op te geven en de maker tarieven, of fees, te hanteren. Een Maker fee is van toepassing indien je order niet direct zal worden uitgevoerd en liquiditeit toevoegt aan het orderboek (zal veelal het geval zijn bij limiet orders). De fees iets minder dan de directe taker fees, zie https://support.bitvavo.com/l/nl/article/23841kfeld-transactiekosten-digitale-valuta voor het overzicht.

Bitvavo - Advanced scherm

Een tip de hoeveelheid dient een heel aantal te zijn. Wel gek aangezien je best wel achter de comma werkt in crypto’s.

Meer informatie over de good til canceled: https://support.bitvavo.com/l/nl/article/4yk2odgynw-good-til-canceled.

Het enige nadeel dat ik heb kunnen vinden in vergelijking met de situatie voor de introductie is dat het rechtstreeks verhandelen van crypto tegen crypto niet meer mogelijk is. Eerst kon je in de standaard interface bij een koop of verkoop in plaats van euro’s, een andere crypto nemen. Dus rechtstreeks handelen van TRX naar XLM bijvoorbeeld. Nu is er een tussenstap in deze weg, eerst verkoop naar euro of BTC en dan aankoop naar XLM. En dus transactie kosten.

Houdt rekening met de risico’s disclaimer

Hoog risico investeren is in veel gevallen een hogere kans op hoger rendement, en daarbij ook een hoger risico dat de investering verloren gaat. Zo geldt dit ook voor crypto investeringen. Daarnaast zijn crypto’s extreem volatiel. Je inzet verdampt waar je bij staat of gaat skyrocket to the moon als je een tweede keer knippert met je ogen. Een investering heeft pas een waarde in euro’s wanneer je uitstapt, winst of verlies.

Je investeringen zijn hier net zo veilig als de levensduur van het platform en de veiligheid die deze bieden. Aanvaard de risico’s, bekijk en stuur deze op tijd bij om ook dit risico te verminderen. Crypto’s blijft een groot risico, veel groter dan sparen of zelfs beleggen. Als je dat risico niet wilt aanvaren of met een te groot gedeelte van je vermogen hier in stopt, dan heb je boter op je hoofd.

Risk

Risico investeringen dienen met een beperkt gedeelte van het vermogen te worden gedaan, en alleen wanneer dit gedeelte gemist kan worden.

Ik doe dit samen met P2P leningen met maximaal 10% van mijn vermogen, en daar wil ik graag ook onder houden. De crypto’s zijn het kleinste gedeelte van deze 10%.

Nieuwsgierig? Probeer het!

Vanaf een paar euro-cent financier je al een deel van crypto’s.

Hierbij een affiliate link om Bitvavo te proberen. Oja, en op verschillende plaatsen klikbaar waar Bitvavo staat.

Probeer het.

 

Hoe denken jullie over crypto’s?

3 gedachten over “Investeren in Crypto: mijn ervaring met crypto investeringen via Bitvavo”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *