Investeren in P2P Leningen: Mijn jaar investeren bij Mintos ervaring

De titel klinkt bijna als een jaaroverzicht, ben inmiddels zo goed als een jaar aan het investeren bij Mintos en wil eens de balans op maken in een blog post. Ik gebruik Mintos voor wat hoger rendement met een klein gedeelte van mn vermogen zodat dit gedeelte niet niets staat te doen. Een jaar investeren op Mintos heeft een rendement gebracht van 10,59%. Probeer dat rendement maar eens te vinden bij een spaarrekening. Verder, een stabiele maandelijkse rente inkomst waar je niets aan hoeft te doen. Deze wordt direct terug geïnvesteerd. Alles bij een toegankelijk platform met de marktplaats, autinvest, buyback, Ideal inboeken, MFA en terugboeken naar een vaste tegenrekening.

Balans opmaken dus! Normaal iets regelmatiger, maar die vindt je in de maandoverzichten.

Hmm…. wat…Mintos zeg je?

Mintos is een P2P investerings (Aka P2P Lending) platform waar je kan investeren in leningen. Opereert vanuit Letland. Leningen bestaan in meerdere leningssoorten, valuta’s, landen, via verschillende aanbieders, tegen bepaalde percentages, met een risico vermindering (aka buyback) en nog veel meer waarde waar je op kan richten of uitfilteren. Alles samengepakt in een makkelijk en snel platform.

Mintos-Open

Met een platform bedoel ik een soort marktplaats waar investeerders en aanbieders van leningen samenkomen. De aanbieders en leners komen uit een groot gedeelte van Europa, Afrika, Rusland en Azië. Handel in euro’s of andere valuta’s (ik zelf houd het bij Euro’s). Een rentepercentage van 10 tot 15 procent is in een groot gedeelte van de landen buiten Nederland niet ongewoon.

Mintos zelf is in deze meer de facilitator van het platform. Hoe wel Mintos in de nabije toekomst zich ook meer bezig gaat houden met bankzaken. Op dit platform kan je investeren in leningen in de meest brede zin van het woord, van kortlopende kredieten tot hypotheken: als investeerder kun je deze leningen financieren. Er bestaat ook een secundaire markt, waar investeerders onderling hun leningen kunnen verhandelen. Dit is meestal wel een lening waar de originele investeerder vanaf wilt. Je kan investeren in leningen met een Buyback garantie. Dit betekent, dat indien de lening na 60 dagen niet of te laat afgelost, dan koopt de aanbieder de lening van je terug. Inclusief de verloren rente tot het moment van buyback (rente en late fee)

Wat is dat een P2P investeren / Lending?

De quote vanaf Wikipedia: Peer-to-peer lenen is een wijze waarop leners en uitleners een geldtransactie kunnen uitvoeren zonder tussenkomst van traditionele financiële instanties, zoals banken. Zowel leners als uitleners zijn individuele particulieren. Het internet heeft peer-to-peer lenen mogelijk gemaakt door het samenbrengen van leners en uitleners. Een typisch leencontract behelst meerdere uitleners en één lener (many-to-one), zodat een eventueel risico op niet-terugbetalen wordt verkleind.Het voornaamste risico bij P2P lending is dat kredietnemers hun lening niet meer kunnen terugbetalen. De meeste platformen bieden hier kwalificatie van kredietwaardigheid van de lener. Bijvoorbeeld bij de kwalificaties van uitgaven, inkomsten, leeftijd, bestedingsruimte en eerdere leningen (en betalingsgedrag) worden meegenomen. Zo ook bij Mintos. Als er toch een lening niet wordt afgelost bieden veel van deze platformen een terugbetaal/terugkoop optie. Hoewel dit niet moet worden gezien als een heilige graal van risicodekking. Indien het leenplatform onderuit gaat, is die buyback ook niets meer.

Passive

Investeer Strategie

Zoals bij veel andere methoden van investeren, is bij P2P lending diversificatie en automatisme een belangrijke eigenschap. Naast het hebben van een budget dan.  Zo ook bij Mintos. Een van de belangrijkste instellingen voor een investeerder op het Mintos platform is de auto invest. De auto invest functionaliteit zorgt voor het automatisch (so it’s not just a clever name) toepassen van je investeer strategy. Wanneer actief dan. De auto invest is de tool van dit platform om zonder al te veel moeite en aandacht, je investeringen op de voor jouw efficiëntste manier weg zet. Komt er een investering beschikbaar welke voldoet aan een van je strategie, dan wordt deze automagisch weer terug geïnvesteerd. Wil je een minimaal bedrag beschikbaar hebben die je weer kan opnemen, of tijdelijk geen her-investeringen doen (I wonder why), dan kan je een minimaal beschikbaar bedrag of de auto invest uitschakelen. Hier geldt wederom hoe langer je in de markt bent, hoe meer opbrengst je zal hebben. Strategie-meervoud, aangezien je er zeker meerdere wilt hebben. Je wilt gebruik maken van meerdere strategie die in een orde van prioriteit worden behandeld. Past geen beschikbare lening in de eerste, ga dan naar de tweede enzoverder tot dat er een strategie en een beschikbaar leningsdeel een match hebben. Dus bouw de strategien met deze gedachte op.

Mintos-Returns

Wat kan je doen met Auto Invest?

Je kan auto invest instellen op de diverse criteria, bijvoorbeeld valuta, lening provider rating, buyback garantie, termijn, primary of secondary market enzoverder. Van alles om voor jouw strategie te werken.

Anderzijds kan je bijvoorbeeld heel hoog risico voor de lener (de rente die de lener betaald, de APR bij Mintos), lener-platformen, eerder betalingsgedrag van de leennemer, of het leenplatform, of soorten leningen waar je niet in wilt investeren uitsluiten. Voor je persoonlijke sentiment of nog meer risico verminderd (= lagere rendement). Dat hoort bij het investeren bij het Mintos platform, onderzoeken en voor jezelf de keuze maken. Af en toe reflecteren en bijsturen. Net als de termijnen. Niet al te veel. Maar gebruik je niet deze regels, of kijk ze na, dan heb je een hoger risico te investeren in leningen met woekerrentes, wanbetalers, leners die in problemen komen en ga zo maar verder. Hoger risico, is een hoger risico op het verlies van de investering, en problemen bij de leningnemer.

Strategie in het jaar Mintos

Op dit moment ben ik mijn vierde kwartaal  aan het afronden op het Mintos platform. Ik heb momenteel een opbrengst van 10,59% op een investering van net boven de 1250 euro. Gedurende het jaar beweegt de rente opbrengst zich rond 10,58 en 10,64%. Dit is mede afhankelijk van het aantal openstaande of late leningen. Ik investeer bijvoorbeeld niet in alle landen, alleen in euro om valutarisico niet mee te nemen, niet bij lage score van lener platformen (ik stop bij B) en houd ik de investeringen qua effectieve rentes voor de leningnemer niet al te hoog. Verder zorg dat ik redelijk snel uit kan stappen (maximaal 3-6 maanden, plus eventueel 60 dagen buyback voor een gedeelte), en de leningen verspreid zijn over meerdere aanbieders. Per maand vloeit er zo’n 9-10 euro groei terug in de investeringen. Deze neem ik ook mee in mn maandoverzichten.

Ik heb de volgende auto invest strategien:

Mintos-Auto
Allereerst de prio 1 van percentage 10-19% tot maximaal 6 maanden. Hou hier rekening van mogelijke late periode van 60+ dagen. Die gaan lopen tot de Buyback. De strategien investeren van 10-15 euro, dat is de gene waarbij het minst openstaand open blijft. De tweede met een lager rente ratio. De derde op de secondaire markt. Die laatst nog korter. Verder in de strategien zijn buyback (alleen buyback), rating tot B en de diversificaties ingeschakeld.

Waarom meerdere? Als de prio 1 niet valt, dan in de prio 2 enzoverder. Zo is de kans dat geld niet staat te doen, nog meer geminimaliseerd.

Belangrijk is dat je de strategien loslaat en lekker zijn werk laat doen. Kijk eens per zoveel tijd (bijvoorbeeld eens per 6 maanden) opnieuw naar de strategien. Nieuwe leenplatformen zitten niet direct actief in bestaande auto invest strategien, pas deze aan en kijk of de diversificatie instelling nog juist staat. Net zo voor het maximaal investeringsbedrag. Let op met de diversificatie, staat deze verkeerd dan gaat het gruwelijk mis met de auto invest strategie. En let op de termijn van de lening, doe een maximum van een paar maanden. Anders staat je investering tot een lange tijd vast…. Daar heb je niets aan indien er toch iets mis gaat.

Houdt rekening met de risico’s disclaimer.

Hoog risico investeren is in veel gevallen een hogere kans op hoger rendement, en daarbij ook een hoger risico dat de investering verloren gaat. Zo geldt dit ook voor P2P investeringen via het Mintos platform. Je investeringen zijn hier net zo veilig als de levensduur van het platform, de verlener of de leningnemer. Aanvaard de risico’s, bekijk en stuur deze op tijd bij om ook dit risico te verminderen. P2P Lenen blijft een groot risico, veel groter dan sparen of zelfs beleggen. Als je dat risico niet wilt aanvaren of met een te groot gedeelte van je vermogen hier in stopt, dan heb je boter op je hoofd.

Risico investeringen dienen met een beperkt gedeelte van het vermogen te worden gedaan, en alleen wanneer dit gedeelte gemist kan worden.

Ik doe dit met maximaal 10% van mijn vermogen, en daar wil ik graag ook onder houden. Ik ben namelijk ook benieuwd hoe een P2P platform zich gaan houden in een flinke correctie dan wel recessie.  Of dat dit soort platformen alleen levensvatbaar zijn gedurende een alles gaat goed cultuur. Zo lang bestaan die platformen nu ook weer niet dat deze de laatste economische crisis hebben meegemaakt.

Nieuwsgierig? Probeer het!

Vanaf 10 euro financier je al een deel van een lening via Mintos.

Hierbij een affiliate link om Mintos te proberen. Oja, en op verschillende plaatsen klikbaar waar Mintos staat.

Probeer het. Gegarandeerd meer rendement dan niets doen 😉

Mintos-Ideal

4 gedachten over “Investeren in P2P Leningen: Mijn jaar investeren bij Mintos ervaring”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *