Veelvoorminder Boekreport Nummer 1 – de Beleggingsillusie

In een nieuwe categorie op dit blog wordt een kort boekreport bijgehouden van boeken die mijn leeslijst zijn gepasseerd. Dan vooral de boeken passende bij het onderwerp waar dit blog over gaat. Het kan voorkomen dat er dus een tijdje geen boekreport wordt bijgehouden aangezien er regelmatig een boek uit een andere genre wordt gelezen. We zullen aan het eind van het jaar eens kijken, wat deze categorie heeft toegevoegd en of deze kan blijven bestaan. En of een boekreport überhaupt bij mij past. Genoeg introductie, on with the bookreport. In dit eerste deel “De beleggingsillusie”. Meer na de break 😉

De Beleggingsillusie van Marius Kerdel en Jolmer Schukken (2014)

De belegginsillusie

In hoofdlijnen brengen de schrijvers hun de casus voor passief indexbeleggen. Dat doen ze in een lekker toegankelijk geschreven boek, die je in twee delen op een reis neemt in het beleggingslandschap. Met een uiteenzetting van de basis beginselen, definities en beleggingstermen.

Allereerst gaat de eerste (bijna) helft van het boek over de beleggingsillusie, aan de hand van vertellende voorbeelden worden de valkuilen als market-timing, hoge kosten van fondsen geïntroduceerd. Wat is er mis, kan er misgaan en gaat er mis. Waarom sta jij de belegger, niet centraal. In ieder geval niet zo centraal dat we transactiekosten blijven maken om maar niet die ene kans te missen. Statistieken en cijfers onderbouwen dat de particuliere belegger het vaak aflegt in vergelijking tot de markt.

Het tweede deel de beleggingsoplossing gaat over de lessen die je kan gebruiken om het beleggen tot een succes te brengen, en dan voornamelijk voor, en door jou en ik – de particuliere belegger. Middels praktische voorbeelden wordt ingegaan op het verminderen en beperken van risico’s, kosten en het in bedwang houden van jezelf. Het gereedschap voor het beleggen voor iedereen. En dan voornamelijk door gebruik te maken van de buy-and-hold strategie van passief indexbeleggen. En jawel daar zijn deze passieve index trackers voor, lage kosten, laag risico en voor de lange termijn. Nou ja…. mits je jezelf in bedwang kan houden, en dan vooral je emotie, in tijden van correcties, recessies maar ook deals die “too good to be true” zijn.

Lessons Learned

Een bevestiging van de regels omtrent investeringen, namelijk de volgende hoofdregels als lessen

  • Verminder risico’s, diversificatie van de indexen zijn hier de oplossing in het boek,
  • Beperk kosten, aangezien de kosten het rendement enorm drukken (en in de zakken van fondsmanagers verdwijnen). Wederom indexbeleggingen aangezien deze over het algemeen lage kosten (in ieder geval de laatste jaren is het aantal alleen groter geworden). Verder is de keuze van broker hier natuurlijk belangrijk,
  • Emotie in bedwang houden, en voornamelijk in combinatie van een lange beleggingshorizon. Houdt vast aan die indexers in correcties aangezien op de lange termijn de beurzen meestal zijn gestegen (oja…die in het verleden behaalde resultaten).

Conclusie

Met deze hoofdregels kan ik het zeker eens zijn. Het boek leest lekker door en is toegankelijk geschreven, zonder beleggingservaring is het boek zeker ook te volgen. Nu denk ik persoonlijk dat er wel degelijk iets anders bestaat dan alleen in indexen te investeren. Zie hiervoor ook mijn eerdere posts over mijn beleggingskeuzes. Dit ligt wel aan a) de hoogte van je vermogen en b) je doelen en dan met name de duur van de horizon. En blijf rekening houden met het beperken van de kosten en emoties. Zeker met de aankomende recessie (de markt gaat tussen een half jaar en jaar reageren), is het grootste aandeel indexen, en afhankelijk van je leeftijd een groter wordend gedeelte in (gespreide overheids-)obligaties, een veilig scenario. Wil je ook nog wat passief inkomen, dan ook een percentage dividend groei aandelen toevoegen. Maar hier geldt een hoger rendement is een hoger risico.

Wil je dit boek ook lezen?

Volg deze affiliate link naar het boek op Bol.com. Andere boeken, zie mijn (verse) Pinterest. Bijvoorbeeld https://pin.it/hkvms6fj5pf74l voor dit boek.

 
Welk boek heb jij het laatst gelezen over een persoonlijk financien onderwerp?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.