Maandoverzicht – December 2018

Daar is die dan! Het laatste maandoverzicht van 2018. December is al even een paar dagen voorbij, en nu dan zijn de standen compleet. Even het poedersuiker van mijn toetsenbord afvegen en dan aan de gang. De nettowaarde heeft een bescheiden groei laten zien. Toch is deze maand niet het duurste geweest van mijn jaar. Eigenlijk nog best wel in kunnen houden voor een december. De beurs heeft flinke volatiliteit laten zien in, maar dat heeft niets veranderd aan mijn strategie. Daar heb ik een wat langer doel voor ogen. Kosten van de decembermaand met de feestdagen zijn netjes binnen de perken gebleven. Boodschappenbudget is een 5 euro boven de grens uitgekomen. Kado’s voor de kinderen met de Sint en Kerst ligt iets hoger dan andere maanden. Verder een december uitgaven voor een klein vuurwerkpakketje van 50 euro… voor de kinderen echt waar…..Is trouwens wat anders dan die super bedragen die ik in de omgeving en nieuwsitems voorbij zag/hoorde komen. Over nieuwsites, is journalistiek trouwens nu alleen maar sensatie geworden? Anyway, laten eens naar de stand van december kijken.

upanddown
Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geinvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Verder een passief inkomsten overzicht voor de dividend en rente rendement.

Maandoverzicht December 2018

Financieel

Het financiele gedeelte van de maand december:

Verschil Netto Waarde  € 672,92
RateToGoal  37%
Gespaard  € 600
Investeringen  € 560

Een bescheiden groei, met een nette 11,5K als totaal voor 2018. Voor zo een turbulent jaar fijn. RtG voor december is op de valreep 37%, wat het jaar gemiddelde op 36% brengt. Nice zo dicht bij het gemiddelde doel van 36%, namelijk precies gehaald! De nettowaarde is verder alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles en Crypto portfolio opgeteld.

In deze maand heeft een invloed gehad: De vaste en variabellen lasten budgetten zijn over het algemeen binnen de gestelde budgetten gebleven, met een kleine overschrijding van het boodschappenbudget en de kids (die cadeautjes moeten ergens vandaan komen). En met stip de invloed van de beurs. Gewoon vasthouden aan de strategie en weer verder. Nou ja, als er wat over is, is het natuurlijk gewoon koopjesmarkt in vergelijking tot een groot gedeelte van 2018. De crypto’s zijn eigenlijk de hele maand wel rond het zelfde niveau blijven hangen (met wat piekjes en dalen). Niets bijzonders hier te vermelden.

Dividend en P2P rente inkomsten

Ik beleg voor het grootste gedeelte in ETF’s, minimaal is obligaties en het overige wordt in een aandelen gedeelte gestopt wat ik aan het opbouwen ben voor maandelijkse dividend spreiding. Goed te zien dat het overzicht lijkt op een stabiele maandelijkse dividend. Eventuele dividendbelasting en servicekosten waar van toepassing verwerkt met de getallen.
P2P rente inkomsten betreffen de maandelijkse rentebetalingen vanuit Mintos en Lender&Spender. Hoewel ik in de laatst genoemde voor nu niet meer actief investeer. Waarom? Dat staat hier. Maar toch is hier ook een maandelijkse uitkering en telt elke cent mee in het overzicht. De P2P rente inkomsten lopen deze maand dus wat terug, maar dat komt wel weer terug met andere investeringen.
De andere passieve inkomsten: Euroclix heeft deze maand weer 70 euro uitgekeerd. Altijd fijn.

Jaar Maand Dividend P2P Rente Totaal
2018
Januari  € –  € –  €-
Februari  € –  € –  €-
Maart  € –  € –  €-
April  € –  € –  €-
Mei  € –  € –  €-
Juni  € 1,15  € 4,52  €5,67
Juli  € 5,10  € 7,11  €12,21
Augustus  € 0,35  € 7,46  €7,81
September  € 3,82  € 8,15  €11,97
Oktober  € 5,65  € 8,28  €13,93
November  € 4,18  € 8,64  €12,82
December  € 6,85  € 6,91  €13,76
Totaal  € 27,10  € 51,07  €78,17

Stabiliteit, spreiding over de maanden en dan groeien is het credo. Volgens mij is stabiliteit en spreiding nu goed zichtbaar. Laten we dan eens gaan richten op groeien. De tientallen zijn in ieder geval stabiel in de totaal kolom zichtbaar. Nu als doel in 2019 omdat ook voor de dividend inkomsten te doen.
Passive

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een kleine financieel aspect. Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

Jaar Maand Elektra Gas
2018 Verbruik
Juni  € 37,71  € 27,13  € 10,58
Juli  € 43,69  € 20,08  € 23,61
Augustus  € 43,55  € 20,59  € 22,96
September  € 47,05  € 20,14  € 26,91
Oktober  € 57,19  € 16,53  € 40,66
November  € 97,53  € 18,16  € 79,37
December  € 142,43  € 28,00  € 114,43

In december is de Tado nog vaker aan het werk gezet, waardoor het gasgebruik voor de afgelopen maand inmiddels op 131 kuub (!!!) is uitgekomen. Dat is 39 kuub meer dan in november. De temperatuur gemiddelden tussen die maanden is miniem, 0.7 als ik weerstatistieken mag geloven. Mijn hoofdverwarming is vloerverwarming. De stelling die heerst bij verwarmen met vloerverwarming is dat met de kou het verschil niet al te hoog moet worden, aangezien dit ten kosten gaat van het comfort en resulteerd in veel stookkosten aangezien er flink overbrugt dient te worden. Realiteit lijkt te zijn, dat dit niet het geval is voor mijn situatie aangezien ik dit in december heb uitgeprobeerd door een minimaal verschil te hanteren van 0,5 graden. Tuurlijk telt ook mee dat er een kerstvakantie was, maar in november ook een week weg. Ik ben weer teruggegaan naar weg en nacht (22:00-6:00) 19 graden, en aanwezig 20 graden (met een aanvoer van 48 graden). Dit lijkt het verbruik wat te verminderen en niet ten kosten van het comfort (voor mij dan). Ik heb nog onvoldoende gegevens om een conclusie te maken voor deze paar dagen. Als er nog tips zijn, dan hoor ik deze graag.
Vooralsnog onder het maandbedrag qua verbruik, dus dat ziet er nog goed uit. Zoals het er nu uitziet houd ik nog steeds een maandtermijn en een half over qua verbruik rond de jaarrekening. Begin februari ga ik eens kijken of de termijn dan al aangepast kan worden zodat de “buffer” niet te groot wordt, en er nu al gebruik kan worden gemaakt van de voordelen. Aangezien er ook nog een welkomstbonus komt in juni (bij de jaarrekening). De tarieven staan nog vast tot juni, dus wellicht dan nog de schok 😉
enrgiegebruik

Mijn idee over deze maand

Dividend en P2P rente inkomsten geven een stabiele passieve inkomst. De nettowaarde heeft een bescheiden groei laten zien. Deze maand is niet het duurste geweest van mijn jaar, terwijl ik dat eigenlijk wel had verwacht. De beurs heeft flinke volatiliteit laten zien in die laatste paar weekjes, maar dat heeft niets veranderd aan mijn strategie. Daar heb ik een wat langer doel voor ogen. In de statistieken zie ik liever alleen groen, maar voor de langere termijn is mi een correctie gezond. Januari wordt nog wel eens als graadmeter voor het gehele jaar gezien, dus zeker benieuwd wat het portfolio gaat doen. Sowieso gaat januari wel voor meer onderdelen een graadmeter worden voor 2019, wat betekenen al die wijzigingen in belastingland voor de inkomsten en uitgaven. Verwacht in de persoonlijk situatie niet zo veel, maar we zullen het zien bij het volgende overzicht.
Tot dan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.