De doelen van 2019, voorwaarts!

Een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor 2019.

Happy New Year

Zoals in het terugkijken van 2018 al gestart en beschreven, de doelen voor 2019 worden voorzichtig geformuleerd. Een goed klusje voor de 1ste van januari, dus bij deze wil ik mijn doelen voor 2019 vastleggen. Aandacht voor doelen is naast het verschaffen van inzichten een van de belangrijkste pijlers voor gezonde persoonlijke financiën. Zonder doelen is het onmogelijk om te investeren, te groeien en imho is het ook bij schrappen in uitgaven onmisbaar. Het belangrijkste voor de doelen is, maak de doelen SMART. Stel een specifiek doel (of eigenlijk meerdere), maar deze meetbaar (Excel to the rescue) en stel realistische doelen (als je 60K per jaar verdien, ben je niet binnen een jaar miljonair). Probeer verder dit tijdgebonden te doen, bijvoorbeeld deze maand, dit kwartaal, dit halfjaar, dit jaar, volgend jaar. Als er gelegenheid bestaat ga ik zeker over de doelen heen. Maar wil persoonlijk vooral werken met realistische en haalbare doelen. Kom liever in de buurt van een realistisch gesteld doel dan compleet de  plank misslaan.

Dat maakt allemaal de volgende 2019 lijst

Nettowaarde

Voor 2019 een groei realiseren van minimaal 15K (realistisch doel). Einde van 2019 dient mn nettowaarde boven de 25K uit te komen. 2018 was een turbulente tijd qua financiën, en eigenlijk maar een driekwart van het jaar bewust. Ik ben dus zelf ook benieuwd wat er met deze doelstelling gaat gebeuren.

Rate-to-Goal (savingsrate)

Voor 2019 gemiddeld 40%. Dit betekend ook dat de maandelijkse vaste lasten iets dienen te verminderen, aangezien met de maandelijkse inkomsten en uitgaven waar 2019 mee gestart gaat worden er momenteel theoretisch 37% RtG gehaald kan worden. Nog ter vergelijking, 2018 had gemiddeld een nette 36%.

SMART

Bespaardoel

Zo’n 100,- op de maandelijkse uitgave besparen. Die begint al goed met de ziektekostenverzekering die met de overstap al aanzienlijk goedkoper is dan in 2018. Voornamelijk eigen risico vrijwillig verhogen. Ik moet voor dit doel nog goed bekijken wat de BTW verhoging, en de netto inkomsten hier voor een invloed hebben. Gelukkig heb ik via de Grip app, goede inzichten in het maandelijks gedrag en kan ik hier veel meer gespecificeerde budgetten maken (de budgetten in de maandelijkse vaste lasten). Jammer dat ik hier bijvoorbeeld nog geen MoneyouGo kan toevoegen.
Mijn energie prijs staan nog vast tot juni en krijg dan ook de welkomst bonus. Plus het overstappen dan zal de verhoging van de energieprijs als het goed minder zichtbaar maken voor mij. Energie besparen is sowieso een doel. Aangezien verwarmen met gas mijn grootste verbruik is, wil ik daar zeker in snijden. Hoe dat moet ik nog vaststellen, dus SMART is deze (nog) niet. Voor nu ben ik instelling verlagingen aan het doorvoeren. En aan het kijken wat voor mij het meeste rendement geeft bij vloerverwarming, nachtverlaging of geen nachtverlaging. Voor nu neigt nachtverlaging minder verbruik met zich mee te brengen.

Beleggingsportfolio

Voor 2019 minimaal 3600 erbij investeren in vaste maandelijkse investeringen bij deGiro. Dit gaat volgens de bestaande strategie: maandelijks investeren in de ETF’s, het overige (en dat is afhankelijk van de markt) investeren in dividend aandelen. De dividend aandelen probeer ik in te delen in jaarlijkse spreiding, en dan posities uitbouwen dicht bij de ex-dividend datum. Als je nieuwsgierig bent naar welke ETF’s en aandelen dit nu zijn, mijn portfolio pagina is hier. Alle inkomsten uit side hustles worden zoveel als mogelijk ingezet in het beleggingsportfolio.

Side Hustles

Verder gaan met EuroClix aangezien dit momenteel mijn grootste Side Hustle inkomst is. En verder probeer ik met affiliates de nodige bonussen binnen te krijgen. De affiliates staan in het zij menu van deze blog. Verder moet ik de kortingen met AirMiles ook niet vergeten, dat is toch vaak maandelijkse tussen de 2-5 euro korting verdienen.

Als totaal voor 2018 heb ik rond 300 euro verdiend met de genoemde side hustles. Dat moet in 2019 verdubbeld kunnen worden.

Dividend/P2P Rente inkomsten

Verdubbeling van geheel 2018 (>75,-), dus in 2019 boven de 150,- uitkomen. Dividend inkomsten stabiel op dubbele cijfers (tientallen) krijgen. En vooral met die koopjesmarkt van de laatste paar weken. Als het begin ga ik voor januari AT&T ($T) en General Mills ($GIS) bij kopen met de “over-stand” van december. Beide hebben de ex-datum begin januari, en zijn een 10% goedkoper dan eerder en een redelijk goede dividend voor die prijs.

Passive

Emergency Buffer

Niet veel hier, alleen het doel op stand houden van 3 maal maandelijkse uitgaven.

Emergency

Inrichting/verbeteringen reserveringen

Hier reserveer ik een uitgaven van 1500. Er staan nog wat achterstallige werkzaamheden aan bijvoorbeeld plinten op de planning. Verder is de woonkamer bank die ik heb aangeschaft na de scheiding, nu wel aan vervanging toe. Goedkoop betekent namelijk niet heel lange levensduur.

Vakantie Reservering

Een pot van 1250. Ter vergelijk mijn Japan reis had het dubbele budget, en daar ben ik nog binnen gebleven zie het budget overzicht in deel 3 (https://veelvoorminder.wordpress.com/2018/06/23/japan-2018-reis-deel-3-hiroshima-osaka-conclusies-en-vakantie-budget-report/). Voor de vakantie, en dan voornamelijk het waar is het nog een beetje onduidelijk. Dit keer blijf ik wat dichter in de buurt. Een dichtbijindebuurt-jaar, er zijn nog genoeg landen in Europa die ik nog wil zien, en de kids nog niet zijn geweest. Ik zit te denken aan een treinreis door een gedeelte van Europa.
Met een lager budget dan het vakantiegeld, blijft er wat over voor een aanvulling op het volgend jaar (2020) voor een verre reis uitspatting. Afhankelijk van het boekings-moment komt dit volledig voor het vakantiegeld dat in mei wordt ontvangen (rond het dubbele). Dan blijft er nog genoeg staan voor het jaar erop. Nou ja of ik moet op vakantie er een flink budget doorheen blazen.

Traing

Stenen

Aangezien ik nu huur, heb ik geen stenen om later op te eten. Het ex-gezamenlijk huis werd niet direct verkocht en mijn ex-vrouw kon gedurende een paar jaar rustig een ander plekje vinden terwijl ik de helft van de schuld aanhield. Nadeel, kopen is absoluut geen optie omdat je, al heb je de helft van de schuld, nog steeds voor de volledigheid aansprakelijk ben voor het hypotheek bedrag. Uiteindelijk begin dit jaar verkocht, dus gelukkig een molenwiel van mijn nek. Nu nog even de reserves weer wat spekken, overzicht behouden en dan mogelijk kijken naar een nieuwe investering. Vooralsnog vind ik de huizen prijzen nogal aan de hoge kant voor wat er aangeboden wordt. Maar daarnaast ook niet specifiek veel haast. Ik zit nu met een huur in de particuliere sector in een nieuwbouw woning, de huur prijs komt volgende jaar rond het bedrag wat je maandelijkse zou betalen bij een hypotheek voor het huis. Naw na het volgende jaar eens verder kijken, voor nu niets actief.

Blog

Stabiele posts van rond de 2-4 posts per maand. Met een stabiel aantal maandelijkse views. Het belangrijkste hier is de doelen niet te veel als “een moet” te positioneren, dat werkt vaak averechts heb ik ervaren. Verder kwaliteit voor kwantiteit. Wanneer meer dan gewoon meer 😉

Persoonlijk onderhoud

Als laatste nog mijzelf ook niet vergeten 😉 Beweging met een gemiddelde dagelijkse stappen grens van 6000. In vergelijking het gemiddelde voor 2018 is 5000. Beweging is gewoon fijn.
Door de weeks geen drank, weekend uitspattingen verminderen, en bijhouden wanneer en hoeveel er nu genuttigd wordt. Niet dat ik in de categorie probleemdrinker val, volgens mij kan het wel even weer wat minder dan doe me maar hier en daar een (zwaarder) biertje. Na de inzichten van het verminderen en bijhouden, wil ik een definitiever doel formuleren. Of ik helemaal Cheesy Finance achterna ga zonder bier in 2019, dat betwijfel ik 😉 Zeker respect!
Totaal unrelated trouwens, het uitbannen van zuivel het laatste half jaar heeft een positief resultaat op mijn lichaam, daar ga ik mee verder in 2019. Afkickverschijnselen van kaas zijn verschrikkelijk, maar daar is doorheen te komen 😉
 
Ik ben nu al benieuwd over het terugkijk moment van 2019. Heb er zin in!

Allen een super 2019 toegewenst! Hoe staat het met jullie doelen voor 2019?

2 gedachten over “De doelen van 2019, voorwaarts!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.