Een van de vele onderdelen naast de inzichten, doelen en investeringen, is om de inkomsten te bepalen en vergroten. Het liefst zonder al te veel moeite. En dan bedoel ik niet de boel verzaken… beter dat de werkzaamheden, projecten of anders bij je passen. Waar je plezier in hebt en niet met tegenzin naar toe gaat. Het werken om te leven in plaats van het leven om te werken.
Inkomsten, uitgaven en overblijvend gedeelte
De basale vorm van inkomsten is deze verkregen uit arbeid. Die kennen we als het goed is allemaal wel, als loonslaaf of zelfstandige.
Daarnaast zullen we moeten werken aan andere inkomsten. Side hustles of anders. Immers die arbeid inkomsten zullen uiteindelijk ook anders ingericht worden. FIRE, HOT, pensioen datum of wat dan ook zullen een andere vorm vereisen. Hoe meer er van de inkomsten zijn, en overblijven hier eerder je je doelen kan bereiken. Bij het zorgen voor het overblijven van een steeds groter gedeelte van de inkomsten zit vooral het meeste werk, maar ook de grootste succes ratio. Hoe groter het overblijvende gedeelte, hoe meer overblijft om makkelijker je doelen te bereiken. Bijklussen, snijden in uitgaven, uitbouwen van passieve inkomsten, enzoverder. Het belangrijkste hier is om in haalbare stappen je doelstellingen probeer te halen. En deze doelstellingen moeten dus ook in behapbare stappen gemaakt worden. Let hier op zaken die moeilijk aan te passen zijn, die variabel van zichzelf zijn. Wat voor een financiële ruimte laat je jezelf toe? Wil je snel bij je doel zijn of ga je voor een lange termijn (eea afhankelijk van de leeftijd en stand bij de start)? Ga je voor de gadgets, of heb je meerdere potjes nodig voor het opvangen van medische hulpmiddelen? Ben realistisch, heb geduld en in meerdere etappes de finish bereiken gaat ook. Vergeet jezelf onderweg ook niet.
Noodzakelijke structuur
Nu ben ik sinds begin van het jaar actief bezig met structuur in de chaos. Het maken van overzicht is een eerste stap. Het is belangrijk om in cijfers te zien wat de maandelijkse inkomsten en uitgaven nu zijn. En misschien belangrijker wat is nu die ruimte tussen de twee, en hoe kan dit het efficiënts worden ingezet. En met regelmaat en niet alleen bij de jaaroverzichten. Feit: als er niets wordt gedaan met het gedeelte over, verdwijnt dit gewoon in het ongemerkte uitgaven zwart gat. Wat dit zwart gat eigenlijk is, weet niemand, poef en het is weg. Het is schokkend om in jaaroverzichten de inkomsten en uitgaven te zien, en dan jezelf af te vragen waar is dat nu gebleven…….
Verder dient dit overzicht met regelmaat te worden onderhouden. Voor veel punten geldt voor mij hier een leerweg, en was dit niet het doel van het bijhouden van een blog. Het is goed om de eerste stabiele groei te zien.
Overzicht van de inkomsten die gedurende het jaar bij mij zijn gepasseerd
Veel van deze soorten inkomsten heb ik onder de loep genomen. Veel hiervan zijn in uitvoering gekomen. Eigenlijk de enige in het lijstje die niet persoonlijk zijn uitgevoerd, zijn de passieve inkomsten uit toeslagen en simpelweg door hier geen recht te hebben. Een opsomming van de soorten inkomsten in vergelijking tot begin van het jaar:
- Passieve inkomsten uit investeringen. Bijvoorbeeld rente inkomsten P2P lending of dividend bij beleggen. Deze passieve inkomsten zijn om op te bouwen voor in de toekomst, zodat deze een groot aandeel de latere maandelijkse uitgaven kunnen overbruggen. Tot die tijd dienen deze inkomsten terug te vloeien in de investeringen zodat deze alleen maar groeien. Hoe hoger het risico hoe hoger het rendement. Maar staar je niet blind op het rendement, en reken je niet direct rijk met miljoenen. Maak gebruik van valnetten, zoals bijvoorbeeld bij P2P lending bij Mintos door gebruik te maken van een buyback garantie. Ga je voor risicovol, doe dit alleen met het gedeelte van je vermogen wat je kan missen wanneer dit misgaat. Bijvoorbeeld crypto’s. Maar ook hier zijn er wat valnetten te gebruiken, bijvoorbeeld bij een vertrouwde partner, met een Ideal koppeling, MFA, device beveiliging en cold wallets zoals bij Bitvavo. Het enige bij Bitvavo is dat de kosten wat hoog liggen, dan zelf aan de exchanges handelen. Niet echt geschikt als je heel actief wilt zijn. Maar je hoeft helemaal niet heel actief te handelen om een rendement te maken. En daarbij hoef je niet zelf op te letten voor fouten, of fouten gasten of het aanschaffen van eigen cold wallets enzoverder.
- Passieve inkomsten uit toeslagen. Ja ze zijn er! Dus gebruik ze als je er recht op hebt. Persoonlijk heb ik daar geen recht op. Wellicht kinderopvangtoeslag, in het verleden ook gehad. Maar ik heb met de ex afgesproken dat zij dat gedeelte krijgt. Aangezien zij op meer recht heeft, en daarbij ook alle kinderopvang rompslomp regelt. En ik daar dan van af ben, want wat een rommeltje is die kinderopvangtoeslag zeg. Het uitdenken en uitschrijven van de relativiteitstheorie is in vergelijking met de kinderopvangtoeslag een makkie.
- Side Hustles. Methoden om makkelijk inkomsten te genereren of uitgaven te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan Euroclix, in zo’n 2 a 3 maanden heb je 5000 clix=70 euro bij elkaar verdient. En dit wordt alleen maar sneller hoe meer je hier mee bezig bent. Bijvoorbeeld door andere. Nieuwsgierig? Gebruik deze link om je aan te melden. Alleen als je begint dan zul je er iets mee kunnen. Wanneer je dit doe via de eerdere aanmeld link verdienen we beiden Clix. Wil je meer weten bekijk deze post voor meer over mijn ervaringen met EuroClix. En ja aanmeldingen via Affiliate links gelden ook voor de side hustles, dus wanneer je geinteresseerd bent geraakt gebruik de links in de posts en dan verdienen we beiden wat extra’s. En kudo’s, karma, dankbaarheid en dat soort dingen 😉
- Kortingen. En dan de digitale variant. Denk bijvoorbeeld aan AirMiles. 1000 Airmiles geeft 5 euro korting bij AH bij boodschappen van 20 euro, of kortingen bij Bol.com. 1000 miles klinkt veel, maar is eigenlijk redelijk snel bij elkaar. Als je regelmatig inkopen doet bij de AH kan je de bonuskaart koppelen waardoor je bij elke 2 euro 1 airmile spaart. Tanken bij Shell, verdien AirMiles met tanken. Sterker nog de Airmiles partners zullen vaak extra’s hebben. Bij Shell kan je wekelijks aangeven mee te willen doen met Miles&Me waardoor je tussen de 75-150 miles extra krijgt (bij een tankbeurt van 20 liter of meer). Moet je even inloggen anders krijg je het niet, maar dit is binnen twee klikken gepiept. Heb je een Mastercard (ook voor Euroclix), dan kan je bij de Mastercard uitgaven naast clix dus ook miles sparen.
- Sluimerende inkomst. Pensioen opbouw en AOW. Misschien niet direct te gebruiken, maar deze zullen zeker gaan meespelen. In min of mindere mate dan, aangezien de opbouw sterk afhankelijk is van de duur van de opbouw, de te nemen risico’s en het werkzaam blijven in Nederland. Ik houd eens per zoveel tijd mijn overzicht er bij. Vooralsnog hou ik nog niet heel veel rekening met het overzicht, of verdere onderzoek. Ik weet dat het er is, dat het er komt, maar verder komt dat later wel… vandaar het sluimerende.
- Indirecte inkomsten door verstandiger uitgeven. We kunnen discussies hebben of dit nu een besparing is of extra inkomsten. Ik zie dit als een manier om de pay yourself te verhogen. Verder, aangezien je de bespaarde uitgaven niet doet, heb je de ruimte om dit vrijgekomen bedrag anders in te zetten. Waardoor een nog groter gedeelte van de inkomsten anders ingezet kunnen dan voor uitgaven. Als je dit doet met maandelijkse vast lasten, groeit het gedeelte van de inkomsten die je “vrij” kan inzetten. Denk bij verstandiger uitgeven je verzekeringen herinrichten (bijvoorbeeld eigen risico reserveren en betalen per jaar), jaarlijks de overstap bonus meenemen, verstandiger omgaan met energie verbruik, minder supermarkt bezoeken en bijvoorbeeld minder vleesproducten (als je hier al een kwaliteitskenmerk hanteert). En het opzeggen van al die abonnement zoals hier door zuinigeman is aangegeven.
- Indirecte inkomsten door uitbannen negatieve rente. Uitbannen en aflossen die leningen. Geen kredieten, doorlopende, persoonlijke of whateve lengingen. Credit kaart op direct aflossen, of helemaal uitbannen in gebruik (dat laatste is mij nog niet gelukt). Snel weg die negatieve rente. Punt basta klaar.
Nou dat zijn ze dan wel weer. Het klinkt als een knappe lijst waar veel energie in gaat. Maar dat valt eigenlijk best mee. Er is genoeg informatie te vinden online, het zijn activiteiten die niet veel tijd in beslag nemen en verder is gewoon doen de beste manier om achter de werking te komen. Als je met een beetje gezond verstand aan het werk gaat, zijn de risico’s bij de start ook weer niet heel erg hoog. Heb je wat meer tijd, dan kan je vaker wat meer risico hebben en opvangen wanneer het ietwat anders gaat dan gedacht.
Voor de nieuwsgierige onder ons, ik ben steeds verder met het grotere jaar overzicht met standen en schanden. Dan kunnen we het resultaat van bijvoorbeeld bovenstaande in dit jaar zien. Nog even geduld en in een (een en niet per se 1) volgende post meer hier over.
Lukt die inkomsten verbetering bij jullie ook goed?
1 gedachte over “Inkomsten genereren en verbeteren”