Maandoverzicht – September 2018

Zo hee! Dan is alweer september voorbij. Oke, nog een zondag doorkomen. Lekker rustig een beetje de dag doorkomen. Daarnaast even kijken wat er gebeurd bij de Formule 1. En dan alweer het begin van de tiende maand. Ik kan me nog heel goed het begin van de reis rond maart herinneren. Toen zag de wereld, en zeker mijn financiele wereld er heel anders uit. Een stuk meer minnen en een wat somber uitzicht.  Maar daar komen we in een latere terugblik blog post nog wel op terug.
Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geinvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Verder een passief inkomsten overzicht voor de dividend en rente rendement.

Maandoverzicht september 2018

Financieel

Het financiele gedeelte van de maand september:

Verschil Netto Waarde € 919,80
RateToGoal 27%
Gespaard  €405
Investeringen  €405
Aflossing Schuld  €456

Het verschil in netto waarde is de netto waarde van de vorige maand. Weer terug naar positief. Het kleine snelheidsduiveltje in mij is helaas weer eens betrapt, dus daar lag wat extra’s in het aflossen van schuld. Verder aflossingen van voorschieten van parkeren enz. voor de zaak (op de VISA met declaraties achteraf).
De nettowaarde is verder alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles en Crypto portfolio opgeteld.
In deze maand heeft een invloed gehad: de golfbeweging van de terugbetaling van vorige maand, CJIB fan-mail en wat meer voorgeschoten. De crypto’s hebben weer een wat stevigere aangroei laten zien. Wat dichter in de buurt van de inzet van dit jaar. Nog niet helemaal boven de 100% maar langzaam daar. Komt ook zeker goed, is voor een groot gedeelte lange termijn. De vaste inkomen en uitgaven zijn goed op peil. De vaste lasten budgetten zijn gelukkig allemaal binnen de budgetten gebleven. Ik heb wat verder kunnen snijden in abbonement, verzekeringen en boodschappen budget zodat momenteel het maandelijkse budget onder de 2000 euro is gekomen. Eens kijken of we dit verder omlaag kunnen brengen
De emergency buffer spaarpot is redelijk gevuld na het belastingdienst akkefietje van vorige maand. Kleine dip deze maand de CJIB fan-mail. Maar toch brengt deze maand nog een onverwachte rate to goal van 27%. Die had ik eigenlijk lager voorzien.

Dividend en P2P rente inkomsten

Ik beleg voor 50% in ETF’s, 10% is obligaties en de overige 40% in een aandelen gedeelte wat ik aan het opbouwen ben voor maandelijkse dividend spreiding. Langzaam dat wel, gezien die minimale van augustus. Maar er is weer een kleine opleving zichtbaar de vaste kwartaal maand september. Vergeet ook niet dat aan het begin van 2018 ik nog niets had (nou ja buiten passieve pensioen beleggingen). Eventuele dividendbelasting en servicekosten waar van toepassing verwerkt met de getallen. P2P rente inkomsten betreffen de maandelijkse rentebetalingen vanuit Mintos en Lender&Spender.

Jaar Maand Dividend P2P Rente
2018
Juni  € 1,15  € 4,52
Juli  € 5,10  € 7,11
Augustus  € 0,35  € 7,46
September  € 3,82  € 8,06

Kleine stappen voorruit. Eerst stabiliteit en spreiding over de maanden, en dan groeien in hoeveelheid. Het zal even duren. Maar dat is niet erg aangezien ik de tijd heb. En het feit dat er alleen passieve uitgaven waren in het begin van het jaar ;). Laat het geld maar lekker werken dus weer in de investeringen waar mogelijk.

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een kleine financieel aspect. Ik heb in het overzicht een kolom toegevoegd. Dit geeft het verschil aan van verbruik en maandtermijn, en dus wat er over is (of te kort). Die is meer voor het jaar overzicht, en om te kijken of ik ergens moet bijsturen voor de jaarnota.  Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

Jaar Maand Elektra Gas Maand Over
2018 Verbruik Termijn Verbruik
Maart  € 95,00  € 26,00  € 69,00  € 89,00 -€ 6,00
April  € 54,00  € 28,00  € 26,00  € –  € 54,00
Mei  € 40,00  €28,00  €12,00  € 87,00  € 47,00
Juni  € 37,71  € 27,13  € 10,58  € 87,00  € 49,29
Juli  € 43,69  € 20,08  € 23,61  € 87,00  € 43,31
Augustus  € 43,55  € 20,59  € 22,96  € 87,00  € 43,45
September  € 40,69  € 18,33  € 22,36  € 87,00  € 46,31

Wederom heeft de Tado meerdere stook momenten gehad, waardoor het gasgebruik voor de afgelopen maand inmiddels op 8 kuub is uitgekomen. Voorlopig een kleine 2-3 kuub verschil met de niet-verwarming-maanden. Stookmomenten voornamelijk in de ochtend. Die nachtvorst toch. Maar het zal alleen maar toenemen want: Winter is coming!

Mijn idee over deze maand

Na die eerdere flinke dip in de netto waarde van vorige maand, is er weer groei. De beleggingsportfolio groeit gestaag met wat nieuwe aanschaffen, en zal volgend maand weer een groei laten zien in de dividend inkomsten. De crypto’s zullen alleen maar weer aantrekken. Het belangrijkste voor de crypto’s gaat zijn om er weer op tijd te uit te betalen, en opnieuw te diversificeren in munten. Iig wanneer de jaarcyclus weer voltooid wordt eind december.
P2P rente inkomsten geven een stabiele inkomst, die weer opnieuw worden geinvesteerd. Het is wachten op de dubbele cijfers bij passief inkomst en een stabiele netto waarde groei. Nou ja niet alleen wachten, het zijn natuurlijk ook doelen. Ik ga er in ieder geval voor om dat nog dit jaar te realiseren. Op naar de volgende maand.
Tot dan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.