Investeren in de toekomst is gevoel uitschakelen

Investeren is een leerweg. Deze kan geboetseerd worden door alle lessen en goedbedoelde adviezen op te nemen die op het Internet gepost zijn. Het zijn er nogal wat, en in veel gevallen tegenstrijdig omdat er dus verschillende doelen en strategien zijn die passen voor verschillende levensfasen. Een zekerheid is dat mensen investeren om een financieel doel te halen. Met wat meer rendement, of risico, behaald dan andere investeringen voor de veiligheid. Bij de financiële doelen denk je snel aan pensioen, of eerder met pensioen, HOTFIRE, of om toekomstige uitgaven zoals de studie van de kinderen te bekostigen. Veel van de doelen zullen voor jezelf of directe familie zijn, punt van emotie of gevoel. Kleine heads up, emotie en gevoel liggen blijkbaar voor mij dicht bij elkaar, dus deze termen worden door elkaar gebruiken in dit stuk.

Nu geldt dat het aspect gevoel dan wel emotie verschilt per persoon. Bij mij is deze (nog) sterk aanwezig bij persoonlijke uitgaven (boys and their toys), beleggingen en crypto’s. Die laatste is zeker slecht voor het hart. Eigenlijk geldt voor belegging, P2P en cryptos, waar er een statistiek is die veel bewegingen laat zien dan wordt mijn innerlijke getriggerd, en voila gevoel is in het spel. Dat is ook zeker zo met mooie gadgets of net het gas wat verder opendraaien (en nee ervaring verteld dat het CJIB helaas niet doet aan zegeltjes voor korting). Verder is dat ook zo met het uitzoeken van bijvoorbeeld een nieuw aandeel voor het portfolio, er is vaak een zekere bekendheid of klik met de organisatie. Niet verkeerd, maar hoeft zeker niet goed voor de rendement te zijn. Ik heb alleen BAM in het portfolio omdat deze uit de directe regio komt en dan ken je dit bedrijf al wat langer. Maar prestaties van het aandeel, meh.

Een andere emotie is als eenmaal de transactie richting is bepaald, en het aandeel dat hierbij hoort, dat het gevoel bestaat dat het aandeel snel in bezit moet zijn. Een beetje van target aqcuired, lock and trigger happy engage! In praktijk een dagorder met de limit dicht bij de aandeel prijs of laat prijs. Maar dit gaat wel ten kosten van mogelijk rendement. Er is vaak niet gekeken naar de spread tussen bied, huidige en laat, en de mogelijkheden daarin. Er is dus niet al te veel nagedacht over wat zou ik er voor geven. Dichter bij je eigen gevoel wat wil ik er voor geven of de bied prijs scheelt dan. Prijs bepalen en een doorlopende order effectueert deze wanneer de prijs gehaald wordt, niet wanneer jij wilt. Het kan dus even duren. Richt op kennis en minder op gevoel en emotie.

Target Brain

Niets ten nadelen van kennis, maar de emotie kan deze zeer beïnvloeden. Waar deze op andere vlakken positief effect heeft, geldt bij investeringen achteraf vaak in negatieve zin, door bijvoorbeeld verkeerde keuze, hoge kosten of slecht rendement. De gun factor bij een crowdfunding project. Of reageren op volatiliteit. Volatiliteit kan er voor zorgen dat beleggingen te snel worden verkocht (blijf op die handen zitten!), of dat de prestaties op de kortere termijn niet geschikt zijn om in te stappen. Of balanceren in het geval van een markt groei, of aanschaf bij lage markt. Daarbij niet kijken of de belegging kan helpen bij het doel voor de langere termijn. Buy and hold bijvoorbeeld.

Als voorbeeld de portfolio verdeling in trackers en obligaties. De een adviseert een veilig strategie van doe het aandeel obligaties qua percentage van de leeftijd, dat zou voor mij 40% zijn. De ander neemt meer risico met een heel klein percentage of geen obligaties. De ander bouwt naast trackers een dividend growth investment (DGI) portfolio in voor passief vermogen of DRIP (aandelen terug). Op dit moment is mijn portfolio eigenlijk een beetje van beiden. En dat is het, probeer met de kennis, ervaringen en een klein beetje emotie je eigen strategie te bepalen. Emotie kan goed werken, laat het alleen niet de overhand krijgen. Niet verkopen wanneer het even tegenzit of kopen op de top. Hetzelfde geldt bij de keuze van aanschaf. Wederom een leerpunt. Bied voor een aandeel wat je er voor wilt geven, en niet wat als ik de boot mis. Die beurzen zitten vol met andere boten, en de koers kan ook zeker weer terug komen.  Nadenken en onderhandelen over de prijs van een aandeel kan zeker wat opleveren. 5 aandelen voor die 3 cent minder, is toch weer 15 cent verschil. Klinkt niet veel, maar is een gedeelte van de kosten die weggeschreept kan worden, of kan zo een dividend uitkering van een klein aandeel zijn of over een jaar genomen aardig aantikken. Of wanneer er een redelijk portfolio is aardig oplopen. Begrijp mij niet verkeerd, bedoel niet dat de hele markt getimed moet worden, maar een beetje geduld, en spelen met bieden en ordertypen, zal ook resultaat met zich mee brengen.Ik neem zelf een wat agressievere, en dus hoger risico, strategie aangezien ik laat begonnen ben, en dus minder lang de tijd heb. Ik hou een minimum van obligaties (<10%), een groter aandeel in stabiele trackers (+/- 40%), en aandelen uit de VS/Euronext voor dividend inkomsten (50%).  Voor nu hou ik daar ook wat scherper een oogje op, wanneer nodig een verandering in de verdeling. Maar pas na een wat langere tijd van metingen, niet direct. Voor nu buy and hold investeringen, en uitbreiden voor maandelijkse dekking van dividend. Het doel is niet te vaak te herbalanceren, een keer paar jaar een overzicht te maken waarbij een overwogen strategie geldt voor het volgend jaar.

We zijn voor het overgrote gedeelte mensen en niet per se gevoelloze robots (sorry AI) die niet op gevoel reageren. Zo ook met de keuzes van budgetten, aanschaf en risico’s bij investeringen. Laat kennis hier de overmacht hebben, en probeer gevoel daar uit te schakelen. In ieder geval voor het grootste gedeelte. Neem bij het maken van budgetten even pas op de plaatst en bekijk eerst voor een aantal maanden hoe de posten zich hebben ontwikkelt en zullen ontwikkelen. Dan is er vaker een eerlijker inzicht, en een strakker budget en regime te maken. Bij aanschaf geldt hetzelfde. Die mooie motorjas terwijl de oude nog perfect fungeert, kan nog wel even blijven hangen in de winkel. Of de nieuwste Apple want ja er was weer een lancering. De laatste gadgets en games hoeven nu ook weer niet per se. Wacht een aantal dagen om er goed over na te denken, en vaak wordt de aanschaf uitgesteld of afgeblazen. Een strategie om de impact en het risico van volatiliteit te verminderen is diversificeren van het portfolio. Als je zowel in Nederlandse aandelen aan Euronext als in buitenlandse aandelen, dan ben je niet afhankelijk van het success van een werelddeel. Of in ieder geval als het een beetje in verhouding is. Zelfde geldt voor investeringen in trackers (ETF’s) naast een aandelen portfolio. En natuurlijk ook die obligaties. Blijf op je handen zitten in de in de grotere volatiele perioden van crisissen, en die komen er zeker aan. Ik ben ook benieuwd hoe ik er onder ben, blijft de aangeleerde kennis of gaat het gevoel de overhand nemen. De komende crisis is immers de eerste die ik zelf mee maak met investeringen en beleggingen.

Houd jij je gevoel onder controle bij investeringen?

3 gedachten over “Investeren in de toekomst is gevoel uitschakelen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.