Beleggen – mijn doel en strategie boetseren

Sinds begin dit jaar is mijn beleggingsportfolio opgestart. Of eigenlijk het beleggingsportfolio waar ik zelf aandacht aan geef, het is namelijk zo dat de pensioenpotjes die ik her en der heb, eigenlijk allemaal bestaan uit beleggingsportfolio’s. De een wat meer slapende dan de ander. Moment van starten van van het beleggingsportfolio is april geweest, net na het verkoop van het ex-gezamenlijk huis (aantal jaar aangehouden, dus dubbele woonlasten) en daarmee hopelijk verzachting van de langdurige financiele impact na zo’n scheiding. Goed moment om te starten, net weer met het hoofd boven water. Inmiddels al weer een paar maanden onderweg. Goed, blik op de horizon. Maar waarom was eigenlijk dat beleggen en wat zijn de lessen tot nu toe geleerd?

Doel met beleggen

Mijn primaire doel met beleggen is investeren in de toekomst tegen een hoger rendement met voor mij acceptabele risico’s. En natuurlijk de magie van compound interest en later heb ik ook toegevoegd dividend inkomsten. Het liefst zo lang als mogelijk is. Dit doe ik dan met een doel van het vermogen wat ik niet direct nodig zou hebben in het geval van een plotselinge serieuze verandering. Bijvoorbeeld verlies van baan, kapot gaan apparatuur, belastingdienst naheffing (die schijn ik wel vaker tegen te komen) of ziekte. Allemaal negatieve dingen, maar beter te behappen wanneer hier geen zorgen met financiën zijn. Al deze zaken worden afgedekt door een emergency buffer (aka spaarrekening) waar binnen een werkdag bij gekomen kan worden. De rest van het vermogen kan worden gebruikt voor groei voor de wat langere termijn. Mocht er iets onverwachts gebeuren in de toekomst, dan is het redelijk makkelijk om de investeringen terug te halen (in ieder geval zeker in een paar dagen/week tot een maand met de kernselectie (kosten)). Het enige nadeel kan zijn dat dit net in een flinke dip gebeurd. Zal je net zien. Maar ach, ga er vanuit dat wanneer dit moment gebeurd en meer zorgen zijn dan de zorgen voor vermogensverlies door een dip. De beurs zal zich uiteindelijk wel weer corrigeren van een dip, alleen heeft dan nog wel eens wat jaren voor nodig. Zolang ik op mijn handen kan blijven zitten in de dips en er niets uithaal wat niet nodig is, gaat het daarna wel weer groeien. Oja een kleiner gedeelte van het vermogen zit in Investeren level two – experimenteren met Crypto’s, Mintos en Lender & Spender. Iets meer risico, telt wel mee.

Mijn secundaire doel is om een passief inkomen op te bouwen om in de toekomst deels mee te kunnen leven. Vanuit beleggingen is dat dividend. De ETF’s betalen per kwartaal dividend. Het enige is dat die ETF’s dit redelijk op hetzelfde moment doen. Voor het passief inkomen doel heb ik daarnaast die level two investeringen in P2P leningen.

De eerste twee doelen doe ik wat actiever dan het begeleid beleggen voor het derde doel. Daar horen ook lessen en leergeld bij.

Mijn derde doel is net als het primaire doel alleen dan voor mijn kids.

Huh? Beleggen? ETF’s? Dividend?

Is een en ander onduidelijk gebruik je Google-Fu. Oke dan, hier zijn wat links die het in begrijpelijk taal uitleggen:

Het lijkt mij duidelijk omschreven. Dat hoef het dus niet dunnetjes over te doen.

Belangrijkste:

Een zekerheid naast belasting betalen en dood gaan, is dat de markt zich corrigeert eens in de zo veel tijd. Crisis, dip, politieke onrusten, slechte resultaten, zonnevlammen, aard-stralen of whatever. Een andere zekerheid is dat de markt zich ook wel terug corrigeert. Verliezen horen er bij. Het gaat erom wat je er mee doet. Verkopen in een verlies moment, dan effectueer je je verlies. Niet verkopen in een verlies moment, dan zijn het alleen de overzichten die je raken. Tenzij je natuurlijk juist gokt op die verliezen. En ja die verliesmomenten kunnen lang duren en heftig zijn. Wederom blik op de horizon houden. Dat was ook de reden om überhaupt met beleggen te beginnen, resultaat opbouw aan die horizon.

Strategie nu voor mijzelf

Mijn eigen strategie geldt dus voornamelijk voor deGiro. Voor Meesman heb ik een -makkelijke niet naar omkijken passieve beleggingsportfolio met als doel mijn kids een solide basis te geven- strategie. Automatische incasso, vast bedrag en laten investeren.
Voor deGiro is de strategie net wat anders. Als hoofd onderdeel een keer per maand een aankoop, na het salaris moment. Per maand wordt er op een vast moment na het salaris een bedrag ingeboekt in het deGiro account. Meestal is dit een vooraf bepaalde percentage in de ruimte tussen inkomsten en vaste maandelijkse uitgaven. Over het algemeen is dit 50% van deze ruimte. Waarbij de andere 30% naar variabele uitgaven buffers (spaar en mijzelf) gaat en 20% in de P2P leningen. Op sommige momenten dat bijvoorbeeld de emergency buffer een kleine dip heeft gehad, worden percentages omgedraaid. Dus als het mogelijk is blijven bouwen. Voor mij heeft het maandelijks blijven investeren een hogere voorkeur dan direct de buffer weer aanvullen. Wanneer e.e.a. weer is aangevuld, wordt het percentage weer terug gezet.
Dividend inkomsten of andere onverwachte inkomsten worden ingezet in het portfolio. Het enige is dat voor deGiro er alleen hele aandelen of tracker posities kunnen worden ingekocht. Het komt wel eens voor dat er een klein gedeelte blijft staan voor een volgende keer. ETF’s en obligaties zitten in de kernselectie wat eenmaal per maand geen aan/verkoopkosten geeft. Obligaties houdt ik tot een minimum, wanneer de grote van het portfolio en de stand van de obligaties onder de 15-10% komt kijk ik of er een aanpassing nodig is of dat ik dat bekijk de maand erna. Hiernaast ben ik begonnen met een portfolio van aandelen om een spreiding van dividend inkomsten te krijgen zodat het gehele jaar wordt overbrugd. Als je de ETF’s bekijk in het portfolio, hebben die hun kwartaal dividend data allemaal rond mrt,jun,sept,dec. Oké.. prettig dat er een spreiding is, maar mis nog wat maanden  voor het geheel. Ik ben nu langzaam naast het investeren in ETF’s een portfolio aan het opbouwen met aandelen. Dit zijn aandelen aan de NYSE en Euronext Amsterdam. Bekijk er momenteel ook een aantal aan de Nasdaq. Maar zal wel proberen het aantal aansluitingen aan beurzen te minimaliseren om niet te veel aansluitkosten te hoeven betalen (thuis beurs Amsterdam is daar vrij van).

Voor NYSE en NSDQ geldt dat de aankoop/verkoop kosten vast 0,50 cent zijn met een klein percentage er boven op (effectief 0,01 cent). Betekend 10 aandelen AT&T ($T) dan is dan 0,50 plus 0,01, 1 aandeel Coca-Cola ($K) dan ook 0,50 cent  plus 0,01. Er zit nog wel een valuta wisseling in, dit kan betekenen dat de valutamarkt invloed uitoefent op de waarde. Voor aandelen aan de Euronext zijn de aan-/verkoop kosten 2 euro en een beetje. Dit betekend dat hier meerdere aandelen tegelijk dient te worden aangeschaft. Voor een kleine hoeveelheid EAM aandelen zijn de kosten eigenlijk wat aan de hoge kant. En kosten hebben een negatieve impact op het portfolio, en deze impact dient geen sneeuwbal te worden.

Voor nu gelden sommige kosten aspecten nog als leergeld. Heb een paar inkopen gedaan voor een opbouw (meerdere ETF’s), en qua aandelen voornamelijk met match voor de gewenste ex-dividend/dividend data, en niet volledig gestoeld op DGR, PE Ratio enzovoorts. Natuurlijk ook de hee die ken ik, of zie ik vaker in de bloggers portfolio’s. Al lerende veranderd hier ook wat. Of niet maar dat zullen we zien. De ETF’s worden teruggebracht naar een tweetal (VRWL en IDVY). Voor de andere zoek ik een goed moment rond het gewenste investeringsmoment en na de dividend van september. Voor de aandelen probeer ik nu eerst de spreiding te hebben voor een jaar overbrugging (bijvoorbeeld $O staat op mn zeer direct te gebruiken watchlist voor elke maand uitkering), en zal daarna her en der posities gaan verbeteren. Ik probeer hier enigszins rekening te houden met de dividend data (of eigenlijk net voor de ex-dividend datum) zodat ik bij aankoop eerder ga voor een aandeel die in de zeer nabije toekomst direct mee doet in mijn dividend inkomsten (nee geen market timing ;)). En dan uitbreiden.

Mijn beleggingsportfolio

Meesman

Meesman heb ik dus als makkelijke niet naar omkijken passieve beleggingsportfolio met als doel mijn kids een solide basis te geven. Niet dat dit ook niet zonder dit portfolio gebeurd, maar alle beetjes extra geeft ze meer kansen mee. Voornamelijk omdat hun spaarpotjes, die ook elke maand gevuld worden, niet heel goede rentepercentage heeft. Deze blijven gevuld worden, aangezien deze gedeeld wordt met ex-partner/moeders. Met een niet-naar-omkijken-passieve beleggingsportfolio bedoel ik dat er maandelijks een vast bedrag wordt geïncasseerd en voor mij wordt geïnvesteerd in de onderstaande verdeling. Dit gedurende minimaal 10 jaar zodat het vrijkomt wanneer ze volwassen zijn. Dan mogen ze zelf beoordelen wat ze er mee doen. Zal ze voor die tijd natuurlijk wel wat informatie meegeven over beleggen en lange termijn.

Aandelen Wereldwijd

45%

Aandelen Europa

23%

Aandelen Opkomende Landen

12%

80%

Obligaties Europa

20%

20%

Per maand, of per x-aantal maanden, wordt bekeken of alles staat zoals verwacht.

deGiro

Het portfolio bij deGiro bestaat momenteel uit.

Product
ALTRIA GROUP INC.
AT&T INC.
BAM GROEP KON
COCA-COLA COMPANY (THE
FRANKLIN RESOURCES IN
GENERAL ELECTRIC COMPA
ISHARES AEX
ISHARES B E CORP
ISHARES ESTOXX DIV
OLD REPUBLIC INTERNATI
OMEGA HEALTHCARE INVES
THINK GLOBAL EQ.
VANGUARD FTSE AW

Deels zijn dit keuzes die ik eerder heb gemaakt met ETF’s, en keuzes die ik heb gemaakt met aandelen om de dividend spreiding groter te maken (zie bovenstaande strategie). Aan het einde van september ga ik het aanschafmoment direct na het salaris doen, het kernselectie moment is nu nog begin van de maand wat ik lastig vind (dat geduld….). Verder wordt de ETF’s in soorten teruggebracht. Het moment van aanschaf zal te maken hebben met het ex-dividend datum moment. Al met al betekent dit producten aan de Euronext Amsterdam (thuisbeurs) en producten aan de New York Stock Exchange aka NYSE aka Wallstreet. Waar ik voor de laatste kosten moet meerekenen, €2,50 per kalenderjaar per beurs.

Zie ter onderbouwing van de kosten het deGiro tarievenoverzicht.
++
Insert default disclaimer van geen financieel wonder, advies, het gene hier beschreven is geen garantie, in het verleden behaalde resultaten etc. etc. etc. Ik denk dat jullie het wel begrijpen 😉

Waarom en hoe beleggen jullie?

3 gedachten over “Beleggen – mijn doel en strategie boetseren”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.