Maandoverzicht – Augustus 2018

Het is alweer tijd voor het vierde maandoverzicht sinds het starten van mijn inzichten en het gebabbel op dit blog. Grootste impact deze maand is een terugbetaling aan de belastingdienst. Aarghh, even in en uit ademen en weer door.
Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geinvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Deze maand wel een specifiek overzicht voor dividend en rente rendement toegevoegd.

Maandoverzicht augustus 2018

Financieel

Het financiele gedeelte van de maand juli:

Verschil Netto Waarde  -€4647,02
RateToGoal 28%
Gespaard  €418
Investeringen  €630
Aflossing Schuld  €5727

Het verschil in netto waarde is de netto waarde van de vorige maand. Gezien de min in de bovenstaande tabel, negatief dus. Zie vooral het bedrag aan aflossing schuld. Terugbetalen aan de belastingdienst reken ik als aflossing van een schuld.
De nettowaarde zijn verder alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles en Crypto portfolio opgeteld.
Deze maand heeft een invloed gehad van: eigenlijk een vrij normale doorsnee maand. Vaste inkomen en uitgaven goed op peil. Op dat ene dingetje dan. Helaas voor 31 augustus een flink bedrag moeten terug betalen aan de belastingdienst. Ging over een aantal jaren geleden, net na de scheiding. Foutje bedankt in de wervelwind van veranderingen, regels enzoverder. Helaas duurt financiele afwikkelingen met dit onderwerp nu eenmaal een tijd. Verder zijn de vaste lasten budgetten zijn gelukkig allemaal wel binnen de budgetten gebleven.
De emergency buffer spaarpot is goed gevuld om het belastingdienst akkefietje op te vangen. Nu zal ik de komende maand (of maanden) de ratio van het sparen en investeren gaan omdraaien zodat de buffer langzaam weer op het gewenste niveau zit. Nu blijf ik ook gewoon inleggen met investeringen. Dit brengt toch nog een fijne rate to goal van 28% voor deze maand.
Naast de vaste maandelijkse inkomsten van salaris is er uitbetaald bij de bij-klus activiteiten.

Dividend en P2P rente inkomsten

Ik beleg voornamelijk in ETF’s, er was nog een restant uitbetaling van dividend die een klein verschilletje inzet voor augustus. Voor de rest van de maand geen verdere dividend, dat komt in september weer (nog wel wat ex-dividend data aan het einde van de maand). Dit heeft bij mij de realisatie gebracht om mijn beleggingsscenario aan te passen, door naast ETF’s een dividend aandelen portfolio op te bouwen zodat ik een spreiding krijg over het gehele jaar. Over deze eigen strategie meer in een volgende post.
In beide gevallen worden de inkomsten ge-herinvesteerd. Verder zijn eventuele dividendbelasting en servicekosten waar van toepassing verwerkt met de getallen.

Jaar Maand Dividend P2P Rente
2018
Juni  € 1,15  € 4,52
Juli  € 5,10  € 7,11
Augustus  € 0,35  € 7,46

Laat het geld maar lekker werken dus weer in de investeringen.

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een kleine financieel aspect. Ik heb in het overzicht een kolom toegevoegd. Dit geeft het verschil aan van verbruik en maandtermijn, en dus wat er over is (of te kort). Die is meer voor het jaar overzicht, en om te kijken of ik ergens moet bijsturen voor de jaarnota. Ik realiseer mij dat ik ook nog ergens de aanmeld bonus moet meenemen. Ach dat komt wel, dat is aan het eind van het net gestarte jaar. Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

Jaar Maand Elektra Gas Maand Over
2018 Gebruik Termijn Verbruik
Maart  € 95,00  € 26,00  € 69,00  € 89,00 -€ 6,00
April  € 54,00  € 28,00  € 26,00  € –  € 54,00
Mei  € 40,00  € 28,00  € 12,00  € 87,00  € 47,00
Juni  € 37,71  € 27,13  € 10,58  € 87,00  € 49,29
Juli  € 46,15  € 21,80  € 24,35  € 87,00  € 40,85
Augustus  € 40,72  € 19,69  € 21,03  € 87,00  € 46,28

Augustus is de eerste keer in deze kant van het jaar dat het voorgekomen is dat de verwarming even kort is aangeslagen. Volgens de Tado heeft er een heel klein stook moment op zaterdag 25 augustus plaatsgevonden. De temperatuur in de woonkamer kwam toen in de buurt van de 20 graden. Tezamen met het feit dat de Tado ook iemand geregistreerd in de kamer en het weer buiten, is er een kleine ontsteking van de CV verwarming aangevraagd. Naast het feit dat de lichten ’s avonds ook weer aan moeten, is het officieel: het najaar komt er dus weer aan.

Mijn idee over deze maand

Een flinke dip in de netto waarde, het belangrijkste is dat dit te dragen is. Nu de blik weer op de horizon, en verder laten groeien.Beleggingsportfolio groeit gestaag met wat nieuwe aanschaffen, en zal volgend maand weer een groei laten zien in de dividend inkomsten. De crypto’s hebben een kleine sprong laten zien en stabiliseren zich enigszins. Wordt Q4 dan eindelijk weer een moment dat ik niet meer in de min sta. P2P rente inkomsten geven een stabiele inkomst, die weer opnieuw worden geinvesteerd. Wanneer komen de dubbele cijfers?
Het is een reis met vallen en opstaan, incasseren enzovoorts zijn. Eens kijken wat het aan de eind van de volgende maand gaat brengen. Eerst weer een maand leven en investeren.
Tot dan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.