Maandoverzicht – Juli 2018

Het is alweer tijd voor het derde maandoverzicht sinds het starten van mijn inzichten en het gebabbel op dit blog. Niet echt uitzonderingen in de vakantie, een klein zakenreisje naar Wenen zonder al te veel prive uitgaven. Vooral benieuwd wat voor een weerslag het weer heeft gehad op het energie verbruik in combinatie met al die kinderdouche beurten door de vakantie van die twee. Laten we gaan kijken.
Nog even kort: in het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geinvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Deze maand wel een specifiek overzicht voor dividend en rente rendement toegevoegd.

Maandoverzicht juli 2018

Financieel

Het financiele gedeelte van de maand juli:

Verschil Netto Waarde  €255,92
RateToGoal 36%
Gespaard  €750
Investeringen  €735
Aflossing  €500

Het verschil in netto waarde is de netto waarde van de vorige maand (juni) met de huidige maand (juli), in dit geval een positief getal. Jee!
De nettowaarde zijn alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles en Crypto portfolio opgeteld. Die laatste heeft in de afsluitende dag van de maand een knappe terugval laten zien anders was de netto waarde nog wat hoger.
Deze maand heeft een invloed gehad van: de vakantie van de kids, verjaardag jongste, Peaks uitbetalen en een belasting aflossing (die van 2017). En een overschrijding van een aantal (10! van de 23) budgetten, voorschieten voor parkeren, boodschappen (mwah 15 euro), lunch (50 euro te veel) en zo zijn er nog een paar. De vast lasten budgetten zijn gelukkig allemaal wel binnen de budgetten gebleven. Nu eens de variabelen budgetten onder controle proberen te houden.
De spaarpot is goed gevuld om alle buffers op niveau te hebben, ik heb daar weer wat extra opgezet aangezien een fout in de aangifte van 2016 volgende maand dient te worden voldaan (en die is niet mals). Verder heb ik mijn Peaks experiment afgerond en uit laten betalen. Een kleine miniscule winst. Gelijk de uitkeringen voor het grootste gedeelte gebruikt voor het betalen van de aanslag van 2017. Restant weer ingezet. Al met al toch een redelijke rate to goal van 36%.
Naast de vaste maandelijkse inkomsten van salaris en voorlopige teruggave, zijn er geen verdere uitbetalingen of andere bij klus activiteiten.

Dividend en P2P rente inkomsten

Ik beleg voornamelijk in ETF’s, toch waren er deze maand weer redelijke kwartaal uitbetalingen voor iemand die pas een paar maanden bezig is (langer dan het overzicht dat wel). De P2P rente inkomsten lopen nog wat achter deze maand in de groei, het aantal latere betalingen is wat hoger. Dat is ook vakantie, betalingen in de vakantieperiode worden niet door iedereen gestructureerd gedaan. Die worden de komende maanden wel rechtgetrokken voor het algemeen.
In beide gevallen worden de inkomsten ge-herinvesteerd. Verder zijn eventuele dividendbelasting en servicekosten waar van toepassing verwerkt met de getallen.

Jaar Maand Dividend P2P Rente
2018
Juni  € 1,15  € 4,52
Juli  € 5,10  € 7,11

Laat het geld maar lekker werken dus weer in de investeringen.

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een kleine financieel aspect. Juli is de eerste volledige maand bij nieuwe energieleverancier. Ik heb het termijn bedrag gelijk gehouden. Er komt nog een afrekening van 96 euro, maar deze wordt door de oude leverancier (pas) uitbetaald in augustus. Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

Jaar Maand Elektra Gas Maand
2018 Gebruik Termijn
Maart  € 95,00  € 26,00  € 69,00  € 89,00
April  € 54,00  € 28,00  € 26,00  € –
Mei  € 40,00  €28,00  €12,00  € 87,00
Juni  € 37,71  € 27,13  € 10,58  € 87,00
Juli  € 44,68  € 20,99  € 23,69  € 87,00

Best een verhoging in het gas gedeelte in vergelijking met de vorige periode. Er is ook knap wat verbruikt op gas gebied. Als ik het verbruik bekijk zijn het voornamelijk meerdere douche momenten op de dagen dat de dametjes er zijn (co-ouderschap you remember ;)). Vooral op de vele warmen dagen met veel buitenspelen zijn er hier veel douche-momenten geweest. Gelukkig is het elektra gedeelte qua kosten lager. Ik kan nog niet zeggen dat ik heel positief er tegen aan kijk na zo’n overstap, maar laten we wat meer meetpunten hebben (en teruggaaf augustus en jaarnota bonus) voor dat ik mij daar verder over uit spreek.

Mijn idee over deze maand

Een groei in de netto waarde, en toch ook wat flinke uitgaven gehad aan bijvoorbeeld de belasting en de verjaardag van de jongste (cadeau, kinderfeestje en uitdelen). De crypto’s hebben een kleine sprong laten zien, redelijke terugval en stabiliseren zich enigszins. Het is afwachten voor de uitspraken van de SEC (US of A) met betrekking tot de Bitcoin ETF aanvragen. Er staat een flinke reactie te verwachten in augustus, in mijn mening wordt dat een positieve. But we will see.
Het energie verbruik viel tegen met het gas gedeelte, ik denk dat de genoemde reden de juiste is. We will see. Positieve verandering in de netto waarde, en positief is goed. Het is een reis met vallen en opstaan, incasseren enzovoorts zijn. Eens kijken wat het incasseren aan de eind van de volgende maand gaat betekenen. Eerst een maand leven.
Tot dan!

1 gedachte over “Maandoverzicht – Juli 2018”

  1. Leuk om te zien dat je actief bezig bent met je financiële situatie. Bewustwording is stap 1, de rest volgt daarna afhankelijk van de doelen die je voor jezelf stelt. Je bent in ieder geval goed bezig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.