Maandoverzicht – Juni 2018

Tijd voor het tweede maandoverzicht sinds het starten van mijn inzichten en het gebabbel op dit blog. Wederom een uitzondering op de andere maanden door het uitgeven van het vakantiegeld. Uiteindlijk niet heel slecht gedaan, en nog wat overgehouden van het budget ook. De details staan in het laatste deel van mijn reisverslag.
In het maandoverzicht wordt een financieel overzicht bijgehouden, dus verschil van mijn nettowaarde ten opzichte van de vorige stand, mijn RateToGoal (Rtg, mijn eigen savings rate) en de verdeling in de potjes. Eventueel met uitbetalingen van dividend, P2P rente rendement, maar vooralsnog worden die direct weer geinvesteerd dus die vallen concreet onder het verschil van netto waarde. Deze maand wel een specifiek overzicht voor dividend en rente rendement toegevoegd.

Maandoverzicht juni 2018

Financieel

Het financiele gedeelte van de maand mei:

Verschil Netto Waarde  €193,47
RateToGoal 59%
Gespaard  €1000
Investeringen  €1276
Aflossing  €110

Het verschil in netto waarde is de netto waarde van de vorige maand (mei) met de huidige maand (juni), in dit geval een positief getal. Jee!
De nettowaarde zijn alle rekeningen, spaarpotten, belegging portefeuilles, P2P lending portefeuilles en Crypto portfolio opgeteld.
Deze maand heeft een invloed gehad de vakantieuitgaven en de crypto’s. Waarbij de laatste wat negatief is, hoewel op de laatste dag van de maand nog een redelijke opleving heeft plaats gevonden. De spaarpot is goed gevuld om alle buffers op niveau te hebben, ik heb daar wat extra opgezet aangezien ik al een wat grotere investering had staan met het verschil van vorige maand en het vakantiebudget. Top rate to goal van 59%. Ik verwacht in de komende maanden een wat minder hoog bedrag, ik heb voor juli een terugbetaling aan de belastingdienst van de voorlopige aangifte van 2017. Ik heb ook net gehoord dat er een fout is ontdekt in de aangifte van 2016 en dat mij waarschijnlijk ook nog eens een 5 to 6K gaat kosten. Dat gaat een behoorlijke impact geven.
Naast de vaste maandelijkse inkomsten van salaris en voorlopige teruggave, zijn er geen verdere uitbetalingen of andere bij klus activiteiten.

Dividend en P2P rente inkomsten

Ik kreeg bij de vorige maandoverzicht de vraag om de dividend inkomsten inzichtelijk te maken. Ik beleg nog niet zo lang en vooralsnog voornamelijk ETF’s in het portfolio dus deze zullen vooral per kwartaal zijn. Het kan dus goed voorkomen dat er maanden zijn waar geen dividend inkomsten zijn. Maar juist het is een goed punt om daar overzichten van te creeeren. Voor de vergelijking doe ik in hetzelfde overzicht de P2P rente inkomsten. Deze zijn meer gestructureerd dat deze ook elke maand te maken zijn.
In beide gevallen worden de inkomsten ge-herinvesteerd. Verder zijn eventuele dividendbelasting en servicekosten waar van toepassing verwerkt met de getallen.

Jaar Maand Dividend Rente
2018
Juni  € 1,15  € 4,52

Laat het geld maar lekker werken.

Energie

Ik vind bewust met energie omgaan belangrijk. Het milieu niet te veel belasten en verder is er een kleine financieel aspect. Deze maand is de overstap gedaan. Juni is dus een overzicht bij de oude leverancier en de nieuwe. Ik heb het termijn bedrag gelijk gehouden. Er komt ook nog wel een afrekening met de oude leverancier, maar dat zou hooguit een paar tientjes zijn. Mwah ik lees net dat de afrekening 96 euro betreft. Maar goed dat wordt uitbetaald in de volgende maand. Het overzicht in dit geval met andere maanden als vergelijking:

Jaar Maand Elektra Gas Maand
2018 Gebruik Termijn
Maart  € 95,00  € 26,00  € 69,00  € 89,00
April  € 54,00  € 28,00  € 26,00  € –
Mei  € 40,00  € 28,00  € 12,00  € 87,00
Juni  € 37,71  € 27,13  € 10,58  € 87,00

Ik had eigenlijk een veel lager verbruik verwacht voor de maand juni aangezien ik twee weken in Japan door heb gebracht. Ik heb bijvoorbeeld een groot gedeelte van de elektronica uitgeschakeld voor vertrek (stroomloos gemaakt). Neem bijvoorbeeld de wifi ap’s door het huis, de tv boxen enzoverder. Als ik een positieve draai hier aan geef, blijken deze apparaten dus redelijk zuinig als het minimiem opvalt dat deze uitgeschakeld zijn. Een kleine verminderaar in het gasgebruik is het mooie weer. Wat mij opviel was het verbruik van het gas op momenten dat ik er niet was. De CV ketel heeft voor het warmwater (tapwater) gebruik een ECO functie die het water voorverwarmt op momenten dat de ketel geregistreerd heeft dat er verbruiksmomenten zijn. De ketel zorgt er dan voor dat op de volgende dag op de zelfde momenten het tapwater al voorverwamt is. Dat schijnt wat comfort mee te brengen. Ik heb het uitgeschakeld zodat ik geen gas meer verbruik als ik er ook niet ben. Ik heb voor nu ook nog niets gemerkt in het mogelijke comfort verschil.

Mijn idee over deze maand

Een groei in de netto waarde, die had ik niet verwacht met mijn vakantie. Ik heb mij dus goed ingehouden. De dividend en P2P rente inkomsten overzicht zijn ook zeker goed om de inzichten te vergroten. Het energie verbruik viel een beetje tegen met de vakantie. Maar goed al met al nog een kleine positieve verandering in de netto waarde. Ik ben benieuwd of deze trend over het hele jaar ook positief zal zijn. Het zal een traject met vallen en opstaan, incasseren enzovoorts zijn.

1 gedachte over “Maandoverzicht – Juni 2018”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.