Japan 2018 reis: deel 2 Tokyo-Kyoto-Hiroshima

In de vorige post ben ik al gestart met het verslag van mijn Japan reis. Aangezien het nu zondagochtend is (bij jullie nog zaterdag nacht met een tijdsverschil van 7 uur) hierbij deel twee van de eerste week.

On the move in Tokyo

In Tokyo redelijk wat zon, dus goed voor de onderwegs. In Japan rijdt men aan de linker kant en er zijn, in de westerse ogen, grappige autootjes onderweg. Verder is het lopen hier ook redelijk strikt aan de linker kant. Op de toeristische plaatsen wordt met borden en pijlen dit nog eens extra duidelijk gemaakt. In Tokyo is hier een goed structuur, in Kyoto later is deze structuur echter veelal ver te zoeken.

Op de laatste volledige dag in Tokyo. Aangezien het weer niet heel geschikt is voor een uitstap naar Mount Fuji (lage bewolking), een dag rondstruinen in Tokyo. Ik wil graag het Tokyo Imperial Palace bezoeken. Lijkt mij een mooi contrast tussen oud en nieuw zo midden in de stad en redelijk tegen het moderne hoogbouw. Er zijn free admission tours ochtends en in de middag om 13:00. Hiervoor heb je echter wel je paspoort nodig die ik in het hotel had gelaten. Maar goed, in de gardens kan je ook met free admission lekker rondstruinen. Let wel is heuvel achtig. En het is eigenlijk het oude Edo kasteel complex waar je in rond loopt.

Hier op de terugweg geleerd dat reizen in de spits niet een heel erg goed idee is. Maar ook hier vallen praktische dingen op, zoals het netjes wachten in een rij voor de aangegeven plek van de genummerde metro deuren. Je weet altijd waar de ingang te verwachten is, want owee als er een gemist wordt of niet op tijd aankomt of vertrekt. Schande!

Wat mij ook nog steeds op valt is het roepen van alle werknemers wanneer je een winkel binnenkomt. ‘Irasshaimase!’ Wat dus een welkome ‘Kom binnen’ betekend. Had het wel even nodig om op te zoeken, want had eigenlijk de eerst keer iets van wat heb ik verkeerd gedaan. In veel winkels, attracties en restaurantjes moet je bestellen en betalen bij een automaat (waar dan een vriendelijke japanner naast staat om je te helpen). Met een bonnetje kan je dan bijvoorbeeld naar binnen of bij je gekozen tafel wachten op je bestelling.

Pinnen buiten Europa met een bankpas is schrikbarend kostbaar. Niet eens door de wissel op het moment, maar ABN rekent bijvoorbeeld 2,25 per geldopname uit de muur. 2,25! Achteraf berekend, dus niet eens duidelijk wat de kosten nu eigenlijk zijn. In welk 1980 land zijn we beland. En dan maar afvragen waarom steeds meer cryptos worden ondersteund voor de snelheid en lage kosten. Maar ja aangezien ik ook weer niet met een cryptowallet over straat loop, is het voordeliger gebleken om met VISA te betalen en pinnen. Ja, er is een opslag bij opnames met de VISA, maar die is vele malen lager dan die 2,25 van ABN. Enne ik mag van ABN niet eens mijn pas gebruiken in het buitenland als ik dit niet aangezet heb. Waarvoor zijn eigenlijk de maandelijkse kosten voor service en dergelijks. En adem in en adem uit en weer Zen.

Naar Kyoto

On the move deel twee brengt mij met de snelle trein (de Shinkansen) onderweg naar Kyoto. Na een spoedcursus hoe lees ik nu eigenlijk dat kaartje, op naar de trein. Netjes in de rij opstellen bij je wagon nummer. Goede wagon en stoel gevonden, dus succes. Het was ook nog eens rond de lunch dus iedereen had z’n bento box bij zich. Wederom de geur van eten rond mij heen. Volgende keer wat minder zwaar ontbijten zodat ik zelf ook kan mee doen.

Opvallend is het buigen van de conducteurs bij het binnenkomen en verlaten van de wagons. Voor de rest een rustige reis met mooie je uitzichten. Helaas wederom te veel wolken voor een goed uitzicht op Mount Fuji. O, en wanneer de trein door de bergen gaat alleen een zwart uitzicht. Voor de rest veel rijstvelden.

Hier was een mobiele wifi wel een uitkomst geweest, in tegenstelling tot de vele gratis wifi in Tokyo geen wifi in de trein. Nog een laatste tip, de stoppen zijn voor onze begrippen kort, dus maak je ruim van te voren klaar. Op het station je spullen pas gaan pakken is dus te laat. Op Kyoto station de metro naar Shijo station waar op een paar minuten lopen het hotel is. Kwalitatief wat minder dan de vorige (met dezelfde sterren), maar de prijs ook.

Het hotel is in de buurt van Nijo Castle en het Kyoto Imperial Palace. Hoewel in de buurt, op de kaart zag het er zo uit. In realiteit is het best een stuk lopen. Het paleis is te bezoeken, afhankelijk van welk gebouw is hier admission nodig. Ik heb het gehouden met rondlopen in de tuin. Daar ben ik waarschijnlijk ook verbrand. Na een koffie en met lunch in World Coffee op naar Kyoto National Manga Museum – de Manga’s hier zijn om te pakken en lezen. Niet allemaal maar enorm veel.

Ook maar even naar boven hier in Kyoto. Waar de Tokyo Sky Tower nogal een prijzige is, is de Kyoto Tower een kleinere toren maar daarbij een kleinere toegangsprijs. Goed genoeg voor een mooi uitzicht. Daarna op naar Gion, en daarna slenterend door de markten en straatjes met restaurants terug naar het hotel.

In tegenstelling tot de vorige dagen, ga ik hier ook qua uit eten een beetje de stop erop zetten. Niet dat ik helemaal geen kroegje of zo zal bezoeken, maar elke dag 60-75 euro’s wegwerken in een kroeg dan wel restaurant is wel een beetje genoeg. Er zijn hier erg veel supermarktjes (7Eleven of Family market) en die hebben kwalitatief goed voedsel en drinken. Een een hapje en drank ligt daar rond 300 Yen, ipv zo mooie craft IPA voor 700 tot 1200 Yen. En je zal veel japanners hier ook hun lunch zien kopen en meenemen naar kantoor of park in de buurt.

Kyoto is naar mijn gevoel te veel toeristen, eigenlijk meer dan ik gemerkt heb in Tokyo. En verder is Kyoto tempels en shrines, en nog eens tempels en shirnes. Zitten erg mooie tussen ja, maar op een moment is het ook wel genoeg geweest. No offense.

Hambagu

Ook heb ik genoten van de Hambagu, een japanse style hamburger zonder brood. Veelal geserveerd met rijst of gebakken noodles. In een mooi kleine zaak waar je aan de bar bij de plaat direct zie je hoe je eten gemaakt wordt. Enne een hamburger met stokjes eten was ook een eerste. Zonder te knoeien dus wel gelijk mn success gevierd met een biertje erbij.

Dit is ook de laatste avond in Kyoto. Morgen gaat de reis verder naar Hiroshima. Wederom met de Shinkansen, nu zal dat naar alle waarschijnlijkheid een kleine 1,5 uur duren.

Naar Hiroshima

Op Kyoto station voor een toegangsbewijs voor de Shinkansen. Bij de automaat een reserved seat in de economy class geboekt en op naar het perron. Opstellen voor de deur van wagon 14 om bij aankomst van de trein, niet al te veel tijd in te nemen voor het boorden van de trein. Aangekomen in Hiroshima met de straat tram (er is geen metro) naar het hotel. Dit gaat met betalen bij uitstappen (Y180 standaard tarief) of met de Pasmo (maar daar stond helaas niet genoeg meer op). Veel ligt hier in Hiroshima dicht bij elkaar, en dus op loop afstand. Maar met koffers is de tram wel makkelijk. Ingecheckt in het hotel (betaling bij de automaat) en daarna naar het Hiroshima Peace Park gelopen. In het park naar de memorials, via de Hiroshima T brug (de T is duidelijk zichtbaar vanuit de lucht, waarbij deze dus als richtpunt is gebruikt door de bombadier) de Genbaku dome van dichtbij bekeken. Allemaal erg indrukwekkend.

Eerste week voorbij

De eerste week voorbij. Eens kijken wat de volgende gaat brengen. Ik begreep van het weervooruitzicht, regen! Maar wat nog meer.

0 gedachten over “Japan 2018 reis: deel 2 Tokyo-Kyoto-Hiroshima”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *