Consuminderen? Liever efficient consumeren

Als een kritische consument ben ik constant aan het onderzoeken wat voor mij de meest efficiënte manier is van het voeren van een gezin. Met een positieve balans van inkomsten en uitgaven, tevreden gezinsleden, van de wereld iets zien en een appeltje voor later. Ik heb in wat van de vorige blog post mijn vorm van introductie gegeven, door te beginnen met inzichten en overzichten met de huidige stand van zaken en daarbij mijn idee van het groeien van het vermogen (rendement op rendement).

Zoals ook geschreven, is een volgend onderdeel doelstellingen. En ook deze doelstellingen zullen in categorieën worden opgedeeld. Een van deze categorieën, uitgeven maar daarbij niet verspillen. Met verspillen bedoel ik zowel verspillen met belasting voor mens, natuur en dier (milieu), en als tweede verspilling door geld uit te geven en er eigenlijk niets voor terug krijgen.

Consume less, live more. Live more, worry less

Dus efficient consumeren.

Consuminderen versus efficient consumeren

Consuminderen is consumeren waarbij er een vervanging is gemaakt met minderen. Dus minderen met consu-dingensen. Meren heeft namelijk niet een betekenis in de trant van vermeerderen. Maar ja… Consuminderen is gericht op het tegengaan van verspilling. Het tegengaan van verspilling vind ik een belangrijke doelstelling. Maar bij mij is bij het consuminderen een negatieve klank ontstaan doordat op veel punten wordt doorgeslagen met het steeds meer verminderen. En eigenlijk heeft dit geresulteerd in een beetje een geitenwollensok imago.

Efficient Consumeren

Ik geloof zeker dat er meer te doen is met minder. Was dat niet de titel van dit blog. Maar er zijn ook grenzen, veelal persoonlijk I know. In de moderne maatschappij mag er best een beetje vrolijkheid zijn en geld mag terug de economie in vloeien. Dat heeft ook weer resultaat, uitgaven voor de samenleving ….
Ik koop liever groente bij de groenteboer dan het zelf verbouwen. Die groente boer heeft verstand van die groene dingen, heeft daarvoor de ruimte en heeft groene vingers. Nou net die dingen die ik niet bezit. Zelfde geldt voor de bakker en de slager. Ik zou graag in een latere fase een mooi groot huis en stuk land hebben, waar een groente tuintje en wat dieren rondlopen. Maar meer voor de leuk dan dat ik mijzelf en mn gezin daarmee zou moeten onderhouden.

Maar het andere voorbeeld om elke dag vlees en voorbereide groente te kopen, waarbij meer dan de helft in de GFT container verdwijnt, vind ik ook niet heel fijn. Dus ergens in het midden elkaar tegemoetkomen (ergens over het midden mag natuurlijk ook). Aka Efficient Consumeren. Koop alleen wat er nodig is en houdt in de winkel een beetje de kortingen en bonussen in de gaten. De voorverpakte groente bij de grootgrutters bederven snel en zijn vaak niet in een formaat wat handig zou zijn.

Enne wat denk je van energieverbruik. Over het algemeen zijn de wassen in te delen tussen 30 en 60 graden. Dat is voldoende, en de meeste was middelen doen het perfect bij 30. Verder alleen wassen met volle wasmachine, volle vaatwasser, korter douchen, geen warmwater bij het even tussendoor handen wassen, gasverbruik omlaag met passende deksels op de pan of meer afwisselen etc. Ook de momenten van het energieverbruik, snachts de wasmachine of vaatwasser aan is tegen het goedkopere daltarief. En zet slimme verlichting en thermostaat in. Laat bijvoorbeeld je huis verwarmen alleen wanneer de temperatuur daarom vraagt en jij in huis bent. Ik gebruik bijvoorbeeld Tado voor geo-fencing en slimmigheid met weer en openraamdetectie.
Of zet de verlichting alleen aan wanneer je thuis bent, in een kamer aanwezig bent en de zon ondergaat.

Er zijn daarnaast moderne manieren van het sparen van zegeltjes. Bijvoorbeeld AirMiles (airmiles.nl) sparen. Vooral door de combinatie AH, shell en het uitgeven bij Bol.com. Je kan bij de bonus aanbiedingen van AH (ah.nl) nog sneller sparen met bijvoorbeeld persoonlijke aanbiedingen. En het regelmatig activeren van persoonlijke acties bij AirMiles levert je zo ook weer wat miles op. Die je dan bij de partners zoals bijvoorbeeld Bol.com kan uitgeven, 200 of 100 airmiles voor 2 tot 1 euro (afhankelijk van product en aanbieding). En bij Bol.com zit zeker wel een maandelijkse aanschaf.
Een en ander combineren met clix sparen via Euroclix en per maand toch weer 25 tot 70 euro terug op de uitgaves. Als je Euroclix ook wilt onderzoeken, dan is hier de affiliate link: https://www.euroclix.nl/index?SRef=8bMf8d1gjVtSkfyV.
Deze inkomsten en besparingen kunnen dan in een spaarpot voor de buffers. Als je buffers vol zitten ga dan vooral nog iets van rendement behalen voor later. Bijvoorbeeld middels (index-)beleggen via deGiro, meesman.nl of Peaks. Of je kan je geluk gaan proberen in crypto’s. Of…..

En dus

Verder vind ik een beetje luxe erbij horen. Dus dat.

De disclaimer is dat dit niet per se advies is voor jou, is hier ook weer van toepassing.

Heb je zelf wat tips, een andere mening, of heeft het misschien wel iets anders voor jou betekend?  Laat in ieder geval even wat van je weten in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *