Financieel jezelf ontleden: inzichten uitpluizen

Goed, in een vorige post heb ik het gehad over het startpunt bepalen: overzicht. Dat overzicht is er nu… hoewel er eigenlijk meer meetpunten moeten zijn om er voor de doelen nuttige informatie uit te halen. Over doelstellingen voor later gaan we het dus later hebben ;). Er is wel genoeg informatie uit de huidige overzichten te halen, die we kunnen gaan gebruiken. Zijn er zaken in de inkomsten, uitgaven en/of investeringen die erg opvallen, aangepast dienen te worden en eventueel overbodig zijn? Daar wil ik het in deze post over hebben.

Net als meerdere bloggers zijn er overzichten in de overzichten. Ik ben van plan om per maand een maandoverzicht te plaatsen met het overzicht van inkomsten, uitgaven, sparen/investeren/durf en behaalde Rate to Goal (RtG, die in de vorige post is beschreven). Wat ik nu al kan doen, is deze voorbereiden en bekijken wat in het gemaakte overzicht nu opvalt en waar ik dus een actie verwacht.

Vaste inkomsten

Laten we starten met de vaste inkomsten:

 • Loon, maandelijks netto.
 • Teruggave Inkomsten Belasting, netto.

Er zijn hiernaast nog variabele inkomsten, maar die zijn zoals de variabel al aangeeft, niet elke maand of eigenlijk helemaal niet voorspelbaar. Ik neem deze niet mee in dit overzicht, in de maandoverzichten zal ik eea benoemen wanneer voorkomt.
Zijn er in het inkomsten overzicht bijzonderheden: wel de teruggave inkomsten belasting gaat volgend jaar vervallen. Dit is eigenlijk nog een beetje de hypotheek rente aftrek van het verkochte huis. Verder is er qua vaste inkomsten niet extra veel opvallends.

Vaste uitgaven

De vaste uitgaven:

 • Huis, huur.
 • Energie, Gas, water en elektra.
 • Verzekeringen, Inboedel, Glas, aansprakelijkheid, Motor, ziektekosten, en reisverzekering.
 • Internet, Televisie en mobiel.
 • Belasting, Motorrijtuig, waterschap en gebruiker gedeelte woonhuis.
 • Kosten betaalrekeningen, ABN en Rabobank.
 • Kinderalimentatie.
 • Zakgeld.
 • Netflix, Apple Music en Plex.
 • Reservering Boodschappen.
 • Reservering Lunch.
 • Reservering persoonlijke verzorging en kleding.
 • Reservering kroegen, concerten e.d.
 • Donaties, jaarlijks bepaal ik welke twee doelen ik maandelijkse ondersteun.

En ja er zijn ook hier variabelen. Onvoorziene zaken zoals reparaties of vervangingen. Een andere variabel is extraatjes voor mijzelf of de kids. Voor de onvoorziene zaken heb ik een buffer spaarpot voor van 500,- en een emergency pot (spaar) van rond de driemaal de vaste uitgaven. Daarnaast heb ik een vakantie spaar pot van rond de 2500,-. Afhankelijk welke van de vakantie-bucketlist wordt afgevinkt, blijf daar wat over of niet ;). Eind mei wordt deze weer goed gespekt met het vakantiegeld. En begin juni weer redelijk leeggemaakt met een reis naar Japan (vinkje op de bucket). Waarschijnlijk moet ik dit keer wat extra bijstorten.
Zijn er in de uitgaven nog zaken die opvallen? Tsja regelmatig kijken of er voordeeltjes te halen zijn met overstappen of andere kortingen. Maar ook weer niet heel veel te halen, ik hoef ook weer zo nodig op een houtje te bijten en een beetje kwaliteit houd ik ook. De overstap bonussen zijn niet heel voordelig op dit moment (maandelijkse kosten liggen dan hoger). Maar goed in de gaten houden.

De “Over”

Deze is simpel. Totaal over = Inkomsten – Uitgaven.
En iets doen met de over is belangrijk, anders is de over poef en weg. De over wordt door mijzelf verdeeld in uitgangspunt 50% spaar, 30% investering in beleggen en 20% investeren in durf (P2P lending en crypto). Die vaak 50% investering en 30% spaar zijn aangezien de potten momenteel gevuld zijn. En rendement op rendement ook gaat spelen.
En wat betekend dit voor mijn RtG? Mijn RtG berekening is:
(sparen+investeren)/inkomsten dit als percentage (*100)
Dus met deze theorie ligt mijn RtG rond 40%. Persoonlijk denk ik dat dit een te hoog percentage is. Ik denk dat er nog wel een uitgaven post over het hoofd wordt gezien. Er moet in de uitgaven zeker nog een extra reservering gemaakt worden voor boys and their toys :).
—–
Althans dat is de theorie. De praktijk zal laten zien of dit haalbaar is. Hoe doen jullie dit?

0 gedachten over “Financieel jezelf ontleden: inzichten uitpluizen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *