Startpunt bepalen: Inzichten in maandelijkse inkomsten, uitgaven en investeringen

Voor de hand liggend onderwerp toch? Allereerst: een startpunt te bepalen. Hoe sta ik er eigenlijk voor? Wat heb ik nodig, en waar dien ik rust te bewaren en waar kan ik risico’s nemen. Maandelijkse vaste kosten en inkomsten op een rijtje, variabelen er bij en streep er onder. Onder de streep wat over is verdelen over doelen potjes en klaar. Dat laatste is trouwens heel belangrijk om te doen, ervaring heeft geleerd dat laten staan een poef betekend. Het geld wordt ongemerkt uitgegeven aan tsja wat eigenlijk….. Volgordelijkheid met eerst schulden aflossen, dan veilige potjes doel op de spaarrekeningen en wat er over is investeren.

Startpunt, overzicht en doelen bepalen dus. Ik doe dit maandelijks, en dan van begin tot einde maand. Dat werkt het beste voor mij. Doe ik dat wekelijks heb ik geen goed overzicht. Veel is ingericht op maandelijkse inkomsten en maandelijkse uitgaven. Mijn salaris wordt maandelijkse gestort, de verzekeringen worden maandelijks betaald, energie maandelijks etc. etc. maar dan allemaal net even op een ander moment in de maand. Vandaar gewoon de kalendermaand aanhouden. Overzicht is nodig om het startpunt te bepalen. Deze maandoverzichten bekijk ik, naast de maand, per kwartaal en half jaar en dan zullen we volgend jaar eens de conclusie trekken wat het eerste jaar laat zien. Is een en ander haalbaar, heb ik wat geleerd enzoverder.

Ik heb een aantal potjes. Van de betaalrekening bij de huisbank (ABN AMRO in mijn geval) waar vaste inkomsten en uitgaven gedaan worden, tot spaarrekeningen en investeringspotten. Voor de inkomsten en het uitgaven overzicht heb ik via de huisbank een handige App “Grip”. Redelijk snel inzichten in de afgelopen tijd. Ik moet het wel in de gaten houden, en af en toe bijsturen met categoriseren, maar zonder al te veel moeite. Ik heb hiernaast in Grip diverse budgetten ingesteld conform de vaste lasten in mijn maandoverzicht, en ik krijg notificaties wanneer e.e.a. de App op valt. De maand cijfers neem ik over in een Excel sheet, waar ik de maandelijkse verdere inkomsten, rendementen en uitgaven categoriseer. Dan inkomsten – uitgaven = verspreiden over spaar en investeringen. Mijn Rate To Goal (mijn eigen saving rate) is  (sparen+investeren)/inkomsten dit als percentage (*100).

Heb ik een mooi positief percentage voor de Rate to Goal (RtG), dan okiedokie. Is deze lager dan verwacht? Dan checken. Meestal is er een te verklaren grote uitgaven, bijvoorbeeld aflossing krediet, de kids of me time. Ik vind nu leven ook belangrijk, dus als het kan en past dan geef ik ook genoeg uit. De afgelopen twee maanden stonden voornamelijk in het teken van aflossing schulden, dat betekende in ieder geval afgelopen maand een negatief RtG. Wat het doel daarna is, daar komen we nog op terug, eerst dat startpunt.

En dan hier een goede start, schulden:

 • Geen!

Dat is een kort lijstje. In ieder geval sinds de afgelopen maand. Dus ik moet nog allemaal kijken wat dit betekend voor alle overzichten en doelstellingen.

Daarna de potten die iets moeten overbruggen of brengen. Deze zijn nu verdeeld in:

 • Spaar. Geen risico en dus geen rendement. Directe buffer bij de huisbank (maar liefst 0,05% rente) en emergency buffer bij dochter huisbank Moneyou (tegen 0,3%). De directe buffer is onverwachte zaken snel op te vangen. De emergency buffer is om vaste lasten te ondervangen wanneer bijvoorbeeld iets ernstig gebeurd. Nu een overbrugging van 3 maanden van de vaste lasten. De emergency buffer is dus groter, blijft wat langer staan en mag dus ook wat meer rente ontvangen.
 • Beleggen. In verspreidde potten dus gemiddeld risico en dus gemiddeld rendement. Ik doe dit bij Meesman voor de kinderen (voor later), bij Peaks, deGiro en de lopende pensioenuitvoerder doet het ook. Die laatste laat ik nu z’n ding doen bij een gekozen profiel. Verder weet ik dat bij Meesman en Peaks de kosten (0,5%) wat hoger liggen dan bepaalde brokers (hoi deGiro). Ik leg automatisch periodiek in en alleen bij deGiro ben ik zelf aan het roer. Nou ja ik… aan het roer… ik houd het wel bij cijfertjes en grafiekjes (doen het goed bij mij!). Peaks vooral voor het uitproberen en de laagdrempelige app. En ja, Peaks heeft aan het begin nog veel hoge kosten versus rendement. En ja ik weet ook dat de kosten het rendement drukken, en over de loop der jaren het verlies in rendement alleen groter maken. Maar als ik een gemiddeld rendement haal tussen de 3 en de 6% voor de Peaks en Meesman potten is dat wat mij betreft goed voor weinig rompeslomp. En wellicht denk ik hier later anders over
 • P2P lenen. Hoger risico en hoger rendement. Eigenlijk ben ik pas net aan het af tasten, dus heel veel kan ik hier ook niet over kwijt. Ik heb een Nederlands platform Lender en Spender, en Europees bij Mintos. Risico ligt bij L&S lager, maar het rendement dus ook. L&S heeft service kosten aangezien het iets van een toetsing doet, en Mintos niet dus niet en geen. Bij Mintos investeer ik alleen met een Buyback garantie in euro’s, dus de investeringen hebben nog een soort van dekking wat het risico verminderd en geen bijkomende valuta kosten. Verwachte rendement L&S 4,3% (netto na service kosten) en Mintos tussen de 10-15%. Bij beide wordt het rendement automatisch opnieuw geïnvesteerd. Wat het uit eindelijke rendement gaat worden is nog onbekend aangezien ik eigenlijk niet ben begonnen hiermee.
 • Crypto. Ja ik was al even nieuwsgierig en heb toch gekeken. Misschien een beetje weinig onderzoek, maar ach ja ik had een klein voordeeltje. Een paar honderd euro in een Bitvavo, voor Ripple, Stellar, Tron en Cardano. Voor nu (nog) niet de bedoeling als een maandelijkse investering. Eens kijken of ik de zeer variabele koersen aan kan,,,

In ieder geval dit is de theorie. Zoals geschreven ik ben nu met het startpunt na het verhelpen van de schulden. Ik ben zelf ook benieuwd waar ik sta over een jaar.

De bijbehorende potten overzicht:

 • Betaalrekening voor vaste inkomsten en uitgaven. (ABN AMRO).
 • Direct spaarrekening voor directe buffer (ABN AMRO).
 • Moneyou Go rekening voor Emergency Buffer (en andere potten). Trouwens je kan met deze app ook betalingen doen.
 • Betaalrekening voor de kinderrekening en inzichten in kinderspaarpotten (Rabobank).
 • Meesman Index Beleggingsrekening.
 • Peaks Index Beleggingsrekening (uitproberen).
 • deGiro Standaard gebruiker (index, obligatie)
 • Lender & Spender P2P Lenen als investeerder.
 • Mintos P2P lenen als investeerder.
 • Bitvavo voor de crypto.

Ik zal maandelijks de standen ook proberen bij te houden (zoals bij diverse bloggers om mij heen gezien).

Zijn er opmerkingen tip of dingen die ik absoluut niet zou moeten doen, laat een comment achter. Ik luister sowieso! Of ik er iets mee ga doen is een tweede 😉

0 gedachten over “Startpunt bepalen: Inzichten in maandelijkse inkomsten, uitgaven en investeringen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *